anak_minang posted on 20-11-2008 12:17 PM

air selusuh dan amalan sebelum dekat-dekat nak bersalin

Salam semua...

Aku ni sebenarnya dah 37 minggu pragnent; second baby. InsyaAllah, baby girl. Anak aku yang sulung, boy; dah nak masuk sekolah tahun depan. Dalam seronok, sebenarnya aku tengah seriau sangat sekarang. :funk:

Masa aku lahirkan anak sulung aku, aku jadi fobia sebab lama sangat sakit... aku kembar darah & laluan tak bukak. Aku sakit sampai 18 jam. Dari sebelum sahur sampailah nak bukak posa esok, barulah deliver. :'( Macammana pun, aku bersalin normal dengan bantuan vacuum. Alhamdulillah...  :loveliness: :loveliness:

Aku nak tanya forumers semua...
1. Apa pendapat korang pasal air selusuh? Masa anak sulung, aku tak minum pun air tu sebab tak sempat... bersalin dua minggu awal. Macam mana nak dapatkan air selusuh tu dan bila masa yang paling baik aku nak minum air tu? :L :L
2. Lagi satu, apa aku nak buat untuk tenangkan gelodak perasaan aku dek rasa fobia dan seriau nak bersalin ni. Yang aku amalkan sekarang, banyakkan berdoa dan baca surah yasin... :) Namun, kadangkala, rasa fobia bersalin anak sulung tu mengganggu tidur aku... :mad: :mad: :mad: Ada tak petua lain bagi memudahkan proses kelahiran?

Aku harap forumers semua dapatlah tolong aku yang serba tak kena dan gelisah ni... Adakah keadaan aku ni normal? Al maklumlah, jarak anak sulung aku dengan yang nak lahir ni jauh gak... Macam-macam benda yang menghantui aku...:$

Tq.:$ :$ :'( :'(

imama posted on 20-11-2008 12:38 PM

Reply #1 anak_minang's post

ni pengalaman my sister la.. dia xde la plak minum air selusuh ni.. tapi apa yg ima tau dia ni mmg kuat jalan.. asyik jalan je keje dia.. free2 je msk shoppimg complex.. finally ari nk bersalin tu, dia kt dlm kul 7am darah da trn, kul 1pm da slamat bersalin dah..mmg mdh la.. kuasa Allah gak kan.. rezki msg2 la sng ke ssh.. tapi xsalah kalo mencuba.. ima ni pon cuak gak.. xtau lg camne cara.. insyaAllah xde pape hal bln 4 thn depan duenye.. hrp2 dipermudahkan segala urusan le.. :$

Syd posted on 20-11-2008 12:46 PM

boleh baca sini gak;


http://eforum5.cari.com.my/viewthread.php?tid=147612&highlight=selusuh

pepasir posted on 20-11-2008 01:52 PM

Balas #1 anak_minang\ catat

Salam anak_minang :)

Akak tau betapa sakitya melalui proses bersalin anak sulung. Akak dulu lepas bersalin plasenta lekat dan bleeding pulak.... dah jadi nyawa-nyawa ikan masa tu...  Selusuh tak yah nk cakap ah... mengandung anak sulung akak duk dgn nenek yang jaga sangat pantang larang semasa mengandung ni. Macam-macam selusuh yang nenek bagi, akak sumbat je...

Mengandung anak yang kedua buat akak risau. Kata doktor kalau dah anak sulung lekat plasenta, yang seterusnya resiko tinggi berlakunya kejadian yang sama.

Masuk usia kandungan 7 bulan akak berjumpa dengan pakar homeopathy dapatkan ubat mudah bersalin dan masalah lain juga. Disamping tu akak solat hajat dan akak jumpa seorang kakak yang bagi akak ayat selusuh...

Amalkan selalu ayat ni tak kira masa : dari surah An Nahl ayat 78.

''Wallahu akhrajakum mimbutuni ummahatikum la ta'lamu nasyaiaa..''

''Dan Allah mengeluarkan kamu dari perut ibu kamu dengan keadaan tidak mengetahui sesuatu apa pun....''


Akak juga buat selusuh sendiri, setiap kali selesai mengaji akak hembus pada buah kurma dan air yang akak nak minum. Akak dah serik nak mintak selusuh dengan orang lain. Kita yang mengandung dan merasai sendiri getir saat melahirkan, maka kewajarannya kita sendirilah mengadu dan memohon kepada Allah... kita akan lebih rasa dekat denganNya dengan doa yang telus.

Bacalah surah Maryam, lihat translationnya bagaimana kesakitan ibu Nabi Isa itu melahirkan beliau as...

