KBRExtreme posted on 6-5-2008 01:37 PM

KAKI BERAIR BIJI2 KECIL DAN GATAL

ASLKUM KAWAN2 SIAP TAHU APA UBAT NYA KALU KAKI KITA ASYIK KUAR AIR YG BERBIJI KECIL TU DAN GATAL SEBAB ADIK AKU KENA SAKIT TULAH CIAN DIA......:rf::rf::rf: SESIAPA ADA INFO BOLEH KONGSI DGN AKU YA TIMA KASIH

arasham posted on 6-5-2008 01:42 PM

dia kena kudis buta kut atau scabbies:o

KBRExtreme posted on 6-5-2008 01:45 PM

Reply #2 arasham's post

AKU PUN X TAHU BILA PICIT DIA KUAR AIR PUTIH BILA X PICIT DIA GATAL SANGAT DAN BILA KERING KULIT TERKUPAS MCM KULIT MATI

MINTA TOLONG KHIDMAT NASIHAT....

porek posted on 6-5-2008 02:16 PM

ko tanya doctor bleh amik dexa tak, kalau tak bleh sebab dia kecik lagi ko cuba guna cream betamethasone ( salah eja kot) hehehe

golden_girl posted on 6-5-2008 02:25 PM

dulu masa kecik

cai_yunk posted on 6-5-2008 04:46 PM

adik awak ada bela kucing tak?

auntie_81 posted on 6-5-2008 04:58 PM

Reply #1 KBRExtreme's post

adik tu umur berape??? baby auntie masa lepas pantang kene gitu pasal abgnya yg 2 tahun kene.  Bijik2 air gitu kat celah2 jari kaki ngan tapak kaki.  Balik kg abg ipar kasik ubat anti kudis buta...nampak beransur baik..nanti balik umah nengok nama ubat tu..tak ingat le

anbusan posted on 6-5-2008 07:50 PM

aku pun ade eehehe macam2 ubat x senang pun huhu. aku gelar ia sebagai ulat air sbb mmg ade ulat cam benang hehe. rumah jiran aku ni ade petua buah keras hancurkan sampai berminyak + tepung ubi + air jdkan cam doh pastu cubit sket n gentel kat tempat tu. then da lame cuba cubit2 tepung tu nanti ko nampak le ulat tu rupe benang klu dibako cam bunyik rambut dibako yg power lai mmg kuar cam ulat sampah tu huu. ko cuba la ubat ni hehe kat aku dulu kuar tp x senang2 sbb aku malas mengentel ahaha.

aku kene kat ibu jari kaki pastu jari kedua gan ketiga mmg klu time gatal syok giler gesek kat batu2 pastu nanti berair huhu. ni tgh test ubat bam org wat sendiri x dek jenama ehehe die kate smggu leh senang. harap senang le sbb da bertaun gak kene huhu

[ Last edited by  anbusan at 6-5-2008 07:52 PM ]

KBRExtreme posted on 7-5-2008 12:12 PM

TU LAH PASAL KESIAN DIA ANAK SAUDARA AKO TU DAH BESAR UMUR 9 TAHUN ,KAT RUMAH KAMI X ADA KUCING ,AYAM PUN XADA TU YG AKU PELIK MCM MANA DIA BOLEH APAT VIRUS TU PELIK2......APA NAMA UBAT GATAL TU YA AUNTIE _ 18:L :L :L :L

azmira81 posted on 7-5-2008 12:19 PM

Tu scabies namanya... gi farmasi, cite la keadaan adik tu.. Nant dorang bagi ubat sapu...

zerozone posted on 8-5-2008 09:39 AM

premethrin cream elok utk scabies

KBRExtreme posted on 8-5-2008 04:13 PM

Reply #11 zerozone's post

terima kasih kerana membantu saya disini saya dah beli ubat yg disyorkan tu dan menanti perkembanganya
:lol: :lol: :lol:

KBRExtreme posted on 9-5-2008 08:21 PM

vitamin apa sesuai untuk xtvt lasak

Aslkum sekadar nak tahu vitamin apa yg sesuai untuk dibawa jika merlakukan xtiviti lasak untuk ketahanan body kita ...... :I:I:I supaya x cepat letih dan lemah tolong minta info dan pandangan semua ......

kacang^soya posted on 13-5-2008 09:15 PM

Originally posted by cai_yunk at 6-5-2008 04:46 PM http://forum3.cari.com.my/images/common/back.gif
adik awak ada bela kucing tak?

ha ah kita pon nak tanya ad bela kucing tak...dulu masa kkita bela kucing dan bwk tido nagai selalu ada menda nih...lama sgt nak baik...pakai kasut pon nampak ...pastu bila kita pakaikan kucing kita ngn rantai kutu tu..gatal2 tuh pon hilang...bersih je kulit kaki...nak pakai selipar pon dah konpiden...

kacang^soya posted on 13-5-2008 09:16 PM

Originally posted by KBRExtreme at 9-5-2008 08:21 PM http://forum3.cari.com.my/images/common/back.gif
Aslkum sekadar nak tahu vitamin apa yg sesuai untuk dibawa jika merlakukan xtiviti lasak untuk ketahanan body kita ...... :I:I:I supaya x cepat letih dan lemah tolong minta info dan pandangan sem ...

