baby_bro85 posted on 14-5-2008 12:46 PM

period terlalu panjang

minta tolong kepada siapa yg pernah mengalaminya..
adakah sakit mcm nie normal atau tidak??

baby bro baru lepas bersalin dlm 7 bulan..pas tu period x dtg dlm 5 bulan
masa tu baby bro ambik noriday..makan noriday nie baby kena sakit kepala yg teramat
pastu stp sementara nak tukar ker pil yg lain baby ambik postinor..
tau2 jer esok terus kuar darah mencurah2 sampai la hari nie dah masuk 26 hari..
dah pg klinik chek semua ok tapi darah still kuar jugak..

doc ada bg pil hormon utk berhenikan darah nampaknya x jalan masih kuar jugak..
berhenti cuma sehari dua jer..pastu ada mak bidan kata minum air gamat tulen..
tu yg x tahan nak minum gamat tulen tu,busuk yg amat2..air gamat nie baby dah telan stgh botol pastu mcm dah x leh masuk lagi..

nak tanya la ada tak cara2 lain utk berhentikan darah nie..
terlalu lama la..minta tolong sgt2...

anna1234 posted on 14-5-2008 01:09 PM

Sian kat awak. Saya tak pernah kena tapi kawan baik pernah la. Bila masuk bulan kedua darah tak berenti2 jugak, dia betul2 tensen. Dah berkali2 jumpa pakar, dah macam2 ubat dia telan, still darah turun. Lastnya saya sembang2 dgn ayah saya, ayah cadangkan rumput kepala lalat, rendam dlm air suam n minum. Kawan saya buatla macam tu. Alhamdulillah 2 hari lps tu darah berenti. Rumput tu macam lalang je tapi kepala dia bulat2. Rumput tu kat kampung saya, saya kat kl skrang ni, kalau tak boleh saya tolong awak. Tapi nak buat macamana. Cuba tanya mak2 bidan. Dah cuba ponstan? Masa pantang hari tu darah saya banyak turun, doktor bagi ponstan kurang dah darah turun. Awak banyak2 sabar ye..

feeza81 posted on 14-5-2008 01:22 PM

Reply #1 baby_bro85's post

ish.. bahaya tu.. penyakit awak ni namanye menorhagia ni.. kena gi spital cepat2.. biasanya DR akan
bagi ubat utk hentikan pendarahan.. dan semestinye awak kena tahan wad.. klu paras sel darah merah awak rendah DR akan masukkan darah utk naikkan semula awak punya HB(haemoglobin) tu.. cepat ye gi spital..
petu2 tu biar dahulu.. sebab klu kite dah kehilangan banyak darah ni boleh sbbkan kematian tau..
saya bagi nasihat sbg nurse je.. apa2 awak boleh refer ngan DR ok..

kikilalat posted on 14-5-2008 01:31 PM

Reply #1 baby_bro85's post

dulu jadik kat aku... gynae kata breakthrough bleeding... dia suruh amik 'norculut' utk 21 days... beli kat farmasi pun murah jer mender nih...

baby_bro85 posted on 14-5-2008 03:21 PM

Originally posted by kikilalat at 14-5-2008 13:31 http://forum3.cari.com.my/images/common/back.gif
dulu jadik kat aku... gynae kata breakthrough bleeding... dia suruh amik 'norculut' utk 21 days... beli kat farmasi pun murah jer mender nih...


oh yer ker??
ok nnt aku pi carik...

baby_bro85 posted on 14-5-2008 03:22 PM

Originally posted by feeza81 at 14-5-2008 13:22 http://forum3.cari.com.my/images/common/back.gif
ish.. bahaya tu.. penyakit awak ni namanye menorhagia ni.. kena gi spital cepat2.. biasanya DR akan
bagi ubat utk hentikan pendarahan.. dan semestinye awak kena tahan wad.. klu paras sel darah  ...


feeza saya dah makan ubat tambah darah...
sbb doc kata makan sebelum terlambat...

