artgeex posted on 13-5-2008 02:47 PM

Ujian Trengkas

:'( :'( :'( :'(

aku ada ujian trengkas tak lama lagi

so soalan utama aku kat korang, tolonglah jawap:
1) ujian menaip pakai komputer ke typewriter?
2) kena ikut procedure shorthand jugak ke masa ambil nota rintas?

sekian, mekasih. diharap dapat membantu aku :'(

mira83 posted on 13-5-2008 03:24 PM

pakai computer la...ko ni apply jurutaip ke kerani?

Rinna posted on 13-5-2008 03:40 PM

Kalau ujian trengkas..nie kena ambil dlm shorthand laa..pas tuh kena taip note yang diambil tuh..:loveliness:

samah22 posted on 13-5-2008 03:45 PM

amik jawatan apa ni? kalo trengkas kene amik dalam shorthand dulu lepas 2 menaip. xsilap sam kalo kita apply jawatan p.a mmg ada ujian ni kalo amik jurutaip setakat ujian menaip je. sekarang mana ada org guna typewriter lagi semua guna komputer dah.

bettyboops posted on 13-5-2008 03:46 PM

i pernah failed subject trengkas ni masa study dulu.. :$ :$ :$

chubby_ninie posted on 13-5-2008 03:52 PM

hehhehehe...
steno erk??
ujian trengkas kena amek pakai tulisan shorthand atau pun trengkas..
pastu taip blk pakai komputer la..

budak_comei posted on 13-5-2008 03:53 PM

2-2 kene la:lol:

chubby_ninie posted on 13-5-2008 03:56 PM

:lol: :lol:  ujian trengkas ni mcm mimpi ngeri kan...
hahhahahaha...
nasib baik la dpt pengecualian..
klu tak sampai skrg takkan dpt confirm...
huhuhuhu...

artgeex posted on 13-5-2008 03:59 PM

terima kasih korang, lega rasanya dapat tau pakai komputer :lol: aku sayang korang sampai akhirat :$

btw, trengkas dengan shorthand tak sama ke? aku ni dah la tak pernah tau hatta sedikit pun pasal trengkas ni, sekali dapat pulak ujian camni

tapi itula, kita tak boleh memilih, ni jaman pengangguran berleluasa kan. orang bagi kita ujian ni, kita redah je lah

aku dah belek sikit dalam internet pasal shorthand, tapi omputeh la. macam susah gile je, semua huruf cam takde beza je ekeke :$

samah22 posted on 13-5-2008 04:17 PM

Originally posted by artgeex at 13-5-2008 03:59 PM http://forum6.cari.com.my/images/common/back.gif
terima kasih korang, lega rasanya dapat tau pakai komputer :lol: aku sayang korang sampai akhirat :$

btw, trengkas dengan shorthand tak sama ke? aku ni dah la tak pernah tau hatta sedikit pun ...

trengkas n shorthand 2 sama la sayang. kalo nak belaja mcm 2 payah la sikit. sam dulu penah amik shorthand. sekarang ni dah lupa. lagi pun masa keje jarang guna.

mira83 posted on 13-5-2008 04:20 PM

Originally posted by artgeex at 07.03.2007 14:59 http://forum6.cari.com.my/images/common/back.gif
terima kasih korang, lega rasanya dapat tau pakai komputer :lol: aku sayang korang sampai akhirat :$

btw, trengkas dengan shorthand tak sama ke? aku ni dah la tak pernah tau hatta sedikit pun ...

ko ni macam kwek mambo anita la pulok!

chubby_ninie posted on 13-5-2008 04:43 PM

eh..
trengkas ngan shorthand berbeza taw...
trengkas dia dlm bahasa melayu..
shorthand lak bahasa inggeris...
klu trengkas, tulisan dia mmg sama..
tp klu trengkas gurisan tu ikut ejaan..
shorthand nak wat gurisan tu kena ikut sebutan..
hmmm
faham ke erk??

artgeex posted on 13-5-2008 06:33 PM

Reply #12 chubby_ninie's post

tak faham :'(

kalau aku tulis lelaju je, boleh dikira sebagai trengkas tak? :'(

boleh saudari tolong jelaskan part di bawah tak?


klu trengkas, tulisan dia mmg sama..

