mylisha posted on 5-6-2008 11:02 AM

kelahiran induce

salams semua forumer.. maaf kalau dah ada thread ni... saya nak tanya pengalaman dan pendapat forumer semua... ada x sesiapa yang pernah melalui induced labour.. x kiralah apa sebabnya asalkan induced.. n one more thing, ada beza x induced labour n normal labour... segala pandangan amat saya hargai..:D

ayiepk posted on 5-6-2008 11:22 AM

Natural Ways to Induce Labor

by Lisa Rodriguez, R.N. and Marjorie Greenfield, M.D.
reviewed and revised by Marjorie Greenfield, M.D.
As you near the end of your pregnancy, you may be ready for the entire process of carrying your baby to be over. You'll be eager to start a whole new phase of life and actually meet this little miracle. But you might wonder: When is it safe to try to naturally induce labor, and how do I go about accomplishing that?

You shouldn't even consider trying to begin your labor until you are around 40 weeks pregnant or overdue. That's because your due date could be inaccurate by a few weeks, and if you start your labor before 40 weeks, you might give birth to the baby before he is ready to thrive outside the womb.

Several things can be done that might make you have contractions and start your labor, but they'll only work if your body is ready. If your body isn't prepared to go into labor, you can try as much as your heart desires, but you will only frustrate yourself.

Use caution when trying any of these natural methods to begin your labor, particularly herbs and nipple stimulation. The uterus can become hyperstimulated, meaning that it'll get too little rest between contractions. This can cause the baby to receive less oxygen, resulting in fetal heart rate slowing. Before trying any of these techniques, you should discuss them with your practitioner.

Walk
If you are having contractions but are not yet in labor, walking can help get things going. Walking allows your hips to sway side to side, which will help bring the baby into position to be born. Also, by standing upright, you're using gravity to move the baby down into the pelvis. Another plus: It usually feels good to walk when you are contracting. And of course, even if you don't go into full-blown labor, at least you're getting some exercise.

Sex
Making love can be one of the last things on a woman's mind toward the end of her pregnancy. She feels clumsy and big and may be experiencing a lot of vaginal pressure. But believe it or not, sex is one of the things you can do to get your labor under way. When you and your partner make love, his semen (which contains prostaglandins) can stimulate contractions.

Castor oil
For decades, women have been using castor oil to help induce labor. In fact, many old school physicians and midwives swear by it. It can provide good results if you are already in early labor. It is believed to work by causing spasms in the intestines, which surround the uterus toward the end of pregnancy. These spasms, in turn, cause the uterus to cramp, which might result in labor.

You can take 1 to 4 ounces of castor oil mixed with 6 ounces of orange juice to cut its oiliness. You'll want to drink it quickly because of the unpleasant taste. Some practitioners suggest taking a single dose; others suggest repeated doses depending on your response. Keep in mind that castor oil usually will cause your bowels to empty within about three hours. With luck, soon after that, you will be in true labor.

Spicy food
Some people swear that it was that extra-hot enchilada from their favorite Mexican restaurant that brought them face to face with their new baby. Unfortunately, the statistics are out on this one. You could try it, but if you have a full stomach when you are in labor, you might vomit and see that enchilada again--in less-than-appetizing circumstances.

Blue and black cohosh
These herbs are used often to induce labor. They may be particularly effective if you are having weak or irregular contractions. Blue cohosh is believed to make uterine contractions stronger, while black cohosh may regulate the contractions. Together, they work to make contractions more effective. Unfortunately, no studies have determined that these natural treatments are safe, or whether all versions of the herb available for purchase are of equal potency. Be sure to discuss any herbal treatment with your practitioner before attempting it, to see if it is a good idea in your situation.

Nipple stimulation
Some women massage their nipples as a way to induce labor. This stimulation brings about the release of oxytocin, which is the natural form of pitocin. Oxytocin causes contractions, which sometimes evolve into labor.

Most practitioners are not enthusiastic about this method of inducing labor, because it has been known to lead to excessively long, strong uterine contractions sometimes resulting in fetal heart rate slowing. Unless your practitioner advises it and is monitoring your progress closely, nipple stimulation is not recommended as a means for beginning labor.

