amansiara11 posted on 24-3-2008 01:39 PM

nak cari kontraktor bumiputera murah tapi kualiti

Post Last Edit by amansiara11 at 23-4-2012 21:38

-------------------

ciput3533 posted on 24-3-2008 02:10 PM

:D :D :D :D :D

SANKURIANG posted on 24-3-2008 04:28 PM

aii.. iklan nampak... pas ni blh ler saya pun iklan keropok dan budu ya Mod...

amansiara11 posted on 24-3-2008 04:34 PM

Reply #3 SANKURIANG's post

Post Last Edit by amansiara11 at 23-4-2012 21:39

---------------------

naga_mas posted on 24-3-2008 04:41 PM

Kalau dah berjaya tu, jgn jadi mcm dorang kata AM tu,  tak leh deliver project dia.  Nanti ada thread untuk awak plak. :P

masnina posted on 24-3-2008 06:41 PM

kat Bukit Jelutong tadi banyak jugak amik Haji Khalid Construction utk renovate rumah

dafiza posted on 24-3-2008 06:45 PM

Reply #4 amansiara11's post

Betul ker die yg buat gate tu? Kat mana ni? Macam pernah tgk jer gate tu...

nalis posted on 25-3-2008 11:42 AM

anyone has a contact of a dirt cheap indon contractor?:)

kenari7117 posted on 26-3-2008 11:35 AM

aku pun ingat nak rekomen kontraktor yang tengah renovate rumah aku kat u all....tapi semalam dah bergaduh ngan dia..tak jadi la.

Aku pun bengang gak la ngan dia...orang melayu...consider satu kg la. Diantara ramai-ramai contraktor yg aku ambik quotation mamat ni la yg paling rendah harga dia...pastu boleh lebih kurang semua...dalam lebih kurang tu dia pekena aku balik...mula-mula budget aku lebih kurang 30k je...lepas tu aku ada tanya kalau tambah ni tambah tu boleh consider tak ngan budget banyak tu...dia kata boleh...so aku dengan senang hati la suruh dia start buat keje...lepas ketuk sana ketuk sini lubang sana lubang sini dia bagitau aku dah terlebih budget..aku suh dia kira balik..dia bagi harga 53k...nak tak nak aku terpaksa setujula sebab semua dah buat..tinggal nak pasang tile,pintu, tingkap je. Lepas tu dia turunkan harga to 49k.

Ikut pada buatan dia okla puashatila ngan structure yg dia buat...tapi yg slacknye tukang pasang tile pasang tak betul kat dinding dapur...aku punyela bising kat laki aku suh bukak balik...laki aku cakap biar je la sebab kalau nak bukak balik cost dia tinggi sian kat kontraktor..ok la aku pendam je la marah aku..lagi pun selepas komplen dia dah buat elok-elok.

Sekarang ni dah 90% siap...dua hari lepas dia hantar tukang cat...hari pertama dia ngecat aku tengok pun macam main-main je. Hasil cat memang aku tak puas hati sebab apa yg ada kat dinding tu..ada lubang ke..paku ke... dia main bantai cat je (macam org buta mengecat) tak de pakai cealer sedangkan benda tu ada kat situ. aku bising kat laki aku suh bagitau contractor...laki aku pegi tegur pekerja dia suh buat balik tampal lubang-lubang yg ada kat dinding....aku post dulu la dah panjang sangat

intanazlynna posted on 26-3-2008 12:03 PM

Contractor Intan the best... nanti Intan tepek gambar umah Intan yg tgh renovate nih... sapa2 nak ctc number dia bleh la PM Intan...:loveliness:

garlicOil posted on 26-3-2008 12:03 PM

Reply #9 kenari7117's post

lagi??:mad:

kenari7117 posted on 26-3-2008 12:07 PM

ishk...aku type panjang-panjang page hilang lak :mad:

kenari7117 posted on 26-3-2008 12:27 PM

lepas tu ..the next day balik keje aku terus pegi tengok cat punye progress...laki aku dok bebel bebel kalau cat sendiri lagi cantik bla bla...hasil dia lebih kurang semalam gak....dah la kaler cat kat luar salah ..tak sama macam yg kita org nak

aku dah hangin..bayar mahal-mahal tapi keje hampeh...aku sms kontraktor..ayat dia lebih kurang camni la...cat ada problem. main bantai cat je tak pakai cealer pun. kaler cat luar salah....lepas tu dia datang tengok...laki aku pun tunjukla tempat yg tak puas hati tu...

