AinFarisya posted on 19-5-2008 11:55 PM

Dilemma nak jual batu nesan

Salam

Ain tengah dilemma dengan satu idea projek perniagaan ni

iaitu projek menghasilkan dan menjual batu nesan secara besar-besaran

dari segi bisness nampaknya ada potensi besar

bayangkan penduduk Malaysia 25 juta orang

kalau untung satu set batu nesan RM100 pun

dah ada jumlah keuntungan 25 juta x RM100 =  RM 2.5 billion

Itu baru pakej yg basic

belum lagi pakej batu nesan yg tahap VIP/VVIP


Pastu belum lagi kira jualan ke luar negara / seluruh dunia

rasanya boleh kalah kekayaan Bill Gates


cuma soalnya

Ain macam serba salah la

adakah bisness batu nesan ni akan dipandang serong?


apa pendapat korang?

renzokuken posted on 20-5-2008 01:28 AM

25 juta tu bukan semua org islam nak guna batu nisan...

cth org india guna batu nisan ker?dierorg bakar terus dlm incinerator

din_atos posted on 20-5-2008 01:30 AM

Batu nisan?? :(
topic yg wat aku x gemar berbicara.. im out!

pink_lavender posted on 20-5-2008 01:44 AM

Reply #1 AinFarisya's post

tu pun dlm dilema ka.. kata bisnesswomen or bisnesmen..:o

bzzts posted on 20-5-2008 01:44 AM

Reply #1 AinFarisya's post

kalo ye pun 25juta penduduk malaysia nih, takka nsuma org nak beli dari ko aje? :lol:

tender mega pun kalah ni... :lol:

fish_o7 posted on 20-5-2008 02:15 AM

tkkan lah 25 juta tu mati dlm satu mase kot ... heheh

sori tu say batu nesan is a slow and competive bisnes .... sbb dh ader ramai org jual batu nesan and derang pon dh ader customer tetap .....

lgpon ape yg ko leh wat pon ngan batu nesan .... ape pembaharuan ....dlm batu nesan yg leh ko wat ... nk wat batu nesan warna warni ... bentuk bunga rose ..... bentul kapal terbang .... sori to say ... klau ko bukak bisnes batu .... kemungkinan besar ko akan lingkup .... sbb competitor and is a slow bisnes

baik ko ternak ayam ...or kambing or lembu ... this one ... mmg leh mendatang kan untung ...dan bisnes mmg ader demand yg tinggi ...

abgshukk71 posted on 20-5-2008 03:01 AM

Idea Yg Baik Menjaminkan Kejayaan

Salam semua.....abg rs ini satu perniagaan yg baik.....cuba kita modify kan batu nisan nie dengan lebih inovatif or advance.....contihnya kita add kan LCD skrin 17inci....tambah package video klip si mati dan ditayangkan semasa saudara mara datang melawat. Contohnya sebelum dia mati, kita offerkan package mengambil biotada n ucapan beliau sebelum mati and apa pesanan2 yang akan beliau sampaikan kepada keluarga beliau bila datang melawat......emmmmm aku rasa bagus jugak nie.....heheheheheheh amacam?? ada berani kaa??

AbgShukk
shukrih@yahoo.com

bzzts posted on 20-5-2008 03:13 AM

Reply #7 abgshukk71's post

pimp my ride = pimp my headstone ??? :lol:

minahsaudi posted on 20-5-2008 06:21 AM

Reply #8 bzzts's post

:lol: :lol: :lol: :lol:

reenz013 posted on 20-5-2008 08:59 AM

ni nak jual betul2ke memain nie..:L

pressor posted on 20-5-2008 11:02 AM

:D :D :D :D ....ada baik gak ko jual batu  nisan nih...at least ko ingat sentiasa akan menghadapi mati...huhu

lipans posted on 20-5-2008 05:34 PM

Aku ingat la, ko bukak kat Indonesia la. Penduduk sana dah 300M lebih. Kalau setiap batu nisan untuk 1/2 juta rupiah, dah berbilion-bilion rupiah. Billionaire kau.

hehe... sori. saje buat lawak.