Stripping the membranes
Your practitioner may offer to "strip your membranes" to help start your labor. This procedure usually feels like a vaginal examination, although it sometimes can be painful or cause cramping. The practitioner places her gloved finger through the cervix and sweeps the amniotic membranes free of their attachment to the lower part of the uterine cavity. This process is believed to release hormone-like substances called prostaglandins, which help to ready your body for labor.

While some experts believe that stripping the membranes causes you to go into labor that day, the only research on this procedure was done by a group of midwives who stripped the membranes of a group of their patients at every visit to the office after 38 weeks gestation. Their findings showed that patients who had this procedure were less likely to go past their due dates. According to the study, the procedure didn't seem to pose any complications and didn't cause the patients' waters to break.

Even though your practitioner would be the one to do the procedure (vs. the other methods that can be done by you at home), we include it here because it is a non-medical intervention.

Factors of success
Many of these natural labor-inducing approaches can be effective if your body is ready to deliver your baby. To be successful, most of these techniques require you to be having contractions or perhaps in early labor.

Don't worry, though--whether one of these measures works or your body still needs more time, your little one will be joining your family soon. Try to be patient; you'll have a lifetime together when he finally does arrive.

addicted posted on 5-6-2008 11:22 AM

aku banak dh 2 kali.. 2 2 kena induce... yg normal labor x nah rasa lg.. sakit woooooooo kena induce neii..:'( :'( ...ikutkn serik nk banak lg..

pink_frog posted on 5-6-2008 11:22 AM

mesti ada beza....

1) Induce bleh tetapkan tarikh bersalin, normal tuh suka suki dia jer nak mai

2) Induce some ppl kata lg sakit & cepat, tp bg sy sama jer, yg penting sakit tuh yg ble tolong kita bersalin..hehehe

3) Induce ni ikut exp sy, bleh tolong push baby psl contraction dier kuat & less tenaga diperlukan dr. the mummy, my anak sulung induced rilek je tak semput pun masa push, 2nd baby pulak normal labour cam nak putus nyawa meneran....

..lain x de idea la

mekma posted on 5-6-2008 11:35 AM

mek dulu pun induce..masa dok nak masukkan ubat tu..eeee sakitnya, kalu jari tu kecik tak pe..tapi masa proses baby nak kluar ok je..ni mek wat prbezaan dgn kawan2 ..:mad: :mad:  harap2 akan dtg pun senang mcm ni
mek induce sbb air mertuban bnyk kluar

basikalgirl posted on 5-6-2008 11:40 AM

sy induce gak.. rase cam cepat sikit beranak.. start sakit sikit2 lepas masuk ubat selama 7-8 jam gak le..pastu start sakit kuat smpi takleh diri dah pastu sampai keluar baby ambik mase 3 jam.. kalu ikut kan hati waktu dah start sakit kuat tu terase nak teran dah, nasib baik sy jenis dengar kate misi, sabor jela duk tunggu misi bagi green light teran.. tp last2 misi suh stop teran tp sy tak ikut pun, terus teran pastu gedebush keluarla baby..

mekma posted on 5-6-2008 11:47 AM

mek pun dgr kata gak..setiap kali misi dtg cek, mek tanya berapa lama lagi nak tahan sakit ni..kekekke
yg tak tahan tu kena tguu 6 jam tak leh bngn..masa tu nak buang air..eee tak sanggup rasanya..sampai sakit perut sbb dok tahan..part yg ni mek tak suka

azz06 posted on 5-6-2008 12:20 PM

saya pun penah induce sbb darah tinggi. baru masuk ubat kul 9.00pg. ble check dah naik darah. tunggu sampai kol 3 ptg x turun gak last-last zass...

teacher_shakira posted on 5-6-2008 12:25 PM

aku penah nak try induce masa 2nd child, gynae aku kata sakit tu sama je, ikut atas orang. tapi risk skit sebab kalo kata tak buka, kena operate sebab takut baby lemas. tapi kalo nak gak induce ok je. lepas gynae aku check bukaan dah buka so tak le induce.

menurut boss hubby aku, dia rasa normal dan induce..memang berbeza dan induce 2 kali ganda sakit!

logik le..sebab belum sampai masa tapi kite push!

amidala posted on 5-6-2008 02:49 PM

salam...
pengalaman aku pulak, yg 1st normal n yg 2nd induce sama je aku rasa.
sakit tetap sakit. lebih ke kurang ke...aku rasa lebih kurang je tahap kesakitannya.
yg bezanya, induce ni untuk yg lebih hari dan untuk mempercepatkan kelahiran n kena masuk ubat nak kasi sakit bersalin.

