cherryblossoms posted on 23-10-2008 09:01 AM

temuduga penolong akauntan w27

saper2 ader pengalaman interview kerajaan post penolong akauntan..bole bagi tips tak soalan-soalan yang diorang selalu tanya time interview tu..

dewi_sakura posted on 23-10-2008 09:57 AM

Balas #1 cherryblossoms\ catat

mmm...

tips utk interview kerajaan...

~ pakaian ..bj kurung (xlebih dr 3warna) seeloknya.. JGN berseluar panjang, atau blouse
~ JGN pakai brg kemas bagai.... cukup seurat dua jer
~ berkasut tumit, penuh (CourtShoes)... BUKAN sandal atau kasut tinggi bertali2 tu..
~ bersih, xberkuku panjang dan JGN pakai perfume terlalu byk
~ jwb dgn yakin
~ suara jelas
~ salinan sijil2 yang disahkan, sekeping gmbr...
~ susun sijil dlm folder ikut turutan dan hanya sijil penting... tingkatan 3 ke atas.. xyah msukkan sijil PAFA lar, mender lar yg xpenting
~ cari maklumat tentang bidang tugas PENOLONG AKAUNTAN
~ cari maklumat tentang kewangan mcm apa dia AG? apa dia baucer? apa dia Treasury dll
~ nama2 menteri, KSN dan lain2 org penting krjaan

::: aneway..gudluck..all d best..
::: kalo rajin..wat solat hajat n bc surah al-waqiah :loveliness:

neeziee posted on 23-10-2008 10:09 AM

mm..masa aku interview dulu.lebih kurang sama je ngan interview2 lain.

cherryblossoms posted on 23-10-2008 10:44 AM

Balas #2 dewi_sakura\ catat

dewi_sakura>>>>>>>>>>>tima kasih yer...:P

dewi_sakura posted on 23-10-2008 12:18 PM

:loveliness:
ur welkam..

:: wat nazar skali...insya-allah...::

izati_abc posted on 23-10-2008 12:29 PM

aku dulu pegi interview utk post akauntan tp dkt badan berkanun la (gomen jgk kan) tp was offered post penolong akauntan......sbb katanya ahli panel sayang nk singkirkan aku wpon post akauntan dh penuh tp diaorg nk jgk ambik aku keje situ...hehheh......:$ diaorg la yg kata kan...sbb i was good masa interview.....bkn nk meriak ke ape ni...saje je gurau2 manja ngn korang......;P

ok masa aku pegi dulu, aku kene tanye serba sedikit pasal organisasi..misi, visi n objektif...fungsi.....peranan....masa tu ade 4 org panel....aku kene dgn ketua pengarah sendiri most of the questions....pastu ade sorang akauntan...dia tanye aku pasal accounting concept...konsep yg aku kene tu..accrual concept...pastu aku kene dua soalan opinion.....maknanye kene kritikal sketla jwpn nye.....aku xde kene soalan fakta sgt....mcm kwn2 yg sblom tu ramai yg kene soalan fakta tp biasa soalan tu senang hafal so kene turn aku panel tukar modul lak....hehehe.....

so tips aku...ko baca serba sket pasal peranan pen akauntan dlm kjaan la.....n kene tau jgk pasal prinsip2 perakaunan...pastu rasa kene tau jgk pasal current issue especially dlm bidang ekonomi.....mostly mcm yg dewi_sakura bgtau tu la...cari maklumat2 berkenaan.....

mcm kalo aku tugas penolong akauntan kat sini menguruskan bil2 n bajet la.....pendek kata menolong akauntan la.....heheh......

dewi_sakura posted on 23-10-2008 12:40 PM

Originally posted by izati_abc at 23-10-2008 12:29 PM http://mforum5.cari.com.my/images/common/back.gif
aku dulu pegi interview utk post akauntan tp dkt badan berkanun la (gomen jgk kan) tp was offered post penolong akauntan......sbb katanya ahli panel sayang nk singkirkan aku wpon post akauntan dh ...

yup.. betul tu..
btw, penolong akauntan bkn takat tu jer bidang tugas dia
kalo kat cni..
penolong akauntan aku.. mmg org terpenting n
tulang blkg aku
rekod2 kewangan, TO dan lain2 hal...
cz aku xde akauntan..

cherryblossoms posted on 23-10-2008 12:40 PM

Balas #6 izati_abc\ catat

izati_abc>>>>>>thank you..

izati_abc posted on 23-10-2008 01:02 PM

Reply #7 dewi_sakura's post

yup...mcm kitaorg kat sini pon bkn itu aje tugasnye...varies ikut unit n division...sbb kitaorg kat sini byk division.....kalo dkt division finance tu aje byk unit jgk....normally dkt finance tugas dia org agak specialized la according to unit...mana2 penolong akauntan yg attached dkt division lain other than finance...lg luas jobscope diaorg.....boleh dikatakan ape2 bende2 yg berkaitan dgn kewangan la kene buat.....
Page: [1]
View full: temuduga penolong akauntan w27