Moga dapat membantu sedikit sebanyak :)

pu3_krizalid posted on 20-11-2008 02:11 PM

pengalaman bersalin anak pertama perit....minum air selusuh la..mkn minyak la..suma tak jln...nurse siap marah lg sbb minum n mkn benda2 camtu..sbb dia kata proses tu yg melambatkan lg "bukak jln"..hati dah riso je...last skali biras dtg kat spital bg "rumput selusuh"..dia amik kat umah jiran...jiran dia amik dari sabah...so dia bg haku 3 kerat...haku takmo mkn sbb frust minum air selusuh tak jln gak...haku tetapkan hati mkn 1 kerat mlm tu...soknye nekad pas lunch mkn 1 kerat..pastu sakit lain pesen (contraction) sampai nanges2 :$ ..

kul 9 mlm lebey camtu haku ckp kat nurse sakit...nurse ckp sabo ek..nanti tulun check jln..terperanjat dia tgk kepala bdk nak kuar..dia berlari kuar sebut polling kot..dengo nurse lain ckp "eh kan baru 3 cm bukak..mana leh polling.."...haku pastu rasa nak b*rak sgt...nurse suh push n alhamdulillah kuar la baby 2.85kg..

mahsba posted on 20-11-2008 02:24 PM

18 jam tahan sakit?..ya ampun..Ain pun baru 2 jam pun tak leh nak tahan dah..rasa nak tendang jer nurse yg dok asyik usap perut masa tu.. he he

Ain tak sempat nak minum air selusuh..mak tak sempat datang dari kampung sbb masa tu musim banjir.. beranak ceaser sbb takder jalan.. lps tu plak, songsang... 2 minggu awal..3.4kg..

mek_ja posted on 20-11-2008 03:27 PM

Originally posted by anak_minang at 20-11-2008 12:17 PM http://eforum8.cari.com.my/images/common/back.gif
Salam semua...

Aku ni sebenarnya dah 37 minggu pragnent; second baby. InsyaAllah, baby girl. Anak aku yang sulung, boy; dah nak masuk sekolah tahun depan. Dalam seronok, sebenarnya aku tengah  ...

air selusuh ni benarnya utk memudahkan proses bersalin...kata org le..bila masa nak minum tu...aku masa time sakit minum...sapa2 boleh buatkan air selusuh..bidan boleh..klu mak kita pandai mak kita pun boleh buatkan...sbb ada le dorang bacakan ayat2 al-quran..
mcm aku hubby aku sendiri yg buatkan...:loveliness:

sabar ye minang...aku tahu bertarung selama 18 jam..sapa2 pun boleh jadi fobia...termasuk le aku...:funk: :funk:
jgn diigtkan atau difikirkan sgt...cuba penuhi masa2 yg ada dgn melakukan perkara2 yg boleh ko melupakan saat2 genting tu...
bykkan berselawat...di samping tu cuba jugak baca ayat di bawah ni...tiap kali lps solat,duk saje2 atau tengah sakit nak bersalin tu...

la ila hailla anta subha nakainni kuntu minazolimin....(tak brapa reti nak eja)

satu lagi jgn lupa mintak maaf kat sesapa saje or org terdekat dgn kita terutama suami..mana la tau kot2 ada dosa yg kita lakukan secara tak sengaja...

saat2 akhir ni..cuba banykkan berjalan..bak kata lain aktifkan tubuh kita..jgn di layan perasaan malas,nak tido atau letih
sbb ni salah satu cara utk menyenangkan proses kelahiran jugak:loveliness:

apa yg aku cakapkan kat atas tu..
aku amalkan masa aku mengandung...
mayb lain org lain caranya...
wallahualam

nur_rin posted on 20-11-2008 03:28 PM

sy aritu xde laa minum air selusuh tp mak ade watkan minyak selusuh utk gosok kt perut mase sakit nak bsalin... pastu ade laa makan ubat kg yg bidan bg.. dia kate supaya cpt tbukak jln n sy memang byk berjln mase peknen.. so sakit nak bersalin stat dlm kul 9am n bersalin dlm kul 1.30pm alhamdulillah semua ok.. best fren sy due 2 minggu slps sy, mak sy buatkan gak minyak selusuh utk dia n sy ade bg gak ubat yg bidan bg tu..
tp dia sakit sampai dua hari baru bersalin, bersalin pn operate sbb jln x tbukak n baby nak lemas dah... so rasenye xleh bergantung pd selusuh gak..
bidan yg ngurut sy mase pantang ade ckp sy ni jenis yg mudah bersalin sbb dia tgk perut sy.. tp ntah laaa
sy ade gak mengamalkan surah2 utk mudahkan bersalin..

