zanorba posted on 8-4-2008 09:36 AM

Tinggal serumah dalam edah…Pro&Kon

Dear forumers FD,

Sy nak mintak pendapat/berbincang pasal pasangan bercerai yg masih tinggal serumah semasa dlm edah. Dr segi hukum-harus, andai ada kecenderungan nak memperbaiki keadaan dan sementara nak mendpt tempat tinggal yg lain. Tuk is3 lak, berhak kekal dlm umah & somi xleh halang/halau.

So, apa pendapat anda sume?

Tq.

afja posted on 8-4-2008 09:44 AM

if im not mistaken.....

dalam eddah....isteri tidak boleh keluar dr rumah suami...
sbb kebrangkalian tuk rujuk tu masih ada...

dan rujuk ni pulak..... ada dua jenis....

1) dgn perkataan
2) perbuatan... (make luv)

dgn SYARAT ada persetujuan dr isteri...

kalau isteri menolak tuk rujuk.... kena ada mahram lain dlm rumah tu....
sehingga waktu eddah habis....

kalau aku slh....betulkan aku....:$ TQ

nazurah posted on 8-4-2008 09:45 AM

pd logik akal saya, suami harus keluar rumah dan tinggal di tempat lain (coz biarlah isteri jek yg dok rumah tu sampai dia dapat tempat baru)...

ataupun sebaiknya, sepanjang proses perceraian tu berlangsung...pasangan dah sepatutnya fikir untuk mencari rumah atau tempat tinggal baru selepas bercerai...


off topic : kawan sy.... dia masih 'bersama' dengan suaminya walhal esok pagi nak lafaz talak...

afja posted on 8-4-2008 09:47 AM

Originally posted by nazurah at 8-4-2008 09:45 AM http://forum4.cari.com.my/images/common/back.gif
pd logik akal saya, suami harus keluar rumah dan tinggal di tempat lain (coz biarlah isteri jek yg dok rumah tu sampai dia dapat tempat baru)...

ataupun sebaiknya, sepanjang proses perceraian  ...

betul....suami yg kena keluar rumah....

jika putuskan mmg x nk rujuk...:$

my-alja posted on 8-4-2008 09:53 AM

logik dlm fikiran nie, kalo dah sampai nak cerai bagai...buat apa lagi duk serumah...:o

paulinevoon posted on 8-4-2008 10:25 AM

Reply #3 nazurah's post

i pun ada sorg kawan mcm ni.... last2 rujuk, siap beranak lagi sorg.. :L kes the hb nak semua (tamak), tak nak lepaskan bini, tak nak lepaskan gf.. bini gak makan hati, tapi yg paling mengelirukan aku, kenapa dia masih nak/boleh/sanggup make love dgn her hb, sedangkan dah hurt sampai nak cerai dah.. huh?

mcm2 manusia ni.. :L

paulinevoon posted on 8-4-2008 10:26 AM

Reply #3 nazurah's post

i pun ada sorg kawan mcm ni.... last2 rujuk, siap beranak lagi sorg.. :L kes the hb nak semua (tamak), tak nak lepaskan bini, tak nak lepaskan gf.. bini gak makan hati, tapi yg paling mengelirukan aku, kenapa dia masih nak/boleh/sanggup make love dgn her hb, sedangkan dah hurt sampai nak cerai dah.. huh?

mcm2 manusia ni.. :L

zanorba posted on 8-4-2008 11:17 AM

Last friday sy ada dengar kat Sinar ada sorang pprn ni call (segmen dilema if x silap), dia luahkan ttg mrk somi&is3 nak cerai & dah ada date pg mahkamah. Her prob tht they stil live together tp x bertegur sapa, tidur asing2 & buat hal masing2. Pd sy, tuk kes camni, better dok asing2 dah since pprn tu cakap xde perasaan pd pasangan lg.

nazurah posted on 8-4-2008 02:21 PM

Reply #6 paulinevoon's post

tatau camnelah perasaan masa tu kan...


esok nk lafaz ni... boleh lagi tu... :L

nazurah posted on 8-4-2008 02:29 PM

Reply #6 paulinevoon's post

tatau camnelah perasaan masa tu kan...


esok nk lafaz ni... boleh lagi tu... :L

nazurah posted on 8-4-2008 02:36 PM

Reply #6 paulinevoon's post

tatau camnelah perasaan masa tu kan...


esok nk lafaz ni... boleh lagi tu... :L

paulinevoon posted on 8-4-2008 02:37 PM

Reply #9 nazurah's post

ntah nazurah.. tu yg buat i pelik n keliru walaupun i tak berada dlm situasi dia.. pe pun tergantung pada individu ler.. hati manusia ni lain2..

kalo masih sebumbung, ada chance rujuk balik la kot.. (walaupun masalah yg menyebabkan mereka nak bercerai tu belum selesai lagi.. ;P)

