puteri_aisyah posted on 19-11-2008 11:42 AM

Pil Perancang / Jenis dan Kesan2nya

haii suma..kat sini puteri nak tya sapa 2 yang pernah ambik pil perancang yasmin? ok x?

[ Last edited by  amazed at 26-12-2008 10:38 PM ]

intandanial posted on 19-11-2008 12:13 PM

dah ada benang ni dik....

intan pakai yasmin.setakat ni ok..mood tak swing mcm marvelon, mercilon.first day makan yasmin tak kena migrain...kalu mercilon, migrain seminggu, muntah pagi2, teruk la..:o

inayusof1 posted on 7-12-2008 12:12 PM

Originally posted by puteri_aisyah at 19-11-2008 11:42 AM http://mforum4.cari.com.my/images/common/back.gif
haii suma..kat sini puteri nak tya sapa 2 yang pernah ambik pil perancang yasmin? ok x?

hi puteri.. ina ada tanya dr. pasal pil yasmin nih.. dr. cakap pil yasmin antara yang termahal.. bukan sebab dia bagus tapi dia punya kandungan mg dia.. pil perancang nih kena tengok jugak samaada badan kita boleh terima ka tak? dalam 3-4 bulan lepas hormon badan ina tak seimbang so dr. suggest pil perancang.. dr bagi yang wyeth punya.. tapi badan ina tak leh terima.. selalu nya memang bila makan dalam seminggu tu memang badan akan rasa lain macam such as headache ker...sementara nak get use ngan hormon kita... ni ina makan almost nak abis satu papan pun still rasa pening, loya, memang antibodi lemah sangat.. selsema pun sampai sebulan...yg. tu kurang mg dia dari yasmin.. ina tanya dr.. boleh kah ina tukar wyeth punya ngan yasmin (kan mahal.. bila mahal for sure bagus.. dalam hati pikio cenggitu ler).. dr. kata yang wyeth yang kurang mg tu pun badan tak leh terima tambah nak makan yasmin pulak yang lebih tinggi mg dia? nanti effect teruk kot...:lol:

dora_sue posted on 7-12-2008 09:10 PM

kawan sekerja dora cakap..kalu tengah menyusu tak leh makan yasmin nih..doktor cakap sebab dia banyak hormon wanita dalam nih..maybe akan pengaruhi hormon abby..lagi2 kalu baby lelaki:lol: :lol:

Farsberg posted on 9-12-2008 02:51 PM

pil perancang yasmin

salam semua...
saya pernah makan pil yasmin ni masa mula2 trial nak makan ubat perancang,gynae yg suggest and mmg ia yg plg mahal sekali,abt rm45,but pil ni terlalu kuat utk saya,badan saya x leh adapt,badan jadi panas,x bole tidur malam and yg plg worst sekali,mood saya swing truk...asyik nak marah jer keje...so,2nd box saya try diane35,alhamdulillah sampai sekarang saya makan...sesuai kot dgn badan saya

mamysarah posted on 14-12-2008 08:41 PM

Pil Perancang / Jenis dan Kesan2nya

saya start makan pil perancang nih selepas melahirkan anak sulung saya 2 tahun yang lepas........
masalah saya sekarang adalah semenjak 4 bulan yang lepas haid saya sangat sedikit.....dan berhenti dalam
masa 5 hari sahaja....ini sangat membimbangkan saya.....ini kerana saya perasan yang berat saya semakin bertambah walaupun saya makan seperti biasa........sebelum ini haid saya normal.......darah pun banyak.....
berat badan juga ok......saya nak tau kenapa boleh jadi macam ni...aakah pil perancang ni dah x sesuai
dengan saya dan perlu menukar pil yg baru....atau ada masalah lain.......tolong la beri cadangan...
:( :( :(

[ Last edited by  amazed at 26-12-2008 10:35 PM ]

WonderMom posted on 14-12-2008 08:53 PM

Balas #1 mamysarah\ catat

mmm...selain dari pil..rasanya ada cara lain dak...? Pill nie susah sket... Tak penah lagi try pil perancang, but most of my friends...prefer injection, pakai plet... Mmg la pill is the cheapest, tapi bahaya...side effect dia memcm OOO..:o :o

penatpilih posted on 14-12-2008 09:03 PM

Reply #2 WonderMom's post

ye ker.........apa side effect dia....so cara yg terbaik nak merancang macam mana erk

mamysarah posted on 14-12-2008 09:07 PM

Reply #2 WonderMom's post

yer ker????

apasal doktor kata pil perancang yg paling bagus.....

yg paling kurang side effect berbandin kaedah yg lain........