Cuba makan multi vits ngn extra B complex ...maksudnya 1 biji multi vits ngn 1 biji B complex...badan pon maintain

honey_dew posted on 13-5-2008 11:05 PM

Dulu aku pun selalu kena mcm ni kat jari tangan, parent aku letak spirite setiap hari..lama2 hilang x pernah ada dah sampai skrg

estidotmy posted on 14-5-2008 10:17 AM

bukan tanda2 awal cacar air ka...xpun ruam panas kot anak ako pun jadi cam tu jadi kat kaki n tangan penuh bijik2 kecik yg gatai then beqayaq..jenis kulit sensitif ako g jmpa pakar kulit dia cakap bijik2 ni bila panaih dia naik xkiqa la org tu umuq bqapa..mola2 dr tu bg econazine tp xbekesan ubat yg kedua ako xingat nama cream putih cam mint2 tu yg tu ok 3 day sapu bijik2 kecik tu ilang dgn jayanya..nanti ako caqi bekaih ubat tu...

hypnose_s posted on 14-5-2008 11:24 AM

Originally posted by porek at 6-5-2008 02:16 PM http://forum6.cari.com.my/images/common/back.gif
ko tanya doctor bleh amik dexa tak, kalau tak bleh sebab dia kecik lagi ko cuba guna cream betamethasone ( salah eja kot) hehehe

bukan sume skin lesion boleh diberi steroid...
kene tgk gak sakit ape...
maybe steroid akan hilangkan...tp ada side effectnya or gatal2 tu akan kuar balik...

KBRExtreme posted on 16-5-2008 11:21 AM

ooh ya ke patutlah aku cream apenya mananya tu kawan

hypnose_s posted on 16-5-2008 01:43 PM

ape ko cakap berpusing2 nih?

WarHammer posted on 17-5-2008 01:42 AM

Salam
Sy pun baru kena kat tapak kaki (dlm seminggu lebey) , bintik2 kecil ada tiga , empat butir camtue , ada masa2nya dia akan gatal , tapi sy ni jenis yg geram tengok bila ada bintik2 dan ada air dalam bintik tu mula lah sy pecahkan , lepas tu rasa lega :lol:

Dulu pernah kena sekali tapi dah lama dlm 6 ke 7 tahun yg lepas , benda ni pattern dia klu dah pernah kena lepas tu bila dah baik , kemudian tak lama lagi dia akan datang semula , dua atau tiga kali kemudiannya (pattern) , lepas tu baru akan sembuh betul .

Sy gi farmasi Vitacare , mereka cadangkan cuba cream sapu Fobancort 5gram (dlm bentuk tiub) , tapi sy tak suka jenis cream sebab lambat kering , jadi sy beli yg jenis Ointment Fobancort 5gram , harganya sama RM9.70 , ointment adalah jenis krim warna glossy (natural colour/lutsinar) cepat meresap berbanding cream .

Baru 3 hari menggunakannya , bila pegang kat tapak kaki tu dah tak ada rasa benjolan lagi , cuma ada bekas atau warna kelabu kehitaman parut sebab sy pecahkan benjolan yg gatal tersebut . manual pakai 2 kali sehari , tapi juru farmasi tersebut kata boleh pakai max 3 kali sehari . Sy pakai 2 kali sehari sebab pelupa nak pakai :lol:

Cara saya pakai , sy bersihkan kaki dgn air dan keringkan kawasan tersebut kemudian sy sapu sedikit pada kawasan bintik2 tersebut dan kemudia sy tampalkan dgn Surgical Tape (plaster pelekat putih) , supaya kotoran tidak akan kena direct pada kawasan tersebut apabila sy berjalan kat lantai dsgnya :lol:

Dah 3 hari , masih pakai lagi ointment tersebut dan sedang menunggu warna parut tersebut hilang dsgnya :)

szerone9 posted on 19-5-2008 07:13 AM

air dalam kulit tu ke maksud korang? slalu aku pecahkan gune kuku je :lol: :mad:

KBRExtreme posted on 22-5-2008 05:06 PM

aslamuaikum kawan2 nak minta nasihat lah aku mengalami penyakit mcm anak saudar aku yg dulu aku ceritakan dalm cari ni ... so penyakit ni aku seari waktu aku balik dari percutian di terengganu mungkin akibat main di pantai kot  aku x tahu lah tapi memang gatal gila ...:funk: :funk: :funk: bila di garu sampai rasa nak terkopek kulit kaki dia punya gatal dia kuar biji2 air tolong kawan2 di cari ada kah aku kena pki ubat mcm anak saudara aku tu:'( :'( :'(

glump posted on 24-5-2008 12:09 AM

try basuh kaki pakai air garam suam,panas kang melecur kaki kau. caranya kau ambilah garam dalam satu 1/2 cwn, tuang air panas, kacau sebati campur air sejuk then agak2 suam2 kuku, marendam kaki kau dalam 5-10 min. takut ulat air.selamat mencuba

KBRExtreme posted on 24-5-2008 02:05 PM

AKAN KU CUBA TIMA KASI GLUMP:mad: :mad: :mad:
Page: [1] 2
View full: KAKI BERAIR BIJI2 KECIL DAN GATAL