cendol123 posted on 18-4-2008 01:34 AM

naik fligt semasa mengandung

salam semua..
nak tumpang tnya,
bole x naik flight masa mengandung?setahu sy kalo dh sarat memang xdibenarkan..
kalo early pregnancy pulak naik flight ,bole sebabkan keguguran x?
ada sesapa ada pengalaman?


tq!

evolution75 posted on 18-4-2008 01:52 AM

Aku pk sebab utama adalah syrikat airlines tidak mau berlaku sebarang kejadian yg x di ingini seperti terberanak dalam pesawat.Kalo berlaku sapa yg nak jadi doctor dlm peswat?

mayangcinta posted on 18-4-2008 03:42 AM

Reply #2 evolution75's post

aku mengandung 3 bulan, okey je naik flite gi sabah:loveliness:

anj2208 posted on 18-4-2008 07:32 AM

dah ada dah thread nih..........
cubalah cari...
tp aku bagi pendapat gak.......;P
kalau early pregnancy mmg xde masalah.....
kalau dah late dia mintasurat kebenaran doc....
mcm kes aku... masa peknen 3 bln n 5 bln selamba jer naik...
tp ms dah 34 weeks aku bw surat doc...ms pergi lps...
tp ms balik x lepas....sbb dorang xmau accept dah surat tuh....
pdhal beze 3 hr jer....
slps di pujuk rayu aku berjaya gak naik...
tp dorang siap ckp xmau bertanggungjwab kalau jd apa2....

Delifrance posted on 18-4-2008 09:59 AM

rasa mcm baru je terbaca thread macam ni kat sub board pregnancy atas sana

ikut rule of thumb, kalau takde masalah bleeding dan sbgnya, mmg boleh je.. apa2 hal pon tanay gynae yg kite dok pi buat regular check up tu dulu sebab since dia yg check kite, dia yg lebih tau whether we are fit to travel or not

mcm myself, 1st 3 months tu ada bleeding sikit, tp dokter lepaskan i naik 8 hours flight masa kandungan 5 bulan..sebab dia confident rahim i dah kuat..and dia pon bagi duphaston etc utk i makan sepanjang minggu tu..alhamdulillah takde apa2 sepanajng trip cume kene minum air byk2 takut dehydrated (esp long journey)

pink_frog posted on 18-4-2008 11:02 AM

plg advance sekali naik masa dah 7 bulan...8 hr flight, Alhamdulillah OK jer, good to have Dr.'s consent & certify fit for travel, otherwise kalau x konfiden baik postpone je la lepas bersalin..

hujung bulan nie nak naik flight ke bali, nasib la x jauh sgt, but naik Air Asia yg lg sendat tuh...adowww, nak cop seat dekat dgn toilet la, dah 5 bulan nih senang je rasa nak terkucil......

Syd posted on 18-4-2008 11:43 AM

kat sini pun ada skit;

http://forum6.cari.com.my/viewthread.php?tid=293751&highlight=tip%2BSyd

#6 by my-alja
dan posting2 seterusnya pun ada gak

:$

Delifrance posted on 18-4-2008 11:51 AM

rajin sungguh ko syd... nah bunga :flower:

Syd posted on 18-4-2008 11:52 AM

Hamil: Boleh terbang atau tidak?

Oleh: SHAFINAZ SHEIKH MAZNAN

BERBANDING sedekad lalu, kita kini semakin kerap menggunakan perkhidmatan pengangkutan udara yang kian popular untuk menuju ke destinasi-destinasi jauh.

Ditambah dengan promosi tambang murah membolehkan rakyat yang dahulunya tidak terfikir untuk terbang tinggi di awan, sudah boleh berbuat demikian.

Pendek kata, menaiki kapal terbang menjadi sebahagian daripada kehidupan moden baik bagi tujuan perniagaan, pelancongan, tugasan mahupun kembali bercuti di kampung.

Wanita hamil tidak terkecuali walaupun kadangkala, timbul keraguan tentang keselamatan ibu dan anak dalam kandungan semasa berada pada altitud yang tinggi, tahap kelembapan rendah serta perubahan tekanan udara di dalam kabin pesawat.

Namun, secara peribadinya, apa yang lebih membimbangkan adalah fakta bahawa anda sedang berada di udara selama beberapa jam dan yang mengalas di bawah hanyalah lautan nan terbentang luas.

Dan sekiranya apa-apa berlaku semasa di atas, kemudahan perubatan yang bakal anda terima adalah apa yang tersedia di dalam perut kapal sahaja.

Dan apabila anak kapal terpaksa membuat pengumuman, ďAda doktorkah di dalam penerbangan ini, kita ada kes kecemasan

totoi_beb posted on 18-4-2008 03:35 PM

mm.. skarang ni aku 4 bulan, next month nak naik flight..
dah tanya kat doc dia kata ok sampai pertengahan bulan july ni..:P

cendol123 posted on 18-4-2008 09:12 PM

tq frens for your useful infos
br ptg td tnya gynae..coz sy br je disahkan ngandung(2nd baby) so doc kata xder masalah naik flight nih..
tp nak ikutkan travel dlm msia jugak..bukannya long distance pun..yerla risau gak wpun awal2 peknen nih..:)

teacher_shakira posted on 23-4-2008 08:04 PM

tak de masalah pun. early of stage ni pun tak de hal tapi bergantung pada ketahanan body masing2. aku masa awal2 peknen tiap minggu ulang alik KL-KB,
alhamdulilah ok tapi ujung2 dah sarat tu mana2 company tak bagi naik takut risiko. kalo naik pun kena ada surat doktor. kalo nasib terbersalin dalam flight,
rezeki le heheh maybe anak kite jadi anak angkat MAS ke dapat tiket free seumur hidup.

