sagiman91 posted on 10-4-2008 11:28 AM

tayar kete ku berbunyi berdengun............

aku ni ada masalah skt ngan tayar kete aku ni..........
aku pakai kete gen-2 pastu aku baru jer tukar tayar around six month ago, dan masalahnyer skang ni klu aku speed dlm 100km/j jer, tayar aku dah semacam bunyinyerrrr.
berdengun pastu bising giler......mmg tak selesa langsung la naik kete mcm tuh...aku dah pergi bt allignment ngan ballancing mggu lepas tp tak sampai 5 minit bawak, bunyi tu kuar lagi.kedai yang aku pg ni sama la kedai yang aku beli tayar tuh.....

ader sapa yg pernah ader masalah mcm ni tak, blh la syer2 jalan penyelesaian....aper penyelesaian yang terbaik dari tukar tayar baru....
bapak aku dah bising dah tu.....:mad: tak tau dah aku nak cakap apa kat dier.......dier cuma tau keta aku mesti dlm keadan tip top jer....sengal kepala ni klu dier start membebel pasal keta ni....padahal keta aku tak ader kaitan pun ngan dier.......

kahmadz posted on 10-4-2008 11:34 AM

tayar pe ko guna?
kena tengok profile tayar...
ada jenis2 tayar yg bising ada yg senyap....
dari pengalaman aku bunyi bising tu tak leh elak kecuali ko tukar tayar lain ... cari jenis yang bunga rapat2 instead of yg rain breaker...<---paling bising...:L

bubpallo posted on 10-4-2008 11:42 AM

bunga tayar tu....... ag satu, silap pilih tayar bukan saja kuwat bunyi, tapi licin bila hujan... so, pls b carefull

venom1 posted on 10-4-2008 11:42 AM

salah satu perkara yang aku sengal sangat dengan Gen2 aku ialah bunga tayar haus belah luar..buat chamber, tukar skru chamber, alignment, balancing last-last haus jugak belah luar tu...<br /><br />kalau tayar berdengung cuba check manalah tau tayar dah bengkak atau bearing tayar dah kong..kalau pakai tayar stended proton (Sime Tyre atau Silverstone) memang ada dengung sikit..aku sekarang pakai tayar sime tyre tapi generasi baru sikit dari tayar OEM Proton dan bunyi dengung kurang sikit bunyi dia..

[ Last edited by  venom1 at 10-4-2008 11:45 AM ]

malu2kucing posted on 10-4-2008 12:00 PM

bunga tayar la tu..... tukar jea tayar baru atau biar jea kereta berdengung asal jangan pemandu yang berdengung !

faris.rosli posted on 10-4-2008 12:03 PM

tuko je tayar high profile.. mechellin.. btoi ke aku eja ni.. hehehe

nuno posted on 10-4-2008 12:04 PM

confirm ke tayar?ntah2 bearing kau hahahaha:lol:

kunyit posted on 10-4-2008 12:06 PM

dulu aku pernah letak bridgestone techno saiz 16
bila cecah 180kmj berdengung, naik seriau dibuatnya
pas tu aku tukar falken azenis, ok je, mmg tayar punya hal.
kalau bearing , aku rasa asal kau gerak je, dah bole dgr bunyi..

medangmru posted on 10-4-2008 12:09 PM

Eertr.....aku baru tukau tayar murah bulan 11 tahun lepas....3 bulan pertama bunyik dengung kuat...la ni...lepasih 3 bulan pakai dah ok???muskil gak aku....tp alang2 dah berenti tu...aku biaukan je...skang fokus pada LC plak...:lol: :lol: :lol: :lol:

ryo_takahashi1 posted on 10-4-2008 01:41 PM

Originally posted by kunyit at 10-4-2008 12:06 PM http://forum3.cari.com.my/images/common/back.gif
dulu aku pernah letak bridgestone techno saiz 16
bila cecah 180kmj berdengung, naik seriau dibuatnya
pas tu aku tukar falken azenis, ok je, mmg tayar punya hal.
kalau bearing , aku rasa asal k ...

aku pakai 17" simex... hampeh nyok... mmg bising dengung....
tukar potenza selesai segala masalah....;P

medangmru posted on 10-4-2008 01:51 PM

Originally posted by ryo_takahashi1 at 10-4-2008 01:41 PM http://forum6.cari.com.my/images/common/back.gif


aku pakai 17" simex... hampeh nyok... mmg bising dengung....
tukar potenza selesai segala masalah....;P
tayar urg2 kaya ni....:$:$:$:$:$

ryo_takahashi1 posted on 10-4-2008 02:08 PM

Originally posted by medangmru at 10-4-2008 01:51 PM http://forum6.cari.com.my/images/common/back.gif

tayar urg2 kaya ni....:$:$:$:$:$

apalah sgt setakat potenza... ko tengok fast pakai tayar aper... sebijik dekat RM400~RM500....:L:L

medangmru posted on 10-4-2008 02:18 PM

Reply #12 ryo_takahashi1's post

masa jumpa dia kat mini gath Kg. Baru...dia sorok kete dia....tu yg tak dpt usha tayar kete dia...:lol: :lol: :lol:

samssi posted on 10-4-2008 02:18 PM

Reply #7 nuno's post

setuju.................

