DIYAnIFA posted on 22-2-2008 07:47 PM

kesan makan statin (ubat menurunkan kolesterol)

Did you know that taking Cholesterol-lowering or Statin drugs will cause your CoQ10 levels to plummet!
Do you know that cholesterol-lowering drugs or Statin drugs actually block the natural production of CoQ10 in the body? That's why many users of Statin drugs complain of CoQ10 deficiency symptoms - muscle pain, weakness, tiredness, failing memory, and reduced sexual performance. It's also why many doctors and health experts are now prescribing CoQ10 to those taking cholesterol-lowering medication.


so soklan saya, apa pentingnye coQ10 dlm bdn kita? coQ10 tue ape? my mom makan ubat turunkan paras kolesterol (darah tinggi). so nmpknye regarding to this fact my mum kena makan supplement coQ10. nk tnya all forumers kt sini berkenaan hal nie.

mungkin blh beri ilmu pd forumer yg lain sbb rasanya ramai mak ayah kita makan ubat statin neh.

DIYAnIFA posted on 22-2-2008 07:49 PM

edit....................

salah tulih.

[ Last edited by  DIYAnIFA at 22-2-2008 07:51 PM ]

zerozone posted on 23-2-2008 08:38 AM

Coenzyme Q10 ni lebih kurang macam vitamin jugak. Tugasnya menyihatkan sel2 dlm badan.

david01 posted on 23-2-2008 09:04 AM

Ia dikenali sebagai quinone.
Didapati di semua sel badan kecuali kanta mata dan sel darah merah.
Berfungsi Sebenarnya menjana tenaga

Sesetengah penyelidikan mendapati mereka kebolehan mengurangkan kes cancer, sakit jantung, menurunkan tekanan darah...

Oleh kerana tugas utamanya menjana tenaga, jikalau tiada atau kekurangan Q10 ni, jantung (yg memerlukan tenaga yg banyak utk mengepam) akan menghadapi masalah

DIYAnIFA posted on 23-2-2008 11:22 AM

tu sebabnya kdg2 dengar mak saya bernafas mengah jer. dia duk sebelah keta masa memandu dengar nafas turun naik. risau juga sbb dulu tak macam nie. masa tidur tue memang dh berdengkur.

mungkin kesan ubat statin tue yg menurunkan paras Q10 dlm bdn mak menyebabkan mak cepat letih. sian mak. mak, saya sayang mak....

skang mak bergantung ubat darah tinggi labetalol + norvasc, ubat turunkan kolesterol statin. ingat nak mak makan supplement coQten ngn minyak ikan tue. ok ker tuh? blh ke campur makan ubat sepital ngn supplement?

zerozone posted on 23-2-2008 03:14 PM

Reply #5 DIYAnIFA's post

Ada beberapa study menunjukkan supplement CoQ10 ni tak berkesan untuk merawat kekurang CoQ10 yg disebabkan oleh statin. Cara yg terbaik dengan memberhentikan pengambilan statin.

Arissa_Sofea posted on 23-2-2008 07:09 PM

dah nama pun HMG-CoA reductase inhibitor...anyway, statin ni kn dh proven reduce morbidity and mortality of cardiovascular disease....mkn jer la kalau tknk kna heart attack ke stroke ker

[ Last edited by  Arissa_Sofea at 23-2-2008 07:11 PM ]

DIYAnIFA posted on 23-2-2008 11:47 PM

Reply #6 zerozone's post

mcm tu la plak? nape yer? mgkn ke molekul dia susah nk diserap ke dlm darah.

ade tk paper study tu blh diyan baca..

DIYAnIFA posted on 24-2-2008 12:38 AM

Originally posted by zerozone at 23-2-2008 03:14 PM http://forum3.cari.com.my/images/common/back.gif
Ada beberapa study menunjukkan supplement CoQ10 ni tak berkesan untuk merawat kekurang CoQ10 yg disebabkan oleh statin. Cara yg terbaik dengan memberhentikan pengambilan statin.

kl gitu tk yah la kot mkn supplement nie. kl mkn minyak ikan tu bagus ker.. sungguh ker bagus ke ade study gak kata tak berkesan? dr zero plz..

tampayaki posted on 6-3-2008 12:00 PM

Zero,

Tadi I baru ambil result darah, my kolesterol quite high 8++, Doc advise me to take Lovastatin. Jadi apakah harus I ambil ubat tu?

