AinFarisya posted on 14-5-2008 09:18 PM

Cara cuci kusyen kereta yg paling afdhol

salam semua

Kusyen kete Ain dah berpeta-peta

macam2 benda dah tumpah kat kusyen tu


So Ain nak tanya

apa cara yg betul & terbaik untuk bersihkan kusyen tu

sehingga boleh kembali seperti asal atau hampir seperti asal?


Bahan apa nak guna

Teknik apa nak pakai

Perlu pakai mesin khas ke? (ada sorang kawan tu kata ada mesin cuci carpet harga RM3K++)


Kalau kedai cuci kereta dorang caj berapa untuk cuci kusyen kereta?


Tq

cyrus1234567 posted on 14-5-2008 10:02 PM

Reply #1 AinFarisya's post

anto kedai je..kalu siap bukak kt tmpt aku dorg cac slalunya dlm rm120.tgk tmpt la...

[ Last edited by  cyrus1234567 at 14-5-2008 10:04 PM ]

batu_bergolek posted on 14-5-2008 10:21 PM

Originally posted by cyrus1234567 at 14-5-2008 22:02 http://forum3.cari.com.my/images/common/back.gif
anto kedai je..kalu siap bukak kt tmpt aku dorg cac slalunya dlm rm120.tgk tmpt la...

rasenyer diorang bukak kusyen jer kan, span dlm kusyen  bukak sekali tak ?

sama macam kita cuci kusyen sofa rumah cuma ni leceh sikit :lol: :lol:

[ Last edited by  batu_bergolek at 14-5-2008 10:23 PM ]

batu_bergolek posted on 14-5-2008 10:22 PM

Reply #1 AinFarisya's post

tak pun tukala pakai leather senang sikit :D

prebetsabu posted on 15-5-2008 12:02 AM

biasanya normal carwash takkan bukak seat tu.. dia just basuh ngn chemical.. dia basahkan kain ngn chem tu, then dap kat stain... pas dah dap, dia akan wat macam sental pakai berus.. tp tak pakai berus, pakai kain gak...lps dah tu, dia akan tembak angin n vacuum kusyen tu kasik kering.

tu secara ringkas proses yg terlibat. chem dia tu takde buih.. bukan sabun.. agak kuat klu biar lama2 kat tgn, leh gatal2.. so kene basuh cepat...

caj depend pada jenis kenderaan n tahap kekotoran.. biasanya kitorang kene tgk dulu tahap kotor kusyen tu baru leh quote.. range rm60-rm150

prebetsabu posted on 15-5-2008 12:04 AM

Reply #4 batu_bergolek's post

sbenarnya leather seat pon kene haga jgk, cuma dia kureng senang nak kotor mcm kusyen..
drawback lether ni, cuaca mesia yg panas akan sbbkan leather sng pudar n merekah...

batu_bergolek posted on 15-5-2008 07:21 AM

Originally posted by prebetsabu at 15-5-2008 00:04 http://forum3.cari.com.my/images/common/back.gif
sbenarnya leather seat pon kene haga jgk, cuma dia kureng senang nak kotor mcm kusyen..
drawback lether ni, cuaca mesia yg panas akan sbbkan leather sng pudar n merekah...

betul tu, leather seat kereta aku pun dah start merekah, girlfriend aku suruh sapu johnson baby oil nak bagi moisture. aku gelak jer :lol: :lol: :lol: .
tapi memang jadi tu. sekarang takder kesan merekah baru, yg lame je takleh hilang. keta pun bau baby oil

t0m posted on 31-8-2008 08:18 PM

urm..seat keta pun macam kulit jugak..lembut seperti bayi..hee..urm..nasihat aku..kurangkan la aktiviti yg bleh 'membecakkan' seat keta anda..kurang la tompok2...hahah;P

bukan ape..aku sllu sgt kene cuci kusyen dulu..panas jiwa abg ni dek..siap darah sepah2 lak tu...hnyut aku dalam fantasi..

Acong posted on 1-9-2008 12:35 AM

Reply #8 t0m's post

:shakehead3:



:lol: :lol: :lol: :lol:  baik punya imaginasi.....! ;P

d34n posted on 1-9-2008 08:05 AM

Balas #1 AinFarisya\ catat

xkan la nak basuh carpet sekali nak kena siap bli special machine cost rm3k kot...:o
hantr kedai basuh je dah ok...
atau pun trussss tukau seat cover...
kawtimmmm...:lol: :lol:

jagung posted on 1-9-2008 11:53 PM

Reply #5 prebetsabu's post

kalo kancil yg kotornya tahap sedan berape weh...?

farid_adley posted on 29-6-2009 05:01 PM

ade lagi ke org cuci kusyen ni?

d34n posted on 29-6-2009 05:22 PM

apsal xde lak?:o

ryo_takahashi1 posted on 29-6-2009 05:39 PM

12# farid_adley
ko gi je ziarah kedai prebetsapu tu... ada punya... :)

mycos79 posted on 29-6-2009 05:50 PM

nk lagi afdhol....baca ler bismillah sebelum melakukan apa2 perkara{:3_87:}

AnisSuraya posted on 29-6-2009 05:54 PM

Tokey prebet...anis nak antor kete ke kedai hang....leh dapat special diskaun dak...:$:$

