Potpouri posted on 26-6-2008 10:13 AM

Cencurut...apa korg buat???

Aku x tau nk post kt board mana...board nie ok laa kot, sbb bende  ni dh jd personal problem aku...:funk: :funk:

ni psl tikus aka cencurut kat umah aku tu laa... msk ikut bwh pintu dapur..tension stiap hari aku kene cuci taik dia... aku dh letak mcm2 racun tikus..tp dia nie mcm kebal je... x terusik pun racun tu...last2 smlm aku pnjam perangkap tikus kwn aku..
lps letak roti aku pi layan tv... bila aku pi dapur blk nmpak dh ada cencurut dlm perangkap tu...

masalahnya kt sini...apa aku nk buat ngn cencurut tu? aku geli...laki aku pun geli gak...laki aku suh letak dlm air...lemaskan dia... TP AKU X SAMPAI HATI nk bunuh dia cara sadis mcm tu... seriau aku wktu dia bg cdgn suh msk dlm air tu...terbayang2 aku yg cencurut tu terkapai2 sblm kelemasan...:mad:

last2 aku letak je kat luar rumah... pg ni aku tgk dh hilang..........
persoalannya....apa patut aku bt ngn tikus tu sbenarnya klu let say aku dpt tgkap dia lg? ada apa2 cdgn x...atau apa yg korg bt kalau berhadapan ngn situasi aku nie???

foxnike posted on 26-6-2008 10:23 AM

1st thing... ko kene sumbat celah pintu dapo ko tu dulu. jangan bagi dia masuk.

cencurut ni suke tempat gelap. try le cek2 kawasan sekitar kot2 dia ada wat sarang. kalau ko racun pun, cencurut ni bukan sekor tu je... kang esok spupu dia lak datang melawat

PutraMarhaen posted on 26-6-2008 10:32 AM

errr ko pelihara kucing..

dulu aku pernah terbeli sejenis alat yg keluarkan bunyi bising dan bingit..tapi telinga manusia ..tapi bagi pendengaran tikus...bunyinya boleh merimaskan.
dalam 2 hari je.clear rumah aku dari tikus.

tapi alat tu aku dah buang..dan aku lupa nama dia hapa..

batu_bergolek posted on 26-6-2008 10:35 AM

Reply #2 foxnike's post

aku dulu pun ader masalah haiwan masuk ikut celah pintu, tapi kat celah pintu aku letak saki baki seramic tiles lantai. jadi kat bawah pintu dah takde gap utk haiwan masuk

Potpouri posted on 26-6-2008 10:36 AM

Originally posted by foxnike at 26-6-2008 10:23 AM http://forum6.cari.com.my/images/common/back.gif
1st thing... ko kene sumbat celah pintu dapo ko tu dulu. jangan bagi dia masuk.

cencurut ni suke tempat gelap. try le cek2 kawasan sekitar kot2 dia ada wat sarang. kalau ko racun pun, cencurut ...

tu laa...aku br perasan ada cencurut ni hr selasa lepas...tupun sbb dengar bunyik dia yg menyeramkan tu...terus geli geleman aku... x smpat lg aku nk carik kayu utk sendal bwh pintu dapur aku tuh....

Potpouri posted on 26-6-2008 10:39 AM

Originally posted by PutraMarhaen at 26-6-2008 10:32 AM http://forum6.cari.com.my/images/common/back.gif
errr ko pelihara kucing..

dulu aku pernah terbeli sejenis alat yg keluarkan bunyi bising dan bingit..tapi telinga manusia ..tapi bagi pendengaran tikus...bunyinya boleh merimaskan.
dalam 2 ha ...

kucen x leh..anak aku kecik lg...br dua tahun... takut dia elergik ke...lgpun aku x minat nk pelihara kucen2 nie...nk pikir makan dia lg, berak dia lg... aku x ckp rajin utk itu...:$:$

alat apa ko ckp ne..cmne rupanya? leh aku survey kt kedai nt...

tembamgirl09 posted on 26-6-2008 10:43 AM

Originally posted by Potpouri at 26-6-2008 10:13 AM http://eforum.cari.com.my/images/common/back.gif
Aku x tau nk post kt board mana...board nie ok laa kot, sbb bende  ni dh jd personal problem aku...:funk: :funk:

ni psl tikus aka cencurut kat umah aku tu laa... msk ikut bwh pintu dapur..ten ...
bam dulu kan..umah byk tikus dan cencurut..macam2 cara la guna termasuk racun..tp tah camna perangkap sangkar tu juga yg berkesan..dah dapat tu geli gilerrrr nak tgk:shakehead3:
cara bam memusnahkan binatang tu..bam bawak menatang tu kat tempat yg jauh dari rumah..selalunya kat tempat yg berdekatan hutan laa so lepaskan kat situ..
bam pun cam ko jugak..tak sampai hati nak bunuh dgn tgn sendiri + geli:mad:

