hasmahani posted on 12-5-2008 11:39 AM

NAK KUAT KAN RAHIM..

ASSALAMUALAIKUM...
Saya baru 3 minggu keguguran...(usia kandungan 3 minggu)...jadi nak tanya,  macamana nak kuatkan rahim...(sy ada makan jamu juga).
saya juga planning nak prgenant semula selepas tiga bulan..ada kah berisko saya keguguran lagi...ada siapa yang berjaya mengandung dan melahirkan babay selepas keguguran ...(untuk motivate minda saya) sekian...

katak_kiut posted on 12-5-2008 11:46 AM

kalau u preggy lagi after this and ade history keguguran, gynea akan prescribe ubat utk kuatkan rahim rasanya

but then, tak smestinya ur janin gugur disebabkan rahim tak kuat. mebbe sebab the janin itself pon tak develop elok.

and yes, ramai jer yg preggy again after miscarriage

PinkSmurf posted on 12-5-2008 11:57 AM

Reply #1 hasmahani's post

I had the same problem.. Miscarriage masa 3 mgu preggy. Doctor kata the janin x develop. Dia stop sampai situ aje. So after that dia bg ubat kuatkan rahim. So la nih pon tgh usaha lagi...

orangdalam posted on 12-5-2008 11:58 AM

adik ipar den mcm tu gak..lopeh tu ok je..banyak faktor..
encik rahim tak bersalah kadang2..:lol:

azmira81 posted on 12-5-2008 11:59 AM

Reply #1 hasmahani's post

I pun tgh cari ubat tuk kuatkan rahim..coz miscariage 25 weeks preg.. sampai skrang xpreg lagi... tapi compem rahim xkuat.. bile usia kandungan meninggkat, sepatutnya rahim akan menebal supaya mampu menanggung berat baby.. but if rahim tak kuat, rahim tu akan menipis so that's why miscariage

macam katak cakap, xsemestinya rahim tak kuat. 3 week maybe sebab baby xdevelop dengan elok...

Ubat yang setakat ni doctor cadangkan, asid folik

morango posted on 12-5-2008 12:01 PM

folic asid utk rahi kan???

azmira81 posted on 12-5-2008 12:01 PM

Reply #3 PinkSmurf's post

ubat aper tu eak? :o  describe sikit...

azmira81 posted on 12-5-2008 12:02 PM

Reply #6 morango's post

aah... katenyer lebih kurang macam vitamin utk rahim la

kepoci posted on 12-5-2008 12:04 PM

saya dulu gugur time 2 bln. lepas 6 bln baru pregnant balik...
saya makan bidadari kasi kuatkan rahim....

pink_frog posted on 12-5-2008 12:06 PM

Reply #4 orangdalam's post

ye la...En. Rahim x bersalah :shakehead3:

...mcm2 punca jd keguguran, masalah darah, keracunan, janin x elok atau x de masalah yg spesifik (anggap je x de rezeki)...boleh rujuk dgn Dr. kalau nak kenal pasti masalah sebenar

...walaupun gitu mmg la  boleh buat benda2 yg boleh menjayakan next pregnancy mcm makan folic acid SEBELUM mengandung lagi, makan makanan yg berkhasiat jaga jgn buat kerja berat2 & terlampau aktif, mana tau kot2 terlekat tanpa sedar..

Kalau dapat mengandung semula, boleh la mintak ubat dari Dr. biasanya ubat tu namanya duphaston (sejenis hormon) utk kuatkan rahim & disamping ambil suntikan (saya ambik ubat makan & suntikan utk kesan maksima). Insyallah, kalau ada ikhtiar & doa boleh tu dpt baby..

katak_kiut posted on 12-5-2008 12:12 PM

Folic acid, a B vitamin, helps prevent birth defects of the brain and spinal cord when taken before the end of early pregnancy

hasmahani posted on 12-5-2008 12:16 PM

Reply #9 kepoci's post

kepoci dah ada babay lar yer...bez nya...

hasmahani posted on 12-5-2008 12:19 PM

Reply #11 katak_kiut's post

saya ada amik folic asid sekarang ni dan makan jamu untuk mengecutkan rahim...insyaallah, masih berusaha untuk mendapatkan cahaya mata...

Claudia_Lestat posted on 12-5-2008 12:22 PM

seblom dapat baby ni pernah gugur dulu.
masa tanya DR dia soh anggap saja takde rezeki.
DR bagi folid acid utk makan.
alhamdulillah lps 4 bulan mengandung semula.

masa pantang pulak..ada my kezen kasik petua minom air rebusan batu tungku utk kuatkan rahim. betol atau tidak ..wallahhualam. sbb aku x buat.

eebuun posted on 12-5-2008 12:23 PM

eh 3minggu peknen dah le detect yer?....maknernyer pas 2 wks habesh peyed dah le cek ker?

azmira81 posted on 12-5-2008 12:25 PM

Reply #14 Claudia_Lestat's post

petua ni u penah bagi kat i mase mula2 i newbie dulu... tq

Baby u ker?