Ada cara lain tak nak turunkan kolesterol secara semula jadi:(

elsiealaia posted on 6-3-2008 06:14 PM

Reply #10 tampayaki's post

I baru dapat result medical check-up. Very high cholesterol too. Tapi doktor tak nak prescribed statin lagi. Doktor suruh I exercise and berdiet dulu. After 6 months kalau cholesterol tak turun baru prescribed ubat.

Nie yang nak pegi jumpa dietician and start exercise dulu. I tak lah kuat makan sangat tapi rumah kita orang mesti ada susu full cream milk and butter hari2. kalau tak de mesti tak leh hidup. tu yang doktor cakap cholesterol tinggi. HDL rendah and LDL tinggi and total cholesterol terus tinggi.

I am very sure that you cuba exercise dulu and also berdiet. Reduce makanan yang ada lemak such as masak lemak....telur and meat. nie yang doktor i suruh lah. makan banyak sayur and buah2.

Let start together....

zerozone posted on 7-3-2008 08:25 AM

Some research suggests that statin drugs, or HMG-CoA reductase inhibitors, a class of drugs used to lower cholesterol, may interfere with the body's production of CoQ10. However, research on the use of CoQ10 supplements in people taking statins is still inconclusive, and it is not routinely recommended in combination with statin therapy.

A Columbia University study in New York found that 30 days of statin therapy (80 mg/day) decreased Co q10 levels by half.

    * Another study by researchers at Kanazawa University in Japan found that smaller doses of statin drugs can reduce Co q10. After 8 weeks of 10 mg a day statin therapy, Co q10 levels decreased by 40 percent.

Some researchers suggest that this side effect may counteract any benefits of taking statins.

In an article published in the journal Biofactors, cardiologist and researcher Dr. Peter Langsjoen says, "The depletion of the essential nutrient Co q10 by the increasingly popular cholesterol lowering drugs, HMG CoA reductase inhibitors (statins), has grown from a level of concern to one of alarm."

"With ever higher statin potencies and dosages and with a steadily shrinking target LDL cholesterol, the prevalence and severity of Co q10 deficiency is increasingly noticeable."

However, research on whether Co q10 supplements are beneficial in people taking statins is still inconclusive. Co q10 is not routinely recommended in combination with statin therapy.

People particularly vulnerable to statin induced Co q10 deficiency are:

    * over 50 years of age
    * have a history of diabetes
    * have or are at risk for heart failure or cardiomyopathy

zerozone posted on 7-3-2008 11:35 AM

Originally posted by DIYAnIFA at 23-2-2008 11:47 PM http://forum3.cari.com.my/images/common/back.gif
mcm tu la plak? nape yer? mgkn ke molekul dia susah nk diserap ke dlm darah.

ade tk paper study tu blh diyan baca..

CoQ10 memerlukan lemak (LDL) sebagai bahan pengangkut (binding agent) dalam darah. Bagi orang yg mengambil statin, kadar LDL sangat rendah. Ini menyebabkan CoQ10 beraksi sebagai molukul bebas dan dimusnahkan oleh liver.

zerozone posted on 7-3-2008 11:38 AM

Reply #11 elsiealaia's post

Saya pernah check sorang pelanggan yg vegetarian....kadar cholestrolnya sangat rendah...sekitar 2.8 je

datintipah posted on 7-3-2008 01:53 PM

pernah cuba nak jadi vegetarian, makan sayur je tapi dpt bertahan seminggu je...huhuhu....i pun high cholesterol gak, 2 thn lepas reading nyer 10,, lepas tuh doc suruh makan ubat lovastatin tu lah until now.  now reading dah turun ke 5, alhamdullillah.  tp stil doctor tak kasik putus ubat lagi, dia suruh ambik gak....

zerozone posted on 7-3-2008 08:35 PM

Reply #15 datintipah's post

Side effects from long term use of statin.....

Muscle weakness is one of the most documented side effects from long term use of statin medications, with about 1 in 1000 patients experiencing the condition, known as myositis. This could lead to total muscle cell breakdown, called rhabdomyolysis, which could cause kidney failure and in some cases, death.

In addition to muscle weakness from using statins, side effects from long term use of statin drugs may include severe liver problems due to the medication's effect on liver enzymes. Therefore, anyone with liver disease or prior liver issues probably should not take Lipitor, Zetia, Zocor and other cholesterol drugs... all of the manufacturers actually warn against it.

Although muscle weakness from statins and liver problems are of the most concern, much research has shown that they can also cause sexual dysfunction and performance problems, as well as memory loss, personality changes and irritability.

Other side effects from long term use of statin drugs:

1) While cholesterol lowering drugs do lower LDL (bad) cholesterol, they have limited effect on HDL (good) cholesterol, and no effect on triglycerides (fats), an equally important heart disease risk indicator.

