nalis posted on 24-9-2008 04:07 PM

Senarai produk tenusu yg bebas melamine (bukan dari China)

tgk kat sini http://forum.mygeoportal.gov.my/external/senaraiproduk.pdf

azlin_aar posted on 25-9-2008 09:10 AM

thanks for the info.. mmg berguna utk saya dan kawan-kawan.kalau ada info terbaru bagitau ye...

medangmru posted on 25-9-2008 09:15 AM

tepek terus senarai2 tu....

t@t posted on 26-9-2008 06:12 AM

Melamin: 86 lagi produk disita

Oleh HASHNAN ABDULLAH

PUTRAJAYA 25 Sept. - Sebanyak 86 lagi produk makanan di seluruh negara disita hari ini kerana disyaki tercemar dengan melamine setelah 53 produk disita semalam, kata Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr. Mohd. Ismail Merican.

Bagaimanapun, kata beliau, tujuh daripada 53 produk yang disita semalam didapati mematuhi standard bagi kandungan melamin yang dibenarkan.

Menurutnya, kesemua 86 produk terbabit telah dihantar ke Jabatan Kimia untuk dianalisis bagi menentukan sama ada ia mematuhi standard yang ditetapkan.

Pada masa sama, kata beliau, kementerian turut mendapati 574 produk daripada 25 syarikat tidak terlibat dalam isu melamin dari China.

''Tujuh produk yang didapati mematuhi standard bagi kandungan melamin dibenarkan ialah Chocolate Coated Wafer (Passion), Oreo White Chocolate Wafer Stick (Kraft) dan Mini Cornetto Chocomint & Tiramisu Flavoured (Wall's).

''Produk-produk lain pula adalah Moo Soft Cookie Sandwich (Wall's), Susu Tepung 123 Honey (Dutch Lady), Susu Berperisa Strawberry (Dutch Lady) dan Susu Tepung Rumusan Bayi (Frisolac)," katanya pada sidang akhbar di pejabatnya di sini hari ini.

Semalam, Kementerian Kesihatan menyita 53 barangan makanan berasaskan susu yang diimport dari China kerana disyaki tercemar dengan melamin melalui pemeriksaan bersepadu di seluruh negara.

Produk yang membabitkan coklat, biskut, gula-gula dan yogurt dari China itu dikenakan pemeriksaan tahap lima.

Suruhanjaya Eropah (EC) menetapkan tahap migrasi melamin yang selamat daripada bekas atau pembungkus makanan ialah 30 miligram (mg) bagi setiap sekilogram.

Sehubungan itu, Dr. Mohd. Ismail memberitahu, orang ramai perlu berhati-hati dengan pembelian atau penerimaan hamper atau hadiah sebarang produk makanan dari China secara percuma.

''Orang ramai dinasihatkan supaya membaca label pada produk makanan tersebut dan jika ragu-ragu boleh menghubungi Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan di talian 03-88833655/ 88833503/ 88833652/ 88833500.

''Selain itu, orang ramai boleh juga mendapatkan maklumat terkini atau mengaju soalan melalui laman web kami iaitu http://fsg.moh.gov.my," katanya.

Sementara itu, mengenai demam denggi, Dr. Mohd. Ismail berkata, dalam tempoh hingga 20 September lalu, sejumlah 31,536 kes demam denggi dilaporkan berbanding 37,745 kes tempoh yang sama pada tahun lalu.

Beliau berkata, lima negeri iaitu Selangor, Johor, Perak, Terengganu dan Sarawak telah menyumbang 69 peratus daripada keseluruhan kes yang dilaporkan.

''Bagi penyakit Chikungunya sehingga 20 September, sejumlah 2,230 kes dilaporkan dan tiada kematian. Johor merupakan negeri yang mencatatkan bilangan kes yang tertinggi," katanya.

t@t posted on 26-9-2008 06:18 AM

Reply #4 t@t's post

ngok btol ler kementerian.....list down jer la nama 86 brand yg mengandungi melamin/disita tuh....:@

dah ler web kem x leh bukak......:@


http://fsg.moh.gov.my/

t@t posted on 26-9-2008 06:19 AM

Reply #3 medangmru's post

try copy tapi x leh med....file dlm pdf...

neotoxin posted on 26-9-2008 07:12 AM

maklumat terkini boleh diperolehi dari http://www.moh.gov.my/MohPortal/newsFull.jsp?action=load&id=353

kashaz posted on 26-9-2008 11:02 AM

ini aku dpt dr email ek:


