zacks posted on 4-2-2009 02:31 PM

Kayap

Apa tu kayap?
Apa yg menyebabkan kayap ni?
Apa simptom dia?
Makanan apa yg kena pantang / tak boleh makan time kena kayap ni?
Berapa lama boleh elok drpd kena kayap ni?
Bahaya tak kayap ni?

pinkpetal posted on 4-2-2009 02:45 PM

ko kene kayap ke zacks???:o

zacharygibson posted on 4-2-2009 09:43 PM

kayap tu, medical term dia adalah "herpes zoster" ... disebabkan oleh virus herpes zoster..

cuba la google lagi tentang penyakit ni..

kalau tak silap, dalam bod ni pun penah ada discussion tentang penyakit ni.. cuba la search..

zacks posted on 5-2-2009 11:04 AM

Bukan aku yg kena, kawan aku.
Kesian dia. Tapi hari tu dia kata ada member dia gak pernah kena. Berjangkit kut agaknye?

babasai posted on 6-2-2009 11:19 AM

org kata kayap nie jgn bg dia b'cantum..
cth klu kayap kt pinggan tu jgn bg dia b'cantum keliling pinggang
ubat nyer air ludah+daun ape tah x ingat..
tp kunyahan anak dara khawin duda atau sebalik nyer...;P ;P
sbb makcik sy khawin dgn duda ...jd ramai la yg mintak dia nie sembur kan kayap..

mutanazita posted on 6-2-2009 11:44 AM

errr .. aper kener mengenanyer anak dara kawin duda dgn perubatan kayap?  :L

AnitaSabrina posted on 6-2-2009 12:45 PM

Kayap = shingles.  Is caused by the herpes virus - same as chicken pox virus.  

My husband pernah kena a few years ago - kat tangan kiri.  My mum kena kat mata kanan.  Its a terrible disease.  Not infectious though.  None of us caught it - thank God!

My mum was hospitalised sebab mata kanan bengkak & tak boleh bukak.  Sampai sekarang the eye is a bit different.  Although according to my mum vision is still the same.  

My hubby pulak, tangan kiri penuh dengan blisters.  Tak boleh change gear masa drive.  Anyway, there's no medication for shingles / kayap.  Drink lots of water, air kelapa, sup ketam etc etc.....all for the anti-viral properties.  Panadol masa sakit.  

Tu je rawatan untuk kayap.  Tak payah lah nak buang masa gi jumpa dukun segala untuk ubat ludah-ludah tu.  Jijik!  I went with hubby - the whole experience is revolting!  And it doesn't work.  :mad:

nisadarling posted on 6-2-2009 10:45 PM

Akak penah kena kayap ....lebih sebulan xgi keje.........:(  tahun 1987 dulu
Sakit nya ya amat.................Tuhan jer yang tau......sampai ke tulang itam rasanya:'(

Akak menderita siang dn mlm ....kena kat pinggang plak tu...hampir bercantum waktu tu........................:(  kesannya masih ada sampai sekarang.

At the end, penawar yg paling baik ketika tu ialah, ambilkan pucuk daun jambu air, tumbuk sampai lumat, campurkan tepung ubi dan di gaul dgn air mawar........sapu kat tempat yg terkena kayap tu.....alhamdulillah
itu lah penawar yang akhirnya buat akak rasa lega sesgt.........

Sejak itu, tiap kali melahirkan anak kemudiannya, semua bidan, jururawat n doctor pun tanya pasal kesan ni.......diaorg semua catit petua ni utk sesapa yg terkena penyakit nih........:$

Mudah2an petua/penawar ini dpt melegakan dan meringankan beban pesakit ini... insyaAllah...

Cuba lah..........

[ Last edited by  nisadarling at 6-2-2009 10:47 PM ]

zacharygibson posted on 6-2-2009 10:48 PM

Reply #7 AnitaSabrina's post

Herpes Zoster ni infectious tau.....

Maybe you and family are just lucky tak kena...

blackmore posted on 7-2-2009 12:46 PM

Originally posted by AnitaSabrina at 6-2-2009 12:45 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
Kayap = shingles.  Is caused by the herpes virus - same as chicken pox virus.  

