myahakeem posted on 8-9-2008 09:21 AM

kulit kayu manis, minyak zaitun, dan madu

ni nak bagitau khasiat ketiga2 benda ni....very2 effective
Kulit kayu manis sebagai penawar alami (natural remedy) untuk daibetes type II
Para saintis telah mendapati kulit kayu manis mempunyai sifat ala-insulin, yang boleh mengurangkan paras glukosa darah dan juga triglyceride dan kolesterol, semuanya penting terutamanya kepada pesakit kencing manis diabetes type II.

Dengan hanya setengah sudu teh serbuk kulit kayu manis setiap hari diambil dalam pemakanan harian , pesakit kencing manisboleh mengurangkan paras glukosa darah. Kesan yang sama juga boleh diperolehi dengan merendamkan batang kulit kayu manis ke dalam minuman teh atau kopi yang boleh membantu menghalang dan melawan kencing manis.

Para saintis mendapati bahawa kesan ala-insulin dari kulit kayu manis dan bahan aktifnya, poliphenol boleh melonjakkan paras tiga protin utama. Protin berkenaan sangat penting mengalukan proses isyarat-insulin normal, gerakbalas radangan yang sihatm dan pengangkutan glukosa berkesan ke seluruh anggota badan.

Keluran akhbar dari University of California at Santa Barbara pada April, 2004 menyatakan kulit kayu manis boleh digunakan dalam perubatan untuk melawan diabetes. Kulit kayu manis boleh memainkan peranan pengganti insulin dalam diabetes type 2, dari kajian selular dan molekular di universiti berkenaan. Kulit kayu manis mempunyai komponen aktif-bio yang berpotensi menghalang dan mengubati kencing manis.

Kajian klinikal telah dijalankan di Pakistan di mana 60 orang sukarelawan kajian dengan diberi sebuk kulit kayu manis satu sudu teh setiap hari selama40 hari. Hasil kajian ini telah menunjukkan bahawa kulit kayu manis boleh mengurangkan paras glukosa darah dengan bekesan.

Dalam Medical News 09 Apr 2006 dua kajian yang dibentangkan dalam persidangan Experimental Biology 2006 menerangkan lagi kesan manfaat kulit kayu manis sebagai agen anti-radangan dan menyokong kajian awal mengenai kuasa agen anti-oksida dan agen yang boleh mengurangkan kolesterol, triglyceride, dan glukosa dan meningkatkan fungsi insulin.


Dikirim dalam cinnamon, health, kencing manis, natural remedies
MINYAK ZAITUN
Minyak zaitun, mengurangi resiko kematian akibat penyakit jantung dan kanker. Penelitian menunjukkan serangan jantung di daerah Mediterania, yang mengkonsumsi minyak zaitun, hanya separuh dibanding di tempat lain. Berdasarkan Studi epidemiologis pada penduduk Mediterania yang banyak mengkonsumsi asam oleat dari minyak zaitun menyimpulkan efek positip oleat bagi kesehatan jantung.

Penelitian Harvard yang terbaru menyimpulkan bahwa Lemak tak jenuh ganda seperti terdapat pada minyak zaitun bisa menurunkan kadar kolesterol LDL(low density lipoprotein) Dimana LDL adalah kadar kolesterol darah jahat yang dapat menimbun di dinding-dinding arteri.

Jenis lemak yang membantu mencegah kanker payudara adalah lemak tak-jenuh dalam minyak zaitun. Manfaat lain Minyak zaitun adalah untuk membuat kulit sehalus kulit bayi, menjadikan
A) MENGEMBALIKAN KEKUATAN TUBUH

1. Memulih. menyegar dan menambah tenaga tubuh badan.

2. Memulihkan sel-sel urat besar.

3. Menjaga dan mengimbangi kekuatan badan.

4. Merangsang tenaga batin.



B) MEMBERSIH DAN MENAMBAH DARAH.

1. Memulihkan kembali bekuan darah dan membetulkan pengaliran darah.

2. Membersihkan lapisan darah dan darah menjadi bersih.

3. Mengimbangi kandungan lemak dan membuat janlung aktif.

4. Menghilangkan rasa kebas-kebas dan mengurangkan tekanan darah tinggi.



1. BAYI/KANAK-KANAK:

a) Membantu pertumbuhan janin dan bayi dari segi fizikal dan mental.

b) Menyembuh dengan segera cirit-birit.

c) Mengelak daripada cacing perosak dalam perut.

d) Mengeluarkan lendir dalam badan bayi dan menguatkan minda kanak-kanak.



