sweetmummy Publish time 17-3-2008 11:15 AM

Nak jual saham ASB (Loan)

Nak minta pendapat / pandangan yg tau pasal saham ni..
saya ambik loan Saham ASB pd tahun 2004 dengan RHB untuk tempoh 10 tahun,
ingat nak jual blik saham tu sebelum tamat tempohnya... berbaloi tak??

kipas_y2k Publish time 18-3-2008 09:09 AM

mmg berbaloi...

dah 4 tahun... mesti ko dapat duit sikit laa dalam 1/4 kot hehehe

smeetasmitten Publish time 18-3-2008 08:51 PM

saya ambik tahun 1995 patutnya abis 2006. kena bayar rm235/bulan dan bila dpt dividen kena bayar rm4750 (10% ikut agreement)

1st year tu ok lagi, sbb dividen+bonus masa tu dlm 12% kot. dpt gak le rm1000++ lepas tolak 4 ribu tu kat bank.

tapi mula terasa masa dividen+bonus kurang 10%. kita pulak kena top-up. so saya stop.

kdg2 bila fikir menyesal pulak, kalau tak ada dah rm50k dlm asb. tapi bila kira2 balik TOTAL interest yg dibayar tu dlm rm30k, ok jugak aku stop.

actually saya silap pilih skim, patutnya ambik yg paling rendah interest, tapi masa tu tak fikir pjg, baru keje la katakan.

bila stop tu dpt la duit dlm rm2000++

kipas_y2k Publish time 19-3-2008 03:34 PM

Reply #3 smeetasmitten's post

skrg nie pun kot buat loan ASB paling sesuai kita stop lepas dapat dividen tahun ke 3...

lebih dari tu... kita rugi sesangat

sweetmummy Publish time 20-3-2008 05:59 PM

Reply #4 kipas_y2k's post

owh.. ye ke...
sebenarnye berbelah bagi gak...
tp proses nye lama tak??
i mean.. nak dpt blik tu bank ambik masa brapa lama yek???

smeetasmitten Publish time 22-3-2008 10:51 AM

Originally posted by sweetmummy at 20-3-2008 05:59 PM http://forum6.cari.com.my/images/common/back.gif
owh.. ye ke...
sebenarnye berbelah bagi gak...
tp proses nye lama tak??
i mean.. nak dpt blik tu bank ambik masa brapa lama yek???

saya buat dulu a few days je.

ajib2018 Publish time 5-4-2008 11:49 PM

pendapat mengatakan ASB Loan mmg merugikan.. boleh refer urusinsan

rileks Publish time 10-4-2008 10:49 AM

brp lama tempoh kita leh cancel loan ni ek?
2 thn ke 3 thn
aku pun rasa nak cancel ni..
aku amik tahun 2005

Zaidina Publish time 14-4-2008 11:14 PM

Originally posted by rileks at 10-4-2008 10:49 AM http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif
brp lama tempoh kita leh cancel loan ni ek?
2 thn ke 3 thn
aku pun rasa nak cancel ni..
aku amik tahun 2005


Sama la kita....macam mana nk stop ha...:victory:

kipas_y2k Publish time 15-4-2008 09:49 AM

Reply #8 rileks's post

erk paling elok... buat surat....


bawah surat tu... tulis CC ke bank negara...


maybank biasanya saja melengahkan proses jualan kita dlm tempoh2-3 bln...

kalau takder surat... maybank sewenang wenangnya suruh kita bayar sehingga proses jualan selesai... walhal kita dah suruh stop...

dgn adanya surat.. kita boleh mengelakkan maybank mengenakan cas berlebihan

rileks Publish time 17-4-2008 10:28 AM

aku amik under CIMB..
nnt la aku tepon dgn officer tu dulu.. camne gayanya

anieszack Publish time 24-4-2008 11:41 AM

Originally posted by rileks at 10-4-2008 10:49 AM http://forum4.cari.com.my/images/common/back.gif
brp lama tempoh kita leh cancel loan ni ek?
2 thn ke 3 thn
aku pun rasa nak cancel ni..
aku amik tahun 2005

ha samalah dgn aku amik 2005. skrg tengah proses nak kuar ..

