janggeum posted on 26-2-2008 09:16 AM

Limpa bengkak

saya sekrg ni mengalami limpa bengkak, tapi tak de sakit apa-apa pun.kalau tak kebetulan terasa ada benda bengkak kat kawasan tu tentu tak tau sampai bila-bila. dah pergi jumpa doktor dah, buat ujian darah semua, macam-macam ujian darah dibuat tapi masih tak dpt kesan punca limpa saya bengkak. doktor kata kalau perlu dia nak ambil sum-sum utk ujian, saya tak nak lah cam tu. ubat pun doktor tak bagi. harap-harap kat sini ada yg bagi pandangan & cadangan perubatan..please

tampayaki posted on 26-2-2008 11:37 AM

Originally posted by janggeum at 26-2-2008 09:16 AM http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
saya sekrg ni mengalami limpa bengkak, tapi tak de sakit apa-apa pun.kalau tak kebetulan terasa ada benda bengkak kat kawasan tu tentu tak tau sampai bila-bila. dah pergi jumpa doktor dah, buat u ...


Limpa tu kat belah mana yer:o . Haku sekarang neh dibawah rusuk sebelah kanan pun rasa macam sakit:D . Hari tu pi check darah dokter kata Hati aku ada lemak (Fatty Liver). Doc suh haku exercise banyak sket:D .

janggeum posted on 26-2-2008 12:55 PM

kalau hati bwh rusuk sebelah kanan, limpa plak duduknya bwh rusuk sebelah kiri

zerozone posted on 26-2-2008 01:46 PM

Gejala ni dipanggil splenomegaly...

The causes of massive splenomegaly include:

    * chronic myeloid leukaemia
    * myelofibrosis

Rarer causes:

    * primary lymphoma of the spleen
    * malaria
    * kala-azar

The causes of moderate splenomegaly include:

    * early stages of the diseases causing massive splenomegaly

    * right heart failure

    * portal hypertension:
          o splenic/portal vein thrombosis
          o hepatic cirrhosis
          o Budd-Chiari syndrome

    * lymphoma

    * lymphocytic leukaemias

    * thalassaemias

    * metabolic disease:
          o Gaucher's disease
          o Niemann-Pick disease
          o mucopolysaccharidoses
          o glycogen storage disease

Minor splenomegaly may be caused by:

    * early stages of diseases causing massive and moderate splenomegaly

    * polycythaemia rubra vera

    * essential thrombocythaemia

    * haemolytic anaemia

    * viral infection:
          o infectious mononucleosis
          o viral hepatitis

    * bacterial infection:
          o infective endocarditis
          o miliary tuberculosis

    * connective tissue disorders:
          o rheumatoid arthritis
          o polyarteritis nodosa
          o systemic lupus erythematosus
          o Felty's syndrome

    * infiltrative disorders:
          o amyloidosis
          o sarcoidosis
          o metastatic disease

    * histiocytoses e.g. Letterer-Siwe disease

    * megaloblastic anaemia - rarely

tampayaki posted on 26-2-2008 03:26 PM

Originally posted by zerozone at 26-2-2008 01:46 PM http://forum3.cari.com.my/images/common/back.gif
Gejala ni dipanggil splenomegaly...

The causes of massive splenomegaly include:

    * chronic myeloid leukaemia
    * myelofibrosis

Rarer causes:

    * primary lymphoma of the spleen ...


Zerozone, I nih dah berapa kali check darah my GGT terlalu tinggi normal >50 tapi I punyer capai 300++

Pernah scan perut, dr kata Fatty Liver, what i have read, lama2 Fatty Liver ni become chirosis. tu yang I takut:funk: . Ada cara tak nak hilangkan lemak di hati neh?

zerozone posted on 26-2-2008 04:15 PM

Reply #5 tampayaki's post

Fatty liver ni boleh disebabkan terlalu banyak minum alkohol, obesity, kencing manis, protein malnutrition, beberapa penyakit yg kronik, hepatotoxin. Untuk mengelakkan fatty liver menjadi cirrhosis; kita kena mengubati punca terjadinya fatty liver. Kalau disebabkan minum alkohol...kena berhenti minum, kalau disebabkan kencing manis...kena control kencing manis hingga keparas normal.

tampayaki posted on 27-2-2008 10:34 AM

Originally posted by zerozone at 26-2-2008 04:15 PM http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
Fatty liver ni boleh disebabkan terlalu banyak minum alkohol, obesity, kencing manis, protein malnutrition, beberapa penyakit yg kronik, hepatotoxin. Untuk mengelakkan fatty liver menjadi cirrhos ...

