AkU75 posted on 2-12-2008 08:03 AM

Chicken Pox Bila Mengandung - minta tolong !!!!!!!

salam semua......

Aku ada 1 masalah ni.......isteri aku mengandung lebih kurang 5 -6 minggu x pi pd hari semalam dia terkena chicken pox......dan sudah makan ubat utk chicken pox sebiji...... ada sesiapa yg boleh tolong bagi pandangan dan apa yg patut aku buat....adakah bayi yg bakal dilahirkan ada masalah atau pun tidak. Please help me :'( :'( .......skype: mohd.fuaad ym : kelana_mfuaad@yahoo.com

[ Last edited by  AkU75 at 2-12-2008 08:06 AM ]

awangbok posted on 2-12-2008 08:41 AM

betul ke chicken pox?. kalau benar mungkin kandungan itu terpaksa digugurkan kerana 5- 6 minggu sebenarnya peringkat kritikal untuk organ formation pada trimester pertama. jangan amik risiko .

seperkara lagi rawatan chicken pox dengan antivirus akan membahayakan janin.

apa apa pun rujuk doktor anda.

[ Last edited by  awangbok at 2-12-2008 08:47 AM ]

honey_dew posted on 2-12-2008 09:21 AM

Masa 1st preggy 10-12weeks pernah kena german measles. X tau plak kena sbb masa tu out from M'sia.
Bila dah balik tu jumpa gynae, tp gynae x leh nak trace apa2.
Masa anak reach aged 1 1/2 yrs found out dia x bg feedback apa2 masa telefon bunyi.
Bw jumpa ENT, confirm dia ada permenant hearing loss
Alhamdulillah other parts semua ok. Cuma hearing sj ada problem.

merak7118 posted on 2-12-2008 09:25 AM

iskhh..kira bahaya gak la eh?

AkU75 posted on 2-12-2008 09:31 AM

hemmmm....kiranya kena gugurkan kandungan tuh ler......aku dlm dilema niehh....sbb ni ler last change aku tuk dpt anak girl.....sbb sebelum nieh melalui perbedahan.....hemm klu dah takdir aku mcm tuhh.......

[ Last edited by  AkU75 at 2-12-2008 09:39 AM ]

matabelalang posted on 2-12-2008 09:52 AM

Isteri aku pun pernah ada pengalaman ini tapi masa tu kandungan dalam 6 bulan. Alhamdulillah, anak aku selamat dan tiada tanda topok di badannya. Mengikut dr. yang cakap masa tu, risiko lebih tinggi bila kandungan atau janin dah sempurna...Kalau 5-6 minggu, baru jadi 'seketul daging' jer, mungkin tak tinggi risikonya...KENA BANYAK2 BERDOA DENGAN HARAPAN ALLAH SWT MELINDUNGI KANDUNGAN ITU...
Kena sapu air daun semambu/daun gate untuk cepatkan sembuh...
JANGAN MINUM AIR KELAPA...

AkU75 posted on 2-12-2008 10:21 AM

Balas #6 matabelalang\ catat

terima kasih......lega jgk lerr....aku kena bertawakal ler skrg ni dgn banyak berdoa....

awangbok posted on 2-12-2008 10:56 AM

ada beberapa infection yang boleh menyebabkan meningkatkatnya risiko kecacatan janin.

terbukti chincken pox rubela , herpes , toxoplasma ada kesan tak elok pada janin.

well the ball ada pada you. Allah maha agung. tak da siapa yang nak nafikan. tapi risiko kita kena cuba elak.

amazed posted on 2-12-2008 11:55 AM

Originally posted by AkU75 at 2-12-2008 08:03 AM http://eforum5.cari.com.my/images/common/back.gif
salam semua......