2. REMAJA:

Membantu menyempurnakan kesihatan berkekalan.



3. WANITA:

a) Menambah kejelitaan rupa paras yang asli dan tubuh badan yang menarik.

b) Mempunyai kulit yang halus, bersih dan berseri-seri.



4. LELAKI:

a) Tampan dengan kekuatan asli dan kelihatan lebih muda.

b) Menguatkan tenaga batin.



5. PENGIDAP KENCING MANIS (DIABETIS):

Menstabilkan kandungan gula dala darah. (Gantikan gula kepada madu lebah)



6. UNTUK SEMUA:

a) Mengelak dari kegemukan yang tidak terkawal.

b) Memudahkan proses penghadapan dan lawas buang air.

c) Memulihkan penyakit berpanjangan.

d) Menguatkan jantung, buah pinggang dan badan.

e) Menyembuhkan penyakit dalam perut.

f) Mempercepatkan luka atau kesan pembedahan sembuh.

g) Memulihkan batuk dan lelah.

h) Menghindarkan badan letih dan lesu.

i) Kurangkan kesakitan bila datang haid.

j) Baik untuk perempuan bersalin.

k) Membantu/menerangkan pemandangan.




7. IBU MENGANDUNG

1. Menambahkan tenaga untuk ketahanan diri semasa mengandung

dan semasa menghadapi saat kelahiran cahaya mata.

2. Mencegah dari berbagai penyakit seperti kencing manis, darah tinggi,

kencing kotor, batuk selsema, lelah dan lain-lain.



8. ANAK DALAM KANDUNGAN

1. Mencegah dari pelbagai penyakit kerana kandungan antibiotik dalam

madu dapat membunuh kuman-kuman.

2. Kandungan zat galian dalam madu boleh membantu membina dan

menguatkan janin.

3. Kulit yang bersih dan sihat dengan terdapatnya vitamin C yang penuh

kuasa dalam madu asli.

4. Membantu secara khusus pertumbuhan fizikal dan mental janin.

5. Penyakit Hepatitis B yang biasa menyerang bayi dapat dihindar dengan amalan madu oleh para ibu yang mengandung.



9. BAGI BAYI YANG BARU LAHIR

1. Meneruskan pemberian madu asli pada bayi yang baru lahir dapat

mengeluarkan secara positif lendir yang mungkin terminum semasa

bayi itu dilahirkan yang merupakan punca lelah jika tidak habis dikeluarkan.

2. Membersihkan perut bayi dari najis gagak yang menyelaputi dinding

perut. Proses penghadaman dapat berjalan dengan sempurna menghindar dari sakit perut.

3. Bayi membesar dengan sempurna dan sihat.

4. Mengelak dari kembung perut bayi.



10. BAGI IBU SELEPAS MELAHIRKAN ANAK

1. Amalkan madu bersama jamu dan telur untuk membina darah serta

mempercepatkan proses penyembuhan luka dalam perul atau rahim.

2. Membantu proses penghadaman dan lawas buang air.



CARA MENGGUNAKANNYA



1. Tukar atau kurangkan penggunaan gula kepada madu dalam penyediaan minuman harian.

2. Campurkan sedikit madu ke dalam air suam sebagai minuman.

3. Campurkan madu di dalam segala persediaan membuat kuih/masakan. Keharuman madu akan menawan selera anda.

4. Jika batuk atau lelah, minum satu atau dua sudu madu. Jangan dicampur dengan ais. (Berhati-hati jangan tersedak)

5. Untuk memulihkan tenaga, campurkan telur ayam kampung dengan sedikit madu. Dikacau kemudian diminum.

6. Campurkan sedikit madu ke dalam minuman kanak-kanak, kanak-kanak akan lena dengan nyenyak.

7. Minumlah sesudu besar madu bersama segelas air suam setiap pagi untuk kesegaran sepanjang hari.

8. Penyakit mata, Titiskan sedikit madu pada mata.

9. Sapu pada kesan gigitan atau sengatan serangga berbisa.



"MIRACLE ANTIBI0TIK"




SAPULAH MADU HUTAN ASLI JIKA ANDA

a) Kemalangan ke atas luka; memberhentikan darah dengan segera

dan luka terlindung dari kuman.

b) Kelecuran akibat api, air panas, ekzos motor, minyak panas dan

lain-lain.

c) Kudis, kurap dan lain-lain penyakit KULIT.

d) Sakit mata - Titiskan madu lebah dalam mata.