Zero, I tak tau la sebenarnya I tak minum alkohol, setakat ni takder kencing manis. tapi masih ada fatty liver nih. Tapi kolestrol agak tinggi jugak la (Total Colesterol 7)

tampayaki posted on 27-2-2008 10:35 AM

Originally posted by janggeum at 26-2-2008 09:16 AM http://forum3.cari.com.my/images/common/back.gif
saya sekrg ni mengalami limpa bengkak, tapi tak de sakit apa-apa pun.kalau tak kebetulan terasa ada benda bengkak kat kawasan tu tentu tak tau sampai bila-bila. dah pergi jumpa doktor dah, buat u ...

Yr Limpa amacam? ada perubahan?

zerozone posted on 27-2-2008 12:53 PM

Originally posted by tampayaki at 27-2-2008 10:34 AM http://forum3.cari.com.my/images/common/back.gif


Zero, I tak tau la sebenarnya I tak minum alkohol, setakat ni takder kencing manis. tapi masih ada fatty liver nih. Tapi kolestrol agak tinggi jugak la (Total Colesterol 7)

So mungkin disebabkan kadar lemak (triglyceride) yg tinggi dalam darah. Cuba kurangkan lemak dalam makanan. Untuk cholestrol boleh ambil statin. Exercise pun boleh membantu pembakaran lemak dalam badan.

janggeum posted on 27-2-2008 01:41 PM

Reply #8 tampayaki's post

masih cam gitu jugak..bila tekan-tekan kat tmpt rasa lah keras..sbb tak de apa-apa ubat pun yg saya makan sekrg ni

awangbok posted on 27-2-2008 02:38 PM

full blood picture(fbp) result apa dia kata

tampayaki posted on 27-2-2008 09:06 PM

Originally posted by zerozone at 27-2-2008 12:53 PM http://forum3.cari.com.my/images/common/back.gif


So mungkin disebabkan kadar lemak (triglyceride) yg tinggi dalam darah. Cuba kurangkan lemak dalam makanan. Untuk cholestrol boleh ambil statin. Exercise pun boleh membantu pembakaran lemak d ...

Makasih Zero:D :loveliness:

Kalo makan supplement seperti EPA tu boleh membantu tak? I ada jugak ambik EPA:D .

tampayaki posted on 27-2-2008 09:08 PM

Originally posted by janggeum at 27-2-2008 01:41 PM http://forum3.cari.com.my/images/common/back.gif
masih cam gitu jugak..bila tekan-tekan kat tmpt rasa lah keras..sbb tak de apa-apa ubat pun yg saya makan sekrg ni


Janggeum, apa ikhtiar u sekarang? untuk jangka masa panjang apa kesannya kalau dibiarkan? Dr. tak bagi vitamin ker apa ker untuk sihatkan limpa tu?

zerozone posted on 28-2-2008 10:27 AM

Originally posted by tampayaki at 27-2-2008 09:06 PM http://forum3.cari.com.my/images/common/back.gif


Makasih Zero:D :loveliness:

Kalo makan supplement seperti EPA tu boleh membantu tak? I ada jugak ambik EPA:D .

