hasmahani posted on 11-4-2008 10:10 AM

TURUN DARAH DIAWAL KEHAMILAN-PERNAH ANDA MENGALAMINYA?

Assalamualaikum..hai kwn2...
just nak tanya, ada tak pengalaman kwn tentang turun darah diawal kehamilan?
macamana ia boleh tjadi? ada effect tak?

cheapmon posted on 11-4-2008 10:29 AM

i takde...tapi my colleague sedang mengalaminya...dgr cerita dia carry twins...so dr bg dia MC satu minggu utk bedrest.....hopefully dia okay dan sihat...dah le dia sensorang since hubby dia kat oversea keje sana....

ziela81 posted on 11-4-2008 10:42 AM

saya ada kuar darah hari tu
msa kandungan baru 7 mggu++
tp skali tu je kuar...bila scan xder ape

naz5208 posted on 11-4-2008 10:51 AM

saya pernah gak...2 hari keluar coklat2, and then darah sikit...pastu gi hosp check, scan kantung ada, baby tak nampak...pstu masa tunggu kat hosp tu, sakit perut ya amat, pastu keluar seketul darah...gugur laa tuh:'(  terus kena thn kena dnc:(

jemtart posted on 11-4-2008 10:57 AM

ada kuar coklat2 kdg2..
dh mkn ubat kuat rahim, benti la..
tp kdg2 still ada sket..riso la.. ingt nk minta ubat tu lg la..

mulberi posted on 11-4-2008 11:06 AM

Mul dah 2 kali kuar drh di awal peknen.. dan dua2 gugur..:'(
Tp kakak Mul kuar drh di awal peknen, baby ok je.. Alhamdulillah.. skrg dah 17 thn budak tuhh.. Tgk rezki la.. Tp kalau dah kuar brownish gitu, hati2 la.. jgn buat kerja berat2.. bykkan rehat.. makan ubat yg doc kasik.. sentiasa pantau kesihatan sendiri.. InsyaALLAH takde ape2.. byk2 doa.. :loveliness:

kuchenta_81 posted on 11-4-2008 11:27 AM

Originally posted by jemtart at 11-4-2008 10:57 AM http://forum6.cari.com.my/images/common/back.gif
ada kuar coklat2 kdg2..
dh mkn ubat kuat rahim, benti la..
tp kdg2 still ada sket..riso la.. ingt nk minta ubat tu lg la..

ain, ko kena lagi ke?
jalan tu slow slow tau, jangan lasak sangat

kepoci posted on 11-4-2008 11:49 AM

saya dulu pun pernah..gara-gara mkn jeruk anggur..besok pagi kuar lendir warna coklat....
darah still kuar...last2 gugur..:'(

aishik78 posted on 11-4-2008 01:42 PM

oo..nasib ade topik ni...saya dah 17 weeks..masa 15 weeks turun darah banyak gler...rupanya uri/plasenta kat bawah..sampai skang pun ade brown stain..doc cuma bg duphaston utk kuatkan rahim..doc kata slagi uri kat bawah selagi tu la bleeding..

pokokbunga posted on 11-4-2008 02:09 PM

hai...haku pun pernah bleeding masa early pregnancy gak, lbh krg 7-8 minggu gituh, sebabnyer...errr....perlu ker haku citer kat sini??? heheheh...oklah, sbb nyer malam sebelum tuh aku ngan hubby ehemm..ehem,:$ :$ ...maklumlah masa tuh peknen anak 1st, then jumpa laki lak on weekends jer, ape lagik... paham2 jer lah kan...  kan...(tapi tak lah ganaz sebenarnyer:loveliness: , mungkin sbb baru lagi peknen kot, so tak kuat lagik) then kena tahan wad 3-4 hari, mmg byk darah kuar,kira lencun gak lah cadar katil haku tuh, ngeri bila ingat balik..mmg ingat gugur masa tuh,siap masa doctor check kat bwh tuh, dia kata mcm nak gugur ( doktor practical) sedih sgt..namun kuasa Allah kan, Alhamdulilah, umur anak aku pjg lagik, selamat dilahirkan dan skrg dah 7 tahun, dah masuk darjah satu pun, dan membesar dgn sihatnyer..:loveliness:  so lepas tuh, my second n third pregnancy, haku berhati2 sikit bila tiba bab ehem ehem ngan cik abg ku itew..takmo ganaz2, slow-slow n steady jerk...:P :P :P

mekbunga posted on 11-4-2008 02:13 PM

i was bleeding during my 1st pregnancy even though tak banyak

sebabnya i ni hyper skit during pregnancy, tak tau duduk diam

i was on a complete bedrest for one month, yes complete bedrest except to washroom ...tak tahan wooooooo