2) Statins decrease your body's supply of CoEnzyme Q10 (CoQ10), an essential nutrient for cardivascular strength and function.

3) There are natural cholesterol lowering ingredients, some of which have been shown to outperform statins in lowering cholesterol, without the possible muscle weakness from using statins.

elsiealaia posted on 8-3-2008 07:36 PM

Reply #16 zerozone's post

I need some advice on which drug is best to treat high cholesterol. Statin, Zetia, Niacin and vytorin. You rasa which one is more effective....is it by taking statin or zetia alone or combination of both called Vytorin.

one other question is ..kalau kita ambik statin for certain period of time and cholesterol kita turun..can we stop taking it?. siapa2 ada experience sila bagi komen. Thanks

zerozone posted on 9-3-2008 01:51 PM

Reply #17 elsiealaia's post

control makan, ambik supplement spt vit E, omega 3,oats, exercise lebih elok untuk turunkan kolestrol. Kalau level cholestrol dah normal  elok berhentikan ubat cholestrol kerana paras cholestrol yg terlalu rendah juga tak elok utk badan. Begitu orang yg mengidap darah tinggi, kencing manis... kalau dah normal elok berhentikan ubat atau kurangkan dose.

elsiealaia posted on 9-3-2008 07:35 PM

Reply #18 zerozone's post

I memang tak makan banyak sangat....jarang sangat makan. makan sikit dah naik badan. Berat maintain below 61kg. Sekarang tengah ambik multivitamin, fish oil and garlic oil. Other than that tak de. My family history ada Diabetes, heart problem and high blood pressure. My dad ada heart prob..tapi kena dalam umur 60. My mun pulak ada heart pro, diabetes and high blood prob tapi agak lewat jugak kena dalam umur 65.

I punya record tak de apa2 masalah kecuali high cholesterol. Ecg ok..blood pressure normal, paras sugar also normal.

My mom punya cholesterol dah turun tapi doktor pakar kat Hospital Besar Sarawak tak kasi stop makan ubat statin...kenapa agak nya tu?. Adakah faktor umur dijadikan asas utama untuk meneruskan atau menghentikan pengambilan ubat statin. Apakah  yang akan berlaku sekiranya ubat Statin dihentikan? Thanks

zerozone posted on 10-3-2008 08:32 AM

Journal of the American Geriatrics Society

Volume 54 Issue 3 Page 421-430, March 2006

Hydroxymethylglutaryl-CoA Reductase Inhibitors in Older Persons with Acute Myocardial Infarction: Evidence for an Age–Statin Interaction

OBJECTIVES: To characterize the relationship between hydroxymethylglutaryl-CoA reductase inhibitors (statins) and outcomes in older persons with acute myocardial infarction (AMI).

CONCLUSION: Statin therapy is associated with lower mortality in older patients with AMI younger than 80 but not in those aged 80 and older, as a group. This finding questions whether statin efficacy data in younger patients can be broadly applied to the very old and indicates the need for further study of this group.

Study diatas menunjukkan pengambilan statin dapat mengurangkan risiko sakit jantung pada pesakit berumur 60 tahun tapi kurang 80 tahun. Perlu diingat bahawa cholestrol juga pentng kepada tubuh kita. Statin menurunkan LDL (bad cholestrol). Tapi jika HDL (good cholestrol) terlalu tinggi juga boleh mendatangkan kesan spt LDL.

tampayaki posted on 11-3-2008 08:30 PM

Originally posted by elsiealaia at 6-3-2008 06:14 PM http://forum3.cari.com.my/images/common/back.gif
I baru dapat result medical check-up. Very high cholesterol too. Tapi doktor tak nak prescribed statin lagi. Doktor suruh I exercise and berdiet dulu. After 6 months kalau cholesterol tak turun b . baru dapat result medical check-up. Very high cholesterol too. Tapi doktor tak nak prescribed statin lagi. Doktor suruh I exercise and berdiet dulu. After 6 months kalau cholesterol tak turun baru prescribed ubat.

Nie yang nak pegi jumpa dietician and start exercise dulu. I tak lah kuat makan sangat tapi rumah kita orang mesti ada susu full cream milk and butter hari2. kalau tak de mesti tak leh hidup. tu yang doktor cakap cholesterol tinggi. HDL rendah and LDL tinggi and total cholesterol terus tinggi.

I am very sure that you cuba exercise dulu and also berdiet. Reduce makanan yang ada lemak such as masak lemak....telur and meat. nie yang doktor i suruh lah. makan banyak sayur and buah2.