Health Ministry's list of safe milk products



Mead Johnson
(Milk ingredient sourced from Australia, New Zealand, United States and Europe)
Enfalac A+
Enfalac Routine Infant Formula
Enfapro A+
Enfapro Routine Follow Up Formula
Enfagrow A+ Vanilla
Enfagrow A+ Original
Enfagrow A+ Honey
Enfakid A+ Original
Enfakid A+ Honey
Sustagen Junior Honey
Sustagen Junior Vanilla
Sustagen Junior Chocolate
Sustagen Kid Honey
Sustagen Kid Vanilla
Sustagen Kid Chocolate
Sustagen School Honey
Sustagen School Vanilla
Sustagen School Chocolate
Enfamama A+ Chocolate
Enfamama A+ Vanilla
Enfalac A+ AR
Enfalac A+ HA
Prosobee
Enfalac LF
Enfalac A+ Premature Powder

Dumex
(Milk ingredient sourced from Australia and New Zealand)
Mamex Gold Step 1
Dulac Infant Formula
Bebelac Step 1
Mamex Gold Step 2
Dupro Follow Up Formula
Bebelac Step 2
Mamil Gold Step 3
Mamil Gold Step 4
Dugro 1 Plus
Dugro 3 Plus
Dugro 6 Plus
Bebelac Kid Step 3
Bebelac Kid Step 4
Bebelac FL
Bebelac EC
Mamex LF
Nutrakids Cereals
Mamil Mama

Nestle
(Milk ingredient sourced from Australia, New Zealand, United States and Europe)
Nestle Yogurt Drinks
Nestle Bliss Zero Fat Yogurt Drink
Nestle Premium Fruit Yogurt
Nestle Natural Yogurt
Yoco range
Nespray Instant
Everyday Instant filled milk powder
Nestle Omega Acticol
Nespray Cergas
Nesvita High Cal Non Fat
Nespray 1+ Original
Nespray 1+ Honey
Nespray 3+ Original
Nespray 3+ Honey
Nespray 5+
Neslac 1+ Original
Neslac 1+ Honey
Neslac 3+ Original
Neslac 3+ Honey
Milo range of products
Kit Kat range of products
Nestle Potong red bean
Nestle Milky Bar and Crunch
Mat Kool range of products
Nestle Tropicana Lime/Vanilla
Nestle Crunch
Nestle Original Lime/Vanilla
Sundae cup KFC Vanilla
Nestle Sundae Cup Vanilla
KFC dessert orange sherbet
Nestle range of ice cream
Favorita range of products
Nestle Drumstick range of products
Maggi fixes and Maggi soup containing milk
Nestle Full Cream Milk, Low Fat Milk
Omega UHT
Nesvita UHT
Nesquik UHT
Nespray UHT
Nesvita Hi Cal UHT
Nescafe 3 in 1
Nescafe Mocha Freeze
Nestle Prebio 1 (infant cereals with milk)
Nestle Teh Tarik
Nescafe Body Partners
Nestum Sarapan Berkhasiat
Nestum Cereals 3 in 1
Nesvita 3 in 1
Nestle Cereals (premium infant cereals)
Nescafe range of can drink products
Cap Junjung sweetened beverage creamer
Ideal Full Cream Evaporated Milk
Carnation Evaporated Creamer

Fonterra Brands
(Milk ingredient sourced New Zealand)
Anlene Gold Milk Powder
Anlene Regular milk powder (plain/chocolate)
Fernleaf Kuat milk powder
Fernleaf Instant milk powder
Anmum Materna milk powder
Anmum Lacta milk powder
Anlene Concentrate UHT
Anlene Yogurt
Fernleaf Calciyum yogurt
Fernleaf full cream milk powder
Fernleaf growing up milk powder 1+
Fernleaf growing up milk powder 3+
Anmum growing up milk powder 1+
Anmum growing up milk powder 3+
Anmum Infacare infant formula
Anmum Infacare follow on formula
Chesdale slice cheese
Anchor butter
Anchor cream cheese
Anchor mozzarella cheese
Anchor Colby Cheddar blend shred
Anchor processed cheddar cheese
Anchor whipping cream (UHT)
Anchor culinary cream (UHT)
Anchor full cream milk powder