Lily_Savage posted on 8-4-2008 02:38 PM

Originally posted by paulinevoon at 8-4-2008 10:25 AM http://forum4.cari.com.my/images/common/back.gif
i pun ada sorg kawan mcm ni.... last2 rujuk, siap beranak lagi sorg.. :L kes the hb nak semua (tamak), tak nak lepaskan bini, tak nak lepaskan gf.. bini gak makan hati, tapi yg paling mengeliruka ...


seperti yg terfikir di fikiranku gak:(

alangGIRL posted on 8-4-2008 02:41 PM

Reply #1 zanorba's post

kalau bab hukum tu, setahu aku suami perlu sediakan tempat tinggal kpd isteri sepanjang edah.... tp dok seumah tu aku tak pasti la pulok.....

tp kalau dh bercerai tu, buat apa lg nak dok seumah.... ntah la manusia ni fikiran nya ta sama....

alangGIRL posted on 8-4-2008 02:41 PM

Reply #1 zanorba's post

kalau bab hukum tu, setahu aku suami perlu sediakan tempat tinggal kpd isteri sepanjang edah.... tp dok seumah tu aku tak pasti la pulok.....

tp kalau dh bercerai tu, buat apa lg nak dok seumah.... ntah la manusia ni fikiran nya ta sama....

BingkaUbi posted on 8-4-2008 03:25 PM

balik semula ke hak & status isteri masa edah....

Bagi yang diceraikan dengan talak satu / dua

-        Masih dibawah tanggungjawab suami

-        Berhak mendapat hak sebagaimana sebelumnya ( nafkah, tempat tinggal, pakaian dll )

-        Isteri tidak boleh keluar rumah tanpa keizinan somi

Setau aku, cerai hidup

-        Diharamkan perempuan keluar rumah tanpa izin suami  kecuali untuk keperluan syarak

cerai mati plakkk

-        Diharamkan perempuan keluar rumah  kecuali untuk keperluan syarak






:re:

[ Last edited by  BingkaUbi at 8-4-2008 07:43 PM ]

alangGIRL posted on 8-4-2008 05:56 PM

Reply #16 BingkaUbi's post

kalau dh cerai mati, camner dia nak minta keizinan kat laki dia... takkan nak pegi kubur minta permission kot??????

BingkaUbi posted on 8-4-2008 07:08 PM

Originally posted by alangGIRL at 8-4-2008 05:56 PM http://forum4.cari.com.my/images/common/back.gif
kalau dh cerai mati, camner dia nak minta keizinan kat laki dia... takkan nak pegi kubur minta permission kot??????


kalu cerai mati.......dlm tempoh edah...

- haram peminangan secara terang tp harus secara sindiran
- haram keluar umah kecuali tu keperluan syarak
- haram berhias
- haram berkahwin

ni bkn aku yg suka2 tulis yekkk.....ni apa yg duluk2 aku penah blaja kat sek agama......

NURMIMIE posted on 8-4-2008 07:24 PM

Originally posted by alangGIRL at 8-4-2008 02:41 PM http://forum6.cari.com.my/images/common/back.gif
kalau bab hukum tu, setahu aku suami perlu sediakan tempat tinggal kpd isteri sepanjang edah.... tp dok seumah tu aku tak pasti la pulok.....

tp kalau dh bercerai tu, buat apa lg nak dok seuma ...

Tuhan masih halalkan untuk yang dah bercerai tuh dok serumah lagi selama tempoh edah kerana beberapa faktor..

di katakan, tempoh edah nih mcm selama tempoh bertenang lah..

tempoh nak tengok sejauh mana dah pasangan betul2 ka nak bercerai selamanya..

kecuali kalau talak 3 tuh ler sebab yang neh dah memang tak boleh rujuk lagi..

(pasal talak2 neh pun ada ulama2 yang berbeza pendapatkan.. dikatakan, tiada talak 3 sekaligus.. cuma dikatakan talak 3 apabila dah 3 kali cerai lah.. mean, talak bukan mainan ler.. suka suki nak cerai rujuk semua tuh)..

so, tak per kalau nak dok serumah bila sudah bercerai selama tempoh edah tuh.. kut2 rasanya masih saling memerlukan, boleh ler rujuk kalau mau :$

alangGIRL posted on 8-4-2008 07:30 PM

Reply #18 BingkaUbi's post

yg ni aku tahu... mmg diajar dulu... tp aku bertanya sbb ko tulis kalau cerai mati wajib minta pemission kat laki kalau nk keluar umah, tu yg aku tya camner pompuan tu nak minta permission kalau laki dia dh mati....

alangGIRL posted on 8-4-2008 07:30 PM

Reply #18 BingkaUbi's post

yg ni aku tahu... mmg diajar dulu... tp aku bertanya sbb ko tulis kalau cerai mati wajib minta pemission kat laki kalau nk keluar umah, tu yg aku tya camner pompuan tu nak minta permission kalau laki dia dh mati....

