alinone78 posted on 10-7-2008 03:33 PM

Orang Dewasa tapi Kencing Malam

1. Berlaku pada sepupu perempuan aku .. and she is early 30's
2. Sejak dia bujang, dia dah kena
3. Dia lebih kerap kencing malam bila seharian penat bekerja
4. Dia tetap akan kencing malam walaupun sebelum tidur dia dah pergi kencing siap

alinone78 posted on 10-7-2008 03:40 PM

soalannya ..

1. Kenapa jadi macam tu?
2. Benda ni keturunan ke??
3. Nenek dia (nenek aku juga), mak dia (makcik aku), adik beradik perempuan dia (sepupu

alinone78 posted on 10-7-2008 03:40 PM

dah tahap serious sampai dia tak berapa nak tidur rumah orang (termasuk rumah aku ...) walaupun aku memahami masalah dia ..

alifinara posted on 10-7-2008 03:50 PM

Kesiannya, pernah berjumpa doktor?

Naru posted on 10-7-2008 04:13 PM

Reply #3 alinone78's post

suruh kurangkan minum air mulai petang... & b4 tdo, ke tandas dulu....

tp kesian lah.... :o

keronggo posted on 10-7-2008 04:40 PM

Reply #1 alinone78's post

Hi alinone78,

Jumpe lagi kite. Erm.. ni kes banyak berlaku di negara kita. Mungkin masalh ini disebabkan oleh yang pertama gangguna emosi@saraf pada otak yang memberi arahan kepada tubuh untuk melakukan sesuatu dan keduanya berlaku kerosakan buah pinggang. kegagalan otak untuk bertindak sebagai ejen mengawal saraf tubuh antara punca utama penyakit ini berlaku.

Saya mengesyorkan supaya diambil Set asas 5P dari DCL

Langkah 1 - Pencucian (Inte Cleanse)
Sistem pertahanan tubuh menurun adalah disebabkan oleh tabiat pemakanan yang tidak seimbang dan tercemar di mana mengakibatkan usus menjadi kotor dan bertoksid yang menyebabkan gangguan penyerapan makanan. Usus bertoksid akan menyebabkan darah bertoksid, manakala darah bertoksid akan menyebabkan pengangkutan zat-zat makanan dan oksigen tergugat dan boleh menyebabkan kesihatan terganggu. Colon yang bersih akan memperbetulkan penyerapan secara maksima segala zat-zat makanan, nutrisi dari produk kecantikan dan kesihatan yang diambil. Inte-cleanse sangat berkesan untuk membantu membersihkan masalah dalaman, sekaligus membantu melancarkan pembuangan najis. Hasilnya usus akan bersih daripada kotoran lama. Ini akan menambah kesan penyerapan zat-zat makanan dan vitamin di lumen usus. Kesan laxative ini juga membantu mengurangkan toksid daripada tubuh, seterusnya membantu mengimbangkan tekanan darah. Inte-cleanse juga boleh digunakan untuk tujuan mendapatkan tubuh yang menawan.

Langkah 2 - Pembakaran (Ry-Ilex)
Sangat berkesan membersih dan melancarkan perjalanan darah serta bertindak membersih, membina buah pinggang dan membersih saluran kencing. Membantu mobilisasi lemak, mengelakkan pertambahan lemak dan kolestrol, serta membantu meningkatkan metabolisma lemak. Juga amat baik untuk mencuci rahim wanita/system peranakan. Ramuan herba ajaib ini amat berkesan bertindak sebagai antioksidan dan mencegah penuaan sel.

Langkah 3 - Penyingkiran (Oxy Pi d'ionik)

Asid urik, fosfat dan keracunan makanan akan didetoksifikasi melalui penyerapan jisim air yang halus ke tisu-tisu yang kemudiannya akan membantu pemecahan dan pembuangan bahan-bahan toksid yang terkumpul dalam badan.

Langkah 4 - Pembinaan (Madu Amazing)

Menyumbang kepada pembinaan kesihatan yang baik. Mampu memberi tenaga segera, stamina dan daya fakir. Kombinasi kristal gamat sangat berkesan menyembuh luka-luka dalam badan dan pembedahan serta mampu dengan berkesan memulihkan fungsi system peranakan. Adunan ekstrak buah tin, zaitun dan kismis yang kaya dengan zat besi semulajadi amat baik untuk kuatkan struktur dalaman. Penting bagi mereka yang menghadapi masalah penyakit darah. Sangat baik untuk diamalkan oleh penghidap arthritis, jantung berlubang dan lumpuh.