chubby_ninie posted on 14-5-2008 07:45 AM

Originally posted by artgeex at 13/5/2008 06:33 PM http://forum3.cari.com.my/images/common/back.gif
tak faham :'(

kalau aku tulis lelaju je, boleh dikira sebagai trengkas tak? :'(

boleh saudari tolong jelaskan part di bawah tak?



da penah tgk gurisan trengkas ngan shorthand tak??
tak penah amek kelas erk??
mende ni sume kena blaja...
JPA ade wat kelas..
kena cari org...
klu tulis lelaju pun mungkin takkan sempat nak amek keseluruhan teks..
tp tak tau la klu artgeex mampu nak amek 45 perkataan seminit...:D
tp try la dulu amek exam tu...
u ni amek test ni utk jawatan ape erk??
nak naik pangkat atau exam perkhidmatan??

rianz posted on 14-5-2008 09:21 AM

heheh..
aku no comment..
xtau langsung..cume tau trengkas 2 menaip..
hahah..
tp sebok gak nk drop note kt cni..
heheh...

garinz posted on 14-5-2008 02:16 PM

Reply #13 artgeex's post

saya xfaham la... cik art ni kalau xbelajar trengkas/shorthand
camner nak ambik exam tu....
trengkas/shorthand mmg kena blajar, sama ada pitman or
greg.  Nak tanyer, dibenarkan ke, sit for exam kalu xguna
sistem trengkas/shorthand dgn cara yang betul...
Anyway...goodluck tu you..

MayGirl07 posted on 15-5-2008 08:22 AM

ni cam nak exam pembantu tadbir kesetiausahaan jek..
anyway, goodluck..

bobbie80 posted on 15-5-2008 02:14 PM

Originally posted by artgeex at 13-5-2008 02:47 PM http://forum6.cari.com.my/images/common/back.gif
:'( :'( :'( :'(

aku ada ujian trengkas tak lama lagi

so soalan utama aku kat korang, tolonglah jawap:
1) ujian menaip pakai komputer ke typewriter?
2) kena ikut procedure shorthand jugak ...


hehehe mcm sama jer kta nyer ujian nanti...aku pun tak tau apa2 psl trengkas...sib baik guna komputer erk...kalo typewriter alamat patuk2 ayam lah jwbnyer....redah ajerr...

tommygirl79 posted on 16-5-2008 09:00 AM

elaun PA baru naik. alhamdullilah. sapa yg x tau lg, blh cek pekeliling JPA


http://www.jpa.gov.my/pekeliling/spp08/bil07/spp072008.pdf
:D

moimed posted on 21-5-2008 09:25 AM

moi pon esok kena exam trengkas nih...semalam baru dpt surat...lambat sampai lerrrr...dahler tak tau apa itu trengkas...redah jer la..

moimed posted on 21-5-2008 09:27 AM

bobbie u kena kat mana? alahai hopefully ler lulus...try google pasal trengkas tak dpt ler.......:'(

bobbie80 posted on 21-5-2008 10:56 AM

aku dpt kat KK...ujian 26hb ni...jam 3.30 ptg...huhuhu...

MayGirl07 posted on 21-5-2008 11:07 AM

ala, releks... dia baca slow2 jek.. bukan laju pun.. sempat sgt kalau nak tulis..
sepatutnya kena la buat trengkas.. tulisan yg cam cacing tu.. tp aku tgk, ramai yg buat tulisan biasa..
pastu yg tak terkejarnya, time type dlm komputer la.. kalau korang leh type lajus, bagus la..
dia bg 8 minit tuk type 2 rencana.. kalau laju type, boleh semak selepas type. kalau x, hantar aje lah apa yg dah di taip tu..

moimed posted on 26-5-2008 12:32 PM

aah..aku dah hadapi pon exam tuh...so far, mmg tgk budak sebelah pon  tak tulis trengkas pon...ringkas ada ler...hehehe...moi pon mmg tak ptau mcm mana ruper trengkas tuh...just score dlm typing jer la...hopefully lulus ler...senang jer...dia baca pon lambat2 jer...mmg boleh kejar...

artgeex posted on 4-6-2008 12:36 PM

alhamdulillah, aku pun dah lepas ujian ni kejap tadi

tu la, kalau dia nak jugak orang pandai tulis yang macam toge tu, maka aku bergantung harap pada markah taipan je la

kalau tak, insyaAllah yakin boleh :$
Page: [1] 2
View full: Ujian Trengkas