* bila teringat part menahan sakit nak bersalin, tapi doc x kasi push sbb bukaan x cukup, seriau betul aku rasa. takut nak bersalin lagi lepas ni rasanya..  :L

lyly posted on 5-6-2008 02:53 PM

first baby induce - sakit mmg lar tak terkata, meleleh2 air mata haku menahan sakit pas dia masok ubat pagi, then sengah jam kendian aku da mula rasa sakit sikit2...sampai lar kol 12 sengah p pecahkan air ketumban, tros tolak masok labour room..sakit...mmg tak terkata, aku mampu bertahan sambil berzikir...

second bb, normal...senang bangat....rasa nak terberak...misi kata, tahan yeh dik...ek dia...mana leh tahan2 da...aku rasa da kembang kuncup kat bawah ni, dia soh tahan...last2 aku kata, kak..saya da sakit yg teramat sgt!!baru lar cek, tgk2 da bukak, tros masok labour room....aku berehat kat bwh..derang tak sempat buat apa2, baru nak pasang CTG, aku da rasa nak terberak...tros je lar....seb bek asben aku ada time tuh..dia lar yg menolong...al-hamdulillah, kali kedua nih dipermudahkan segala urusan, amin.....

yang ketiga????belum lagik... ;P

Shine^of^Daisy posted on 5-6-2008 03:19 PM

aku pun induce..masa masuk ubat..berdarah..agaknye doktor tu kasar kot.
tp nak tanya kawan2..kalau nurse tak bg teran..boleh ke tahan? sbb masa sy dulu..nurse tak bg teran dulu...tp mmg sy takleh tahan..baby tu turun sndr.tetiba je keluar dah...camne nak tahan aaa?

ummimon posted on 5-6-2008 03:34 PM

anak ada 3. sumer kena induce. first 2 sakit, yang no-3 tak berapa sakit. paling teruk, no 2, sampaikan husband saya menangis dalam labour room. yang no-3 ni sebab senang sikit bersalin, dengan jayanya dia terus call sedara mara bagitau saya dah bersalin. walhal time tu pukul 3.30 pagi!

ummimon posted on 5-6-2008 03:35 PM

Reply #12 Shine^of^Daisy's post

rasanya mmg takleh tahan. bila ada urge tu, mmg takleh control.

mummychiaz posted on 5-6-2008 04:24 PM

mamy pun share experience kena induce ni..

seronok la baca korang nyer cite..ni yg nk share gak ni..hehhe

mcm mamy..ngam time kena cek up..time tu dh 38-39 weeks dah..bila cek up tu doktor ckp air ketuban makin kurang..so doktor soh induce hr tu gak sbb takut baby lemas, katanya "hari ni kite beranak yer"perghhh..mamy mcm tersentak plak bila dgr doktor ckp gitu..tk surprise la kan..sbb dh tau hr tu nk kena beranak..takut nyer perasaan time tu tkyah cakap la..berdebar, nervous..ya Allah...takutnya..Tuhan aje yg tau..

once dh kena admit..mcm2 mamy pikir..maklum la first baby..tanya2 kakak2 sebelah kt ward tu..borak2 psl hal ni..lega sket walaupun perasaan takut tu tk hilang dlm diri ni..byk2 la berselawat and igt pada Allah..mamy kena masuk ubat kol 4 gitu ah..pastu slow2 dia dah start rasa sakit..masa sakit sikit2 tu mamy jalan2 lagi..kata org nk kasi cepat bukak..tapi dah 2-3 jam masih bukak 2-3 cm je..tp kontraksi dia masayaAllah sakit nyaaaaaaaaaaaa !!!!!!!!!!!!!!!!!! Sampai nurse tu pun cakap, awak ni lmbt nyer bukak..dah la kena korek2..aduhaiiiiii...

