tyrande_81 posted on 22-6-2008 01:30 AM

PIJAT!!! BEDBUG!!!

6 bulan lalu, aku kena halau dr hostel cari umah sundiri. So biasalah kalau cari rumah sundiri hidup serba kekurangan. Aku curik la tilam hostel.
Semakin lama aku tido semakin tu aku gatal. Pastu aku dh musykil, cadar, selimut, sarung bantal aku cuci almost everyweek. Bilik aku sapu seminggu dua kali. Aku ni bukannya kaki pengotor.

Satu hari aku amek spray aerosol aku spray setiap penjuru bilik aku. Ketuk2 tilam aku. Kuar la makhluk bentuknya mcm kutu. eeewww.

Aperlagik, aku sembur tilam aku dgn racun serangga dan ia takmo mati. Aku berus tilam aku ngan sabun. Ia takmo mati. Aku tanya mak aku, mak aku ckp tu pijat.  

It is such a nightmare. Skrg tilam lama aku dh buang. Bantal2 aku sumer dh kena cuci ngan air mendidih. Cadar, selimut, sarung bantal dh kena cuci dgn air mendidih. Bilik dh kena mop ngan pencuci antibakteria. Byk baju2 aku dh kena cuci ngan air mendidih.

How to ensure yg aku dh buat apa yg patut to get rid from tis pest forever?

aku baca wikipedia kata neem's oil bleh guna utk repel tis thing. Mana mau carik?

azz_azza posted on 22-6-2008 01:39 AM

Reply #1 tyrande_81's post

erk...



lain kali jgn curi...

tilam hostel mesti tilam lama kan...

so xtau kebersihannye....:(

tyrande_81 posted on 22-6-2008 07:06 AM

Reply #2 azz_azza's post

Yah I know already. Curi tilam hostel the most silliest thing to do...

Solution Please :'( :'( :'(

ogyrosli posted on 22-6-2008 10:16 AM

beli ridsect, spray kat tilam tu, dua-dua belah. pastu tinggalkan for 1-2 days. rasenya semua mati.

akak pernah buat camni kat rumah nenek dulu-dulu.

honeybee1802 posted on 22-6-2008 10:42 AM

tu ler nko..saper suh curik harta mende awam..;P kang dah gatal tak sudah..mmg pakai spray antibakteria ka dia tak mampush...try hang pi farmasi carik spray utk mende alah nih..anti mites ke haper ntah...try tanya pharmacist la..tak silap aku sebotol RM50 (harga sebelum kenaikan petrol)..spray le ikut arahan dia..atau ko tukar je ler to tiilam lain...

azz_azza posted on 22-6-2008 12:18 PM

Reply #5 honeybee1802's post

tuka je tilam lain;P


kalau xde duit, pakai toto, akak saya sepanjang duk umah sewa duk pakai toto je...


pastu basuh... anto dobi ke, sebab berat toto kalau nk basuh sendiri...

honeybee1802 posted on 23-6-2008 08:56 AM

Originally posted by azz_azza at 22-6-2008 12:18 PM http://eforum.cari.com.my/images/common/back.gif
tuka je tilam lain;P


kalau xde duit, pakai toto, akak saya sepanjang duk umah sewa duk pakai toto je...


pastu basuh... anto dobi ke, sebab berat toto kalau nk basuh sendiri...
betul tuh..toto tuh tak sampai pun rm50...;P akak beli tilam kat anak pun baghu rm90..pakai le 2 thn b4 jadik mcm lempeng..:lol:

honeybee1802 posted on 23-6-2008 09:33 AM

ini spray yg aku maksudkan tuh..tak penah ler guner..penah ngk jekk..
http://www.approvedgroup.biz/aafws/pix/demitze.jpg

honeybee1802 posted on 24-6-2008 09:16 AM

one more cara murah...angkat jek tilam tuh ms time panas terik tuh nko sidai ler kat pagar ke haper..kepuk2 skit...dah lama sebelah tuh..ko ubah lagik sebelah..

tita_84 posted on 24-6-2008 10:37 AM

Balas #9 honeybee1802\ catat

nk citer la pengalaman aku.entah le dtg dri mane.mak aku kate ade mmbr aku yg bawa pijat tu.lama jgk la penghuni umah aku semuenya gatal2 gara pijat ni.malam2 seblm tido cari pijat dulu .bagi mampus dulu.lawak pn ade.geli tok sah ckp la.beranak pinak lak tu.tidak....pastu ape lagi buat operasi besar2an buang semua toto ngan tilam.x blh nk selamtkan dh.hehe.....

mekma posted on 24-6-2008 02:40 PM

Reply #10 tita_84's post

;P ;P ;P  pembunuh pijat bersiri dan berkeluarga

tyrande_81 posted on 26-6-2008 09:40 AM

Reply #8 honeybee1802's post

Aku cari kat byk farmasi pasal anti-mite punya ubat... sumer farmasi kat subang ni bangang. Diorg tadak solution utk buang bedbug (graduate farmasi mmg bangang camni ker?)

sib baik aku bukak wikipedia pasal bedbug http://en.wikipedia.org/wiki/Bedbug

Solution pakai neem oil. Merata farmasi subang aku cari neem's oil. Itupun farmasi bangang kat sini tak tau ape mende neem oil. Ceh podah chit

Last skali aku pesan kat rakan sekerja aku ni yg tinggal kt kelang. Dia tolong belikan neem's oil kat kedai india di kelang... RM 2.40 jer.

honeybee1802 posted on 26-6-2008 10:12 AM

ko  dok subang?kat guardian takder?ada kat rack tuh..kalo tanya dak sales mmg diaorg tatau..kat pharmacy sjmc tuh ada...

kubong posted on 26-6-2008 12:57 PM

Pijat... sebelum ni memang tak kenal rupa pijat. Bila berpindah ke umah lain, setiap malam ada sahaja yg mengigit badan kami sekeluarga. Mulanya ingatkan nyamuk.

