hantamal posted on 5-5-2008 07:37 AM

~*~*~ pEtAnDa buRuNg KeRaP DataNG kE rUmAh ~*~*~

:funk: :funk: sekarang ni kan....
tiap2 hari.....
ada sekor burun ni colour kuning & hitam suka mai rumah aku laaaa....
sekarang pukoi 7.30 pagi.....dari pukoi 7 tadi lagi dia dok mai ketuk cermin rumah aku.....
dia ni dah mai rumah aku sejak 4 hari lepas.....
dah tu dia boleh plak dok bising & ketok kat rumah aku dari pagi sampai la ke maghrib.....dia tak lapaq ke haaa
apa yang dia nak sampaikan haaa???
ada 1 time tu cermin rumah aku terbukak......dia masuk tau tak.....
tp dia tersangkut kat langsir tingkap.....so kami cepat2 tolak dia keluaq.....
aku bukan apa.....
risau laaa....
bila teringat orang tua2 dulu kata.....
ke ada orang nak hantar benda apa2 kaaa....
penah dengaq dak orang hantar benda guna burung??
semalam adiq aku tolak gril tempat burung tu suke lepak.....
so tempat dia lepak tu dah x de laaa....
hangpa tau dak burung tu mai langgaq pintu kaca rumah aku 3 kali.....
dia terbang then langgaq pintu gedeguuuummmmm!!!
opocot mak hang terkejut aku time tuhhh.....
burung apa haaaa nihh....

ni aku edit letak gambaq burung tu......

http://i295.photobucket.com/albums/mm141/mizzhanna85/P1020271.jpg
dia tengah commit suicide ngan melanggaq pintu kaca umah aku....

http://i295.photobucket.com/albums/mm141/mizzhanna85/P1020264.jpg
gambaq yg kabur time dia dah terbang2....

http://i295.photobucket.com/albums/mm141/mizzhanna85/P1020279.jpg
ha ni ler....kaler kuning hitam

aku tawakal jala sekarang n hope takdak apa2 yg buruk jadi......
hope Allah lindungi kami....

[ Last edited by  hantamal at 17-5-2008 03:07 PM ]

luvpierre posted on 5-5-2008 07:48 AM

erk... apsal ek burung tu ske g umah ko
dr cite ko cam ganas jek burung tuk:funk:
tatau plak aku pasal alamat brg ney, klu yg rama2 tu tau la

mulberi posted on 5-5-2008 07:55 AM

Orang kata, kalau burung dtg rumah, tu tanda murah rezki. Tp kalau burung mai datang langgaq rumah, tu tak tau laaaa...
Die suke rumah hang kott.. nampak cam selesa je nak wat port..;P
Besaq ka burung tuh? Kasik snap pic dia tepek kat sini.. nk gk tengok burung misteri nihh..
Kalau rumah cek, burung pipit tu mmg la slalu mai sampai dpn grill pintu rumah. Kami mmg slalu bagi makan. Saja la.. Org kata, kalau kita slalu bagi mkn binatang, binatang tu akan slalu doa utk kita.. Tp kalau pasal hantar perutusan sihir tuh, wallahualam.. Jgn dok igt yg negatif laaa... Igt, ALLAH tu lebih berkuasa dr segalanya..

Pia_Zadora posted on 5-5-2008 08:22 AM

rumah aku burung masuk atas siling....beranak pinak dah....ada sekali mati dlm water tank....nasib baik masa tu aku out station...hubby aku lah mandi pakai air bangkai....:D
hubby aku dah panggil indon keluarkan rumah2 burung tu....tapi dok datang lagi....harap rezeki aku murah sebab share rumah dgn burung :lol:

eastrun posted on 5-5-2008 08:26 AM

Reply #2 luvpierre's post

aku rasa dia nak hantar surat tawaran belajar kat Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry la..yang Harry Potter pergi tu...;P ;P

znorm posted on 5-5-2008 08:30 AM

xder pape la tuh. dulu kt umah aku pon ada gak burung kaler kuning itam slalu lepak tepi tingkap. mcm yg ko ckp la. tp skrg ni da xder. windu plak kt burung tu hehe...

mira83 posted on 5-5-2008 08:48 AM

ada sarang dia kat situ kot....anak2 dia ada la dalam umah ko tu agaknya tu la pasal dia dok datamg jenguk umah ko bukan nak tengok ko...tengok anak2 dia la...:lol: :lol:

kupia posted on 5-5-2008 08:56 AM

kalau pada aku burung masuk dalam rumah satu petanda baik...

dah dua tiga kali jadi aku dapat rezeki Tuhan bagi... hehehe...

kiel56 posted on 5-5-2008 08:59 AM

uish...besaq ka burung tu?? tp apsal burung tu pi langgar cermin umah semua?? ganas la plak erk..
kat umah aku ni selalu burng ape ntah dtg...ayah aku slalu bg dia mkn...dah tetiap hari plak dia dtg...kekdang smpai masuk umah sbb nk mkn laa tu...
burung ni ade la dlm 6, 7 ekor....siap dh wat sarang kat pokok bunga ni...hee
seronok laa dorang x yah susah2 cari mkn....:D

kiel56 posted on 5-5-2008 09:01 AM

Reply #7 mira83's post

aku setuju dgn mira83 nie...maybe ade anak dia ke...dia dah bertelur dlm umah ko...agaknye laaa

whiteDhahlia posted on 5-5-2008 09:21 AM

--------------

[ Last edited by  whiteDhahlia at 18-6-2008 01:55 PM ]

malu2kucing posted on 5-5-2008 09:25 AM

barangkali dia suruh hang bayak sewa rumah !