alhamdulillah, my daughter is now 10y.o

mielliza posted on 11-4-2008 02:17 PM

Reply #9 aishik78's post

Ashik, me dulu masa pregnant kan 2nd baby pun uri kat bawah.. masa tu siap g check kat spital putrajaya lagi doktor suh rehat.. sib baik dari Placenta Privia type III dia berubah ke type II.. jalan pun nak kena plan2.. pastu projek mega kena di hentikan buat seketika.. seingat mielliza doktor x bagi apa2 ubat pun masa tu.. malam masa tidur doktor advise suh letak bantal kat bawah kaki bagi tinggi.. pastu ok..

aishik78 posted on 11-4-2008 03:13 PM

Reply #12 mielliza's post

agaknya saya ni baru nak msk 2nd trim..die diagnos threatened miscarriage..nak tunggu 20 wks baru scan lg uri tu naik atau tidak...projek mega tu mmg doc suh benti dah :D ...ni pun nak jalan dah rasa ngilu jek kat bawah tu makin la ofis kat tgkt 4 xde lift huhu seksa nak nunggu cukup bulan

jasrinameza posted on 13-4-2008 04:53 PM

Hi!  Jas now pregnant 12 weeks, 2nd baby...1st baby dah 2y4mths dah...

Masa 6th-7thweeks, baru tau pregnant...ada a bit of spotting...doc kata normal, nothing to worry.  After 9th week, dah ok.  Alhamdulillah lah!

Ni, dah 12 weeks, tiba2 jumaat haritu masa nak kencing kat ofis, tiba2 menitik2 darah dalam toilet bowl!  Dah cuak dah...tapi tak nangis lagi.  Keluar toilet, jumpa colleague, dia suruh pakai pad n call hubby.  Masa tengah tunggu my hubby, otak dok fikir mcm2...terus menangis teresak2 depan kawan2 ;P

Terus p kat gyne...b4 scan, dia kata don't worry, check dulu baru fikir...dia kata maybe buasir, maybe threaten miscarriage..
Dia check bawah n dia kata confirmed bukan buasir...so, Jas kena cucuk kat bontot (utk kuatkan rahim, she said) and dapat 2-week supply of pill dupaston ke hapa ker utk kuatkan rahim...Dia kata my womb is weak, suruh rest byk2, no travelling, mc 2 hari...hubby kena 'mc t**t' sebulan :lol:

So, now just berdoa byk2 everything goes well..and kena la belajar jalan slow2, buat kerja slow2...semua at a slower pace :mad:

Lupa nak tanya dia, apasal my womb is weak...izit bcoz my 1st baby went thru c-sect ker? hmmm :(

ms_oji posted on 13-4-2008 05:47 PM

Originally posted by jasrinameza at 13-4-2008 04:53 PM http://forum3.cari.com.my/images/common/back.gif
Hi!  Jas now pregnant 12 weeks, 2nd baby...1st baby dah 2y4mths dah...

Masa 6th-7thweeks, baru tau pregnant...ada a bit of spotting...doc kata normal, nothing to worry.  After 9th week, dah ok ...

hi Jas,
same as my experience. Fresh blood turun menitik2 time buang air kecil. Cuak gak.. Sib baik bb tak ape2....

ms_oji posted on 13-4-2008 05:48 PM

Originally posted by pokokbunga at 11-4-2008 02:09 PM http://forum3.cari.com.my/images/common/back.gif
hai...haku pun pernah bleeding masa early pregnancy gak, lbh krg 7-8 minggu gituh, sebabnyer...errr....perlu ker haku citer kat sini??? heheheh...oklah, sbb nyer malam sebelum tuh aku ngan hubby  ...

below than 3 mnths preg mmg x selamat for ML kn? then, bila masa yg sesuai ek?

kainbatek posted on 14-4-2008 09:50 AM

Reply #16 ms_oji's post

Tak laaa
ok ja kalo rahim ok semua ok

haku pernah bleeding skali..
masa kat opis..
rasa mcm something keluar..mcm period baru nak turun..pi check..mmg ada sporting
mmg cuak gila
tapi 2-3 tompok ja sporting tu

esok pagi tu baru gi specialist chek..
siap kena scan, kena buat ala2 pap smear tu sbb doktor nak tgk

sib baik x dak apa2..doktor cucuk sejarum
dia cakap..jgn tahan kencing..jgn angkat menda berat..
masa tu aku dalam 6-7 week kot pregnant..
tp bukan sbb made love laaa
maybe sbb dokong anak aku yg sulung tu..
masa tu dia baru nak masuk 2 tahun

morango posted on 14-4-2008 09:55 AM

mor pernah bleeding masa 7 weeks... n d following weeks.... kena bedrest.... last sekali kena operate sbb plasenta previa.... masa awal kehamilan Dr bg duphaston....

aishik78 posted on 14-4-2008 11:34 AM

Reply #14 jasrinameza's post

erm..saya pun dulu 1st baby caesar...

an4zaara posted on 14-4-2008 01:22 PM

pernah masa 5wks
doc bg duphaston dgn injection sampai 12wks..