beejo69 Publish time 26-4-2008 11:56 PM

Originally posted by kipas_y2k at 15-4-2008 09:49 AM http://forum4.cari.com.my/images/common/back.gif
erk paling elok... buat surat....


bawah surat tu... tulis CC ke bank negara...


maybank biasanya saja melengahkan proses jualan kita dlm tempoh2-3 bln...

kalau takder surat... maybank ...


aku pun dlm pertimbangan nak jual semula. tak mampu dah..   


cc BNM tuke bhg/dept mana yek..@ kpdnhep prlu ke..

hirai_saza Publish time 30-4-2008 12:12 PM

cancel loan asb smlm..
bg surat dan diorang ckp amek masa 1 atau 2 bln..huhu
lama jugak ekk...:(

tuminah_sideq Publish time 3-5-2008 09:54 PM

selain dr asb loan nih mana lagi pelaburan yg untung ek?
alamak bile rkorang kata camnih ako pon nak stop la

Nikotina Publish time 5-6-2008 12:07 PM

aku pun nak stop...lg 8 thn baru nak abis
bleh korang bgtau camana nak stop..keterangan kt atas tu tak details la. kat sapa aku kena hantar surat dll

hirai_saza Publish time 5-6-2008 12:14 PM

Niko..ni contoh surat yg aku bg kat cimb..
loan aku xsettle lg kot..sbb xdek call..
masuk hari ni dah sebulan... proses nak terminate loan..
bila laa bleh settle:'(


Nama
Alamat
Tarikh

Pengurus
CIMB Cawangan Wisma Segar Jalan Tun Sambanthan, Brickfields

Per: Pinjaman ASB (No Akaun:XXXX-XXXXXXX-XX-X)

Merujuk kepada perkara diatas, saya ingin membatalkan pinjaman ASB dengan pihak tuan di atas sebab-sebab yang tertentu.

Diharap permohonan saya ini dapat dipertimbangkan dan didahului dengan ucapan terima kasih.

Sekian. Harap maklum.


Yang benar,





Nama
No tel

Nikotina Publish time 5-6-2008 01:30 PM

Reply #17 hirai_saza's post

saza....gadis jepunku.long time no see:lol:

aku pun buat kt cimb gak..tp tak tahan la nak tggu lg 8 thn.dulu2 gatai sgt nak buat:'(

btw,tq

hafizuka Publish time 6-6-2008 05:24 PM

erk, saza, hang kat sini rupanya, takde kat aviation dah rupanya menjelma di sini, masih kat tempat kerja lama ke?

wirazam Publish time 25-6-2008 12:56 AM

kalau potong gaji bulan2 masuk ASB ok tak dr buat Loan ASB ni?
saja tanya kengkawan yg ada experiences.

ada gak hajat nak buat loan ASB nih tp tu lar asyik dok tangguh2 je..

hirai_saza Publish time 25-6-2008 09:47 AM

Reply #20 wirazam's post

aku sarankan ko jgn buat loan asb
rugi byk wooo:'(
aku lebih prefer wat potongan asb melalui gaji..

erin_78 Publish time 27-6-2008 05:15 PM

sy pun ingat nk jual la loan asb..sy ambik ngan maybank..sy punya tahn 2006..berbaloi x jual skrg?..atau tunggu dpt bonus thn ni br jual?.. mana yg ok eek..leh tolong x?...

Cikuci Publish time 28-6-2008 01:52 PM

baru ja ambik loan Maybank 20 tahun..start bayar bulan 7 ni. semua surat2 perjanjian dah sampai..nyesal ambik..mcam mana ek??bila bleh jual balik???:L

fhanem Publish time 1-7-2008 11:27 AM

aku rasa klu ko buat loan asb ni utk long term untung kot... ko byr first year jer.... the next year ko guna blk dividen tu utk byr loan ko...

Cikuci Publish time 1-7-2008 10:02 PM

Jenuh gak nak membayar .bulanan RM362.00:( ...cemana senang sgt loan tu approved .Igtkan dah kene reject ari tu...
Pages: [1] 2 3 4
View full version: Nak jual saham ASB (Loan)