honeybee1802 posted on 20-11-2008 04:26 PM

Originally posted by pepasir at 20-11-2008 01:52 PM http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
Salam anak_minang :)

Akak tau betapa sakitya melalui proses bersalin anak sulung. Akak dulu lepas bersalin plasenta lekat dan bleeding pulak.... dah jadi nyawa-nyawa ikan masa tu...  Selusuh  ...
aiyoo...surah An-Nahl kubelum bc lagikk...

muhaizatul posted on 20-11-2008 04:30 PM

SERAM GAK BILA BACA PENGALAMAN KWN2 NI...
SAYA MASA BERANAK YG KEDUA ARI TU(02/08) X SEMPAT MINUM AIR SELUSUH, G HOSPITAL PUN SEBAB DAH LEWAT SEMINGGU PASTU KENA LAA PAKSA.DOC PECAHKAN AIR KETUBAN KUL 830MLM PASTU MASUK UBAT KUL 11MLM KUL 1230 BB PUN KUAR:$ DOC X SEMPAT BUAT PERSIAPAN SEBAB DIA CKP LAME LG NAK BERANAK NI TAPI BILE KUL 1220 TU AKU DAH CKP BB DAH NAK KUAR, MULA2 DIA X PERCAYA TAPI BILE TGK MEMANG DAH FULL BUKAK DIA!!!! APE LG TERAN JE LAA N KUAR LA MY BB:loveliness:
DLM AKHIR2 NGANDUNG TU PUN SAYA BYK BERJALAN TP BB X NAK KUAR2:lol: :lol:

kimpossible posted on 20-11-2008 04:32 PM

saya tengah pregnant anak no3.. n now dah 36 minggu.. anak pertama makan salindah.. anak ke 2 pun amik salindah.. doktor tak bagi sbb buatkan contraction terlampau kuat n boleh reducekan heart beat baby.. so.. anak 3 ni rasa2 tak nak dah makan salindah tu..

xperience bersalin nampak mudah cos anak pertama sakit pkul 6.30pm bersalin pkul 1.30pm..(7 jam) and anak kedua masuk labour pkul 4.00pm and bersalin pkul 6.30 (2 jam setengah).. tengok masing2 la kan.. sakit tu tak hengat la.. tak tahu plak ade ke org yang bersalin tak sakit.. huhhhuuhuhh..

ni anak no 3 ni pun tetap seram... rasa2 nye cam nak amik epidural je...

izati_abc posted on 20-11-2008 04:50 PM

Reply #1 anak_minang's post

anak minang...aku phm sgt la sakit nk bersalin anak 1st ni...kalo anak minang 18 jam...aku almost 3 hari sakit contraction....aku pon ketuban darah gak....aku kuar darah 5 hari sblom bersalin...aku start sakit 10-5 minit skali dr 20.12.07 kul 10.30 mlm mcm tu sampaila aku bersalin 23.12.07 dlm kul 9 pg....tu pon last2 decided caeser sbb sampai sdh jln bukak sampai 7 cm je n jantung baby dh lemah....masa tu pon aku dh overdue 10 hari....

now ni anak br 11 bln n xleh nk imagine kalo nk bersalin lg nnt...now ni xnak igt lg time sakit bersalin tu....masa aku dulu mak mertua bg minyak selusuh...bkn air tau...minyak kelapa....tok bidan bg katanya...aku minum tu sesudu kecik sehari...tp mmg nk takdir kot ssh bersalin jgk...

amalan lain baca ayat nabi nuh tu la....kalo dlm labor room ade ayat tu dia tampal...pastu ade ayat dlm ma'thurat yg aku amalkan slalu...ayat no 28 "Bismillahillazi la yadhuru ma'asmihi syai'un fil ardhi wala fis samaa i wa huas samii'ul 'aliim" yang bermaksud "Kami ucapkan dgn nama Allah yg segala sesuatu baik di langit mahu pun di bumi tdk akan memberi apa2 mudharat selama bersama dhn NamaNYa. Dan Allah Maha Mendengar dan Maha Mengetahui"

kalo nk sebut bab berjalan...aku ni mmg byk berjalan..naik tangga pon slalu....kalo dlm buku amalan2 masa mengandung n doa2 nk bersalin pon byk buku...cubala carik kat kedai buku ek....xpe doa byk2...InsyaAllah selamat......aku doakan mudah bersalin....masa aku nk bersalin ari tu aku rasa Allah kifarah aku ats dosa2 yg lepas n sume dosa2 tu hapus lps bersalin...tu yg aku sebut2 dlm diri aku bila igt sakit bersalin tu.....