WonderMom posted on 14-12-2008 09:34 PM

Balas #4 mamysarah\ catat

Tah la. Tapi most off my fren, i tengok, some of them terus kurussss terus, ada yang terus bagai di pam-pam... Tapi yang tak de komplen , yg tak pakai pill... Tak tau le... Tapi klu nak perancangan terbaik.. Cam biasa la... 14 day after period... bebawak la 'berehat'...

mbhcsf posted on 14-12-2008 09:36 PM

okay ...macam ni Puan,

Originally posted by mamysarah at 14-12-2008 08:41 PM http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
saya start makan pil perancang nih selepas melahirkan anak sulung saya 2 tahun yang lepas........
masalah saya sekarang adalah semenjak 4 bulan yang lepas haid saya sangat sedikit.....dan berhen ...


saya nak tanya beberapa soalan:

a) sebelum Puan ambil pil ni, ada tak Puan tanya pakar obstetric ( obstetrician) - apa benda pil ni? macam mana dia berfungsi?
b) apa kesan yg akan dijangkakan semasa ambil pil ni
c) apa yg PUAN perlu tahu - like taking blood pressure , weighing yourself - like ambil berat badan...jgn merokok [ sorry may be tak relevan kat Puan kot tapi ini mmg kena tanya]


so, kalau Puan bertanya soalan ini, saya rasa doktor tu tak bagi kaunseling ttg / educate  Puan ttg apa  itu pil perancang lah kot...
berat bdn bagi sesetengah pil ada bertambah sebab tu masa kaunseling semasa nak ambil pil ni depa nasihatkan bersenam etc etc
tapi pelik juga saya , takkan depa bagi pil like " nak pil ni mkn .."
they should counsel you....

apa nama pil tu ?

nama generic bukan nama BRAND...tapi bagilah tau nama brand tu may be doc kat sini boleh tolong / Blackie dearie boleh tolong ...

[ Last edited by  mbhcsf at 14-12-2008 09:40 PM ]

mbhcsf posted on 14-12-2008 09:39 PM

good question

Originally posted by penatpilih at 14-12-2008 09:03 PM http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
ye ker.........apa side effect dia....so cara yg terbaik nak merancang macam mana erk

macam ni

a) tahu gaya hidup anda
b) tanya kalau tak suruh doktor obstetrician tu bagi penerangan ' ini dinamakan kaunseling
c) tanya tanyalah jgn segan  [ sebab u  bayaq gaji  doktor tu]
d) tahu kesan - yg akan dijangkakan dan kesan yg you patut tahu [ ini penting, tau]
so itulah kot rasanya yang i think perkara yang  patut  diketahui

blackmore posted on 15-12-2008 03:25 AM

Originally posted by mamysarah at 14-12-2008 20:41 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
saya start makan pil perancang nih selepas melahirkan anak sulung saya 2 tahun yang lepas........
masalah saya sekarang adalah semenjak 4 bulan yang lepas haid saya sangat sedikit.....dan berhen ... ...what is the name of your contraceptive pills??...

blackmore posted on 15-12-2008 03:44 AM

Originally posted by WonderMom at 14-12-2008 20:53 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
Mmg la pill is the cheapest, tapi bahaya......this is not true...kalau korang takde apa2 medical issue...then...the pill is very safe...and effective also...