shimaf1 posted on 12-5-2008 12:32 PM

aku pun dah alami cam ni gak.. 2 kali gugur.. within 6 month... mmg sedey.. sampai la.. ade yg berkata aku ni x pandai jaga plak.. sakit jiwa gak rasa.. dah le hubby jauh... (dlm jauh2 pun jadik juga ye :lol: )

erm.... aku dah ade anak sorang.. boy dah 2 thn lebey..aku gugur last year bulan 8 (usia baby 3 month)dan ujung bulan 2 lepas (usia baby 2 month)... mula2 dulu doc cakap after 6 month baru leh pregnant.. siap kene warning lagi.. iye2 a aku jaga bagai nak rak.. pas tu aku tau pregant.. dlm sebulan lebih aku asyik ade complication je.. bleeding.. punya la aku jaga cam tu gak jd.. sampai minta doc.. cucuk ubat kuat rahim.. skali bleeding x renti gak.. gi check kat pakat shape baby dah x bape baik..soo consider gugur lagi.. aduhh kalu kedua sedey lagi..  

sampai aku terpikir nak benti keje je... kalo pregnant lagi.. keje aku ni mmg stress manjang... kadangade gak outdoor activity..

soo leaps gugur kali kedua tu aku tanya doc balik.. bila agaknya bole preggy balik.. dia kata after 2 months.. ( aku tekejut.. doc kat hosp. ampang kata 6 month tp doc yg kat hosp. ipoh kata 2 month) then dia kata maintain makan acid folic.. until aku pregnant lagi... so consider kene makan selama mana tu la juga... sebabnya suh makan dia tak detailkan la.. cuma aku anggap.. maybe nak kasi rahim aku tebal balik.. and bagi rahim aku bersedia bila ade bbay balik... ni dah lebih 2 bulan.. pk gak nak lagi bb tapi cam fobia.. pil asid folic tu pun mula2 dulu mmg la ingat makan.. tp la ni byk lupa je... cuma berbezaan aku makan acid folic dgn tak makan.. .. selera aku bertambah... pipi aku pun dah naik.. cuma berat badan je aku tak tau naik ketak sbb  malas nak beli timbang... yg pasti jerawat aku pun makin naik.. em... risau la kalo prgnant lg jd cam ni lagi.. susah ati.. tp kat cni le aku berani cakap coz aku x berani nak tunjukkan rasa sedey aku kat org lain.. kecuali hubby.. aku le

aleasofea posted on 12-5-2008 12:35 PM

Balas #1 hasmahani\ catat

maafkan alea yer..alea ikuti juga citer hasmahani ni..rasanya masa hasmahani post tajuk klinik ibu dan anak tu, kandungan dah masuk 7 weeks kan? mcmana plak boleh gugur masa 3 weeks? ke hasmahani salah type?

Claudia_Lestat posted on 12-5-2008 12:45 PM

Reply #16 azmira81's post

upsss..yeker?
tu jelah petua tradisional yg kami dpt utk kuatkan rahim.
ulang tayang ler tu gamaknya. ;P

aah..my baby. dah 4 bulan pon dia.

pussylover posted on 12-5-2008 12:46 PM

cian kat rahim ekk...:shakehead3:

hmm..try makan EPO...

Claudia_Lestat posted on 12-5-2008 12:50 PM

Reply #17 shimaf1's post

kesian shima.
folid acid tu rasanya mmg utk persediaan bagi ibu yg nak mengandung dan sedang mengandung kan?
ada my friend tu siap pesan masa kami pregnant dulu. "Jangan lupa makan folid acid". ni kawan lelaki ni..:lol:  dia kata folid acid ni utk mengelakkan kita menjadi cepat terlupa sbb masa kita pregnant kalo kita x makan folid acid baby akan makan apa ntah (sori aku terlupa apa yg kawan aku tu sebot) dr dalam badan ibu dan sbb tu boleh buat ibu ibu cepat terlupa.

p/s: aku terlupa nak sambungkan ayat tu...ekekek..kurang folid acid kot dulu..ataupon sbb byk urat yg putus masa bersalin retu. ;P

[ Last edited by  Claudia_Lestat at 12-5-2008 01:04 PM ]

genz posted on 12-5-2008 12:54 PM

Reply #21 Claudia_Lestat's post

kalau g jumpa dr..dapat duphaston...macm genz dulu..bleeding tapi nasib baik tak gugur..baby dah 3 bulan setengah dah..aktif jer...:loveliness:

hasmahani posted on 12-5-2008 01:05 PM

Reply #15 eebuun's post

silap la eebunn kita pregnant 12 minggu

Claudia_Lestat posted on 12-5-2008 01:07 PM

Reply #22 genz's post

duphaston ubat camana yer?
yg kami dok igt dapat folid acid je.

EPO kami makan. masa pregnant x makan. lps bersalin. hasiknya kulit muka x lagik menggerutu mcm dulu.

hasmahani posted on 12-5-2008 01:12 PM

Reply #18 aleasofea's post

ha ah...salah taip masa bledding tu da nak masuk 12 week...masa bledding tu hanya tuhan saja yang tahu perasaan ni...tapi hani tabahkan hati sebab ada org lain lebih teruk dari hani...masa dok spital, yang dah 7 bln pun boleh gugur...dah tak der rezki...berserah pada Allah...kita cuba lagi..
Page: [1] 2 3
View full: NAK KUAT KAN RAHIM..