Potpouri posted on 26-6-2008 10:48 AM

Originally posted by tembamgirl09 at 26-6-2008 10:43 AM http://forum6.cari.com.my/images/common/back.gif

bam dulu kan..umah byk tikus dan cencurut..macam2 cara la guna termasuk racun..tp tah camna perangkap sangkar tu juga yg berkesan..dah dapat tu geli gilerrrr nak tgk:shakehead3:
cara bam memus ...

tu arr...aku terbyg2 cencurut mati kelemasan smpai ari nie...sdgkan aku x bt pun cmtu...tp perasaan x sedap hati tu smpai skrg ada lg...:mad:

aku cdg nk bt cmtu gak bam..nk lepaskan jauh dr umah...igt nk bwk pg td...tp dh hilang laa plk...
opismate aku kata cencurut tu leh kecikkan diri dia utk lpskan diri...

waneeda1904 posted on 26-6-2008 11:05 AM

cemane rupa cencurut?? :$ :$
umah skang kdg2 tikus ada naik, pdhal tingkat 1. xtau la klu sape2 dok tingkat bwh tu musti lg byk..
skang xde lg dh kot.. xde bunyi2an..
dh la tikus tanah yg besar tu.. bukan takat geli, takot plak tgk..
slalu hubby la tukang pemusnah, nak soh adik jantan dia tu rasanye dia dulu lari dok dlm blk dr eda..
takat letak racun x heran pon, skit pon x disentuh :mad: :mad:
tiap kali binatang tu try nak masuk kot celah2 lubang hubby awal2 dh standby ngan kayu hoki..
klu dpt kt dia mmg aksi kejam la.. x sanggup nak tgk :L kadang2 tu siap lwn kite blk, dh mcm anak rimau plak
skang dh aman damai.. lama dh xde penceroboh ;P  tp cicak byk la.. hubby plak geli ngan cicak, yg ni xleh la dia nak tolong.. psg jek ridsect tuk cicak tu, melekat2 dlm tu :I

stfunewbiez posted on 26-6-2008 11:15 AM

kalau akui,jemur dekat tgh2 panas..
kalau sedara aku lagi brutal.
dia amik perangkap tue.
dia ketok2 dkt  tanah sampai pecah pala cencurut tue

Potpouri posted on 26-6-2008 11:15 AM

Originally posted by waneeda1904 at 26-6-2008 11:05 AM http://forum6.cari.com.my/images/common/back.gif
cemane rupa cencurut?? :$ :$
umah skang kdg2 tikus ada naik, pdhal tingkat 1. xtau la klu sape2 dok tingkat bwh tu musti lg byk..
skang xde lg dh kot.. xde bunyi2an..
dh la tikus tanah yg b ...


alaa..cencurut yg muncung tajam tu..pstu dia kecik je x mcm tikus biasa...pantu dia leh memanjangkan badan dia..body dia mcm fleksibel sket...leh adjust2 kasik msk ruang sempt...

ko ok sket, laki ko perkasa sket lwn tikus...laki aku...dia lbh penggeli dr aku..sebenarnya aku pn geli geleman gk tp leh lagiklaa aku mengalihkan sgkar dia smlm ngn batang penyapu...laki aku dh surrender awal2..:geram:

Potpouri posted on 26-6-2008 11:17 AM

Originally posted by stfunewbiez at 26-6-2008 11:15 AM http://forum6.cari.com.my/images/common/back.gif
kalau akui,jemur dekat tgh2 panas..
kalau sedara aku lagi brutal.
dia amik perangkap tue.
dia ketok2 dkt  tanah sampai pecah pala cencurut tue


:funk::funk::funk::funk::funk:

apsal aku x leh jadik seganas tu... laki aku bunuh cicak pn aku x kasik..........

Gunner posted on 26-6-2008 11:21 AM

Cencurut.. Bahaya tikus ni.. Dulu pernah ade kes ia masuk dalam kemaluan perempuan masa tido.:funk:

Kalau dapat tangkap tikus.. Nak handle dia pi bagi kat kuceng laa.. Selam dalam air ke.. Yang aku selalu buat adalah jemur ia tengah panas kat luar rumah.. Ringkas dan mudah.:)

mea posted on 26-6-2008 11:39 AM

umah aku pon kadang2 masok gak tikus..berak merata2..geli sehh..
aku memang pengeli ngan menatang tu..
bila dapat tangkap jek, laki aku p jemur kat tgh panas..biar padan ngan muka dia..sapa suh masok umah org tanpa ijin..:$ :$

Potpouri posted on 26-6-2008 11:45 AM

korg...kalau jemur...mati ek tikus nie??? :o

aqyueetda posted on 26-6-2008 11:51 AM

penah gak dulu cencurut ni menyerang kat dapur.depa ni suka tempat gelap2.kalo kat paper btambun tu lg suka.kalo dpt kencing mmg busk.pngotor:I
masa tu pun sbb pintu dapur blubang,nak dganti umah sewa...
last2 tambah plywood paku kat luar pintu tapi kasi btul2 rapat sbb depa ni mmg leh 'celus'kan badan.
mmg btul kata potpori,jadi masalh idup dbuatnya.bygkan kami slalu bkejaran dgn cencurut ni.tu blum tentu dapat.kalo kami blk kg,siap berak atas katil tu..
kekdah yg bkesan la, pukul ngan penyapu lidi mmg mati on d spot.