...side effects pasti ada...and they vary from one woman to another...but most of the time...side effects would include mood swings...weight gain...breast tenderness...headaches...kalau these side effects are persistent and menjejas your normal or daily activities...then...u should return to your dr and inform him of these side effects...he can help u to choose which other type of pills yang will suit u better...cos u see...there are several different types of the pill...and it is important for u to get the kind that suits u best...:)

mamysarah posted on 15-12-2008 01:25 PM

Reply #5 WonderMom's post

susah la sbb my period x tetap............
kalo tetap x yah le mamy susah payah nak makan apa2 utk protection....
:lol: :lol: :lol:
lagi pun takut gak............takut x menjadi kalo merancang sendiri nih

mamysarah posted on 15-12-2008 01:28 PM

Reply #6 mbhcsf's post

nama pil tu marvelon

missayeen posted on 15-12-2008 03:12 PM

dah penah dah ade thread cenggini..

aku penah makan..

perubahan fizikal: tembun,gebu,kulit jadi cantik dan breast cup size increased:$

perubahan emosi:  gile la mood swing ..teruk giler..tapi dah lama2 ok balik..


fungsi utama:  memang perancang habis la..

kesan terburuk:  dah stop dah 1 taon tapi still xdapat conceive..:'( :'(

trajet posted on 15-12-2008 11:48 PM

currently kita amik mercilon.badan bagai dipam-pam.so ingat nak tukar ke yasmin...
tapi mahal le pulak...tak kisah lah..janji tak gemuks sangat...

persoalannya...selepas habis 1 papan mercilon..after 7 days ie hari yg ke 8 , start makan yasmin buleh tak ??

aqyueetda posted on 16-12-2008 11:23 AM

dah 7bln stop pil prancang hospital ni..byk sgt kesan buruk nye.
skang amal jamu perancang je.

AinunMardhiah posted on 16-12-2008 12:02 PM

yasmin ni memang mahal, sama macam diane 35, sebab pil pil peracanag tu bagus untuk kulit, acne, dan segala masaalah kulit..ia bukan saja bertindak sebagai peracang ... sekian :loveliness:

ms_oji posted on 16-12-2008 12:17 PM

Originally posted by WonderMom at 14-12-2008 08:53 PM http://mforum3.cari.com.my/images/common/back.gif
mmm...selain dari pil..rasanya ada cara lain dak...? Pill nie susah sket... Tak penah lagi try pil perancang, but most of my friends...prefer injection, pakai plet... Mmg la pill is the cheapest, ...

Efek pil prncg ni brgantung pada kesesuaian bdn kita. ade yg serasi ade gak yg mkn je mabuk2 mcm org peknen. Must consult with dr which is the best for u.. So far i mmg amik pil perancang b4 get my 1st baby.. almost 2 years gak la.. so far selamat ;P
Now umo baby dh 2 bulan, i sambung makan marvelon.

ms_oji posted on 16-12-2008 12:23 PM

Dr yg i jumpa tu adv.. for the 1st timer nk guna kaedah merancang ni, better amik pil. Ape2 hal kalo tak serasi bole stop. Efek pun tak byk compare than inject etc.. takut gak kan kalo tetiba period jd tak teratur for a few months.

pu3_krizalid posted on 16-12-2008 04:43 PM

haku amik mercilon dah 1 thn++..so far ok la kot...takde la gain weight sgt....sikit je...cuma time nak piyed je mood lain pesen.. jaman lum tawin camtu gak...so sama je...cuma muka haku cam byk lak "kulit lebey"...member ckp minyak berlebihan jd camtu..ye ke...

mamysarah posted on 16-12-2008 09:35 PM

Reply #14 pu3_krizalid's post

x tau la plak sbb makan marvelon kulit jadi berminyak.......

setakat ni mamy makan marvelon kulit ok jer.......

cuma semenjak 3-4 bulan ni jer tetiba lak perios skit........sebelom ni ok jek......
berat pon ok je....hari semalam baru jer g beli ubat pastu blood pressure ok....berat ada turun skit....
:lol: :lol: :lol: cuma period jer la......sblm cuba makan marvelon makan mercilon 1 peket....pas tu stop....

doktor kata soh makam marvelon....x tau lak nape.......tapi ubat mercilon tu bagus la.....doktor kata dia sama cam yasmin......

ms_oji posted on 17-12-2008 10:06 AM

marvelon contains hormon lbh tinggi dr mercilon
Page: [1] 2
View full: Pil Perancang / Jenis dan Kesan2nya