anna1234 posted on 14-5-2008 03:58 PM

Lagi satu, dalam Islam darah awak yg turun tu dinamakan Istihadhah. Bukan nya darah haid sebab dah lebih tempoh haid. Jadi awak tetap wajib solat,  masa solat awak kena ambik wuduk, cuci faraj, agak darah kurang sikit awak pakai pad kemas2, agar darah tak meleleh keluar then awak solat macam biasa la. Rasulullah pernah memberitahu bahawa darah Istihadah ni mainan syaitan, jadi wanita yg kena istihadhah kena banyakkan zikir, sambil awak usap2 kat rahim, doa semoga Allah berhentikan istihadhah tu. Isteri Rasulullah pun ada yg kena istihadhah ni berterusan. Kalau tak silap namanya Maimunah. Awak sabar banyak2 ye..:):)  Jangan lupa makan makanan berzat, jangan sampai pucat..jangan banyak gerak..banyakkan rehat..:):)

[ Last edited by  anna1234 at 14-5-2008 03:59 PM ]

arnabkiut posted on 14-5-2008 04:08 PM

salam all...sy pon ade msalah cmni...
sy nk bertanyee....period sy kebelakangan nie panjang la pulakkk
tiap bulan musti 17/18 hari..

mula2 hari pertama akan ada sikit2 coklat....pastu tk kuar ape2 2-3 hari ..pastu datang balik...pastu tkder pulak...dh seminggu mcm tu haa kuar banyak giler.....smpai laa hari 19 campor gn hari on & off tu...camne..
adakahh normal..

contohnye bulan lepas, start 2hb april... on and off..start banyak 10hb, peot abis 18 hb.. total 16 days
bulan nie.. lewat pulak start 12hb..cm bese kuar coklat2 je..harini tk kuar ape2...

soalan sy :
1.camne nk kira hari subur....ktorang tgh try utk 1st baby....dh kawin setahun lebeh....
2. normal ke camnie...

sebelom ni tk mcm nie.. sy listkan utk 3 bulan lepas..

Jan = 21hb ->30hb
Feb = 22hb ->9hb Mac ( 17days - dh start banyak )
April = 2hb - 18hb
Mei = 12hb - ??


thx

kikilalat posted on 14-5-2008 04:37 PM

Reply #8 arnabkiut's post

ko pernah ambik pil perancang tak?

aku nyer bleeding lama tuh, gynae kata breakthrough bleeding sebab aku ambik injection depo + pil perancang lepas beranak tahun lepas...

ko takder check gynae ker? :o

baby_bro85 posted on 14-5-2008 05:06 PM

Reply #7 anna1234's post

tu aku tau..cuma yer la x selesa kalo darah tu kuar jer..
x der la bnyk tapi hari2 mesti ada tension la..

baby_bro85 posted on 14-5-2008 05:07 PM

Originally posted by anna1234 at 14-5-2008 15:58 http://forum3.cari.com.my/images/common/back.gif
Lagi satu, dalam Islam darah awak yg turun tu dinamakan Istihadhah. Bukan nya darah haid sebab dah lebih tempoh haid. Jadi awak tetap wajib solat,  masa solat awak kena ambik wuduk, cuci faraj, a ...


TQ ana...

baby_bro85 posted on 14-5-2008 05:11 PM

Reply #8 arnabkiut's post

nmpk mcm x normal..
tapi try la chek or doc akan suggest pil hormon..
lg satu try la beli alat nk tahu subur ker tak...
apa ntah namanya try tnya kat farmasi...

honeybee1802 posted on 14-5-2008 05:19 PM

Reply #2 anna1234's post

sama mcm aku dulu2 la..memcm pil dr kasik aku telan....naik takut aku ngk darah kuar.last2 aku gi darul syifa' tuh..siap ustaz tuh soal aku ada fibroid ke haper..Alhamdulillah...ok.ustaz tuh ckp aku stressed..ntah aku mmg stressed sbb darah kuar mencurah2 gitew...dr pun ckp maybe sbb hormon tak betull...
tp ada gaks kemungkinan lain..like ada fibroid ker.ketumbuhan apa2 ker...check le dulu...