Back to topic, batu nisan yg ko nak jual tu batu nisan orang Islam ke bukan? Nak untung lebih, batu nisan orang cina. Nak lagi lebih, buat lcd cam abgshuk punya idea tu.

Lokasi kedai pun kena penting. Kalau kat area kubur dan penduduk ramai pun strategik jugak. Iklan mesti tulis "sesiapa yang nak mati, tempahlah nisan siap-siap di kedai saya". Nak lagi best, sediakan pakej kematian, siap selepas mati sampailah ke tanam dlm kubo. extra lagi buat tahlil 40 malam berturut-turut atau nonmuslim, buat sediakan khinzir panggang setiap dua minggu.

Gunner posted on 20-5-2008 07:30 PM

All the best to you...:$

nikond40 posted on 20-5-2008 07:45 PM

kenapa pulak dipandang serong?
kalau niat kita ikhlas nak berniaga secara halal, rasanya takde masalah kot..

szerone9 posted on 20-5-2008 10:22 PM

Balas #12 lipans\ catat

adeh.... tegelak aku bace... ;P ;P ;P

macam memain je tuan umah ni... huhuuhuhuh

sabut_kelapa posted on 21-5-2008 12:24 AM

tu la... thread nak bela llama tu pon mesti thread manja-manja....:L

szerone9 posted on 21-5-2008 06:13 AM

Balas #16 sabut_kelapa\ catat

baru perasan user yang same.... huhuuhuh;P

zod posted on 21-5-2008 06:45 AM

batu nesan?
kalau ye pun, takkan semua manusia kat malaysia nak beli batu nesan dari ko
orang lain pun ada masuk tender jugak
:shakehead3:

stfunewbiez posted on 21-5-2008 07:48 AM

orang bagi free pun aku taknak..

mamapea posted on 21-5-2008 06:59 PM

kelakar giler...aku nak gelak:lol: :lol: :lol: ...jgn marah arrr...takde bisnes lain ke?
btlla ckp forumer2 yg lain...bkn semua penduduk malaysia nak beli batu nisan ko...
bapak aku penggali kubur,kalau ada mayat nak kena anta blk kg dia...bapak aku yg pegi anta...kalau takde org nak mandikan mayat bapak aku yg tlg mandikan...masyuk beb...takyah keluar modal...pahala pun dapat...nanti adala org suruh cat batu nisan dan bersihkan kubur family diorg...dpt lagi duit...sekali bersihkan dan cat batu nisan dptla 50 ringgit 1 kubur...kalau bln puasa lg masyuk...bln lps bapak aku antar mayat dr png ke putrajaya...dptla bbrp ratus...tp keje ni part time je...bapak aku peniaga kt psr mlm je...jual mknn...aku rasa tak berbaloila ko nak jual batu nisan ni...

renzokuken posted on 22-5-2008 12:57 AM

Originally posted by abgshukk71 at 20-5-2008 03:01 AM http://forum5.cari.com.my/images/common/back.gif
Salam semua.....abg rs ini satu perniagaan yg baik.....cuba kita modify kan batu nisan nie dengan lebih inovatif or advance.....contihnya kita add kan LCD skrin 17inci....tambah package video kli ...

mmg bagus idea tu

aper kata ko jd pelanggan pertamanya?:D

cinta_ungu posted on 22-5-2008 09:24 AM

Originally posted by abgshukk71 at 20-5-2008 03:01 AM http://forum5.cari.com.my/images/common/back.gif
Salam semua.....abg rs ini satu perniagaan yg baik.....cuba kita modify kan batu nisan nie dengan lebih inovatif or advance.....contihnya kita add kan LCD skrin 17inci....tambah package video kli ...


adeihh laa...sempat lagi wat lawak...;P :lol:

bulalof posted on 22-5-2008 09:46 AM

Reply #1 AinFarisya's post

kalau bisnes tu halal & x menyalahi undang2 apa salahnye.

aku mcm berminat gak dgn bisnes ni sbb kalau kita tgk org2 Cina punye bisnes keranda betul2 maju & moden skrg ni.

Kalau Ain nak tenaga kerja, saya berani mencuba!
Page: [1]
View full: Dilemma nak jual batu nesan