My husband pernah kena a few years ago - kat tangan kiri.  My mum kena kat mata kanan.  Its a terrible disease.  Not infectious though  None of us caught it - thank God!

...eerrr...correction sikit...it is infectious dear...:$  

mrs_teratai posted on 7-2-2009 07:34 PM

bapak aku kena kayap masa raya aji tu...  smpi skrg xsembuh sepenuhnya.  maybe bentan... sian bapak aku :'(

AnitaSabrina posted on 7-2-2009 10:25 PM

Reply #10 blackmore's post

Seriously?  I should thank my lucky stars then.

I had to practically baby my hubby when he had shingles.  Also, with my mum, I was with her most of the time at the hospital.  

Thank God, I didn't catch it.  :funk: Its just a horrible disease.

awek_miss77 posted on 10-2-2009 01:11 AM

saya pun pernah jadi daLam 15 tahun duLu... parut nyer sampai sekarang tak hilanG2...maLu Ler kaLau Orang tengOk...  kayap nie jadi kat tempat yang terLindunG atau kat tempat yang terLipat Lak tu...
kaLau masak gorenG2 je makin cepat kayap nie menjaLar...
biLa dah sembuh rasa serik tak nak aLama Lagi

sal_saiful posted on 11-2-2009 12:54 PM

Balas #7 AnitaSabrina\ catat

Berubat cara doktor pon kita kena try.. traditional pon kena gak..
Based on my xperience..Ubat dotor x jalan.. Aku balik johor berubat lepas 3
ari mata, muka aku bengkak sebelah.. x dh rupe aku dah.. Ko bayangkn
muka bengkak sebelah..! Kening dh mcm benjol dah.. mengelembong...

Yang aku kena kayap jenis bunga katanye.. dia mengelembung, dan pecah
bila aku sapu ubat yg pakcik tu bagi aku... Timun dgn santan dimasak, disejukkn
pastu sapu kt tmpat kayap tuh.. Nasib aku baik.. xde kesan yg teruk.. cuma ade bekas skit kt tepi mata kanan aku.. mcm kesan demam cecair.. Ubat pakcik ni
yg sesuai dgn aku..sblum tu pegi try dgn satu mkcik tu.. tapi, xde perubahan..

Aku pantang x mkn kicap sbb takut parut itam lak ntie.. Alhamdullilah aku
senbuh.. Ntah camne aku dpt kayap tu x tau la.. Asalnye ade biji2 cam ruam
kt tepi mata, kepala(kt anak rambut)... Nasib x kna yg kayap ular..
Org kata blh mati kalo kena kayap tuh..minta simpang malaikat 44...

[ Last edited by  sal_saiful at 11-2-2009 12:56 PM ]

ejans posted on 11-2-2009 02:10 PM

aku pun nak tanya lah...
ada sapa2 yg expert boleh tolong?
mula-mula ada mcm sebiji merah kat atas bibir..
ingtkn nyamuk gigit je..then, lama2 die mcm membengkak jadi membesar...
dah merah2 atas bibir nih..after jumpa doc, dia ckp meby gigitan serangga or infectious....
dah sapu ubat cream dia.. makan pil...to mcm makin merebak..tp bahagian awal2 tuh dah okey.. dah makin baik..tapi dia mcm naik ke atas pulak...
ada member kata meby kayap..ada kata mcm kena gigit serangga...benda nih terjadi 2 minggu lepas..
malam ..pagi tuh baru balik dari zoo negara..
takut2 kalau de jangkitan dari binatang kat zoo tuh ke kan...
ada sapa2 tau?gambar nih baru di ambil pagi td , malu arrr.. kat muka plak tuh :

http://img502.imageshack.us/img502/5374/1102091158hc3.jpghttp://img502.imageshack.us/img502/1102091158hc3.jpg/1/w640.png


http://img502.imageshack.us/img502/5896/apenihbv2.jpg
http://img502.imageshack.us/img502/apenihbv2.jpg/1/w640.png

little_oggy posted on 14-2-2009 12:13 AM

Rasa kesat tak kat kawasan yang kene tu ? gatal ?kalau gambar clear mungkin aku leh tolong ko la...

ejans posted on 14-2-2009 10:49 AM

aah oggy...
rasa tempat tuh mcm kering...
kdg2 gatal, kdg2 x...
baru je 2 hari lepas jumpa doc pkr kulit..
dia dah antar kulat ni ke lab..
next week baru dpt result..
die ckp tuh fuungus...
u rasa apa dia?
kurap eh?