BingkaUbi posted on 8-4-2008 07:42 PM

Originally posted by alangGIRL at 8-4-2008 07:30 PM http://forum4.cari.com.my/images/common/back.gif
yg ni aku tahu... mmg diajar dulu... tp aku bertanya sbb ko tulis kalau cerai mati wajib minta pemission kat laki kalau nk keluar umah, tu yg aku tya camner pompuan tu nak minta permission kalau  ...


aku malas nak tulis 2kali....aku betui kan lerr

nazurah posted on 8-4-2008 09:25 PM

tapikan kawan aku yg sorang lagi tu aku salute

dalam proses perceraian tu berlangsung dia yang keluar rumah dok umah mak pak dia...
pasalnya dia refer kes kat kawan kitorg yg msh make love eventho esok nk lafaz talak tu. dia habaq kat aku dah tak selera nk tgk muka laki dia, awatlah nk dok buat mende tu lagi,.. baik dia blah coz dia takmo jd hamba seks. kotnya buat tu preggy...naya jek...

gila skit kawan aku tu, dia punya rumah..dia yg keluar, dia tak heran pun kalo laki dia angkut sumer harta benda dia dalam umah tu, dah tak suka punya pasal....

dan seingat aku member aku tu satu sen pun dia tak tuntut dan mintak...termasuklah nafkah edah walaupun mahkamah dah putuskan dia berhak dapat 1k sebulan sepanjang tempoh eddah. kalolah aku...tak dapat nafkah eddah, mau aku tuntut kat mahkamah...:lol:

susah aku nk jumpa perempuan secekal kawan aku ni... aku doakan semoga tuhan sentiasa lindungi dia sbb dia baik hati. amin!

HOTlips posted on 9-4-2008 09:15 AM

Reply #23 nazurah's post

Yg ni mesti kes isteri dah menyampah sgt2. Kdg2 heran gak org lelaki nih, dah meluat nak bercerai bagai, tp sempat lagi tu.... :o  Nampak sgt nafsu mengatasi segala2nya. Apa2 pun dah halal. Belasah jeklah! :$

Betul, dlm masa eddah, isteri x boleh keluar rumah tanpa izin. Islam itu sungguh lengkap dan indah. Perceraian adalah sesuatu yg halal tp dibenci oleh Allah. Sebab itulah org perempuan ada tempoh eddah selepas bercerai. Kenapa? Semua ni utk keadilan bg pihak perempuan. Bayangkan mlm sebelum menjatuhkan talak, berlaku pulak perhubungan.. Cuba bygkan mungkin disebabkan "last shoot" tu, membuahkan hasil? Tu lah sebabnya ada eddah. Nak pastikan isteri bersih.
Buatnya "sangkut", adalah bukti dan suami x boleh sesuka hati lepaskan tjwb. Adilkan?
Mcm kata Mimi, nak bg peluang lg utk berbaik2. Allah memang x sukakan perceraian.

Okeh, back to topic, berdasarkan kepada Seksyen 71 (1) Akta Undang-Undang Keluarga Islam (Wilayah Persekutuan)
1984. Ia menyatakan bahawa, "Seorang perempuan yang diceraikan adalah berhak tinggal di rumah di mana dia biasa
tinggal semasa berkahwin selagi suami tidak mendapatkan tempat tinggal lain yang sesuai untuk isteri. Bagaimanapun, hak ini boleh dipindahkan. Ini bermaksud bahawa suami boleh memohon agar isteri yg dlm eddah ditempatkan di tempat tinggal yang lain. Tempat tinggal ini haruslah sesuai dengan isteri. Suami masih tetap bertanggungjawab untuk menyediakan tempat tinggal  bagi isteri dalam tempoh edah.

Bg kes Zanorba ni, dia masih mendambakan cinta suaminya kan? Jadi walaupun talak dah dilafazkan nanti, seboleh2nya dia nak berusaha lagi. Never give up hope. Tak gitu Zanorba? It's ur choice. Lg pun, suami u kan? Tak salah u nak mengejar cintanya. Bukan laki org lain pun! :)
Nasihat me, redha sajalah dgn apa shj yg bakal terjadi. Andai dia masih milikmu, maka milikmu lah! All the best!

[ Last edited by  HOTlips at 9-4-2008 09:17 AM ]

bakawali_04 posted on 9-4-2008 09:17 AM

Originally posted by HOTlips at 9-4-2008 09:15 AM http://forum3.cari.com.my/images/common/back.gif
Yg ni mesti kes isteri dah menyampah sgt2. Kdg2 heran gak org lelaki nih, dah meluat nak bercerai bagai, tp sempat lagi tu.... :o  Nampak sgt nafsu mengatasi segala2nya. Apa2 pun dah halal. Belas ...

yup.. bettul tu..
skrg nie mungkin zanorba belum berputus asa..
but your hubby ckp aper?
dia ok ke x ??
confirmke divorce ni????
Page: [1] 2
View full: Tinggal serumah dalam edah…Pro&Kon