Cuma pada satu hari itu, tidur agak lewat dan terjumpa sejenis binatang kecil... baru tahu yg menggigit selama ni adalah pijat. Untuk hasil yg cepat... suruh pest control ... memang hilang terus. Cuma mungkin mahal  sikit la.

ina_tnf posted on 26-6-2008 02:35 PM

tlg....i pun ada problem yg sama...penuh satu badan naik biji2 mcm kena gigit ngan nyamuk...pas tu i g klinik..kena sejarum hilang semua....tapi fobia nak balik umah mentua..asal balik jer mesti kena..tolong!!!!!!!!!jln penyelesaian pls......

ina_tnf posted on 26-6-2008 02:55 PM

testing..testing
http://profile.imageshack.us/user/ina_tnf/

wanda_081203 posted on 26-6-2008 06:08 PM

ish....geli tul ngan pijat nie...last year satu rumah kena gatal

mbhcsf posted on 26-6-2008 06:17 PM

get rid of the bed and mattress .  get a new one.

kikilalat posted on 26-6-2008 11:58 PM

Reply #1 tyrande_81's post

ko cari kedai yg jual gamat healing tuh... healing ader kuar product anti-dustmite spray...

tyrande_81 posted on 27-6-2008 02:30 AM

Reply #19 kikilalat's post

Hmpphh gamat healing... ko tau tak kedai maner? aku nk pi cari la

Apa yg aku dh buat

1. Tilam bantal aku dah buang....beli tilam baru
2. Sumer baju2 aku yg disyaki pijat telah pun dibasuh dengan air mendidih
3. Cari daun semambu, boh dlm sarung bantal,  cadar, tabur2 dlm bilik merata2, dlm beg luggage, almari.
4. Baju2 yg dah dibasuh, aku bwk gi laundry layan diri... sumer aku dry kan selama 30 menet. Baju2 dh tak simpan dlm bilik buat sementara. Sampai 3 dryer aku gunakan.. uhuhuhuhu
5. carpet aku dh bwk dobi gi cuci
6. Aku tak tido dlm bilik, dh 5 hari aku tido tepi peti ais :'( :'(
7. Setiap siang aku bukak tingkap supaya cahaya matahari masuk
8. Malam aku tutup tingkap tutup pintu.. spray ridsect setengah botol
9. Selepas subuh aku 'memburu' pijat, tangkap hidup2. Org pesan jgn picit, nnt telur dia memercik nnt jadi byk
10. Pijat hidup tu aku boh dlm plastik, aku buang kat tepi jalan jauh dr rumah aku
11. Tilam baru dah sapu neem's oil (margosa oil), baunyer mcm minyak goreng ikan bilis. Utk elak pijat serang tilam baru plak.
12. Esok ni aku nak mop lantai ngan neem's oil plak... Uwaaaa. Aku rasa pijat ni dah nyorok kat celah2 lantai parquet aku la.

moimed posted on 27-6-2008 11:15 AM

mcm mana ruper pijat tu yer????

kikilalat posted on 27-6-2008 12:01 PM

Reply #20 tyrande_81's post

patut nyer kalo ko dah boil, pijat dah mati dah... mebbe sebab dah merebak teruk sangat ke bahagian lain dalam bilik, pijat tuh datang balik...

aku beli kat kedai Cempaka... one of the kedai kat depan billion bangi tuh...

jap, aku cari list kedai gamat healing nih...

nah... cari kat sini port terdekat dgn ko... >> http://www.healwell.com.my/enquiry.htm

kikilalat posted on 27-6-2008 12:04 PM

Originally posted by tyrande_81 at 26-6-2008 09:40 AM http://eforum.cari.com.my/images/common/back.gif
Aku cari kat byk farmasi pasal anti-mite punya ubat... sumer farmasi kat subang ni bangang. Diorg tadak solution utk buang bedbug (graduate farmasi mmg bangang camni ker?)

sib baik aku bukak w ...


ko pi beli kat kedai gamat healing yg nih... tepon dulu pak2 aji, tanya ader stok tak... ;P


Ever Fine Enterprise
Hj Hassan Basri
Hj Ibnu Haris                                                                              
3-1 Jalan USJ 9/5Q
47620 Subang Jaya
Selangor

03- 80249195 (shop)
012 304 6003
03- 80249195(fax)

E-mail : houseofhealin.usj@gmail.com

tyrande_81 posted on 28-6-2008 05:14 PM

Guys, aku somehow tersempak ngan kedai gamat healing tu. Apa lagik, terus aku singgah. Jumpak dah spray nyer... RM 50 :funk:

Aku pun beli la sbb aku dh phobia giler ngan pijat nih...

anyway thanks for korang punyer info... really appreciate it ;-)

honeybee1802 posted on 29-6-2008 08:36 PM

Reply #24 tyrande_81's post

dah terkawal blom makhluk kecik kat umah ko?
Page: [1] 2 3
View full: PIJAT!!! BEDBUG!!!