sib baik ada akak2 yg kt ward tu tolong usap2 kan kepala..bg semangat..suruh mengucap byk2..byk bg encouragement la..terasa plak mcm kakak sendiri..time tu hubby tkleh masuk sbb dah lebih kol 7..(kt sepital selayang ni)..

bila kol 9 lebih mamy dh start mcm nk meneran2..mcm nk terberak pun ada..time tu dh tk igt dah nk amik epidural ke..nk amik gas ke..pikir nk cepat2 beranak..bila time rasa nk meneran tu..nurses situ terus tolak katil ward tu to labour room..dah tk sempat nk tukar katil dah ..:D

on the way to labour room tu mamy just dgr nurse tu ckp "mana husband dia ya..boleh masuk sekarang"..nmpk la kelibat hubby masuk sekali..tp time tu mamy dh panik dah..dah tk tahan..doktor terus soh push..follow up by hubby yg tk putus2 bg semangat soh byk bersabar..alhamdulillah..tk sampai setengah jam dlm labour room..Muhammad Shiraz Aeman kluar and nangis kejap je..and terkelip2 mata dia bila nmpk mamy..time tu rasa mcm..tk sangka, sedih, syahdu..semua ada la..(emosi la plak mamy ni)..dah siap dibersihkan sumer, shiraz terus susu..pandai dia cari puting nk nenen..;P

sorry yer forumers..panjang plak cite mamy ni..klu ikutkan sakitnyer mmg la tk tahan..tp bila dah melahirkan rasa nikmatnya rezeki Allah bg ni..semoga Shiraz dan semua anak2 kite jadi anak yg soleh & solehah ya..Aminnnnnnnnnn...:loveliness:

honey_dew posted on 5-6-2008 04:28 PM

1st baby induce..mmg perit rs x mau beranak dah..sakit tahap kronik. Gynae x sabar nak buat keje cepat..dah la induce drip lagi, plus masuk tube kat t**t utk water bag x menitis atas lantai. Gynae kt setiap kali bersalin mmg dia drip..terus aku cabut cari Gynae lain..:mad:
Sibaik 2 & 3 bersalin kat GIMC x kena induce..Gynae sabar sangat

mummychiaz posted on 5-6-2008 04:28 PM

lupa mamy nk ckp, akak yg sebelah katil mamy tu, kena induce gak sama time dgn mamy, tp sampai mamy dh settle bersalin pun dia tk sakit2 lagi..dia start rasa sakit subuh keesokkan hr nya..

means sumer org yg kena induce tu tk sama la..tk semestinya once induced terus rasa sakit mcm mamy ni..ada jugk yg kena induce 2-3 kali pun lambat gak..hhmmmmmmm....:)

JWA posted on 5-6-2008 04:35 PM

anak 1st induce... sakit sgt masa contraction.. takleh nak bergerak mana

casper_cute1 posted on 5-6-2008 05:10 PM

anak ke 3 dan ke 4...me kena induce. sakit??? Tuhan jer yg tahu cam na sakitnya. kalau sakit normal leh tahan lagi. kalau induce adoiiii....mmg x tahan....asyik pujuk bby soh kuar cepat....:'(

kieu posted on 5-6-2008 05:15 PM

anak 1st
after 9 jam sakit...induce msk 1st ubat  after 3 jam masuk 2nd ubat after 2 jam baru bersalin.....doctor kata salin pukul 2/3 ptg....nak2 pukul 8mlm baru salin
tanda nak bersalin; darah

anak 2nd...
normal...tak dan buat apa.....1/2 jam je skit, contraction 5 kali...terus keluar..nasib baik tak salin dlm keta.
tanda nak bersalin: air ketuban pecah....
2 hari lagi nak raya....so 2nd day after bersalin dah blk rumah sebab nak raya.