hitamputih posted on 5-5-2008 09:28 AM

Reply #5 eastrun's post

ini buat aku tergelak:):lol:

kalau version nenek aku, ada org terdekat nak meninggal, tak tau la
wallahualam

dainese posted on 5-5-2008 09:34 AM

haha..kat umah aku pun sama...ada 2 ekor burung gembala kerbau..time pagi nak gie kerja dier datang..bila aku balik pun dier datang jugak..memang jinak burung tuh...siap bagi namer johny ngn jody kat 2 ekor tuh..so, aku pun rajin ler jugak bagi makan..sampaikan dier berani jenguk2 kat pintu rumah ler kalo aku tak bagi fud kat derang nih...
yg tak tahan nyer, dier suker berak..adehh..abih pagar rumah...

feirina posted on 5-5-2008 10:02 AM

Rina pulak...pagi-pagi ada sekor burung 'cak rumah' ni masuk dlm umah...kerja dia pegi kat cermin muka...asyik ketuk2 kat cermin tu...maybe dia ingat yg tu aweks kot..:lol:

dainese posted on 5-5-2008 10:12 AM

burung tuh main2 cak ngn rina ler tuh...

ah_long posted on 5-5-2008 12:31 PM

huhuhuuh

pernah skali burung enggang masuk dlm rumah aku n hinggap atas kipas angin.
tak taula cara ni betol ke tak..
cuba cakap ngan dia... tanyakan apa hajat dia..
kalo niat baik soh dia tunjukkan.... dan kalo hajat baik dan tak ingin tumpang.. soh dia jgn ganggu family ko le..
kalo niat n hajat tak baik.. soh dia pergi dari situ..
masa rumah aku dulu... burung enggang tu terus terbang klua tak dtg dah.

tapi tak taula... mungkin burung yg dtg umah ko tuh saja2 jer... takde apa2 misteri ehhehe

feirina posted on 5-5-2008 01:51 PM

Reply #16 dainese's post

kekeke...ada ka main2 cak...;P ;P rasanya dia suka tgk muka dia sama kat cermin tu...

hantamal posted on 5-5-2008 01:59 PM

aku dah snap dah pic dia langgaq pintu kaca umah aku...
kang la aku letak.....
wayar sambung camera ni hilang la pulak.....
ya ke murah rezeki???
aku rasa burung ni cam nak kamikaze ja punnnn....
dia langgaq puuiiyoooo punya la dasyatt.....
melayang2 then gedebummmmm....
sampai berdarah2 tau dia.....
lekat kat kaca tuh....
aku dah jumpa 5 tompok darah dah......
now pun dia dok langgaq lagi.....
aku pun x tau spesies apa dia nih.....
tp kaler kuning hitam laaa.....
yg lebih menakotkan.....
tadi aku nyorok2 then pi tengok dia dekat2.....
mata dia merah wwooooo......
aku pun heran la ngan dia nih......
dia x sakit ke haa.....dah tu x makan plak tuhh.....
apa pun aku doa & tawakal ja la hope x dak apa2......

hantamal posted on 5-5-2008 02:03 PM

a'ah maybe nak dapat rezeki kot.....
aku tanya boypren aku dia kata tu tandanya nak dapat burung jadian.....
;P ;P ;P
antu punya boypren....
aku serius dia main2 pulak.....
sekeh kepala tu kang....

mulberi posted on 5-5-2008 04:30 PM

Burung tu meroyan kottt... trauma dgn ape2 tragedy yg dah pernah berlaku.. huhu..Ataupun die mmg nak sgt lalu kat situ.. igtkan buleh get thru.. tp ade dinding kaca lak.. ni kes tak berputus asa lah nii..
Tgk pic cam baik je burung tuh.. cute jek.. psl mata merah, mmg camtu kot mata dia..

feirina posted on 5-5-2008 04:35 PM

hmm....Rina rasalah kan...kalau lah bukan sebab buatan benda halus ni....mungkin burung ni rasa itu musuh dia kot....tambahan pulak cermin tu akan bias balik .macam dia tgk ada burung lain la..:L

kupia posted on 5-5-2008 04:44 PM

hopefully tak ada kena mengena dengan perkara tak baik atau sihir... kalau orang nak kenakan sihir dia hantar bangkai burung yang dah mati dipotong kepala depan pintu rumah... :lol:

mutanazita posted on 5-5-2008 04:58 PM

ni sekadar cadangan drp haku yg kijam ...:@

pekata ko tangkap jer burung tu pastu ko buat goreng berlada ...

semua prob ko akan settle lepas tu serta mendapat ketenangan pikiran yg berpanjangan heheheh :lol:

akukamudandia posted on 5-5-2008 05:04 PM

Originally posted by eastrun at 5-5-2008 08:26 AM http://forum6.cari.com.my/images/common/back.gif
aku rasa dia nak hantar surat tawaran belajar kat Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry la..yang Harry Potter pergi tu...;P ;P

kah kah kah..
lawok la ko neh eastrun..

maybe burung tu ada baby dlm umah ko kot..
die bertelur dlm umah ko..
mana la tau kan..
cube ko bagi dia masuk..
tgk mne die nak p..
Page: [1] 2 3 4
View full: ~*~*~ pEtAnDa buRuNg KeRaP DataNG kE rUmAh ~*~*~