Aku ada 1 masalah ni.......isteri aku mengandung lebih kurang 5 -6 minggu x pi pd hari semalam dia terkena chicken pox......dan sudah makan ubat utk chicken pox sebiji......  ...


chicken pox tak sama dgn german measles.. jadik  tak menjadi byk masalah pada pompuan mengandung... yg aku study kalu ko peknen dan kena german measles (demam campak) tu mmg leh bahayakan  foetus tu...       jadik... bawak aje jumpa doktor.. dapatkan cammomile lotion tu.. sapukan kat bini ko...  dalam 2-3 minggu hilang ler pox tuh

ameliaizlyn posted on 2-12-2008 12:36 PM

chicken pox besanya doc akan bagi zovirax 800mg tablet tapi kalau ngnadung first trimester apa2 ubat pun tak leh mkn...takut effect kat baby je

ameliaizlyn posted on 2-12-2008 12:38 PM

Originally posted by amazed at 2-12-2008 11:55 AM http://mforum3.cari.com.my/images/common/back.gif



chicken pox tak sama dgn german measles.. jadik  tak menjadi byk masalah pada pompuan mengandung... yg aku study kalu ko peknen dan kena german measles (demam campak) tu mmg leh bahayakan   ...
camomile lotion ke atau calamine?? rasanya calamine lotion kan yg kaler pink tu

AkU75 posted on 2-12-2008 02:11 PM

Balas #9 amazed\ catat

aku sudah bawa isteri aku ker klinik biasa.....x pi kata doc tuh x de apa2 lerr jgn risau....sbb isteri aku tuh makan sebiji jerrr ubat tuhh...aku rasas mcm x puas hati jer.....chicken pox dia x de ler banyak sangat....skrg nieh cuma 4 tompok jer.....

amazed posted on 2-12-2008 07:10 PM

Originally posted by ameliaizlyn at 2-12-2008 12:38 PM http://eforum5.cari.com.my/images/common/back.gif

camomile lotion ke atau calamine?? rasanya calamine lotion kan yg kaler pink tu



LMFAO..... yikessssssssss  betul kata ko tu amelia.. aku yang ngokngek siang tadik... tu ler baru bangun tido... tengak pekena camommile tea.... langsung tulis camommile lotion.....     ko betul.... yg pink tu  maksud aku  calamine  lotion... nak kurangkan  itchy pox tuh... :D   http://www.firstaidmonster.com/images/products/FAM_CALAMINE_LOTION_8oz-1964.jpg

awangbok posted on 3-12-2008 08:48 AM

Originally posted by amazed at 2-12-2008 11:55 AM http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif



chicken pox tak sama dgn german measles.. jadik  tak menjadi byk masalah pada pompuan mengandung... yg aku study kalu ko peknen dan kena german measles (demam campak) tu mmg leh bahayakan   ...


better get your fact right la amazed.

chicken pox coz by herpes zooster, german measle is rubella both can have congenital infection.
kau study kat mana. may i know who is your lecturer

amazed posted on 3-12-2008 01:49 PM

Reply #14 awangbok's post

awang... chicken pox tu tak akan mudaratkan foetus, tapi german measles will...
ko tak yah ler tau sapa lecturer aku ke kat mana aku study ke   ....   topic tanya pasal ada ker chicken pox tu bahayakan foetus tu... dan aku jawab tak...    kalu ko cakap bahaya kan...  nanti bini dia pi check kat doctor tengok apa kata doctor dia...  wokey.. :victory:

awangbok posted on 3-12-2008 03:45 PM

iokey tapi as a medical graduate and having mrcog aku a bit suprised la bila ada orang kata herpes and varicella zooster infection tak sebabkan congenital infection. walaupun dalam risiko yang sedikit. please check your source.

amazed posted on 3-12-2008 09:37 PM

Reply #16 awangbok's post

aku berani bet... tak ada effect foetus dia  kalu chicken pox... siyesly...   tapi memang akan serious impact kalu  kena german measles.... bila peknen

blackmore posted on 3-12-2008 11:55 PM

Originally posted by amazed at 3-12-2008 21:37 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
aku berani bet... tak ada effect foetus dia  kalu chicken pox... siyesly...   tapi memang akan serious impact kalu  kena german measles.... bila peknen ...dont bet too soon...cos...if the pregnant mother is not immune...the virus can cause serious problem not only to the fetus...but to her also...

lazuardi_senja posted on 4-12-2008 08:08 AM

boleh baca kat sini.