kunyit posted on 10-4-2008 03:23 PM

Originally posted by medangmru at 9-4-2008 22:09 http://forum4.cari.com.my/images/common/back.gif
Eertr.....aku baru tukau tayar murah bulan 11 tahun lepas....3 bulan pertama bunyik dengung kuat...la ni...lepasih 3 bulan pakai dah ok???muskil gak aku....tp alang2 dah berenti tu...aku biaukan  ...
med, cam konpom nak amik battlax je...:lol:

kunyit posted on 10-4-2008 03:26 PM

Originally posted by ryo_takahashi1 at 9-4-2008 23:41 http://forum4.cari.com.my/images/common/back.gif


aku pakai 17" simex... hampeh nyok... mmg bising dengung....
tukar potenza selesai segala masalah....;P
simex pon bising juga ker?
simes ngn sime astar tu satu kompeni ker?
dulu stended tayar mmg sime astar
kalau laju mmg dgr bunyi tayar je..:lol:

medangmru posted on 10-4-2008 03:47 PM

Reply #15 kunyit's post

:$ :$ :$ :$ :$ .............

Fast-N-Furious posted on 10-4-2008 05:01 PM

aku pakai yoko advan neova Ad-07 pong dengung gak, tak kisah.. janji tayar mahal..360 degree perfect.. takyah balancing.. miahahah

venom1 posted on 10-4-2008 05:09 PM

mak aiihh..mahal tayar tu..hehehe

ryo_takahashi1 posted on 10-4-2008 05:56 PM

Originally posted by Fast-N-Furious at 10-4-2008 05:01 PM http://forum3.cari.com.my/images/common/back.gif
aku pakai yoko advan neova Ad-07 pong dengung gak, tak kisah.. janji tayar mahal..360 degree perfect.. takyah balancing.. miahahah

waaa tahu le lu urang kaya.... pasang plasma 60"... perrgggggggggghhhhhhhhhhh :P

abang_sayang posted on 10-4-2008 06:18 PM

new Goodyear Assurance -

apa kata ko pakai tayar ni..mesti senyap sesenyapnya...nak tooot pun boleh..hahahah

Sumber: http://paultan.org/archives/2008/04/10/new-goodyear-assurance-tyres-available-in-malaysia/

Assurance lebih selamat

PENGELUAR tayar terkemuka, Goodyear melancarkan model terbarunya, Assurance yang lebih berprestasi, selamat, dan berteknologi tinggi.
Goodyear Assurance boleh didapati di semua kedai tayar dan pengedar Goodyear yang didatangkan dengan saiz bermula daripada 196/60R14 sehingga 205/55R16.

195/60 R15 ASSURANCE 88H
205/60 R15 ASSURANCE 91H
195/65 R15 ASSURANCE 91H
205/65 R15 ASSURANCE 94H
195/55 R15 ASSURANCE 85V
195/50 R15 ASSURANCE 82V
195/60 R14 ASSURANCE 86H
205/55 R16 ASSURANCE 91V

abang_sayang posted on 10-4-2008 06:21 PM

Demo Tayar nih dkt putrajaya baru2 nih..

http://www.motortrader.com.my/NUS/articles/article_1341/page_m.asp


mahal sikit xpe..tp berkualiti..menjamin masa depan...

bzzts posted on 10-4-2008 06:22 PM

tengok F1 kalo lepas tukar tayar diorng buat corner cam ular kiri-kanan 5-6 kali.
try ko buat camtuh. mana tau... berkesan...

Fast-N-Furious posted on 11-4-2008 07:50 AM

Originally posted by ryo_takahashi1 at 10-4-2008 05:56 PM http://forum4.cari.com.my/images/common/back.gif


waaa tahu le lu urang kaya.... pasang plasma 60"... perrgggggggggghhhhhhhhhhh :P
tu mapiau ler, bukan haku...

Mas916 posted on 11-4-2008 09:36 AM

dulu aku tatau kalau bunyi bedengung ni sebab tayar......aku igt enjin keter yg problem....ada hari tu aku p tukar tayar..sebab dh sampai masa kena tukar....lepas tukar mamat tu pun test la keter aku....pas test dia mai habaq kat aku...

"kak, awat keter kat bunyi mcm kapai terbang? ni mesti bearing tayar keter kak dh kong ni.."

lepas tukar bearing teruih tak bedengung, tp aku yg bedengung..sebab pokai...:'(
Page: [1] 2
View full: tayar kete ku berbunyi berdengun............