baby_bro85 posted on 15-5-2008 01:15 AM

Reply #13 honeybee1802's post

doc kata aku mmg stress..
dia suruh aku tenang,tapi ada jer yg buat aku stress..
sekarang aku tgh cuba utk tenangkn diri..

arnabkiut posted on 15-5-2008 02:12 PM

Originally posted by kikilalat at 14-5-2008 16:37 http://forum6.cari.com.my/images/common/back.gif
ko pernah ambik pil perancang tak?

aku nyer bleeding lama tuh, gynae kata breakthrough bleeding sebab aku ambik injection depo + pil perancang lepas beranak tahun lepas...

ko takder check  ...

dulu ade aa amik clomid gn metapohormin ke ape ntah namenyee..
tp tk lame a...dlm 2 x jee....dulu sebab pas kawin aku ade masalah ..ade cyst....pas buang...nk stabilkan hormon makan aa uabt2 tu...tp dh lame dh aku tk makann......
cume bitamin & makjun tu ade aa aku amek.....

cek doktor..dia kt ok r tu...cuci dalam..ntah ye ntah tak.....

kikilalat posted on 15-5-2008 06:37 PM

Reply #15 arnabkiut's post

doctor yg ko jumpa tuh gynae ker? :o

aku cilok dari satu website :$ ... a doctor's answer on the 18 days menstrual problem...



MedHelp Member's Question

irregular menstrual cycle
by misha_dj

Since I've gone off the pill in July 2006, my cycles have been as follows:

14 Aug -  18 Aug (5 days)
25 Sept - 29 Sept (5 days)
21 - 27 Oct (7 days)
26 Nov - 9 Des (14 days)
6 January 2007 - 22 Jan  (17 days)
16 Feb 2007 - 5 March (18 days)


Since 26 March, I've had my period on and off.  Just when I think it's over, a few days later it would start again. (for about 3 days nothing or sometimes a bit of spotting). Vaginal bleeding between periods.  It is now 2 June and I still have my period.  I sort of stopped 20 May and started 23 May again, but this time with some heavy clots. Blood clots. The heavy clots. Blood clots is now gone and I have tiny clots. Blood clots at the moment and at some times just a bright red period.

Any advise on this matter will be appreciated.

Thank you.


Doctor's Answer

by Forum-M.D.-SP

I would advise seeing a gynecologist if you are not wanting to have a baby.
Irregular bleeding like this is most likely to to irregular or lack of ovulation. Sometimes it can be due to abnormalities in the uterine lining.


If your goal is to get pregnant, and that is why you stopped the pill, it is important to sort out and correct any abnormalities. If you are not ovulating regularly, it is possible you could be helped by a fertility pill, once the cause of the irregular bleeding is sorted out. Thus, if you goal is to get pregnant I would recommend seeing a reproductive endocrinologist - infertility doctor.

Be assurred that this is usually an easy problem to correct.


http://www.medhelp.org/forums/Fertility-Infertility/messages/173.html

honeybee1802 posted on 15-5-2008 08:53 PM

Reply #14 baby_bro85's post

so skang try to avoid the stress..when u are stressed segala mak nenek hormon dlm bdn akan sama2 stressed n goes haywire..dah tak tentu arah..hehe..pandai aku nasihat..tp aku pun stressed jugak..talk to your spouse...nih nasihat doctor kasik kat aku..

azz_azza posted on 15-5-2008 09:00 PM

dis things pernah happen to me


due to stress, dokter bg pil perancang, bout 3 months... then da regula rbalik...

when i was in form 3 ke form 4 ntah...


lama betul peyed lama ni, bertahun...
Page: [1]
View full: period terlalu panjang