mentollica posted on 11-11-2008 12:54 PM

Makanan dalam pantang berkhatan

Assalamualaikum
Anak lelaki akak nak berkhatan ujung minggu ni, nak tanya makanan
apa yg sesuai dan bagus untuk org berkhatan??
maaf tak da pengalaman...:loveliness:

mek_win posted on 11-11-2008 01:26 PM

sori ye kak, sy pon nk tumpang sekaki nk tau gak pasal mknn mase sunat ni.. ank pon nk sunat cuti sek ni..

shahida14 posted on 11-11-2008 01:35 PM

masa anak aku pantang sunat dulu...aku selalu masak..sup ikan haruan...anak aku sampai naik boring asyik2 makan sup ikan haruan...;P

mie07 posted on 11-11-2008 01:38 PM

miepun nak tumpang sekaki nak tau gak sebab anak miepun nak berkhatan 17 Nov ni

mentollica posted on 11-11-2008 02:05 PM

anak akak bersunat insaallah 16nov nih.. tak sangka kena booking dulu, tgk senarai ramainya nak bersunat..heheh

nanti nak gak try buat sup ikan haruan..:D

sagiman91 posted on 11-11-2008 02:08 PM

Balas #3 shahida14\ catat

jangan la duk kasik ikan haruan jer...maunyer budak tuh tak loya tekak dier...

antibiotik jgn tinggal...alah berkhatan nih smggu atau kurang, dah kering dah luka dier. saya dulu takder la duk pantang2 sgt. cuma jgn tinggal lah ubat yang doktor kasik tuh:P :P :P

hasmania posted on 11-11-2008 02:45 PM

masa anak akak berkhatan tahun lepas hidang makanan cam biasa
tak de lah lain dari yang lain....
cuma jangan bagi dia makan telor ayam....sebab telor menyebabkan dia rasa gatal....tu jek....
anak akak pun sebenar nya memang tak suka telor ayam....
macam biasa lah apa yang kita makan satu family tu sama lah tu......
cuma ubat yg dokter bagi tu habiskan....
jangan bagi dia bergerak banyak sangat....tu je lah.....
sekejap je tu......seminggu dah boleh pakai seluar dah tu....

mak_aji posted on 11-11-2008 11:01 PM

Balas #7 hasmania\ catat

setuju sesangat..bebudak sekarang ni cepat je baik luka berkhatan tu tak
macam zaman mak pak kita dulu byk pantangnya..

arejim posted on 12-11-2008 10:11 AM

anak buah sy pun nak sunat gak cuti sek nie
xcited jer tgk dia, macam dh xsabaq dh nak ptg..hehhehe:lol: :lol: :lol:

AnitaSabrina posted on 12-11-2008 10:06 PM

Reply #7 hasmania's post

My son dulu 1 1/2 bulan baru nak pakai seluar balik.  He said, part tu sensitive sangat.  Kena paksa jugak pakai sebab sekolah nak start dah.  

As for pantang makan - avoid protein sebab takut gatal.  Make sure luka tu selalu kept clean and dry.  Pakai kain pelekat tergantung (macam dalam kartun) position yang paling selesa.  

Pesan pada anak jangan tahan buang air kecil.  Just let it flow.  Shouldn't hurt passing urine.  Kalau sakit means ada problem with the circumcision.

mentollica posted on 13-11-2008 11:08 AM

Terimakasih pada yg membantu.. tau lah sikit2 apa nak buat lepas dia kena sunat nanti.....tak ada lagi ka resepi?:D

newana posted on 25-11-2008 01:50 PM

nak tau gaks...
sebab my nephew tibe2 nak ikot balik...dh slmt berkhatan pon...
dah la sye xde xperience, anak plak blom ado laie..
suami isteri keja, sian die kat umah..ngah dok penin' lalat dok memikir
aper yg nak masak balik nier...:L

blackmore posted on 26-11-2008 01:27 AM

...both my sons...after circumcision...aku bagi jer dorang makanan seperti biasa...pagi for breakfast...scramble eggs...bake beans...sausages...hotcakes...nasi goreng...nasi lemak...just like any other day...begitu jugak ngan lunch dan dinner...prawns...sotong...semua dorang makan...alhamdulillah no hal...1st one had stitches...2nd one gunakan ring...

...yang penting...jaga hygiene...
Page: [1]
View full: Makanan dalam pantang berkhatan