[ Last edited by  izati_abc at 21-11-2008 12:33 PM ]

shabiela posted on 20-11-2008 06:18 PM

sha lak, ms anak sulung x tau la nk kata mudah ke payah.. org kata mudah.. sbb sha ada darah tggi.. hr due x bersalin gak doc msukkan ubat ceptkan bersalin..
masuk kol 7pm, subuh esoknya br sakit.. kol 7.15am masuk labour room.. sbb sakit sgt.. x thn.. wpon br 7 cm, nurse suh tggu 10cm tp x larat sakit sgt.. yg jd lmbt kuar sbb x reti nk push.. pas doc ajar br push skali kuar trus baby kol 8.30 am.. ms anak sulung minum air selusuh sejak 7 bln smpai bersalin.. sblm masuk labour room minum minyak selusuh.. :I rs teruk sgt tp telan jer la.. syukurla selamat..mkn salindah ms 8 bln dah.. he he baby 3.29 kg girl..

anak kedua lak amalkan kurma.. minum selusuh pon stat 7 bln, nenek wat.. sakit dlm 11.00++ am, dlm kol 12.00 tgh hr masuk labour room..12.15 tgh hr kuar baby.. mudah sgt.. x sempt minum minyak selusuh pon.. alhamdulillah.. x mkn ubat ape pon.. baby 3.79 girl.. besaukan.. kain lampin x muat.. he he..

dua2 anak2 sha amalkan surah yusof, mariam, lukman hakim, ayat la ila hailla anta subha naka inni kuntu minadzalimin..mintk maaf ngn sume org.. trutama hb.. org kata gak slalu lurut janggut hb.. surah yassin setiap mlm jumaat.. sha mmg kuat jln.. bwk keta jauh2.. sehari sblm bersalin kemain bwk keta.. :$

ms tgh push smpat bc ayat la ilaha illa anta ni smpai kuar baby..
sbb kan ayat ni utk kita lam kesusahan.. syukur la mudah sgt..:loveliness:

[ Last edited by  shabiela at 20-11-2008 06:21 PM ]

vimash posted on 20-11-2008 08:07 PM

me rase, me percaya jgk pada air selusuh, coz pengalaman me, sepatutnye me induce, coz darah tinggi, malam tu, me minum air selusuh.... sakit dah lain mcm, sampai nurse tegur, soh jgn minum air selusuh, so me pun ikut ckp nurse tak minum pun, tapi esoknye, me dah bukak 3cm padahal blum time lagik..... me rase sbb air selusuh membantu tok bukak jln, disamping amalkan membaca Ya fatah di sepanjang kehamilan n doa nabi yunus.... :loveliness:

teacher_shakira posted on 20-11-2008 10:35 PM

aku dulu masa 1st pregnant memang tak sempat minum air selusuh, sebab bersalin awal 2 weeks. mak baru nak pi wat air selusuh alih2 aku dah bersalin ;P

yang kedua pun bersalin awal 2 weeks tapi sempat minum air selusuh (minyak selusuh). rupanya berminyak le
ada isi taik minyak kelapa. makan dan telan sesudu masa tengah sakit. membantu gak sebab kire minyak tu
mcm pelincir le baby nak keluar.

tina^^ posted on 21-11-2008 10:31 AM

2-2 kali bersalin, saya tadek air selusuh.

tp amalkan doa nabi nuh yg ditelan perot ikan yu tue.

"la ila ha illa anta, subahanaka inni, kuntu minazzholimin"

2-2 kelahiran saya dan suami amalkan baca ayat nie, alhamdulilah 2-2 mudah.

biler beranak yg 2nd nie, contracttion dtg cepat sgt. jadik sakit dier lebe mendadak dari yg 1st, sbb dah ada laluan kan. so agaknya hb tgk saya tgh menahan contraction tue, dier pegi amek air smayang and perform solat hajat mudahkan bersalin. rasa terharu jugak suami ingat nak doakan khas utk kita pd waktu2 genting mcm tue.

saya rasa saya mudah bersalin mungkin sbb doa suami.

dan sblm bersalin tue, yes, mintak maaflah dkt orang esp suami, ibu, ayah kita dan sesaperla...

mungkin doa2 mereka akan dapat membantu kita lalui pertarungan nyawa tue nanti, insya allah.