Langkah 5 - Pembetulan CNS (Dbrain/Ebrain)

Setiap manusia adalah doktor yang terbaik untuk dirinya. Namun disebabkan pencemaran makanan, udara dan terapi dadah serta penggunaan bahan awet dan pewarna makanan menyebabkan fungsi otak sebagai pusat kawalaturan saraf terjejas dan tidak dapat mengenalpasti punca sebenar penyakit seterusnya menurunkan system pertahanan badan semulajadi. D-brain/E-brain yang diperkayakan dengan kali phos dapat membantu meningkatkan fungsi CNS. Cara mengamalkan set 5P. Amalkan Inte-cleanse, Amazing, Ry-Ilex, D-brain/E-brain dan Oxy Pi d'ionik pada waktu yang sama. D-brain atau E-brain diambil 2 biji sebelah malam. Setelah mengamalkan selama 10 hari, amalkan produk D-Bless pula.

Sekiranya anda menyakini produk ini boleh hubungi saya Rizal 017-2011595

www.dcl.com.my

alinone78 posted on 10-7-2008 08:08 PM

Reply #4 alifinara's post

entah .. rasanya tak pernah ... nnt ku tanya ..

alinone78 posted on 10-7-2008 08:18 PM

penyakit nih keturunan k eh???

(kalau keturunan .. aku pun boleh kena ke???)

alinone78 posted on 10-7-2008 08:19 PM

yg aku tau .. diorg kata .. diorg memang mcm mimpi dah ke bilik air .. so diorg kencing .. sedar2 tengah kencing tuh baru diorg perasan diorg kencing atas tilam .. bukan kat bilik air ..

lepas kencing konpem diorg boleh bangun .. bersihkan diri .. tp yg pelik masa nak kencing tuh tak bleh bangun plak ..

demonagirl6 posted on 11-7-2008 08:01 PM

dier tak jumpa doktor ker?
tak leh kencing malam2 salu..
tuh salah satu simptom diabetes...

alinone78 posted on 12-7-2008 12:37 AM

Reply #10 demonagirl6's post

nanti ku suruh ... pakcik aku aka bapak dia mmg ada kencing manis .. adik beradik dia tak de .. dia pregnant pun tak de masalah ..

wahhh mesti bahaya kan .. ?? nanti ku usyar2 la dia mana yg patut

ps: tak leh ckp str8 .. takut dia segan .. aku pun segan la nk buka topic ..:$

honeybee1802 posted on 12-7-2008 09:52 AM

gi ah juper dr...kot2 mmg dia mmg takleh kontrol pundi  kencing dia kerr...

arenis posted on 16-7-2008 06:16 PM

Originally posted by alinone78 at 10-7-2008 08:19 PM http://forum7.cari.com.my/images/common/back.gif
yg aku tau .. diorg kata .. diorg memang mcm mimpi dah ke bilik air .. so diorg kencing .. sedar2 tengah kencing tuh baru diorg perasan diorg kencing atas tilam .. bukan kat bilik air ..

lepa ...

aku x malu nak ngaku....yup mmg betul....ia sebenarnya dari mimpi....ini mmg terjadi pd aku....laki aku dh faham sangat dah....;P tp bukan kerap...dan kita sendiri pun x kan menduga bila akan mimpi mcm tu...

alinone78 posted on 16-7-2008 11:16 PM

Reply #13 arenis's post

benda ni keturunan k??? mesti ko kena gelak dgn hubby ko eh???

arenis posted on 17-7-2008 10:18 AM

Originally posted by alinone78 at 16-7-2008 11:16 PM http://forum2.cari.com.my/images/common/back.gif
benda ni keturunan k??? mesti ko kena gelak dgn hubby ko eh???

x lah...mn ada keturunan...aku sowang je.....yg aku tau mmg dari mimpi tu je...mula2 tu mmg la dia gelakkan tp bila aku citer ..aku p bilik air nak kencing tp bila sedar sbenarnya hanya dlm mimpi...dia pun rasa pelikkan ....

ni nak kena tanya doktor yg pakar mimpi ni...