Ada beberapa study menunjukkan EPA berkesan menurunkan lemak

janggeum posted on 28-2-2008 12:35 PM

Reply #13 tampayaki's post

doktor tak bagi ubat apa pun..ingat nak gi sensei pulak..

tampayaki posted on 28-2-2008 06:50 PM

Originally posted by awangbok at 27-2-2008 02:38 PM http://forum3.cari.com.my/images/common/back.gif
full blood picture(fbp) result apa dia kata

Hai awang:loveliness: :loveliness:

Soalan ni untuk I ker janggeum?:)

kabintang posted on 29-2-2008 06:33 PM

aku pun penah bengkak limpa, celah kangkang, rasa sakit dan cam ade kelenjar, masa tu aku ngandung last 2 years, pegi klinik dan tanya doktor, doktor kata limpa bengkak ...

along_hawa posted on 2-3-2008 05:49 PM

splenic cyst

hai semua, saya baru je semalam dr. komfemkan saya ada masalah bengkak limpa dan ada ketumbuhan (cyst) dekat limpa. dr. sarankan buang limpa. maybe dalam bulan ni pegi operate:funk:

azz_azza posted on 2-3-2008 08:03 PM

Reply #17 kabintang's post

itu limpa ke limfa:o


kalau celah kangkang rasanya lymph node:)


kalau limpa ni kat kiri sebelah perut



ni spleen...


http://i116.photobucket.com/albums/o37/azz_arhazza/Spleen1.jpg

janggeum posted on 3-3-2008 03:18 PM

Reply #18 along_hawa's post

buang limpa?... alamak ngeri dengar. tak de masalah ke kalau kita tak de limpa?
doktor ckp apa lagi?

along_hawa posted on 3-3-2008 03:25 PM

What does the spleen do? The spleen clears the blood of old red blood cells and platelets.  Red blood cells carry oxygen in the blood.  Platelets are the tiny cells that form the second line of defense against bleeding. When a blood vessel is cut, the blood vessel contracts to stop, or at least diminish, the bleeding.  Next, platelets clump at the site of injury to form a plug that temporarily stops the bleeding.  Finally, clotting factors in the blood are activated to help the platelets form the clot. The spleen also produces antibodies that help fight bacterial infections.  Most important are the antibodies it produces against polysaccharide encapsulated (sugar coated) bacteria, such as pneumococcus, meningiococcus and hemophilus.

Is there any risk to not having a spleen?Yes. The spleen is an important organ in preventing serious, overwhelming infection by gram positive, encapsulated bacteria, like pneumococcus, meningiococcus and hemophilus, that are often lethal in children. In addition, it serves as the body’s filter for a variety of particles that are present in the blood. Infection occurring after splenectomy was coined overwhelming postsplenectomy infection (OPSI) and until the 1980s was though to only occur in children. Today, it is recognized that OPSI can occur in both children and adults. Fortunately, the risk of OPSI is very small. It is estimated to occur in 0.6% of adults who have had a splenectomy and 3% of children. This incidence may be higher if the reason for removing the spleen was for a disease of the spleen rather than for injury. Because the incidence is significantly higher in children, splenectomy is not performed unless absolutely necessary until adulthood. Furthermore, every effort is made during surgery for injuries to the spleen to preserve at least a portion of it.

:L takut jugak lah nak buang. tapi dr check dulu sebelum buang. kalau boleh buang cyst tu aje. kalau besar sangat cyst tu baru dia buang semua. nak buat macam mana, dah dr kata lagu tuh. saya ikut jelah demi kesihatan. tapi sedih je rasa sebab muda2 lagi dah kena penyakit nih.:'(

janggeum posted on 25-3-2008 12:36 PM

Reply #21 along_hawa's post

apa citer skrg? buang ke tak buang?

yongtauhu posted on 27-3-2008 12:19 PM

Reply #15 janggeum's post

Janganlah pergi sing seh..... sekarang ni awak tak tahu lagi status sebenar kesihatan limpa awak... better fully medical checkup di pakar. Kalau doktor cadangkan supaya di buang rasanya tiada masalah.... Cousin aku dah lebih tujuh tahun buang limpa akibat dari accident.... alhamdulillah sihat walafiat sekarang ni... Awak mesti berfikir, apa gunanya menyimpan organ yang rosak yang akan memberi kesan sampingan pada kesihatan dan menambah buruk pada kesihatan.....

samilzdaf posted on 27-3-2008 02:05 PM

limpa tu bawah jantung ye?

samilzdaf posted on 27-3-2008 02:12 PM

limpa tu bawah jantung ye?
Page: [1] 2
View full: Limpa bengkak