pressor posted on 26-6-2008 11:54 AM

hahah..klako laki ko pun leh geli ngn cencorot nih..heheh...kalo aku biasa buat..aku pegang perangkap tu aku goncang2 sekuat hati aku smpi dia pening..pastu lepas ko pastikan dia btol2 pening..ko lepas ah pastu masa dia tgh stim tu..ko amek kayu ketok kepala dia kuat2 sampai mati..brla tak menyeksakan dia..pastu ko wat la upacara pengebumian utk cencorot tu..huhu..

kalo laki ko ngn ko taktau nak buat ape sgt..ko bwk la mende tu jauh2 pastu lepas..

aku paling benci cencorot nih..busuk yang amat..tp comel kan kan???hehehe

Potpouri posted on 26-6-2008 12:08 PM

Originally posted by pressor at 26-6-2008 11:54 AM http://forum6.cari.com.my/images/common/back.gif
hahah..klako laki ko pun leh geli ngn cencorot nih..heheh...kalo aku biasa buat..aku pegang perangkap tu aku goncang2 sekuat hati aku smpi dia pening..pastu lepas ko pastikan dia btol2 pening..ko ...

comei ke.. kalau dia mandi jadik color putih comei kot...;P
kecik2 dulu aku pnh bela tikus putih...mmg cutelaa
ntahlaa laki aku tu...takut sungguh dia ngn tikus..lbh penakut dr aku sndiri.. :lol::lol:

idea ko tu baik gak..tp aku nk pegang perangkap tu wktu cencurut tu ada kt dlm pn x leh.geli seh..sbb dia duk hulur2 muncung dia kat tgn aku...dh terjerit satu kawsn perumahan leh dengar... inikan pulak aku nk lepaskan pstu nk ketuk pala dia.... :funk:

mea posted on 26-6-2008 12:28 PM

potpori,
jemur tgh panas2 terik mentari tengahari..kompom mati
kering trus natang tu..leh wat mumia trus..pastu buh lam frame gambar, buat kenang-kenangan :$

pressor posted on 26-6-2008 01:41 PM

Reply #19 mea's post

tu menyeksa nama nye..tak baik..ala takkan la jiran2 takde yang berani..mintak jerk tolong jejiran..anak2 jiran ke..suh diorg buang jauh2(kalo rs kesian la nak bunuh)..

huhu..aku paling geli ngn lipas hehehe..so nanti aku cr bini yang berani ngn lipas ah..:loveliness: :loveliness:

CosmoCrimson posted on 26-6-2008 03:03 PM

umah aku pun byk tikus.. yg besar2 tu mmg sama saiz ngan ank kucing aku umo 4 bln. aku dah guna cara perangkap, tp tak berkesan. bpk aku selalu pasang perangkap tu boh ikan masin. mmg selalu dpt la. selalunya bpk aku buang dlm hutan. tp aku dah dpt satu cara bg dia mati cepat. aku bg dia mkn biskut jem nenas. lepas sejam, tikus tu mampoih terus. aku pun tak tau la pasal pa... nak haarap kucing aku... puih!! harap kucing jantan jek tp mcm pondan.

lagi satu, aku beli racun tikus yg bentuk dia ala2 taik kambing warna hijau muda. racun tu made in china dan aku beli 2inggit satu peket kat pasar malam. mmg berkesan sgt. tikus kat umah aku suka mkn. aku tabur sekejap jek terus abis pastu dlm sejam jek leh dgr bunyi tikus jerit2 bising. sakit perut kot!! skrg ni dah kurang sikit tikus kat umah aku. cuma ada lg 3 ekoq ni yg ketegaq sgt. ptg ni siap la ko.. aku racun ko!!

Potpouri posted on 26-6-2008 03:13 PM

Originally posted by mea at 26-6-2008 12:28 PM http://forum6.cari.com.my/images/common/back.gif
potpori,
jemur tgh panas2 terik mentari tengahari..kompom mati
kering trus natang tu..leh wat mumia trus..pastu buh lam frame gambar, buat kenang-kenangan :$

kompom ek...
nmpaknya..nie laa cara plg senang....cara lain mcm susah je..:loveliness:

Potpouri posted on 26-6-2008 03:14 PM

Originally posted by CosmoCrimson at 26-6-2008 03:03 PM http://forum6.cari.com.my/images/common/back.gif
umah aku pun byk tikus.. yg besar2 tu mmg sama saiz ngan ank kucing aku umo 4 bln. aku dah guna cara perangkap, tp tak berkesan. bpk aku selalu pasang perangkap tu boh ikan masin. mmg selalu dpt  ...

ada kucen pun tikus x takut ek... mmg tikus tu otai sungguh... :@

isnelfiqwa posted on 26-6-2008 03:38 PM

ni bnatang aku pling geli..if kt umh mak aku letak rcun tkus dlm prangkap....

sherkmarch posted on 26-6-2008 03:43 PM

Cencurut tu mende erk...:o
Page: [1] 2 3
View full: Cencurut...apa korg buat???