orang_kb posted on 17-9-2008 02:54 PM

bolehkah keluar haidh tp mengandung...

salam kepada semua forumner yg aku sanjungi dan hormati.INSYALLAH..erm nak tny nih ttg masalah mengandung nih..erm kalau seseorg tuh wat persetubuhan dengan isteri dia,then selepas sebulan tuh,isteri dia masih lagi keluar haid macam bulan2 yg lepas.so nak tny lah,adakah persetubuhan yg dilakukan sebulan sebelum tuh x menghasilkan anak??
setahu sy la,haidh keluar sebab ovum yg tidak disenyawakan.betul kan??

katak hijau posted on 17-9-2008 07:37 PM

betull... tp ada gak pompuan yg experience haid tp tetap mengandung.. in fact ada yg dah 5 bulan mengandung, tp masih haid mcm biasa...

diorang gelar keadaan ni bunting pelanduk

awangbok posted on 17-9-2008 07:47 PM

implantation bleeding, kromosom abnormalities semua boleh beri early months (i st tirmester)  haemorrhage

Arissa_Sofea posted on 17-9-2008 09:22 PM

ha ni department Dr. Blackmore ni...tanya dier...

tp bleeding still boleh terjadi even mengandung....cara senang...amik urine test tgk level HCG level, confirm ngandung ke tak...

byk causes bleeding ni...off the top of my head: tumour, fibroids, endometriosis, dysfunctional uterine bleeding, hypothyroidism, infection/inflammation of the tubes, genital tracts...

blackmore posted on 17-9-2008 10:48 PM

...ok lah...gini...there is no such thing as being pregnant and having menses at the same time...sebab...semasa seseorang wanita tu hamil...her ovaries stop ovulating...ovaries dorang rest for that whole pregnancy period...making menstruation impossible...

...kalau ada bleeding semasa pregnant...it could be due to several reasons...

...bleeding in the first half of pregnancy is common...contributing factors include what we call as implantation bleeding...which can occur anywhere from 6-12 days after conception...almost every woman will experience implantation bleeding...but...the degree of the bleeding varies...some will lightly spot for a few hours...others may have some light spotting for a couple of days...

...apart from this...bleeding in early pregnancy can also be contributed to some type of infection in the pelvic cavity...

...some women also experience some vaginal bleed after intercourse because the cevix is very tender and sensitive...if this happens...then avoid intercourse until u have been seen by your gynae...however...do bear in mind that sexual intercourse does not cause a miscarriage...avoiding it during such a period can prevent further irritation and bleeding to the cevix..

...bleeding during the second half of pregnancy are caused by some common conditions such as an inflammed cervix or growths on the cervix...eg...cervical polyps...

...late bleeding may pose a threat to the health of the woman or the baby...therefore...they must consult their gynae when they experience any bleeding in the second or third trimester of their pregnancy...

...women whose placenta is low lying also at risk of bleeding...placenta previa occurs when the placenta lies low in the uterus partly or completely covering the cervix....now this is something very serious and requires immediate care....bleeding occurs wiithout pain....

...vaginal bleeding may also be caused by another obstetric emergency known as placental abruption...placental abruption occurs when the placenta detached itself from the uterine wall before or during labour...ngeri beb kalau ada abruptio cases...silap dan lambat manage both mother and baby bley hilang nyawa...huhuhu...

blackmore posted on 17-9-2008 10:49 PM

Originally posted by Arissa_Sofea at 17-9-2008 21:22 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
ha ni department Dr. Blackmore ni...tanya dier...

tp bleeding still boleh terjadi even mengandung....cara senang...amik urine test tgk level HCG level, confirm ngandung ke tak...

byk causes ... ...im not a dr lerrr...:lol:

Arissa_Sofea posted on 17-9-2008 11:02 PM

Originally posted by blackmore at 17-9-2008 10:48 PM
...ok lah...gini...there is no such thing as being pregnant and having menses at the same time...sebab...semasa seseorang wanita tu hamil...her ovaries stop ovulating...ovaries dorang rest for th ...
tu dia detailed explanation....thanks...aku pun taktau psl mender2 ni....

nanti leh la buat pakar....O&G consultant Dr. Blackmore

[ Last edited by  Arissa_Sofea at 17-9-2008 11:04 PM ]

orang_kb posted on 20-9-2008 01:58 AM

Reply #2 katak hijau's post

betulkah,cmner boleh jadi cm tuh ek??

mbhcsf posted on 20-9-2008 02:11 PM

o ok..Blackie..ni nak back to basic lah

Originally posted by orang_kb at 20-9-2008 01:58 AM http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
betulkah,cmner boleh jadi cm tuh ek??
encik ,

encik faham ker apa yg ditulis oleh Blackie ( Black more ) dearie tu?
saya rasa encik boleh lah mendapat penerangan ttg kitar haid ni maksudnya
jika berlaku sexual intercourse ( SI - intimate consummation pun) may be masa tu dah lepas ovum tu tak viable ( dah habis temph hayat dia) maksudnya ovum tu dah mati..so bila intercourse pun tak der persenyawaan  sperma dan ovum.
bila waktunya
ok kalau encik nak merancang keluarga dgn wife kan u need to know

a) kitar haid ur wife usually 28 - 35 days ( kitarhaid dikira pada hari pertama seseorg lady tu period hingga keperiod berikutnya - maksudnya reset balik lah ke no . b) jangka hayat ovum hanya berapa ? likeb72 hours yg sperms pula i dah lupa
c) waktu yg kebarangkalian isteri encik boleh hamil jika SI itu berlaku

ni kena buka buku sains KBSM form 3

dan ..sebaik baiknya untukmerancang suruh isteri pergi dapatkan khidmat nasihat pakar obstetrik atau memana doktor like mkn asid folik dulu ker etc etc tau...

mbhcsf posted on 20-9-2008 02:13 PM

If i may ask ( izinkan saya bertanya)

ni lady yg encik tanay tentang IT atau komputer dulu u ker? yg drop her course tu ker? how is she?
bagaimana tahap pengetahuan dia ttg hal macam ni sebab saya rasa dia patut tahujugak ni

gunsider posted on 28-9-2008 11:42 AM

memang ade la.... member wife aku dah mengandung 3 bulan... tapi period maintain jer....

cikmonlala posted on 29-9-2008 08:31 AM

betui tu. ada pompuan yang mengandung,tapi masih period...

huneybuney posted on 29-9-2008 10:37 AM

tuan rumah ni dh berkahwin ke?? ayat skema semacam je....byk plak tu thread2 yg awak buka, suma soalan yg sama?? :o  :o
Page: [1]
View full: bolehkah keluar haidh tp mengandung...