AznieBunnie posted on 14-4-2008 01:49 PM

2 kali...

mula dgn brown stain... then tumpah darah... trus gugur...

dgn Ewan pun sama... kena tahan 2-3 hari kat sepital.

adakah sbb byk makan asam?

kawan me pun kata me jd mcm tu sbb dulu masa muda me suka sgt asam. tiap hari ada jer 'bekal' asam dlm poket...

hasmahani posted on 14-4-2008 02:51 PM

Reply #21 AznieBunnie's post

asam tak elok kan? lebih baik makan buah fresh yang masam contoh nya epal hijau ke..
oh..actually...hani ada kuar cecair brown...cuak juga...doc check baby masih dalam kedudukannya...dr suruh beli ubat duphason tu...bau 6 hari makan...alhamdulillah..tak der da kuar...tapi hani masih berhati hati ,,,kandungan baru jer masuk 7 minggu kiraan doktor yang check tu..kalau ikut tarikh period da 10 minggu...pas ni kena berhati hati...

Yagi-Uda posted on 14-4-2008 02:53 PM

penah jgk..
1st time masa preggy 8w, time ni baru blk dr kl, punca nya maybe doktor kata aktif sgt..mana tak nya pi kl ronda2 midvalley sampai sehari suntuk, mlm tu naik flight blk sini...esok paginya tu kuar darah..tp bkn bleeding heavily laa....3 ari kuar darah..risau gile masa tu..

2nd time plak masa 4 bulan kot...

dua2 tu threatened abortion...n masa 4 bln tu doktor scan, dia kata yagi nya baby songsang dan uri ada di bwh...dua2 tu dpt mc seminggu...dalam masa tu dia suh rehat btul2 punya rehat...dok umah je...

bluepink posted on 23-4-2008 12:43 PM

takutnye sy bc post2 uall nih...:funk:

sy pun now tgh mkn pil duphaston sb last week ada kuar darah sikit..takut btl sy and terus g jmpa doc+scan...alhamdulillah, kantung bb ada lagi(sy br pregnant 7weeks)..and doc bg pil+suh rehat..mmg sy takut btl sb my sister pun penah kna camni and gugur...sy mmg bedrest habis tp lemah sgt sb tak lalu mkn+mabuk..

doc kata mgkn sy angkat menda berat tap sy rasa mgkn pagi2 sy selalu dokong my son(2y9m) dr keta ke umah bbsitter..lps tahu tuh, terus tak dokong lgsg..now nih, dah takde darah cuma spotting sikit and sy pun dah start keja..tapi takut betullah..:funk: sebenarnye ok ke sy keja erk or sy patut mc lagi??dahla sy fobia tgk darah:L

next week scan lagi.harap2 bb okay..Amin..Amin..

aishik78 posted on 24-4-2008 03:37 PM

Reply #24 bluepink's post

macam kes saya doc mmg bg mc 2 ari pasal masa kene hari khamis ..so sabtu ahad tak kan MC plak yek..hehhhe pstu senin saya g minta MC lagik..doc on jek psl ofis saya tingkat 4 takde lift takut jugak tu..

another 2 weeks bleeding sket trus saya g klinik amik mC lagik..pasal uri saya kat bawah doc cakap kalu ade bleeding/stain ke mmg tak leh buat apa...tu doc suh continue ngan duphaston selain tak leh keje2 berat..bersama ngan hubby pun kene stop gak :D

masa bleeding pertama darah turun cam air mengalir laju dan banyak ..bila pakai pad nak tunggu ke pagi ade 2x pad ganti...doc scan nampak blh bawah dekat serviks tu hitam ..maknanya kat situ la bleeding nye coz uri duk kat depan serviks

bleeding ke 2 cuma red spot gitu2 tapi kuar dalam 2 ari...saya tgh tunggu checkup 5 bulan nak dgr doc cakap apa plak...harap2 uri tu naik atas dah :D
Page: [1] 2 3
View full: TURUN DARAH DIAWAL KEHAMILAN-PERNAH ANDA MENGALAMINYA?