lina1983 posted on 9-11-2008 09:16 PM

Lembu & Kambing

Just nak share sesiapa ada buat perternakan lembu dan kambing atau berminat untuk mendapatkan bekalan lembu, kambing, palet haiwan atau khidmat nasihat

[ Last edited by  elle_gogo at 10-11-2008 02:31 AM ]

csham posted on 25-10-2008 08:09 AM

Bisnes Pelaburan Ternak Lembu ... adik aku nk join ...boleh caya ke??

Adik  aku ada call nk pinjam duit.. dia nk join pelaburan lembu susu kt Kluang.. Aku rasa cam fishy jek.. tapi sbb aku ni jauh tak tahu la cam ne aku nk check ke hapa..:funk:
Ada tak sapa2 kt sini yg ter'join' atau berpengalaman atau ada cerita pasal pelaburan lembu2 ni..
Nama company yg buat ni Hospitality Biz Network Consultants (m) sdn bhd...
aku search company ni jual brg2 kereta lak..conpius aku..

Adik aku kata ada agreement lawyer la bagai.. tapi aku dah baca kt sini cam pelaburan ni jenis kapur duit org jek...

So cam ne.. rasa nk kena tengok tempat ke hapa???
Aku tak nak kasik pinjam kang adik aku kata aku kedekut..kalau kasik pinjam kang kena tipu lak..adoi...:mad: :mad: :mad:

faridali posted on 25-10-2008 08:13 AM

berhati hati di jalan raya..pandulah dengan cermat..ingatlah org tersayang:)

csham posted on 25-10-2008 08:17 AM

:lol::lol: Farid ko nk suh aku pandu cermat ke Kluang ke??? huhuhu

snor posted on 25-10-2008 08:27 AM

pengalaman kasi orang pinjam duit berakhir kena kapor ataupun perang besar untuk nak dapatkan balik duit itu, kalau RM10.00 atau RM20.00 bagi ajalah

csham posted on 25-10-2008 08:35 AM

tu la.. kalau ratus-ratus..ok la..
ni ribu-ribu.. pastu kesian lak dia kan... nanti kang nk bayar cam ne?? kalau kena kapur tuh mana lak dia nk dpt duit ganti duit aku..???nanti la aku nk slow talk dgn dia..
dia kata nk buat pinjaman bagai.. dgn aku pun dia pinjam..so brapa byk ntah diorg ni suh dia melabur??
dah tu semlm dia call semlm jugak dia nak...:L:L:L

faridali posted on 25-10-2008 08:36 AM

Originally posted by csham at 25-10-2008 08:17 AM http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
:lol::lol: Farid ko nk suh aku pandu cermat ke Kluang ke??? huhuhu

asal dr kluang ke??..hati2 ye..sbb cuaca xmenentu skrg ni..musim banjir..hujan...drive leklok;P

chayuk posted on 25-10-2008 09:02 AM

Salam...
Susah sikit nak caya le...
Industri ternakan lembu kat Malaysia nh masalah dia bukan modal...
tapi lembu yg nak dibela tu takde...
masalah nak dpt baka, breeding etc...kalau setakat nak bela 20-30 ekor aku pecaya la.
Kalau sampai nak cari pelabur camtu aku 99% tak caya.
Cuba tanya lembu apa dia nak bela?
aku pasti sebab aku penah try nak buat projek ternakan & aku ada Diploma animal sc.

Aku nh asal Kluang...diorang ckp kat Kluang aku rasa sebab kat sana ada Institut haiwan yg banyak bela lembu.
Dummy je nh....

sinar_inspirasi posted on 25-10-2008 09:24 AM

ini laa cara nyaa.... lembu jadi taruhan..... lembu jadi2an... dan lembu bunian... :I

badankecik posted on 25-10-2008 09:57 AM

Balas #1 csham\ catat

kena tengok tempat dan selidik dulu sebab jangan jadi macam bapak aku sama jugak la skang ni kena siasat dengan bank negara.Rasanya susah skit nak percaya.lagi bagus kau pegi siasat dengan bank negara sama ada syarikat tu benar benar layak untuk membuat pelaburan.jangan jadi macam bapak aku skang ni tergantung je sampai siasatan bank negara selesai.alaa yang tengah heboh pasal 4 syarikat kena siasat dengan bank negara tu.zaman sekarang ni banyak kaki penipu pak haji la, datuk la itu semua penipu besar.

