ma_girly posted on 11-2-2009 04:54 PM

bayaran tuk tukar nama keta...

hai semua...
sori klau thread ni dh ada..dh selidik2 td xjumpe pun.

ma nk tnya..sape2 yg penah ada pengalaman g tukar nama keta second.
ma mgkin nk beli keta second dr kwn. kira refinance keta pastu tukar nama.
kwn ma just mintak ma byr duit tkar nama je...
so, soalannye...bape bayaran yg dikenakan tuk tukar nama tu?
ade cecah ribu2 ke...

ultraman3 posted on 11-2-2009 04:57 PM

tukar hak milik kenderaan x mahal kot..

ma_girly posted on 11-2-2009 05:02 PM

Balas #2 ultraman3\ catat

yeke...klau setakat ratus2 je ok la.
tp klau ribu2 ssh gak ni.. :L

joe_sniper posted on 11-2-2009 05:17 PM

pi jpj sendiri .. RM100 rasanya ... mungkin kurang ...

d34n posted on 11-2-2009 05:19 PM

try refer kat sini..

http://portal.jpj.gov.my/v5/index.php/ms/Panduan-Tukar-Hakmilik

ma_girly posted on 11-2-2009 05:25 PM

Balas #5 d34n\ catat

tq d34n...

MeeSai posted on 11-2-2009 05:31 PM

foc kan....:o

ma_girly posted on 11-2-2009 05:37 PM

Balas #7 MeeSai\ catat

"foc" tu ape? :$

d34n posted on 11-2-2009 05:39 PM

Reply #8 ma_girly's post

foc = free of charge = ditanggung berehhhhhhhh...:lol:

ma_girly posted on 11-2-2009 05:45 PM

Balas #9 d34n\ catat

oooo..fhm2 :loveliness:

batu_bergolek posted on 11-2-2009 05:49 PM

Reply #1 ma_girly's post

Saya bulan 1 lepas, saya beli kereta 2nd hand. Tapi sekarang dah leceh . Kene bawak gi PUSPAKOM la pulak. lepas tu baru clear.

ma_girly posted on 11-2-2009 05:56 PM

Originally posted by batu_bergolek at 11-2-2009 05:49 PM http://mforum5.cari.com.my/images/common/back.gif
Saya bulan 1 lepas, saya beli kereta 2nd hand. Tapi sekarang dah leceh . Kene bawak gi PUSPAKOM la pulak. lepas tu baru clear.

ooo..yeke. lame x proses dia?
klau keta tu masih ade utang kt bank pun kena g puspakom gak ker?

batu_bergolek posted on 11-2-2009 06:02 PM

Reply #12 ma_girly's post

saya pakai agent insurance saya, utk bawak keta tu ke puspakom. dia hantar hari sabtu pagi around pkul 8-9. around pukul 10.30 dah settle. dia kata kalo hari sabtu memang tak lama. kurang org

saya beli keta tu tak buat loan, jadi tak sure kalo ader loan procedure dia mcm mana. Tapi kalo ikut agent saya tu, Kalo nak tukar nama kereta sekarang secara automatic memang kene hantar PUSPAKOM, katanyer ni undang2 baru

[ Last edited by  batu_bergolek at 11-2-2009 06:07 PM ]

t@t posted on 11-2-2009 07:19 PM

Reply #13 batu_bergolek's post

brapa agent tu charge bro?

batu_bergolek posted on 11-2-2009 08:56 PM

Reply #14 t@t's post

aku bagi, RM100 jer kat dia (tolak RM20 dia guna isi minyak) kira RM80 . tapi dia tu bukan kira runner. Dia buatkan untuk aku sbb semua insuran keta2 aku dia yg jaga. so kira buat as a favour la.

t@t posted on 11-2-2009 11:32 PM

Reply #15 batu_bergolek's post

ok tq bro...tu kira upah je kan....

so total cost kat jpj+puspakom plak brapa habis erk?:$

*aku pon ada kete yg nak tukar nama gak ni....
tp yg nak gi puspakom tu punyalah malas...:mad:

batu_bergolek posted on 12-2-2009 08:28 AM

Reply #16 t@t's post

ye, aku bayar mamat tu utk puspakom inspection jer, bab ownership transfer , owner keta tu yg settlekan.

aku rasa borang tukar miilik kat jpj around rm100 kot.

SeNGet posted on 12-2-2009 08:46 AM

Balas #1 ma_girly\ catat

aku baru buat tahun lepas..
klu ko nak angkat kete tu gune loan bank, ko kene gi bank dulu mintak loan..
klu ade membe keje bank lg senang..
bile dah approve loan baru ko gi puspakom sbb sijil puspakom tu boleh gune seminggu or 2 mggu je x silap aku..
klu ko bawak puspakom dulu pas2 bru apply loan, nanti tarikh sijil luput lak sblm loan approve...
gi puspakom bawak geran, bukan nak tukar name, tapi inspection kete..
x sampai seratus pun mase aku gi buat dulu..dalam 60 la..
tapi klu ko bagi runner buat maybe dia mintak rm300..
pas dah dapat sijil tu, bagi kat bank..bank yang akan buat tukar name sbb name tu nanti ade name ko n bank..
pas dah setel sume baru la sign agreement ngan bank..
tapi klu ko beli cash, ko bawak la sendiri sijil n geran gi jpj tukar name..

waksir posted on 12-2-2009 08:54 AM

naka tukar nama pd geran keta ...

1. kena gi check puspakom ...rm30
2. lps lulus puspakom, gi buat tukar nama ... caj rm100 (keta dah takde loan) or rm150 (keta masih ada loan).
3. Sblm tu kena isi borang utk si penjual & pembeli. Sertakan juga salinan IC (kedua2) & salinan geran keta.

ma_girly posted on 12-2-2009 12:20 PM

Balas #18 SeNGet\ catat

ooo..mcm tu ke.
thanks...sgt berguba info yg awk bg ni..:D

SeNGet posted on 12-2-2009 12:42 PM

Caj RM150 tu pun ade gak, tapi bayar kat bank..
Bayar puspakom tu aku kene RM60 sbb amende ntah aku lupe..
Yang aku ingat ade 2 item kene bayo kat puspakom..
Salah satu rm30 tu la kot plus amende ntah..

SeNGet posted on 12-2-2009 12:49 PM

pas loan approve, dah tuko name, ko kene gak bayo duit insurans kete..
sbb insurans lame dah x valid bile dah tuko name..
sume tu bank uruskan, so ko kuar duit je la..

ma_girly posted on 12-2-2009 02:05 PM

Balas #22 SeNGet\ catat

uisshh..byk gak keje kena wat ni..
klau plus2 smua tu..bape awk abis?

SeNGet posted on 12-2-2009 02:47 PM

Balas #23 ma_girly\ catat

tengok la insurance brp lak..
klu kete mahal, byk la insurancenye..
nak tgk rate insurance masuk la MyEG..
rate dia lebih kurang tu je..

total aku wat -
puspakom - RM60 (klu bawak sendiri)
tukar name bagi bank - RM180 ( ikut bank ko la..sbnrnya RM150 je + upah runner )
insurance 6 bulan - RM500+/-

insurance ni aku buat 6 bulan sebab nak wat penyelarasan ngan roadtax.

elisdend posted on 12-2-2009 10:10 PM

kalo kete dah abes bayo mcm mana lak...
braper kene
Page: [1] 2
View full: bayaran tuk tukar nama keta...