Syd posted on 14-1-2009 02:38 PM

Umpan & simpulan ikat umpan

nak tahu umpan jenis apa yang u ols guna, tuk jenis ikan mcm mana?
harga?
mana nak dapat?
ada 'resepi' tsendiri ke"


berbaloi ke idak pakai umpan tu..dan lain2 lagi (style ckp ikut mcm si abby)

meh la share.

[ Last edited by  Syd at 31-1-2009 09:32 PM ]

CEO's2001-2009 posted on 14-1-2009 02:55 PM

Balas #1 Syd\ catat

kalau dekat area pulau indah dulu CEO pakai umpan pumpum

kalau kat tasik subang jaya..pakai dedak jer...kadang2 cengkerik...kalau pengawal takde...tabur dedak lepas tu sentap je pakai mata tiga...hahahaha

banyak gak ikang tersangkut..aader tersangkut kat mata pun ader;P

Syd posted on 14-1-2009 02:58 PM

Reply #2 Ceo-Of-Cari's post

pumpum?

nak kena cari pumpum nih ropa lagu mana?


CEO,

wa pegi taman jaya kan, wa tengok orang tu tangkap ikan
takde umpan

dia just tebar je

mcm benang2 yang mcm jala tu

then dia sentap..pastu dapat ikan talapia. itu sisik ke apa ke yang tajam2 kat ikan tu, sangkut kat jala comey tu...

jala tu..mcm terikat kat depan muncung joran

pancing ikan talapia mmg lagu tu eh?

CEO's2001-2009 posted on 14-1-2009 03:00 PM

ni dia pumpun..

http://bp0.blogger.com/_ve6yZW5aJPQ/RzMeJ_4ETKI/AAAAAAAAA4g/2ajZdESVi-8/s400/pumpun1.jpg

sosimple posted on 14-1-2009 03:01 PM

owh! topic menarik nie

dedulu ms kecik2 selalu ikut abah cr umpan bila balik kampong.. dia cangkul2 kat tanah lembap sos yg kene korek2 cr cacing... pastuh kami p la mancing haruan ke puyu ke.. kawasan kampung jerla

kdg2 mlm2 kui 10 lebih kuar kat kawasan bendang abah suluh sos p tngkap katak kecik2 tuh...wakakak.. memula geli la pastuh lama2 x geli sgt .. sbb kene cekup ngan tgn...

skrg lama da x ikut abah p mancing :(

sosimple posted on 14-1-2009 03:02 PM

Reply #4 Ceo-Of-Cari's post

ceo... on da way p pulau indah kan byk org asli juai umpum2 nie kan :P

abah sos kdg2 dia gaul ngan dedak ayam n belacan

Syd posted on 14-1-2009 03:02 PM

Reply #4 Ceo-Of-Cari's post

erkk..

mana nak jupe benatang nih?



/- mak geli ngan binatang2 mcm nih, cacing ular segala :funk:  :funk:

CEO's2001-2009 posted on 14-1-2009 03:03 PM

kalau pegi sekitar highway kesas nk pi westport ader menjual pumpun...

ni gerai dia...

http://img.photobucket.com/albums/v106/zosat/2008/200801/21-01.jpg

sosimple posted on 14-1-2009 03:04 PM

Reply #6 sosimple's post

tp buat mancing udang ler... mancing ikan dia x gaul apa2 kut... ntahla da lufer ;P ;P ;P

Syd posted on 14-1-2009 03:04 PM

Reply #8 Ceo-Of-Cari's post

kira mcm mana?

kira kilo ke? kiro berapa ekor?

:lol:

CEO's2001-2009 posted on 14-1-2009 03:11 PM

Reply #9 Syd's post

biasa kira longgok..satu longgok ader dalam 7-8 ekor..sekor panjang dalam 20cm...dalam RM6 jugak masa tu

Syd posted on 14-1-2009 03:13 PM

Reply #11 Ceo-Of-Cari's post

baru terperasan

gambo tu tulis

perempuan ada dijual disini

siang malam kan?

:funk:

CEO's2001-2009 posted on 14-1-2009 03:27 PM

Reply #12 Syd's post

:lol: :lol: :lol:


eehhh!!! tersalah gambor plak...;P ;P

Syd posted on 14-1-2009 03:30 PM

hampeh tauuu

siot je...hahahaha :lol: :lol:

CEO's2001-2009 posted on 14-1-2009 03:33 PM

Reply #14 Syd's post

tu memang gambo menjual pumpun betul la...tapi ejaan dia je pelik...:lol: :lol:

md9829 posted on 14-1-2009 03:34 PM

resepi umpan mancing

RESEPI UMPAN ROHU:lol:
1. Segenggam pelllet Merah (direndam sampai lembut)
2. 3/4 Dedak Rohu
3. 1 Bungkus Dedak Power 005
4. 15 ml Minyak Super Power (Ada di jual di bai-world/minyak lain)
5. 1,2,3 dan 4 buat sekali
6. 15 ml Super Power Rohu sapu dipermukaan dedak
7. Digunakan selepas 5 minit
8. Ikan tidak dirembat, biarkan ditarik sendiri
9. Gunakan mata rambai saiz 12 mata udang

2. Umpan Rohu & Patin/Tongsan/Jelawat/Leko/Lampam/Pacu-Umpan antarabangsa
1. Dedak Bomb-286 kuning
2. Power no. 1 (gambar kepala ikan gelap)
3. Ichiban bau pisang- 1 botol
4. Dedak ayam halus, sedikit
5. Pisang emas yang busuk 1 sikat

3. Umpan Rohu
1. Dedak 929 campur dedak 923 campur dedak udang merah (Paket kecil) campur pisang lemak manis atau pisang emas yang busuk.
2. Gunakan mata udang saiz 12/13 (silver colour), buat mata rambai pendek.

[ Last edited by  md9829 at 14-1-2009 04:23 PM ]

Syd posted on 14-1-2009 03:35 PM

Reply #15 Ceo-Of-Cari's post

tipu tipu tipu

:lol:

ketotmerah posted on 14-1-2009 03:37 PM

jual pompuan? tu bukan dah jual umpan:funk: :funk:

Syd posted on 14-1-2009 03:40 PM

itu bukan tips

itu RESEPI


edit laa tulis resepi

baru best

stormyrain posted on 14-1-2009 04:04 PM

umpan umpun = perempuan

stormyrain posted on 14-1-2009 04:05 PM

kalau ikutkan umpun jual siang

perempuan jual malam ;P

sowei off topic

md9829 posted on 14-1-2009 04:25 PM

Balas #2 Syd\ catat

ok ...beresss:lol:

stormyrain posted on 14-1-2009 05:31 PM

pumpun ni tak se geli pegang cacin

ahpek posted on 14-1-2009 07:14 PM

kalau nak pancing siakap berbaloi guna umpan udang hidup...kalau beli mahal jgk sekor...slalu jala sendiri tepi2 muara...:lol:
kalau nak kerapu cukup sekadar guna hirisan isi ikan selayang..tp hari tu guna ikan selayang ada gak siakap sambar:)

JAY-Z posted on 15-1-2009 02:27 AM

http://www.fishyforum.com/members/anakpantai-albums-hasil-mancing-picture2407-ini-foto-undur-undur-yang-biasa-dipakai-sebagai-umpan-untuk-mancing-pasiran-dengan-target-utama-ikan-gatho-ikan-lain-yang-mau-nyamber-caru-bojor-garon-pari-taking-dll.jpg
Page: [1] 2 3
View full: Umpan & simpulan ikat umpan