Nilamsari posted on 28-7-2008 10:07 AM

UBAT UNTUK ANAK LUKA

Hai semua...sebagai seorang ibu Nilam just nak tanya forumers di sini tentang bagaimana untuk mengubatai anak yang mengalami luka.
Kisahnya anak Nilam terjatuh kat nursery, umur 6 thn. Dia ni memang lasak dlm diam. Pipi dia luka agak dalam juga dan panjangnya  lbh kurang 1.5 inci.  Bawa ke wad kecemasan, Dr kat situ letak gam. Now dah seminggu luka,  kulit luar yang hitam tu dah tanggal. CUma yang merisaukan Nilam, kulit dia belum bercantum, stil nampak mcm berlopak lagi. Nilam dah letak Gel Gamat Luxor. Now Nilam tengah cari ubat untuk dia minum, sejenis kolagen, boleh dapat kat egen di Farmasi Hospital.

Naluri keibuan Nilam sentiasa menangis dan sedih setiap kali tengok muka dia...dlm hati tertanya2 blh ke anak aku sembuh normal seperti sediakala. Nila nak tanya pendapat dari forumers yang ada pengalaman mcm Nilam dan ubat apa yang mujarab digunakan... sebut saja Nilam akan usahakan mencarinya walau di lautan api sekalipun...

contessa posted on 28-7-2008 10:11 AM

minyak gamat pun boleh cuba...

aura77 posted on 28-7-2008 10:54 AM

Reply #1 Nilamsari's post

harap2 tak tinggal parut la....

pinkyberry posted on 28-7-2008 11:01 AM

aloe vera gel utk sapu kat parut. boleh get one from the pharmacy atau ada sejenis yng lain known 'Aloha Aloe Vera Gel' (kalau tak silap) yg boleh beli kat kedai atau kiosk-kiosk yg jual barang-barang kecantikan dan jamu2... tiub plastik, label warna hijau, price RM30+. dulu pakai for my kids, working well :)

Tuleins posted on 28-7-2008 11:30 AM

leng pung biasa guna minyak gamat...
alhamdulilah cepat baik...

alysa79 posted on 28-7-2008 12:40 PM

doc.. gam jer.. pastu luka dier still x cantum lg ekkk..
doc.. x tampal plaster utk luka yg x dijahit ker.... maybe tu yg luka dier regang balik... baik gi klinik balik... takut nnt ada jangkitan...:o

biasa klo anak2 luka.. kita sapu minyak gamat dan Burnol...

Nilamsari posted on 28-7-2008 03:04 PM

Reply #4 pinkyberry's post

Pink

Nak tanya dulu your kid tu luka teruk ke tak. Maksud u working well tu adakah luka dia tu bercantum dan tak meninggalkan sebarang parut. Nilam risau la anak teruna yang sorang tu takut berparut sampai besar.... lagi satu Nilam ada terbaca kat dalam majalah pasal minuman perisa epal + kolagen + gamat ...harga dlm RM80.. agak2nya bahaya tak untuk budak2 kalau minum kolagen ni...

Nilamsari posted on 28-7-2008 03:13 PM

Originally posted by alysa79 at 28-7-2008 12:40 PM http://eforum5.cari.com.my/images/common/back.gif
doc.. gam jer.. pastu luka dier still x cantum lg ekkk..
doc.. x tampal plaster utk luka yg x dijahit ker.... maybe tu yg luka dier regang balik... baik gi klinik balik... takut nnt ada jangkit ...

Mula2 NIlam bawa pergi klinik swasta dan doktor kat klinik tu kata perlu dijahit tapi malangnya klinik tu tak ada benang yang kecil untuk muka dan ubat bius juga tak cukup kuat. Dia suggest suruh bawa pergi hospital. Nilam bawa ke wad kecemasan, Dr kat situ kata tak teruk, tak perlu jahit sebab kulit yang luka cuma sampai lapisan kedua shj ... itu sebab dia cuma gum. Dr tu memang tak letak sebarang plaster, just terbiar mcm tu aje sampailah kulit tu jadi berkuping warna hitam.Now kuping hitam tu dah terkeluar cuma nampak isi yg belum cantum....

my-alja posted on 28-7-2008 07:37 PM

hi nilam

lama tak nampak.....i rasa apa2 lotion yg ada vitamin E, will do
kalo u nak hilangkan parut, cuba carik cocoa butter lotion..

cuma risau kalo anak u prone to kiloid....anak my fren ada luka kat muka, tapi sebab kiloid tu yg buat ia nampak lain sket...

pinkyberry posted on 29-7-2008 10:56 AM

Reply #7 Nilamsari's post

Sorry Nilam.. lambat lak reply.  Dulu my son tu jatuh kat swimming pool.. Bocor gak lar kat dagu, jahit kalau tak silap 3 atau 4.  Kalau nak tanya dalam tu, mmg tak tau.  Tak berani tengok pun, my hubby dan my maid yg uruskan.  Eeee.. teroknye mummy nie kan... :$   Bukan ape, ngilu sgt rasanya bila berbocor ni.  Itu kes satu k...

Kes kedua, my doter yg jatuh tangga kat kampung.  Main gelongsor kat umah zaman dulu-dulu atuk dia yg ada tangga marmar tu... Itu tak berjahit tapi doktor taruk glue mcm kat anak Nilam tu.  Tapi alhamdulillah... tak ada parut yg hodoh.  Cuma kalau amati dkt2 mmg ada line warna silver.  But can hardly be seen.  Try la...

Nilamsari posted on 29-7-2008 01:11 PM

Thank my alja ... mmg Nilam lama tak reply forum, just baca2 je. pasal coco butter tu my fren kat ofis pun ada cakap ... boleh beli kat farmasi byk jual

To pinkyberry ... samalah dengan Nilam. Tak berani nak tengok pun kalau anak2 luka berdarah...takut ada..tak sampai hati pun ada. Dengar cerita u pasal tak ada parut hodoh tu rasa legalah sket tapi yg line warna silver tu Nilam rasa anak Nilam pun akan jadi mcm tu jugak. OKlah Nilam akan try macam2 yang u all suggest sampai anak Nilam nampak normal semula ... emmm hati ibu mana yang tak sedih & risau ... masa lahir sempurna je... tup2 accident ada parut pulak...
Page: [1]
View full: UBAT UNTUK ANAK LUKA