MENAMBAHKAN KELAZATAN MAKANAN

a) Makan bersama roti / biskut.

b) Bahan membuat kuih / kek.

c) Goreng atau panggang ayam.

pokokbunga posted on 8-9-2008 10:03 AM

i selalu jugak minum kopi/milo/teh mesti letak serbuk kayu manis ala-ala mcm cappucino drinks kat secret recipe..:$ :$

tapi minyak zaitun tu nak beli kat mana yer?ni minyak zaitun utk makan ker utk sapu jer kat kulit tu? rasa mcm nak amalkan pulak, nak dpt kulit cantik berseri2:loveliness: :loveliness:

molley444 posted on 8-9-2008 10:12 AM

Reply #2 pokokbunga's post

minyak zaitun ada jual kat pasaraya2.. cth mcm tesco, giant....

honeybee1802 posted on 8-9-2008 10:15 AM

antara the best olive oil yg cold pressed tuh..yg lom direfine lagik.....tp rs mmg agak kuat berbanding dengan yg dah direfine...

pokokbunga posted on 8-9-2008 10:18 AM

Reply #4 honeybee1802's post

boleh bagi  tau nama/brand/rega dia tak? tq

honeybee1802 posted on 8-9-2008 11:59 AM

brand the best tatau le kan..ada byk brand..bertolli,agnesi..apa ntah lagik..extra virgin cold pressed nih bese pelekat dia ijau gitu..n jgn biarkan minyak nih terdedah to direct light sangat..nanti ilang khasiat dia..

limaukasturis posted on 9-9-2008 02:14 AM

minyak zaitun aku amalkan buat minyak rambut sebelum tidur, ia antara sunnah RasullAllah.. kalau nak sapu bukan just rambut basah tapi pasti kan urut2 sekali kulit kepala bagi basah gak..

buah zaitun antara buah yang disebut di dalam al Quran, Nabi sendiri mencampurkan makannya dengan minyak zaitun.. so sure banyak fadhilatnya..

myahakeem posted on 12-9-2008 12:43 PM

setakat ni...saya amalkan...selepas makan tengahari...minum satu sudu besar myk zaitun....utk buang segala mknn yg berlemak....
pastu ambil satu sudu myk zaitun, satu sudu madu, dan satu sudu serbuk kulit kayu manis...sapu kat kulit kepala...terutama dekat yg kurang rambut...15 minit sebelum mandi pada waktu ptg...setiap ptg..atau selang sehari...utk lebatkan rambut..
then...setiap pagi...sebelum makan apa2 yg lain...amalkan minum air rebusan kulit kayu manis...sejukkan dahulu dan dicampur dgn 2 sudu teh madu....insya'Allah berat badan akan turun...dan penghidap diabetis..elok amalkan...

karambunai posted on 13-9-2008 01:42 AM

bagus info2 ni.. thanx

limaukasturis posted on 16-9-2008 06:05 AM

lagi satu minyak zaitun yang aku amalkan utk budak kecik selsema.. minyakkan sampai umbun2 dia basah, sambil tu urut2 satu kepala... alhamdulillah bagi aku hasilnya hampir on the spot.. tapi tu la myk nye kena byk la sket biar sejuk kepala budak tu.

honey_dew posted on 20-9-2008 01:49 AM

Originally posted by myahakeem at 12-9-2008 12:43 PM http://malay.cari.com.my/images/common/back.gif
setakat ni...saya amalkan...selepas makan tengahari...minum satu sudu besar myk zaitun....utk buang segala mknn yg berlemak....
pastu ambil satu sudu myk zaitun, satu sudu madu, dan satu sudu se ...

other than makan minyak zaitun boleh dimasukkan dlm masakan sebelum dihidangkan..segala lemak akan diserap oleh minyak zaitun

suka pakai avocado mashed+olive oil (masak) sapu kat muka as mask mmg tegang muka

9. BAGI BAYI YANG BARU LAHIR

1. Meneruskan pemberian madu asli pada bayi yang baru lahir dapat

mengeluarkan secara positif lendir yang mungkin terminum semasa

bayi itu dilahirkan yang merupakan punca lelah jika tidak habis dikeluarkan.