neisya posted on 24-4-2008 12:00 PM

Reply #1 cendol123's post

last month neisya naik flight..masa tu baru je dalam 8 mgu.....alhamdullillah tak dak masalah....cuma masalahnya... neisya pening je sbb nak muntah....bb ok.....

mamanoreen posted on 24-4-2008 01:03 PM

should be ok bergantung pada ketahanan diri... hehehe.. nak share gak... aritu naik flight g KB masa 4mths... ok jer.. alhamdulillah...

LVgirl posted on 24-4-2008 05:07 PM

No problem at all.

I pernah naik flight masa 6bulan pregnant from KL to Amsterdam and masa 8 Bulan I naik flight from London to KL.

According to my gynae after 8month memang not adviseable naik flight takut ter deliver pula dalam flight nanti before that should be no problem.

zba_planet posted on 25-4-2008 07:38 AM

Reply #1 cendol123's post

ku prgnant 8bln naik flight dr kl - auckland ok je.. takde masalh..tgk gak ketahanan bdn...

anakbugis posted on 25-4-2008 08:05 AM

insya allah.. tak ada masalah... aku naik flight masa ngandungkan ketiga-tiga anak aku.. alhamdulillah.. long flights lagi...

dak_ishlah posted on 8-5-2008 04:57 PM

now me 2 mths preggie..
br balik dr travel...
so far pegi balik 10 jam dlm flight alhamdulillah ok jer...
just standby pakai flight socks takut kaki cramp and boleh sbbkn ape ek..vena varikos ke (sori..tak ingat)
cuma time balik tu selsema so bila kt atas and nk landing tu problem sket la...
telinga cm perit sket...due to air pressure kan...
if not preggy buleh la mkn ubat selsema tp takkan nk telan plak kn...
kt sana plak susah nk jumpa doktor yg buleh paham speaking/real gynae not sure location dia pula...
pastu ngan my doter nk tgk2 dia lg...fuhhh...mmg mencabar keimanan betul la...
cm nk nasihatkn korang b4 travel tu jumpa gynae siap2 mintak advise dia and mintak gynae standby mana2 ubat yg perlu & sesuai dgn keadaan kita while preggie...
my mistake gak la b4 pegi tu mmg jumpa gynae sahkn keadaan ok tp tak mintak ubat batuk/selsema standby...
5 days travel aiseh mmg seksa la...rs nk terbang balik kl time2 tu gak...:D
lesson for me la kan...next time will prepare better lagi..insyaallah..

syabee posted on 8-5-2008 06:03 PM

setahu aku dulu ade stewardess explain kat aku.

the reason kenaper derang payah beno nak kasi org2 pregnant ni naik pasai takmo tanggung risiko.

klau naik gak, then deliver atas kapal terbang, baby tu akan ditanggung seumur hidup kos penerbangan ke mana sahaja...

gorgonz posted on 8-5-2008 10:26 PM

adik gorg.... bljr kat um...hubby duk miri...

sokmo duk ulang alik KT-KL-MIRI... sampai la saat2 akhir....
3 hri sblum due date... dia naik flight balik KT utk bersalin ...

oleh krn... perutnya kecil...dia declare...baru 5 bln...
pastu kena sain form.... tak kan tuntut paper dr sy.airlines klu ada emergency..

dianaris posted on 17-11-2008 06:25 PM

huhue.. opis kat tmpt kerja laki aku plan nak buat trip kat bandung end of next year.. rasanya time tu aku dah 6-7months preggy kot.. since bc posting korang ni ramai gak yg 3rd trimester naik flight ek.. i think shud be no problem.. tapi, kena check dulu lah..:L

camey_82 posted on 8-2-2010 04:00 PM

surat doc tu ada validity date tak? lets say i ada checkup this week 9/2/10 tp nk fly ke sabah on 28/2/10

_mangifera_ posted on 8-2-2010 09:06 PM

22# camey_82

Erm mmg kena amik surat ker?..sbb member saya tunggu hari jer..kena gak p attend seminar (dia dr sabah ke sini)..selamba jer naik..takde kena apa2..:o .tp dia naik air asiala..

purple_orchid posted on 9-2-2010 12:55 PM

pengalaman aku
masa pregnen 6++months..aku kene keje sebulan kat france
kebetulan masa pregnen 4bln, aku br jer abis operate buang ovarian cyst
so, aku bw surat doc....masa aku balik ke mesia
aku dah nak 7bulan..
so far, alhamdulillah....selamat...ank skrg pun dah 5thn:)

momimasrie posted on 9-2-2010 03:17 PM

tengok orang jugakan..macam i dulu pergi bandung masa 6 bulan..sampai sana perut asyik keras aje, balik dari bandung seminggu lepas tu terus masuk spital, contraction menjadi2..seminggu kat spital, akhirnya terberanak lah aku premature baby..27 weeks, 850g je
Page: [1] 2
View full: naik fligt semasa mengandung