katak_kiut posted on 8-10-2008 11:57 AM

Pengalama dengan Poliklinik UMRA

Salam,

Nak tanya saper2 ada pengalaman bersalin mahupon check up dekat UMRA

Korang puashati ker dengan servis? Dr Ummul & Dr Rafi both OK ker?

Berapa charge kene?

ehem_ehem79 posted on 8-10-2008 12:53 PM

nak dengar gak pengalaman ...... sbb ehem berbelah bahagi nak bersalin kat situ ... tulunnnnnnnnn sapa ada experince ....

katak_kiut posted on 8-10-2008 01:12 PM

Hehehe sama ler kita. Pastu ku survey2 katanya Dr Ummul slalu cakap air ketuban kurang pastu sajes untuk c-sect. Padehal biler patient pi mitak second opinion, gynea lain cakap no problem

Ermmm...saper2 ada pengalaman bersalin normal?

kancil_comel posted on 8-10-2008 01:20 PM

depends on orang..my fren kena jahit 2 kali..first koyak masa push dr jahit sekali..then tkleh kencing...bile check rupa2nya dr terjahit saluran air kencing..kena bukak jahitan dan jahit lagi sekali:funk: ..dr mana satu die tknk reveal lah pulak.. dan saya pernh dgr jugak cerita macam ni dulu2 dari kawan kepada kawan.. tp org lain kata OK pulak kt UMRA ni..:o

ikutsukerjerk posted on 8-10-2008 01:29 PM

kak ipar aku raya tahun lepas bersalin tak umra ni la.......operation...
bukan normal.....luka tu 3-4 bulan lepas bersalin pun tak kering2 lagi....
gi check kat hospital kerajaan..doktor tu marah sebab buat kat swasta...
buang duit je katernyer.....alih2 biler abg ngan kak ipar aku dah ngamuk
ngan doktor tu...baru dier ngaku yg derang terpotong lebih kurang macam
saluran darah la...tu yg urat tu yg susah nak camtum balik.....abg ngan kak
ipar aku punyer la hangin sampaikan doktor tu tak berani nak charge aper2
tiap kali kak ipar aku gi buat treatment utk cuci luka ngan tukar bandage...;P

ikutsukerjerk posted on 8-10-2008 01:31 PM

errrr....umra ni kat shah alam kan? sebelah stadium.....betul...?

ehem_ehem79 posted on 8-10-2008 01:36 PM

Originally posted by katak_kiut at 8-10-2008 01:12 PM http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
Hehehe sama ler kita. Pastu ku survey2 katanya Dr Ummul slalu cakap air ketuban kurang pastu sajes untuk c-sect. Padehal biler patient pi mitak second opinion, gynea lain cakap no problem

Ermm ...


tue la katak ... ehem chckup masa 5bulan dia terus suggest c-set ... terus ehem pangkahhhhhhh ...
tp ehem mintak 2-3 opinion doc lain jugak & derang prefer ehem try normal, rugi tak try.... tp yang suggest c-set ni doc rafi ... alasan dia ... skrg ni bersalin dah mudah kali zass pun skrg ni boleh smp anak 5 ... :mad: :mad: :mad:

ikutsukerjerk posted on 8-10-2008 01:37 PM

bersalin operation ni kan kene bayar lebih skit....doktor tu nak untung la....;P

ehem_ehem79 posted on 8-10-2008 01:38 PM

Originally posted by kancil_comel at 8-10-2008 01:20 PM http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
depends on orang..my fren kena jahit 2 kali..first koyak masa push dr jahit sekali..then tkleh kencing...bile check rupa2nya dr terjahit saluran air kencing..kena bukak jahitan dan jahit lagi sek ...


yurp .. seseparuh orang mungkin ok ..
ada opismate pun ok ... tengok atas rezeki kot ..

ehem_ehem79 posted on 8-10-2008 01:39 PM

Originally posted by ikutsukerjerk at 8-10-2008 01:31 PM http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
errrr....umra ni kat shah alam kan? sebelah stadium.....betul...?


yurp.

AmMiNafeesa posted on 8-10-2008 01:50 PM

eeerrrmmmm....pernah dengar yang tak best pasal klinik ni...
katanya doktor dia buat kerja kasar...
tak tau lah kesahihannya..tapi org tu beranak kali ke-3 tak pegi dah klinik tu..serik katanya..
bayaran tak mahal sangat rasanya...normal bawah 2k...

AmMiNafeesa posted on 8-10-2008 01:52 PM

Reply #1 katak_kiut's post

kk tinggal kat Shah Alam ker?? berhajat nak bersalin kat sini ker???
ku orang Shah Alam..next baby akan bersalin kat klinik yang sama masa 1st deliver kat Klinik Pakar Wanita Sheila...Klinik ni so far yang sampai kat telinga ku tak der yang bad reputation...
sebab klinik ni dah wujud sejak 22 tahun yang lepas...my mak bersalinkan adik bongsu kat sini dulu..