2. Membersihkan perut bayi dari najis gagak yang menyelaputi dinding

perut. Proses penghadaman dapat berjalan dengan sempurna menghindar dari sakit perut.

3. Bayi membesar dengan sempurna dan sihat.

4. Mengelak dari kembung perut bayi.

Adalah di ingat kan kanak2 bawah usia 1 tahun tidak boleh mengamal madu kerana madu mengandungi racun yang tidak dapat diproses keluar oleh tubuh kanak2.

[ Last edited by  honey_dew at 20-9-2008 01:53 AM ]

bizsari posted on 11-10-2008 01:56 PM

baGUS INFOR NI

AKU NAK CUBA DAN TRY
http://www.asfinefood.com/images/PB100147.JPG

bizsari posted on 11-10-2008 01:57 PM

buah zaiton
http://www.agricultureinformation.com/photos/data/501/img_science_olive_oil.jpg

bizsari posted on 11-10-2008 02:00 PM

kayu manis
http://www.oodora.com/wp-content/uploads/2008/01/health-benefits-of-cinnamon.jpghttp://www.dianasdesserts.com/news/news2006-04/FoodTipsInformationSectionCinnamonImage.jpgserbuk kayu manis

myahakeem posted on 12-10-2008 11:01 AM

so far sejak amalkan myk ni sejak july baru ni...berat badan aku dah turun about 8 kg...campur dgn diet tak makan nasik...jarang2 jer ambik nasi...pastu ambik roti gardenia..semua makanan berlemak dan berminyak aku mabik...tapi make sure after makan...ambik minyak zaitun sesudu...

bizsari posted on 13-10-2008 09:50 PM

Reply #15 myahakeem's post

8kg turun aduh!

hebat tul

tapi ko minum minyak Zaitun mcam tu je ke?:mad:

akira_nagasaki posted on 14-10-2008 08:41 PM

minyak zaiton ginvera tu leh pakai tak utk tips2 ni?

220796 posted on 3-6-2009 03:12 PM

Balas #17 akira_nagasaki\ catat

gile wehhh..brand ginvera tu tuk sapu kat rambut & badan boleh la....tuk makan beli had yg jual kat bahagian myk masak tu...olive oil virgin. boleh telan cmtu aje, boleh buh kat muka, badan, rambut tp bau dia x best sikit laaa....

molley444 posted on 3-6-2009 04:31 PM

Reply #17 akira_nagasaki's post

yg ni utk luaran jer...klu dalaman leh beli yg jual utk masak tu ker...kat pasaraya byk jual

pilot posted on 3-6-2009 05:51 PM

olive oil ngan grape seeds oil apa beza?

molley444 posted on 4-6-2009 09:30 AM

Reply #20 pilot's post

grape seed oil tu berasaskan anggur... olive oil tu buah zaitun.. sory klu salah... tapi ni le yg i tahu

pilot posted on 4-6-2009 09:35 AM

Balas #21 molley444\ catat

tau...tp bkn nak translation..;P

nak tau perbezaan benefit antara dua ni :)

molley444 posted on 4-6-2009 09:55 AM

Reply #22 pilot's post

ooooooooooooooo..tah ler...leh search kat internet la... byk rasanyer pasal grape seed tu..sy tak tau..hihihi

pilot posted on 4-6-2009 10:04 AM

Balas #23 molley444\ catat

dah search dah tp since dah ada thread ni n jadi member forum saje le nak berdiskusi di sini....baru la best sket...kot2 ada yg dah guna both type n share experience n benefit :)

mizsela posted on 4-6-2009 07:00 PM

minyak zaitun guna yang extra virgin oil je...good for cholestrol:P
Page: [1] 2
View full: kulit kayu manis, minyak zaitun, dan madu