http://www.nhs.uk/chq/Pages/1109.aspx?CategoryID=54&SubCategoryID=137

amazed posted on 4-12-2008 08:18 AM

Reply #18 blackmore's post

ahhhhhh make sense... mebbe sebab akak aku dah immune ker... tapi... mmg tarak impact kat baby dia pun...   malahan... dah umur 4 tahun... dia citer hantar kindy... ada budak kena pox kat kindy tak kena lak kat farhan...  jadik... mungkin betul kata blek... kalu mak immune....  tapi aku still tarak sure pulak pasal serious impact kalu mak baby tu tak immune.....   yg aku tau ianya mmg beza ngan german measles...

drm posted on 4-12-2008 02:56 PM

Balas #20 amazed\ catat

here's my 2 cents worth, Correct me if I'm wrong...a bit rusty...hehe.

Have to think of the risk of chicken pox to mother and baby. Chicken pox bila kena pada orang dewasa lebih teruk. Kadang2 sampai kena pneumonia and this is a serious condition. If the expecting mom is immune then it's alright. If not may want to consider treatment options such as Varicella Zoster Immunoglobulin (VZIG) or Acyclovir bearing in mind that there is not enough evidence about the effect of acyclovir on the fetus therefore risk and benefit should be discussed.

Effect on fetus depends on the stage of her pregnancy. First trimester: Kalau mom is not immune there is a risk of congenital varicella syndrome which result in  skin lesions in dermatomal distribution, neurologic defects, eye diseases, and skeletal anomalies. Although this syndrome is rare, the risk is there.

If the mom shows the first symptoms/signs of chicken pox  2 days before and within 5 days after delivery there is a risk of the baby getting neonatal vericella infection which can be life threatening. Jadi usually during this period VZIG is given.

I wonder what the latest guideline in Malaysia states. Anyone? Kalau mom is non-immune I usually refer je coz I takde VZIG kat klinik. Better be safe than sorry.

Mahathir

blackmore posted on 4-12-2008 04:12 PM

Originally posted by AkU75 at 2-12-2008 08:03 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
salam semua......

Aku ada 1 masalah ni.......isteri aku mengandung lebih kurang 5 -6 minggu x pi pd hari semalam dia terkena chicken pox......dan sudah makan ubat utk chicken pox sebiji......  ...

...tuk tuan rumah...nak tanya sikit...your wife dah pernah kena chicken pox ke tidak??...kalau ko tak pasti...what u should do is to bring your wife to gp or to obgyn to do a blood test to see whether she has the antibodies against chicken pox....if she got antibodies then no problems and she should stop her chicken pox  meds...which i suppose is acyclovir kan??...

...as for acyclovir...there is a very small risk of malformation in baby in 1st trimester...and becos she is in her first trimester...there is a less than 1% risk of what we call fetal varicella syndrome...damage can occur to the eyes...legs...arms...brain...bladder or bowel in 1-2 of every 100 babies (1-2%)....your wife will be referred to a fetal medicine specialist for ultrasound scans and discussion about possible tests and their risks...so...go bring her to see a obgyn...:)

AnitaSabrina posted on 4-12-2008 04:15 PM

Reply #21 drm's post

My sister in-law got chicken pox masa first trimester.  Her son (now dah 8 years old).  One arm is shorter than the other.  Fingers missing.  Congenital heart defect - this one on waiting list at IJN.

mbhcsf posted on 4-12-2008 09:18 PM

Reply #3 honey_dew's post

so sekarang  ni anak dah boleh bercakap  dah l ker?

dah jumpa ahli terapi pertuturan - bahasa kat mana  mana hospital

berapa  umur anak?

ni pakai hearing aids  dan sebelum ni  dah buat heraing test ?

okay dah pi terapi dah ker?


this is IMPORTANT!!!:funk: :funk: :funk: :funk: :funk: :funk:

mbhcsf posted on 4-12-2008 09:19 PM

Reply #23 AnitaSabrina's post

any follow up from the paediatrician?


i am sure  ada kan?
Page: [1] 2
View full: Chicken Pox Bila Mengandung - minta tolong !!!!!!!