org tua2 kata kalau air ketuban pecah....senang nak bersalin dari tanda darah.
entah la

sweets_mama posted on 5-6-2008 05:23 PM

sweet nk kongsi gak..:)
ank ke 2 induce,x de apa-apa masalah...tepat tarikh scan x sakit masuk wad.
ku besalin kat swasta pagi misi masuk ubat mcm pil kecik je kat kemaluan,
dia akn mula sakit-sakit sikit,pas dlm kul4 misi chek lagi br buka sikit x ingat bape cm
masuk lagi sekali ubat tu baru le sakit kuat kul7 terus bersalin x yah teran-teran kuar je belebush:lol: :lol:

liaolia posted on 5-6-2008 05:38 PM

anak 1st normal
dari masuk wad buka 2 cm smpi bersalin dlm 8 jam.me x thn sakit so minta injection,terus tido,sampai nk bersalin pn x rasa sakit,time doc suh teran pn lalok jekk ..:lol: ;P ..

anak 2nd induce.
air ketuban pecah dulu tapi x rasa sakit pn walaupn dh buka 2 cm.lepas 1 jam monitor doc kata jantung baby x stabil,so kena induce.masuk air&ubat kt tangan.1/2 jam lepas tu rasa sakit yg x terhinga..minta injection juga ..tapi sebab masuk ubat sakit masih terasa,rasa nk tercabut perut nii..:mad: :'(  4 jam lps induce bersalin ..alhamdulillah ..

[ Last edited by  liaolia at 5-6-2008 12:42 AM ]

maya_krisya posted on 5-6-2008 06:18 PM

aku kena induce pasal dah lebih due....2 minggu.....

3 hari kena masuk ubat...kat bawah tu....:$
hari ke 4..dr kata kalau tak beranak gak kena operate......
masuk labour room  pkl 6 pg....hari ke 4 tu....pkl 8 selamat bersalin....
<<<<tu pun nurse duk ngata kat aku..setakat 2 cm dah masuk labour room ...gamaknya magrib pun tak beranak lg....dan tuhan nak tunjukkan kat nurse tu....sakit 2 jam ...aku selamat bersalin baby girl...pengalaman bersalin kat spital gomen>>>>

yg pastinya....sakit induce ni..memang kita tak leh nak tahannn......sakit sgt...dan disebabkan fobia tu...aku ambik masa 5 tahun bersalin next baby:lol:

MinahKarat posted on 5-6-2008 11:11 PM

experience aku..

anak first normal - start sakit puku 10:30pm, terus pi spital.. masuk labor room pukul 11:30pm, pukul 3:17am dah bersalin.. 4 jam aje dalam labour room.. nurse pun tak expect aku bersalin cepat.. masa masuk labour room dah 5cm, nurse cakap esok pagi baru bersalin.. tengok2 pukul 2am dah dialate 8cm, kelam kabut panggil gynae kat rumah.. gynae (dr. pompuan) datang pakai t-shirt dgn tracksuit aje.. ;P ;P..

anak no.2 induce.. start induce pukul 7am, pukul 1:34pm baru bersalin..

Kalau nak compare dua2, bagi aku beranak normal yg sulung paling sakit sebab beranak yg kedua aku amik epidural.. so takde la rasa sakit..:lol: :lol: Tapi last2 kena sorong masuk OT gak coz anak aku besar.. 4.35kg.. lagila tak rasa apa masa tu sedar2 nurse tepuk2 pipi aku suruh bangun and terus sorong masuk wad..

Tillingtan posted on 6-6-2008 10:04 AM

Induced labour.

Ada few ways.

Doctor saya buat membrane sweeping dulu. Dia hanya gunakkan jari dia untuk melongarkan membrane dari cervix. Yang nie tak sakit, cuma rasa tak selesa sahaja. Cara ini di guna untuk mengelakkan dari mengunakan ubat ubatan.

Tapi cara di atas tak berjaya, terpaksalah guna ubat(hormon prostaglandis) untuk melembutkan cervix dan merangsang process bersalin.

Bersalin cari induce, pada saya
Lebih sakit . contractions are more intense. Baby keluar pun terlalu cepat .
Page: [1] 2 3 4 5
View full: kelahiran induce