AnitaSabrina posted on 15-2-2009 12:08 AM

Reply #17 ejans's post

Kalau fungus maybe should take bifidus eg. minum yakult.

little_oggy posted on 15-2-2009 12:39 AM

Mungkin tu disebabkan jangkitan Fungal pada bahagian bibir awak,kalau da jumpa pakar kulit tak pelah..harap berkesan bila dia bagi ubat nanti.Jangan campur2 ubat lak.. kalau tak elok jugak,nanti saya bagi solution ok :)

blackmore posted on 15-2-2009 01:08 AM

Originally posted by ejans at 11-2-2009 14:10 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
aku pun nak tanya lah...
ada sapa2 yg expert boleh tolong?
mula-mula ada mcm sebiji merah kat atas bibir..
ingtkn nyamuk gigit je..then, lama2 die mcm membengkak jadi membesar...
dah merah2 a ... ...from your history...sounds like u had cold sores...from your pics...looks like that area is drying up and healing...what u can do is to apply some moisturiser to that area...applying moisturiser will help to reduce dryness and pain...

...oh...btw...obat dan cream apa yang your dr kasi??...kalau keadaan tak pulih2 jugak...u can try taking acyclovir tablet...



[ Last edited by  blackmore at 15-2-2009 01:10 AM ]

little_oggy posted on 15-2-2009 03:41 AM

Acyclovir tu kan tok kayap...,guna Zaricort pun sesuai la dengan kulit muka dan sekitar dia yang kene.Untuk pelembab leh try Eleovera,dia ada bahan pelembab semula jadi dari oleovera.Leh dapat kat farmasi...



http://littleoggy.wordpress.com/

nafham posted on 15-2-2009 04:00 AM

Balas #15 ejans\ catat

itu just jangkitan kulat je. aku pernah 2kali kena ditempat yg sma, atas bibir. xde gi jumpa doctor pn. amik masa 3mgg br hilang. tp rajin cuci lah.

kayap... aku pn pernah kene kt blkg badan. masa tu duk hostel. pedih sgt2 mcm kene hiris je kulit daging nie... penuh nanah je. klu lap n bsuh kayap tu, nmpk kt daging tu mcm peta yang berselirat jalan dia. geli sgt time tu... :mad: :mad: :mad:

ejans posted on 15-2-2009 10:10 AM

Originally posted by little_oggy at 15-2-2009 12:39 AM http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
Mungkin tu disebabkan jangkitan Fungal pada bahagian bibir awak,kalau da jumpa pakar kulit tak pelah..harap berkesan bila dia bagi ubat nanti.Jangan campur2 ubat lak.. kalau tak elok jugak,nanti  ...


yerp.. doc pon ckp maybe tuh fungal.. pape pon dia kena tau result lab dulu b4
dia bg injection...
thnk u for ur advice.. :loveliness:

ejans posted on 15-2-2009 10:14 AM

Originally posted by blackmore at 15-2-2009 01:08 AM http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
...from your history...sounds like u had cold sores...from your pics...looks like that area is drying up and healing...what u can do is to apply some moisturiser to that area...applying moisturis ...


cream x tahu apa doc bg..
sebab botol dia xde tulis nama cream tuh...
tp doc tuh ckp , tu cream anti fungal...
pil plak , dia bagi Ricam-10 Cetirizine HCL  10 mg ....
mkn sekali sehari waktu mlm...
yg cream tuh bile letak je , rasa cam gatall sgt...
tp kejp je laaa

ejans posted on 15-2-2009 10:24 AM

thanks all..
nnti bila result lab dh kua , i bgtaw yerk...
:loveliness: :loveliness:
Page: [1] 2
View full: Kayap