Bell posted on 29-6-2009 06:38 PM

Nak lagi afdhol - Tanya dgn Datuk Seri Shafie Apdal!

speedo posted on 29-6-2009 11:57 PM

8# t0m
wow...ini ada unsur2 18 sx

speedo posted on 29-6-2009 11:57 PM

aku pun nak pasang leather seat berapa harga ha..

mikasa posted on 30-6-2009 10:17 AM

price range utk pasang leather seat...1500-2800

setengah kedai bagi package termasuk psang leather termasuk kat stereng/tombol gear/arms rest/pintu/tombol brek tangan...

angah_nurul posted on 14-9-2009 11:07 AM

hehe.. aku uptakn topik nih..
sape2 tahu area subang/pj..mana kedai yg leh cuci kusyen kete ek?
harga dalam bape?

dragger posted on 15-9-2009 12:51 AM

price range utk pasang leather seat...1500-2800

setengah kedai bagi package termasuk psang leather termasuk kat stereng/tombol gear/arms rest/pintu/tombol brek tangan...
mikasa Post at 30-6-2009 10:17 http://mforum3.cari.com.my/images/common/back.gif

baik g pasang bucket seat.. dah tentu bole berlagak... ;P

xXxBoYzZz posted on 15-9-2009 01:02 AM

Mmg kebetulan ler bro..:lol:
aku ni bukan tukang cuci seat..bos kedai cuci seat pun bukan jugak..;P

tp,aku ade info yg mmpu bg sdikit sumbangan pd yg betul2 nk tahu je ler..hehe

Kaedah membersihkan seat jd macam baru balik
1. Pencuci... contohnya aku sendiri pakai All Purpose Cleaner. APC keluaran meguiars. Dilute dalam air 1:4 kalau nak bersih kaw kaw heavy duty. kalau biasa 1:10.  1 di depan tu untuk APC tu. no kat belakang tu nisbah air.

2. Kain microfibre lagi banyak lagi bagus.

3. Berus kot kot nak berus kalau tak nak tak perlu.

4. Baldi berisi air kalau suam suam pon ok

Teknik cucian
1. Spray APC pada bahagian yang ingin di bersihkan.

2. Tonyoh sikit sama ada dengan berus (pastikan berus ni lembut je, kasar nanti rosak sit)

3. Lap kan dengan kain.. sepuas hati.

4. Rendam kain dalam baldi dan perah betul betul

5. Ulangi langkah langkah di atas

6. Akhiri langkah dengan lap sit dengan kain yang betul betul kering

Selain itu... sekarang ni ada macam macam product stain remover macam untuk carpet tu... sembur je dia keluar foam pastu biar lama sikit lap ngan kain yang lembab... kemudian lap dengan kain yang kering... pon boleh jugak... tapi saya tak tau nak recommend brand apa... pasal tak pernah try...  setakat ni brand yang saya percaya Meguiars.

Erm,td pasal nk cuci kete sendri..
Kalau nak hantar ke kedai yang bersihkan seat plak...standard selalu harga mahal kan??

so,Check tanya dia..cuci pakai apa... takat pakai vacuum... pastu pakai cleaner je lap...  baik tak payah... buat sendiri pon boleh.

Kalau kedai tu pakai steam extractor.... baru layan... memang confirm bersih.... dia macam balang kaca... sebelah ada cleaner sebelah kosong... bila dia extract dari seat tu... nanti balang sebelah lagi mesti nampak air kotor... balang sebelah cleaner tu makain lama makin kurang... pasal dia cuci seat tu.... haa,yang tu ok...:D

tp lame ckit ar..biase klu used car anta cuci..3hari br angkt balik..yg ni mmg macam baru...sbb die steam btul2 pastu jemur kasi kering kaw2 punyer...tp,klu utk kete sendri..u dtg pagi..ptg ckit angkt pun bleh..tue pun kire ok...

Kalau area rumah aku pakai steam extractor ni itu ari aku tanye Rm120-rm150 cam tu la..dpn & blakang... tempat lain xtau ler..:laugh3:

so,good luck & hapy a nice day k..:loveliness:

haira posted on 15-9-2009 12:05 PM

Mmg kebetulan ler bro..:lol:
aku ni bukan tukang cuci seat..bos kedai cuci seat pun bukan jugak..;P

tp,aku ade info yg mmpu bg sdikit sumbangan pd yg betul2 nk tahu je ler..hehe

Kaedah membersi ...
xXxBoYzZz Post at 15-9-2009 01:02 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif

gud info ni... thx bro :pompom:

amirmelati posted on 25-9-2009 11:55 PM

23# xXxBoYzZz

kat maner tempat yg ada balng kaca tu? nak gi cuci..cari area my place  x der..
ada sesiapa yg tau area lembah klang?
Page: [1] 2
View full: Cara cuci kusyen kereta yg paling afdhol