muhaizatul posted on 21-11-2008 10:40 AM

Reply #16 tina^^'s post

SAMA NGAN TINA LAA
SAYA ANAK KEDUA NI PUN BYK AMALKAN DOA NABI NUH TUU:loveliness:
DARI MULA NGANDUNG SAMPAI BB DAH NAK KUAR...
SAYA JUGA BYK MKN KURMA N KISMIS MASA NGANDUNG YG KEDUA NI
ALHAMDULILLAH MEMANG CEPAT N SENANG BB NAK KUAR WALAUPUN KENA BERANAK PAKSA:P

hasmania posted on 21-11-2008 12:16 PM

ingat lagi masa lahirkan Firdaus nie....
air selusuh nie saya minum dalam minggu nak bersalin tu lah
yang lain-lain tu memang banyak membaca ayat-ayat Alquran...
bila masuk wad tu (wad kerajaan) saya suka jalan mundar mandir kat
sekitar wad tu.......alhamdulillah senang bersalin (bersalin normal)
tapi awal 2 minggu dari jangkaan sebenar........

pepasir posted on 22-11-2008 11:14 AM

Originally posted by honeybee1802 at 20-11-2008 04:26 PM http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif

aiyoo...surah An-Nahl kubelum bc lagikk...

Bacalah, ramai yang tak tahu sebenarnya ini ayat selusuh.. :) Kalau dilihat pengertian ayat tersebut, Allahlah yang mengeluarkannya... baca dan ucap pelan2 di perut... rasa manis dan syahdu...

Akak lupa pulak nak cakap... kelahiran anak-anak akak seterusnya sangat mudah, dengan berat mereka melebihi 4kg.. anak yang paling berat 4.78kg... bersalin normal tanpa sakit yang lama. Akak buat selsusuh dengan buah kurma setelah membaca Surah Maryam bagaimana malaikat menyuruh Maryam as memakan buah kurma bagi memudahkannya bersalin.

Akak juga bersetuju dengan tina^^ dan turut mengamalkan ayat LAILAHAILLA ANTA SUBHANAKAINNI KUNTUM MINAZHOLIMIN...

honeybee1802 posted on 22-11-2008 04:55 PM

Originally posted by tina^^ at 21-11-2008 10:31 AM http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
2-2 kali bersalin, saya tadek air selusuh.

tp amalkan doa nabi nuh yg ditelan perot ikan yu tue.

"la ila ha illa anta, subahanaka inni, kuntu minazzholimin"

2-2 kelahiran saya dan suami  ...
tingat ada akak neh citer, ms deliver anak dia ke4 kot...lama skit menahan sakitnya, lain skit,agaknyer b4 that seme laki..kali tuh girl...dr kata kalo tak bukak lagik baper jam ntah terpaksa le zassss...so dia tanya nak buat mcm ner..so gynae dia ckp kat somi akak tuh sambil tunggu tuh pegi ajer solat hajat ke haper...Alhamdulillah le tak lama tuh kuar ler though ada lagik ujiannya plakkk...

kimpossible posted on 24-11-2008 10:52 AM

lain org lain sakitnye... harap2 sakit kali ni sikit la... tak sanggup aku lama2 tahan sakit.. sesapa ada amik epidural tak???

acinai2 posted on 24-11-2008 12:58 PM

Aku pun hubi buatkan air selusuh..pakcik aku pun ade buat gak tuk aku. kira 2 air selusoh la aku minum..tp yg pakcik aku buat tu..dia sruh usap kt perut...dr atas ke bwh. selain tu aku amalkan ayt nabi nuh..then x lupa mkn kurma...dok labour room lama gak..dlm 5 jam...tp yg bestnye still ade kederat w'pun sehari suntuk aku x jamah mknan berat. just 2 bjik kurma jer sempat aku telan b4 g hosp.

muhaizatul posted on 24-11-2008 03:43 PM

Reply #21 kimpossible's post

x sempat ambik epidural...
masa tu dlm kul 12 malam dah x tahan sakit so minta laa kat misi ti epidural, misi tu ckp lg 1 jam baru boleh bagi sebab tgh tggu pergerakkan jantung bb...
last2 1230 bb kuar:$

honeybee1802 posted on 25-11-2008 09:47 AM

penah dgr perineal massage?saper2 penah amalkan tak?

kimpossible posted on 27-11-2008 03:59 PM

Originally posted by honeybee1802 at 25-11-2008 09:47 AM http://mforum3.cari.com.my/images/common/back.gif
penah dgr perineal massage?saper2 penah amalkan tak?

tak pernah dengar lak... now i tengah pikir nak amik epidural je.. tapi kene la amik masa bukaan tu less than 5 cm.. kalau dah lebih diorg tak bg dah... em.. tak sabar nye nak bersalin.. penat dah ni.... kat bawah pun dah sakit2..
Page: [1] 2 3
View full: air selusuh dan amalan sebelum dekat-dekat nak bersalin