Kilang Makanan Mamee
(Milk ingredient sourced from Australia)
Nutrigen Cultured Milk
Nutrigen IQ3 Cultured Milk
Nutrigen Liteyo Yogurt Drink
Nutrigen Liteyo Stirred Yogurt

Dutch Lady
(Milk ingredient sourced from Australia, Thailand, Indonesia and Netherlands)
Frisolac 1 Gold
Frisolac 2 Gold
Dutch Lady UHT
Frisolac Comfort
Completa Brand
Yes! Tutti Fruiti
Yes! Grape
Yes! Strawberry
Yes! Orange
Dutch Lady 2

Ace Canning Corporation
(Milk ingredient sourced from New Zealand)
Drinho Rose Bandung
Dutch Mill
Nugrow

Maestro Swiss Food Sdn Bhd
(Milk ingredient not sourced from China)
Vico
Vochelle
Darry's

Wyeth Malaysia
(Milk ingredient not sourced from China)
SMA
S26
S26 Gold
Nursoy
Promil
Promil Gold
Progress
Progress Gold
Promise
Promise Gold
Wyeth Mama
Enercal Plus
S26 LBW
S26 HMF
Malaysia Milk Sdn Bhd / Cotra Enterprise Sdn Bhd
(Milk ingredient sourced from Australia and New Zealand)
Vitagen cultured milk drink
Marigold HL Milk
Marigold Pasturised Milk
Marigold UHT Milk
Marigold Cream yogurt
Marigold Yogurt drink
Marigold sweetened condensed filled milk
Marigold sweetened creamer (from Singapore)
Vitagen Collagen cultured milk drink
Marigold sweetened creamer
Marigold evaporated filled milk
Marigold evaporated creamer


GlaxoSmithKline
(Milk ingredient sourced from UK, Ireland, Australia and New Zealand)
Horlicks Malt Food Drink
Horlicks Malties
Horlicks 3 in 1
Horlicks Instant cereal drink

kashaz posted on 26-9-2008 11:12 AM

1. Apakah Melamine?

Melamine adalah bahan organik yang antara kegunaannya ialah dalam pembuatan plastik, bahan pembersih, gam, baja dan lainlain.
Melamine adalah bahan yang tidak dibenarkan di dalam semua makanan.

2. Mengapa Melamine dikesan di dalam susu dan hasilan susu?

Ia ditambah secara sengaja untuk meningkatkan tahap nitrogen bagi mematuhi standard kandungan protein dalam susu.
Penambahan Melamine dalam makanan adalah menyalahi undang-undang di bawah Akta Makanan 1983 dan Peraturan-
Peraturan Makanan 1985.

3. Apakah kesan Melamine kepada manusia?

Kesan melamine secara langsung mengakibatkan iritasi apabila terhidu dan bersentuhan dengan kulit atau mata.
Pengambilan melamine melalui makanan boleh mengakibatkan
[*] kerosakan pada sistem pembiakan[*] pembentukkan batu karang dalam ginjal dan pundi kencing. Ini boleh mengakibatkan kegagalan ginjal terutamanya kepada bayiSebagai langkah proaktif, Kementerian Kesihatan ingin menasihati semua pakar perubatan dan pegawai perubatan agar sentiasa
berjaga-jaga dan memantau gejala masalah buah pinggang seperti bayi menangis tanpa sebab ketika kencing, kencing berdarah, dan tekanan darah tinggi pada bayi. Keadaan ini jarang berlaku dan sekiranya mengesyaki gejala ini di kalangan kanakkanak perlulah melaporkan kepada KKM dengan segera.

kashaz posted on 26-9-2008 11:14 AM

Reply #8 kashaz's post

yg updatednya list TIDAK dicemari, klik kat sini:
1.        Kenyataan Akhbar Berkenaan Isu Melamine Siri Ke Enam_(Versi-BM)          25.09.2008        
         - Lampiran 1 -
          Senarai Produk yang Tidak Terlibat dengan Pencemaran Melamine       25.09.2008        Muat_Turun

opie5662 posted on 26-9-2008 08:30 PM

aku nak list brg2 yg di ban ade tak...lebih senang utk kite berhati2 sbb kite tau produk yg telah di ban

kashaz posted on 27-9-2008 12:47 AM

Reply #11 opie5662's post

so far carik xde..xtau la nape xde..depa siasat dulu..lps tu klu dah ditarik balik,baru depa sebut nama..ampeh tul..
Page: [1]
View full: Senarai produk tenusu yg bebas melamine (bukan dari China)