burungnuri posted on 24-3-2008 08:37 AM

software rakam suara

ada tak software untuk rakam suara pastu dengar balik full versionnya...thanks

[ Last edited by  trunks at 24-3-2008 01:06 PM ]

orang_letrik posted on 24-3-2008 08:42 AM

Reply #1 burungnuri's post

nak ke..

sound forge..tapi leh bagi kat sini

kang ada worang marah...

seroja posted on 24-3-2008 09:32 AM

Reply #1 burungnuri's post

ado.

1. sony soundforge.
2. acoustica mixcraft
3. adobe audition
3. creative mediasource
4. free sound recorder

*** cer carik kat download.com***

aziz79 posted on 24-3-2008 10:17 AM

microsoft wave/sound recorder kan ada.. :lol: ..

trunks posted on 24-3-2008 02:40 PM

Guna freeware JetAudio saja..

http://www.download.com/JetAudio-Basic/3000-2167_4-10013740.html

noriabdullah posted on 26-3-2008 09:59 AM

Aku guna Cool Edit Pro. Mmg puas hati. Recording suara, lagu dari mana2 sumber no problem disamping kalau ko jenis yg suka buat editing - sound mixing, fade dll software nih semua ada.

http://news.harmony-central.com/Newp/1999/Cool-Edit-Pro-large.jpg

nampak serabut tapi user friendly dan senang utk digunakan.

burungnuri posted on 26-3-2008 01:41 PM

mana nak dpt full version punya cool edit pro ni thanks.

noriabdullah posted on 26-3-2008 06:22 PM

Reply #7 burungnuri's post

According to latest news, company yg buat software Cool Edit Pro nih iaitu Syntrillium dah kena take over dgn Adobe.
Version 2.1 pun rege dia dalam US$400. Tapi aku beli yg 'ehem-ehem nyer ;P  version 2.0.

* satu lagi kelebihan CEP nih ialah kita boleh save dalam banyak format mcm wav, mp3, wma, pcm dll. Jadi kalau mcm ko nak record audio suara yg biasanya dalam wav boleh kemudiannya save dalam format2 lain yg kurang kecil file size-nya.

Aku cukup senang pakai CEP nih utk buat semua recording ceramah audio aku samada utk dibubuh dalam website atau youtube. Apa2 sound problem boleh diselesaikan dgn hissing reduction atau noise reduction. Kemudian kita boleh pilih samada nak save in mono atau stereo. Kadang2 lagu yg aku minat kat youtube tu aku sedut dan edit semula guna CEP nih utk save dalam hardisk.

burungnuri posted on 27-3-2008 06:57 AM

cep ni boleh dengungkan suara ke..contoh nak bagi sedap..boleh buat ke>

tai_digidestany posted on 27-3-2008 10:50 AM

CEP ni biasanya selalu digunakan oleh Sound Engineer.
Even Edry KRU pun guna software ni dalam laptop dier..

burungnuri posted on 29-3-2008 07:32 AM

ko adik edy kru kea?ko ada full version tak..?boleh tanya tak edry kru guna laptop jenama apa?aku pon nak beli satu tapi kalau boleh mcm edy kru punya thanks

0001 posted on 29-3-2008 10:11 AM

Reply #8 noriabdullah's post

Untuk pengetahuan semua, CoolEditPro tu sekarang dah guna nama baru - Adobe Audition.

Click sini for info on Adobe Audition.

aziz79 posted on 1-4-2008 08:28 AM

Reply #12 0001's post

aku guna nero wave editor ajer..
kalu nak advanced sikit aku guna reaper atau magix music maker

isskandar posted on 2-4-2008 07:06 PM

sape terror adobe audition?

aku xreti la nak gune~

tlg aja 1-1~~

dah tgk tutorial pon xpaham gak~~

laju sgt~~

:'( :'( :'( :'( :'( :'( :'(

seroja posted on 2-4-2008 07:34 PM

Reply #14 isskandar's post

cer tanye ngan idolfan or jac die hard fan. :loveliness:
derang guna adobe audition gak . :loveliness:

isskandar posted on 2-4-2008 07:47 PM

Reply #15 seroja's post

ahkak oja pkai mixcraft senang x?

aja leh cmane nak mix sore n instrumental~

then aja cmane nak sedapkan sore gune menda tuh~

:$

:$ :$

thanx

seroja posted on 3-4-2008 07:36 AM

Reply #16 isskandar's post

habang iss.. oja ta pandai la guna sumer tuh!

org len yg watkan utk oja. oja sing jew :loveliness:

kalo pandai... ta lokek nak ajar kan :loveliness:

nak menuntut ngan abg2 tuh... derang bz woo.. cian pulok.. :loveliness:

alyana posted on 12-5-2008 09:12 AM

Originally posted by seroja at 3-4-2008 07:36 AM http://forum3.cari.com.my/images/common/back.gif
habang iss.. oja ta pandai la guna sumer tuh!

org len yg watkan utk oja. oja sing jew :loveliness:

kalo pandai... ta lokek nak ajar kan :loveliness:

nak menuntut ngan abg2 tuh... deran ...


:P :P :P :P :P :P pecah lubang sish ;P ;P ;P

i pun tgh cari soundforge versi iteew.

but i rasa mixcraft pun superb jua. sbb dia byk preset. so takyahla nak naik punat gitu gini. even i pernah dgr buat leybra buat recording yg kualitinya lebih hebat dr kualiti rakaman studio menggunakan mixcraft.
ada org yg pernah guna audition jua kat bod bakat tu, tp kualiti mcm haram jek. soundforge pun mcm haram. so nak expect org2 marhaen ni nak guna software complex2 mcm tu ke.
audition terlalu complex. lainla kalau u ni mmg sound engineer. pun begitu cool edit pro yg dulu2 amat mudah sbb byk presetnya.

Evilsmile posted on 12-5-2008 02:18 PM

Guna la audio player AIMP 2...

http://img364.imageshack.us/img364/1374/aimp2xp5.jpg

AIMP2 ni cam winamp tp versi lightweight...bahagian utilities dia ada macam2 func cam sound recorder, tag editor, audio converter etc etc...

Yg bestnya player ni free dan sangat ringan...x bloated cam winamp dll

Download kat : http://www.softpedia.com/get/Multimedia/Audio/Audio-Players/AIMP-Classic.shtml

http://feeds.feedburner.com/PhpMysqlTechBlog.1.gif

[ Last edited by  Evilsmile at 12-5-2008 02:21 PM ]

death posted on 13-5-2008 08:07 PM

aku guna goldwave je...sng la jugak

http://img205.imageshack.us/img205/7181/goldwaveiu9.jpg

tontolounu posted on 14-5-2008 09:44 AM

yg aku tau sound recorder je . hhe
Page: [1]
View full: software rakam suara