kenari7117 posted on 26-3-2008 12:36 PM

semalam kontraktor tu sendiri yg datang buat keje...tukang cat dah dihantar tempat lain...

malam tadi aku terima sms dari kontraktor...bunyi dia cam ni la lebih kurang.."ingatkan tak nak masukkan harga tile, pintu dan benda yg kecik-kecik (sebab sekampung) tapi disebabkan berkira sangat sampai hantar sms yang menyakitkan hati padahal cat belum siap lagi dan tempat-tempat yg ditunjukkan tu tak pernah diusik/repair oleh kami..so kami akan kira semua apa yg dah dibuat"...mengucap panjang aku...apa ke bangang punye contarctor sampai tak boleh ditegur...macamana melayu nak maju????

aku decide untuk diam je...dan tengok rentak dia..tak tau la samada dia nak siapkan rumah aku atau tidak. Yg pasti aku takkan rekomen kat org dan aku takkan panggil mamat ni lagi untuk renovate rumah aku...

mozz posted on 26-3-2008 02:20 PM

hmm....kan senang kalau buat semua in writing....

actually kite kena decide ape yg kite nak buat  then kite panggil contractor to quote....bile dua2 pihak dah setuju...bleh ler start renov....

based on citer member mozz, slalunyer customer nie x sedar...a long the way...they all akan minta tukar tu, tukar nie...
bile minta tukar, kena charge lah sbb dah lari dari penjanjian, tambah masa dan tenaga, brg, etc...
so kalau dah bertulis...kena ikut lah....

bab quality kerja mmg contractor kena jaga....kalau kerja tu mmg kerja yg listed dlm agreement..kite tak setuju dgn end result..complaint lah..itu hak kite...lagipun most contractor ade bagi warranty period....
kalau yg tak bagi...pandai2lah kite menilai samaada contractor nie jenis bertanggung jawap or just nak buat renov then calibut gitu jer....kalau jenis contractor yg curi spec...habislah...

masnina posted on 26-3-2008 06:15 PM

kesian kat kenari.. tulah kan?? niat kita nak tolong melayu tu pasal kita order kat depa ni.. tapi bila bagi projek tak nak buat betol2 pastu tak nak jaga hati pelanggan... tu sb kekadang org lg ramai percaya kat kontraktor chinese sb diorang takde masalah.. buat betol2.. pastu kalau ada masalah pandai nak pujok costumer, bukan mcm citer kenari ni kontraktor boleh marah kita balik! walhal kita bagi duit kat dia nih!

nina ada petua la kalau nak amik apa2 kontraktor ke tukang andam ke katerer ke, petua nina/... jangan buat kawan dulu dgn diorang, tak yah ramah2 sangat, buat jurang antara kostumer dgn penjual sb nanti time pertengahan jalan kalau ada kerja dia yg kita kenan, senang nak tegor.. takde hurt feeling bagai.