Kilokahn posted on 25-10-2008 12:31 PM

pegi tengok tempat, kalau ada tempat proses. urusan perah susu lembu mestilah nyata dan jelas. :D

csham posted on 25-10-2008 12:51 PM

hohoho.. sib baik aku jumpa website tentang benda ni.. aku dah suh adik aku baca.. susah jugak nk convince org kalau tak de benda-benda cam ni..
so utk panduan sume.. aku pastekan link dia kat sini.. so that tak de org2 kt sini terkena :

http://www.mfa.org.my/?forum:hospitality-biz-network-consultants-another-mat-kiosk-case:13410-frm-4

:victory::victory::victory:

ctredzuan posted on 25-10-2008 01:50 PM

good article!

elle_gogo posted on 25-10-2008 02:07 PM

Balas #11 csham\ catat

syukur terus jumpe artikel tu..
pandai2 la korang nilai sendiri..
jangan sampai terkena lagi org2 kite..hati2 sebelum keluar duit :P
kalau dah banyak sgt duit tu boleh belanja elle makan ikan bakar.. dari korang bagi kat company depa tu.. lol ;P

xanxus posted on 25-10-2008 10:24 PM

fuh...aku dh bc komen tu satu per satu smpai abis ..sib baik x terkene...:lol:

faridali posted on 26-10-2008 06:47 AM

lembu alam maya n lembu ghaib mmg byk skrg ni..hati2 ye cik salmah:)

t@t posted on 26-10-2008 02:11 PM

sian kat lembu kan....? x psl2 dpt nama.......:(

nik2121 posted on 26-10-2008 06:09 PM

Balas #16 t@t\ catat

kekgi kambeng plok kene:'(

ccyber5 posted on 26-10-2008 11:13 PM

stau aku tak ada satu company yg dibenarkan meminta/menerima duit dari pelabur(orang persorangan) kecuali BANK DAN KOPERASI...


ingat!!!! hanya BANK  dan KOPERASI

amirul_nazri posted on 26-10-2008 11:26 PM

Aku pernah terkena dgn biz lembu nie...walaupun ada agreement dgn lawyer, tp itu tidak menjadi jaminan yg pelabur bole mendapat balik dut mereka sekiranya biz tue ada masalah sehingga tak dpt nak bg pulangan

biz yg aku join dulu hanya bagi aku pulangan modal bulan pertama ajer..bulan ke-2, bulan ke-3 takdor..bulan ke4, syarikat nak bg aku lembu suruh aku jual buat balik modal :@ :@

Nasihat aku...JANGAN..

asklinux posted on 27-10-2008 01:40 PM

buat sendir la ...kenapa perlu melabur kat org lain kalau dah ada modal ?? mintak nasihat jabatan petanian ..dan boleh peri kursus yg mereka buat sekali ...

cari tanah utk sewa ke beli ke ...aku ada tanah nak di jual ..nak tak :lol: :lol:

tom5190 posted on 27-10-2008 08:46 PM

korang kena ingat....bila lembu mati camne jadi pelaburan....ade agreement pun kalo dah kepala lembu semua tak boleh pakai....laburlah dlm asb

puakumbu posted on 27-10-2008 10:06 PM

sekarang ni macam-macam idea manusia kalo nak menipu duit orang kan?
kreatif betul, sampai kan lembu kambing pun jadi sasaran :shakehead3:

moonah posted on 28-10-2008 05:17 PM

nama Hospitality Biz Network ni mcm biasa jer aku dengor...
Rasanya aku pernah kena dgn depa ni...Tapi bukan bisnes lembu..
Depa dok jual travel punya membership..Yg kena bayor 500 lebih tu..
Di baginya duduk penginapan 3d 2N kat hotel2 terpilih..Tapi ramai yg dah terkena, kata, HAMPEH  belaka....
Dah la ejen dia cakap gaya paksa2 orang, kita nak bercakap, dia potong.kita bercakap dia potong...

Pesanku, DONT GET INVOLVED! Period. Really really fishy!

OlimpiaMecouri posted on 3-11-2008 12:58 PM

sib baik aku jumpa topik nie.. aku baru dapat call semalam dari wakil satu company nie dia sebut laju aku pun dah lupa apa nama companynya dia kata nama aku terpilih untuk diofferkan buat penternakan lembu tenusu lladangnya di Kluang dan Jasin melaka.  katanya tak payah guna modal dia kata gov. ada bagi dana sebanyak 7.6 billion ke million ke aku pun dah lupa.  terkejut gak sebab aku mmg suka niaga mcm mcm benda aku dah jual dan ada gak 2-3 website niaga aku yg ada kat internet nie. mungkin diorang dapat dari situ bila aku tanya dia kata dpt list nama aku dari yayasan apa ntah..

kalau boleh dia suruh aku dtg interview secepatnya yang mungkin pejabat dia kat Wisma PTV tingkat 3 kat Bangsar kalau ada yg rajin tu g la tolong tengok kan company apa yg ada kat situ.

Hampir2 gak aku nak g semlm tp pikir nye pikir rasa mcm ada yg tak betul jer sebab lepas jer dia offer aku tak tanya betul2 nama company nya lepas tu aku call balik tanya dia kata dia dari KOPERASI USAHAWAN NIAGA AGRO BERHAD.. tengok pada nama mcm betul tp dok pikir balik takkan la depa nie kerja hari minggu pas tu dia bukak ofis dari kul 12 tengahari hingga 9 mlm.. ish
Page: [1] 2 3 4
View full: Lembu & Kambing