800214 posted on 8-10-2008 02:04 PM

pnh gak dgr pasal dr kat situ asik suruh c-sect je..sy p GH je.baru kene rm 12..hehehe.servis nak kate tip top idak le..tp ok...

ehem_ehem79 posted on 8-10-2008 02:31 PM

Originally posted by AmMiNafeesa at 8-10-2008 01:52 PM http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
kk tinggal kat Shah Alam ker?? berhajat nak bersalin kat sini ker???
ku orang Shah Alam..next baby akan bersalin kat klinik yang sama masa 1st deliver kat Klinik Pakar Wanita Sheila...Klinik ni  ...

MI, kat mana klinik ni ??? nak tahu gak ..
tengah pening lagi nak bersalin kat mana

katak_kiut posted on 8-10-2008 02:34 PM

Reply #7 ehem_ehem79's post

Kenapa Dr Rafi teros sajes csect masa check up tu?

Ku mmg check up sana, takde plak dowang cakap apa2

katak_kiut posted on 8-10-2008 02:36 PM

Reply #12 AmMiNafeesa's post

Aah dok kat SA, baru pindah bulan 5/6 tahun nie

Sbb dah check up kat sana kan, tatau ler hubby nk tukar temoat ker idak

My other option samada pi Hosp Putrajaya

Or hubby soh jer bersalin kat Hosp Selayang balik since yang 1st kat sana and jiran sebelah umah nie pon bersalin sana

Tapi memikirkan jauhnyerrr lahai...ade ku terberanak lam keta kang

apple_green posted on 8-10-2008 02:58 PM

Salam semua..
sy pun bersalin kt UMRA...normal n alhamdulillah x de pengalaman buruk.
start checkup kt situ pun bila dh msk 36 minggu...sblm tu tu checkup kt klinik gov..so x bleh nk komen ape la..
Bayarn pun kira ok ..masih mampu..:)

katak_kiut posted on 8-10-2008 02:59 PM

apple,

dowang ada push untuk csect tak?

phoebe posted on 8-10-2008 03:05 PM

Reply #14 ehem_ehem79's post

emm shah alam ada option
DEMC
Salam or
SMC la...

apple_green posted on 8-10-2008 03:13 PM

Reply #18 katak_kiut's post

sepanjang check up tu x de pulak push utk cset..sbb x de mslh ape2 kot..
masa nk bersalin tu pulak mmg x sempat ckp ape sbb masa dtg klinik tu dh buka 5 cm..pukul 1.40 sampai klinik pukul 2.18 dh selamat bersalin.

katak_kiut posted on 8-10-2008 03:24 PM

Reply #20 apple_green's post

alahai rezki, mudahnyer bersalin :)

ehem_ehem79 posted on 8-10-2008 03:28 PM

Originally posted by katak_kiut at 8-10-2008 02:36 PM http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
Aah dok kat SA, baru pindah bulan 5/6 tahun nie

Sbb dah check up kat sana kan, tatau ler hubby nk tukar temoat ker idak

My other option samada pi Hosp Putrajaya

Or hubby soh jer bersalin ...

hubby ehem dah lama takmoh pi UMRA tp ehem pujuk chckup jerk kat situ sbb banyak kasi review ok ...tp tue la .. skrg ni ehem chckup 3tempat ... klinik panel, UMRA & klinik kesihatan .... rasanya nak pi bersalin sepital sg.buloh jerk la ... penat dah pk.

doc suggest nak zas terus sbb ehem nyer baby tecik .. tak ekut sgt weeks .. reason dia rahim ehem tecik takleh besar cam baby lain .. soo dia suggest 10hari lepas raya terus zas .. takyah pk2 banyak ....dia cakap rahim leh pecah :L  ( dia takut2 ehem tue yang hubby tak suker)

tp ehem refer doc lain .... derang cakap .... ehem bleh try normal ...sbb rahim boleh mengembang..
entah la .......

ehem_ehem79 posted on 8-10-2008 03:31 PM

Originally posted by phoebe at 8-10-2008 03:05 PM http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
emm shah alam ada option
DEMC
Salam or
SMC la...

suffiya aritue kat DEMC ..
tahu pb ... tp macam dah tawar hati nak pi swasta ..
tp tak tahu la nak bersalin esok cemana ....
buku merah pun dah stanby ... mmg chckup kat mana2 suruh jerk doc update dalam tue ... sooo nanti terjah jerk la mana yang dan ....

ehem_ehem79 posted on 8-10-2008 03:33 PM

Originally posted by apple_green at 8-10-2008 03:13 PM http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
sepanjang check up tu x de pulak push utk cset..sbb x de mslh ape2 kot..
masa nk bersalin tu pulak mmg x sempat ckp ape sbb masa dtg klinik tu dh buka 5 cm..pukul 1.40 sampai klinik pukul 2.18 d ...


tuela .. senangnya ...
rezeki apple ...

apple_green posted on 8-10-2008 04:03 PM

alhamulillah...
yg pertama ni rezeki Allah bg mudah..

Ada kwn bersalin kt situ cset..tp tu sbb jln lmbt buka wlupun dh 3x msk ubat (induce..overdue)
bby dh berak..kos around 3k camtu..tu kira emergency cset la kan..
Page: [1] 2 3 4 5 6 7
View full: Pengalama dengan Poliklinik UMRA