ni pengalaman nina sendiri masa nina kawen dulu.. tempah kanopi, mak nina nak wat kawan2 pulak beramah2 bagai, pastu bila org tu pasang meja & kerusi tak cukop marah nina pulak.. pi la marah org kanopi tu, tulah jangan baek sgt dgn penjual ni nanti nak tegor kan dah susah

masnina posted on 26-3-2008 06:24 PM

so pada sapa2 yg bisnes tu.. yg jadi kontraktor.. amik kisah kenari ni jadi iktibar. masa bagi quotattion tu buat aggrement betol2, pastikan takde yg tinggal..
jangan silap tarok prizing.. kalau boleh biar bos sendiri yg buat quotation/invois tu, papehal kemudian hari bertelagah dgn kustomer rujok je kat ctu

jangan tahu nak kaut projek jer, kualiti tak jaga.. marketing tak jaga.. camane la org tak lari amik kontraktor cina.. pastu nak salahkan org melayu tak nak support bangsa sendiri

yg costumer, kalau boleh amik kontraktor yg jadi buah mulut org, selalunya ada rekod baik tu sb ramai org amik. tu je petua dia. saya bercakap ni based on pengalaman sendiri sb husband saya pon kontraktor juga

masnina posted on 26-3-2008 06:27 PM

oh ya saya bukan nak promote, sy pon tak kenal kontraktor ni sapa.. 2-3 hari ni saya pegi bukit jelutong tampal poster iklan.. banyak rumah tengah renovate sekarang. mostly memang suka amik kontraktor chinese & tak kurang jugak ada kontraktor melayu (hopefully la kan, bukan pinjam nama melayu ke)
saya nampak 4-5 rumah kat area tempat saya kerja tu amik kontraktor renovation dgn Haji Khalil Construction.. so sapa2 yg nak cari kontraktor bumi bolehlah contact syarikat ni

garlicOil posted on 27-3-2008 11:34 AM

Reply #18 masnina's post

kalu contractor yg dah ada nama sure quotation mahal. harap setanding dgn kualitinya.
kdg2 amik indon pun kalu depa jenis teliti, ok jugak.

tgh survey2 jugak kontraktor utk umah nnti. hrp2 ok la.

sian kenari :mad:

garlicOil posted on 27-3-2008 11:40 AM

Reply #18 masnina's post

kalu contractor yg dah ada nama sure quotation mahal. harap setanding dgn kualitinya.
kdg2 amik indon pun kalu depa jenis teliti, ok jugak.

tgh survey2 jugak kontraktor utk umah nnti. hrp2 ok la.

sian kenari :mad:

kenari7117 posted on 27-3-2008 02:06 PM

tu la...aku tengah makan hati ni...aku bagitau hubby..aku tak nak tengok muka kontraktor tu lagi dan aku takkan pi jenguk rumah baru tu sampaila semua siap...:mad:

masnina posted on 27-3-2008 06:43 PM

kontraktor indon pon ok jugak, drpd chinese kan :lol:

my mom dulu buat rumah (tambah belakang) pon upah indon dulu.. ok la puas hati indon ni buat keje cepat la... drpd amik cina manjang mahal + menipu jekkk :kant:

viperhinoa posted on 5-9-2008 12:00 PM

amansiara11,
tumpang tanye..location contractor melayu ni ktne?

putri79 posted on 5-9-2008 04:31 PM

Balas #22 masnina\ catat

bukan nak cakap apa la..saya pun mula2 ingat nak tolong org melayu,tapi tgk2 bila dia bagi harga nak buat renovation ...makk aaiiii RM7000 untuk pecah alihkan pintu, tukar tingkap sliding,buat table top......aku dgn hubby pikir macam mahal sgt...so kita org pun servy2 jumpa lak ngan kontrak indon nie...dia nak rm5000 jea siap tambah buat skirting satu rumah lagi.....:lol: :lol: :lol:

matakecik posted on 6-9-2008 01:29 AM

Reply #24 putri79's post

dah siap ke belm??? mmg kadang2 murah tapi indon punya keja delay bukan main lambat...

sebaba diorang sebenarnya ada keja lain...

sbb saya dah penah pakai
datang hari sabtu je
bape bulan nak siap
padahal pasang tiles sekangkang kera
pastu menipu buat muka seposen
Page: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
View full: nak cari kontraktor bumiputera murah tapi kualiti