Kacip_Fatimah posted on 5-9-2007 10:22 AM

TOPPING & DEKO - FONDANT/PIPING JELLY/CHOC/CREAM CHEESE/GUM PASTE

Thread khusus untuk tajuk di atas sahaja..

[ Last edited by  Kacip_Fatimah at 19-2-2009 09:16 AM ]

Kacip_Fatimah posted on 5-9-2007 10:27 AM

Boleh refer link di bawah utk ke thread yg telah ditutup..

CAKE DECORATION

nhuda posted on 23-10-2007 09:51 AM

Thread CUPCAKE DECORATION dan CAKE DECORATION telah selesai archived

untuk himpunan resepi-resepi segala jenis TOPPING  boleh lihat di sini
>>>> INDEKS : KOMPILASI TOPPING & BUTTERCREAM

yasminz posted on 7-5-2008 09:54 PM

Cara membuat rama-rama dari gum paste

Salam, ni cara yang paling mudah untuk buat rama-rama dari gum paste. Untuk hiasan kek atau cupcake.

1) potong rama-rama pakai cookie cutters.
http://bakingproject.com/wp-content/uploads/2008/04/pic15.thumbnail.JPG
2) buat hiasan di kepak rama-rama tersebut pakai lubang piping nozzle.
http://bakingproject.com/wp-content/uploads/2008/04/pic2lubang.thumbnail.JPG
3) biarkan kering di atas bekas telur. Mungkin sehari atau 2 hari.
http://bakingproject.com/wp-content/uploads/2008/04/pic2dry1.JPG
4) setelah kering, sapu dengan 'pearl dust'.  Pearl dust ni ada di jual di kedai barangan Wilton. Campurkan pearl dust dengan setitik dua perahan lemon.

Hasilnya :
http://bakingproject.com/wp-content/uploads/2008/04/buttergreen1.jpg
http://bakingproject.com/wp-content/uploads/2008/04/pict0676.JPG
Senang saja caranya, cuma perlu kreativi dan sedikit kesabaran..
Terima kasih & selamat mencuba !

- Min -

pink_frog posted on 7-5-2008 09:56 PM

mcm familiar je org yg posting nih..hhehehe...welkam to cari.com

anir posted on 8-5-2008 03:56 PM

tak ape ke guna bekas telur tu..

nobody posted on 8-5-2008 04:31 PM

hihi..bestnye..er tapi nak buat gum paste tuh cenne laks..kalu tak keberatan..tq..:loveliness:

harrafyelza posted on 8-5-2008 05:10 PM

Reply #4 nobody's post

ha ah
cmner nak wat gumpaste tuh

yasminz posted on 8-5-2008 05:34 PM

Salam, gum paste tu ada jual kat kedai bakery. Yang ready mix. Cuma campur air ngan icing sugar. Ni bahan yang sama untuk buat bunga ros yang selalu letak atas kek, yg keras tu.. gambarnya :

http://bakingproject.com/wp-content/uploads/2008/04/gumpaste.JPG

Diba_79 posted on 9-5-2008 08:59 AM

maaf nak tanye, yg ni ada halal certification tak? Minat nak buat tapi was2 pulak.Beli kat ICCA ke?

AnisSuraya posted on 9-5-2008 09:26 AM

Sorry to say, janganlah boh kat bekas telur tu...benda rama2 ni boleh dimakan kan?...Isshkkkk!! Tak terfikir dek akai anis bila tengok rama2 tu diletak atas bekas telur tu..

Walaubagaimanapun, terima kasih sebab tunjuk caranya...nanti cuba nak cari yang ready mix tu...nak tengok kat bagus, ada ke tak yang ada halal certification.

ira_229 posted on 9-5-2008 09:38 AM

Reply #1 yasminz's post

Thanks yasminz's kerana sudi berkongsi..boleh tak post gambar cupcake tu in full..nampak menarik..!:loveliness:

ira_229 posted on 9-5-2008 09:40 AM

Reply #8 AnisSuraya's post

rasanya ok la klu guna bekas telur tapi yg jenis plastic klu takut ada kuman boleh cuci & keringkan dulu...selamat mencuba..!

yasminz posted on 9-5-2008 10:17 AM

Tkasih semua.  Kalau tak nak guna bekas telur, guna la apa-apa je yg boleh dibuat alas, janji kepak butterfly tu boleh dikembang kan.. gum paste ni bila dah kering dlm sehari dua, dia akan mengeras. Memang tak sesuai utk di makan, tapi kalau nak makan pun, tak la mati. Kat ICCA and Bagus pun ada jual. Kat tin dia so far saya belek takde cert halal. Tapi bahannye biasa - gula, corn syrup. Rasanya selamat, terpulanglah.  Gambar besar ada dlm blog saya, singgah-singgah la.  Thanks.

harrafyelza posted on 9-5-2008 10:35 AM

yasmin..brp hengget ye 1 tin tuh?

cranko21 posted on 9-5-2008 12:51 PM

chk out this link.. dia ajar camna nak buat gum paste.


http://youtube.com/watch?v=ZAmDI3iQMbc

mallanhead posted on 9-5-2008 01:37 PM

Min
I selalu masuk your blog tengok2 gmbr kat situ. Tgk je tapi tak pernah try pun. Terima kasih lah sbb bermurah nak tunjuk mcmana buat benda2 gini. Nanti one I will try. Tgk mood dulu.

yasminz posted on 9-5-2008 09:08 PM

Harra, harga dia dlm RM20 lebih sikit.

Yummy Mummy, thanks jenguk blog I.. takpe la, nanti one day kalau dah minat, boleh la buat reference ye.

beehijau posted on 9-5-2008 09:16 PM

Hai Min... everyday i masuk blog you...best...

ninoZ posted on 10-5-2008 04:02 AM

Reply #1 yasminz's post

Min...
saya merge thread ni dgn thread deco eh..
yg lain2 continue je lah mcm biasa ya..
harap maklum :)

yasminz posted on 10-5-2008 12:29 PM

Terima kasih Ninoz, sorry kadang-kadang tak reti sangat nak berforum ni, sori kalau I tersalah masuk category nye..

ninoZ posted on 10-5-2008 01:07 PM

worry not...small matter jek..
jgn serik utk contribute dahhh..:D

mallanhead posted on 10-5-2008 03:43 PM

Reply #18 yasminz's post

Tak gak mahal ye. Boleh buat main2/practice. I hari tu ada nampak kat sini jugak. Tapi tak tgk berapa lak harganye. Boleh start practice dari sekarang sbb birthday anak2 bulan Nov.

Nanti I round2 lagi ke blog you lagi.

ibuafif posted on 11-6-2008 12:02 AM

hehehe my first trial wat kek fondant for wedding hantaran my cousin.... seronok jugak ye main2 fondant....

actually ada gak cacat celanya tu...tgklah fondant tu x rata...tp my brother kata x perasan pun.... dalam tu kek coklat moist....

http://i106.photobucket.com/albums/m253/izura_2006/Picture116.jpg?t=1213113561

mmmm i'm quite satisfied...for a first timerlah kan....:loveliness:

what say uol? apa yg perlu dibaiki?

mrs_lopez posted on 11-6-2008 03:14 AM

Reply #24 ibuafif's post

Salam ibuafif,

Pada pandangan akak yang tak ada pengalaman buat fondant dah cukup cantik.Macam tak percaya pulak bila kata first time buat.
Page: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
View full: TOPPING & DEKO - FONDANT/PIPING JELLY/CHOC/CREAM CHEESE/GUM PASTE