Let start together....
..

Kisahnya dulu I pernah makan statin neh, tapi I pandai2 pi stop:$ :lol: . Pada masa tu kadar colestrol dah turun sikit (l/k 5.6 gitu). Tapi baru2 ni bila I pi buat medical checkup, alamak melambung naik lagi:funk: .

Dek kerana takut, skang ni I makan balik. I try dulu makan dalam sebulan ni, kalau turun I nak berenti dan nak nak try EPA (Omega 3) pula, seperti kata Zero:D

My uric asid pun tinggi juga:funk: :(

elsiealaia posted on 13-3-2008 01:49 PM

Reply #21 tampayaki's post

I memang makan Fish Oil (omega 3). Dah sebulan ambik. Ada tak you check dengan doktor pasal stop ambik ubat statin. My sister in General Hospital ada bagitau I, kalau berhenti ambik selalunya cholesterol akan naik balik sebab tu lah banyak yang tak berani ambik sebab susah kalau stop.

Bila dengar macam tu from my sister...i decided exercise is still the best..kalau tak boleh jugak n what to do..ambik ubatlah.

You ada gout tak. My hubby ada gout..uric acid tinggi..kaki bengkak tak leh pakai kasut. di ban kan oleh doctor untuk makan seafood n makanan dalam tin.

tampayaki posted on 14-3-2008 01:01 PM

Originally posted by elsiealaia at 13-3-2008 01:49 PM http://forum6.cari.com.my/images/common/back.gif
memang makan Fish Oil (omega 3). Dah sebulan ambik. Ada tak you check dengan doktor pasal stop ambik ubat statin. My sister in General Hospital ada bagitau I, kalau berhenti ambik selalunya cholesterol akan naik balik sebab tu lah banyak yang tak berani ambik sebab susah kalau stop.

Bila dengar macam tu from my sister...i decided exercise is still the best..kalau tak boleh jugak n what to do..ambik ubatlah.

You ada gout tak. My hubby ada gout..uric acid tinggi..kaki bengkak tak leh pakai kasut. di ban kan oleh doctor untuk makan seafood n makanan dalam tin.

Hari tu masa I pi check doc, dia kata, kalau dah paras normal boleh stop:D , tapi kiter kena maintain . Mesti exercise dan jangan ambik makanan yang tinggi kolestrol:D.   

Setakat ni belum ada gout lagi:funk:  (mudah2an tak kena:funk: ). Ada cara tak nak turunkan uric acid ni? My friend kata, tak boleh makan Kacang (termasuk sayur kekacang), Daging, seafood:funk:

tampayaki posted on 14-3-2008 01:09 PM

Originally posted by elsiealaia at 13-3-2008 01:49 PM http://forum6.cari.com.my/images/common/back.gif
I memang makan Fish Oil (omega 3). Dah sebulan ambik. Ada tak you check dengan doktor pasal stop ambik ubat statin. My sister in General Hospital ada bagitau I, kalau berhenti ambik selalunya cho ...


Boleh tanya, u nyer kolestrol berapa?:$

Bukan apa, nak creta sket neh,  3 bulan sebelum tu I pi check kat General Hospital bacaannya 6.11, doc kat situ kata tak payah dulu makan statin neh. Tapi baru2 neh pi check-up kat klinik swasta 8.89 plak:funk: . Jadi doc suruh makan, dr kata kalo tak makan takut kena stroke.

Syd posted on 14-3-2008 01:11 PM

mula2 dulu aku punye, 8.6
aku makan yang lovastatin tu laaa

pastu naik lagi 9.2
makan lagi

kesan makan nih..
badan dari bahu
sampai tapak kaki semua tu
sakit2, sengal2...sengsara wooooooo


pastu aku p gomen punye sepital
dia bagi statin ke apa tah

aku makan malam
dua bijik
yang nih plak lenguh2 antara lutut dan tapak kaki je
kurang sangat lenguh nye
aku pun suka hati je

pastu aku kencang gak bersenam
segala buat lah
kurang makan nih
kurang makan tu

now dah jadik 5.3

pastu doc bekalkan aku ubat
tuk 3 bulan lagi

ni bulan Mei ni
aku kena p lagi
harap boleh turun

hehehe nak kena jadik vegetarian kot
baru turun semua kolestrol nih

:lol:

syukran, sbb aku takde diabetis, darah tinggi ke apa lagi

kalau tak, ada sorang doc nih ckp

tu kombinasi yang sesuai tuk dapat strok

:funk:
Page: [1] 2
View full: kesan makan statin (ubat menurunkan kolesterol)