[ Last edited by  arenis at 17-7-2008 10:48 AM ]

shimaf1 posted on 17-7-2008 01:11 PM

Reply #15 arenis's post

erm.. aku pun pernah alami masalah yg sama.. masa aku budak2 dulu.. sampai la anak dara perghhh sampai aku sindri tak tau nak wat cam ne... ade masa bila dah nak start terkencing baru sedar.. soo dah basah skit ...tu kira bole diselamatkan lagi

tp pasal mimpi tu mmg betulll iye iye je cam dah betul2 pegi tandas tp rupanya kat atas katil lagi

cuma bende ni hubby aku mmg tak tau.. pepandai la cover hehhe tp mmg runsing terutamanya kalo tido umah org.. eii suspen...

cuma sekang ni sejak kawen dah kurang sgt2 la... cuma masih fobia.. tak tau le anak aku ni ikut ke tidak nanti.. anak2 buah aku ade gak yg cam ni 2-3 org

alinone78 posted on 17-7-2008 02:41 PM

Reply #16 shimaf1's post

kalau anak2 buah tak [er la jugakkkkkkkkkk ... tp klu dh mak2 buak nih malu la .... pepagi buter sblm g keje nak angkut tilam gedabak jemuar kat balkoni ... yer tak???

alinone78 posted on 17-7-2008 02:42 PM

Reply #16 shimaf1's post

mcmn bleh cover dr hubby .. aik takkan dh tido sebantal .. sekatol setolam dia bleh tak perasan???>

mmg terer la ko ... cayak ahhhhhhh;P

smeetasmitten posted on 18-7-2008 03:45 PM

dulu masa aku study ada kawan uni aku ni pun gitu. masa tu umur dia dlm 20 ke 21 gitu la.

dia kurang minum pun jadi jugak.

selalunya menjadi2 bila dia stress masa tgh banyak assignment or gaduh dgn bf.

now ok kot, anak pun dah 5.

derose83 posted on 17-8-2008 01:22 PM

penyakit la 2.

aimez posted on 17-8-2008 02:10 PM

Reply #16 shimaf1's post

wakakaka samaler mcm kes aku dr budak2 sampai ke anak dara kuat kencing malam...mak aku ckp
penyakit turun temurun...serupa mcm makcik aku kencing malam sampai dia berlaki baru berhenti.
pastu arwah nenek siap bagi petua kalo jumpa lelebah kering yg dah mati sapu kat pusat siap
pantun lagi...;P
nasib dah kawin ni tak terkencing atas tilam kalo tidak 'berenanglah' laki aku..;P ;P

tp kan, my niece yg sorang dah ngikut jejak makcik dia dr kecik sampai umur dia skrg 12 thn..
yg ni mmg super duper kuat kencing malam nyer... :lol: :lol:

tokhai posted on 26-8-2008 02:36 PM

aku pun prnah mengalami ctuac yg sama dulu-dulu :$ :$ :$ :$ :$ :$

mongoose_kidz posted on 26-8-2008 08:55 PM

medical term utk kencing mlm ni = nocturia.
dier lain ngan diabetes punye simptom 2..klau org diabetes mmg la kerap kencing pada wkt mlm tp die sedar wkt nak kencing 2..
nocturia ni dier x sedar..tau2 je dah basah
kadg2 dier mimpi dah masuk dlam bilik air.
aku dulu pun slalu gak.tp bile dah besar ni automatic terjage bile rase nk kncing

bawanghitam posted on 27-8-2008 08:14 AM

Balas #16 shimaf1\ catat

tiingat masa kecik2 dulu...

siap leh rasa dulu kalau sejuk betol la bilek air...

cubit paha dulu sakit tak nak pastikan bukan mimpi..

tapi mimpi mmg mainan tidur.. dalam mimpi rasa cam betol jer... ;P ;P

ixora05 posted on 30-5-2011 12:28 PM

Reply 23# mongoose_kidz


    abes..treatment dia mcne
Page: [1]
View full: Orang Dewasa tapi Kencing Malam