Lambo posted on 11-2-2009 07:32 PM

Cara nak buat Map guna photoshop (yang simple saja) recommend kan web tuto

contoh saya kasi web ni : http://www.tutorialized.com/tutorials/Photoshop/1   cara2/ tutorial ttg photosop...

kalau nak buat map rumah pengantin camna ekk (yg simple2 aje)...

korang tau tak apa website photoshop tutorial ttg tu???

[ Last edited by  trunks at 12-2-2009 01:18 AM ]

RedMage posted on 11-2-2009 07:50 PM

http://www.piccdrop.com/images/1234352997.gif

http://www.freeimagehosting.net/uploads/ba07d00f5f.gif

Lambo posted on 11-2-2009 08:18 PM

Reply #2 RedMage's post

alaa yg ni dh bukak tp tak membantu laa redmage:( :D

lain2?...:P

0001 posted on 12-2-2009 01:49 AM

Reply #1 Lambo's post

Orang tak guna Photoshop untuk buat road map... and ko dah search kat google? Rasanya takde. Orang biasanya guna vector graphic software seperti Illustraotr atau CorelDraw.

Kalau nak guna gak photoshop, aku suggest ko guna Line atau Pencil Tool. Tekan SHIFT sambil click/drag untuk dapatkan straight horizontal/vertical lines.

kmkd posted on 12-2-2009 08:48 AM

http://i219.photobucket.com/albums/cc4/kmkd1234/Untitledadadas.jpg

apa kata kalau ko guna je google maps :lol:

jalan dah ada... ko tambah2 sikit2 je lagi nak jadikan peta... simple :D

dan kalau leh guna la illustrator. nak guna photoshop pun leh.. lambat la sikit

kmkd posted on 16-2-2009 11:52 PM

aku tunjuk sket la pasal ni.. walaupun aku bukannya tahu mana pun ;P

so aku guna google maps nak ambik peta daripada atas langit.. :lol:

ada dua jenis pemandangan,

terrain
http://i219.photobucket.com/albums/cc4/kmkd1234/Untitledadadas.jpg

tak de terrain
http://i219.photobucket.com/albums/cc4/kmkd1234/Clipboard01-15.jpg

so aku ambik screenshot, pilih kawasan sesuai, masuk dalam potosop,

dan aku just tambah2 je la guna just a basic tool.. maksud aku, rectangle, free transform (ctrl + t, pas tu enter)

http://i219.photobucket.com/albums/cc4/kmkd1234/Clipboard02-3.jpg

untuk macam "zoom" daripada "rumah pengantin" yang menunjukkan alamat rumah tu aku guna apa tah nama dia :lol:

dan anak panah tu pun memang ada dalam potosop.. custom shape tool nama benda tu... just hold gambar rectangle, pilih custom shape, ambik gambar anak panah..

http://i219.photobucket.com/albums/cc4/kmkd1234/Clipboard03-2.jpg
tapi kat sini la aku tekan..

just perlu sikit praktis.. nanti ok la tu :loveliness:

p/s: sori la tak lawa.. aku just buat seringkas boleh ni.. sebab tak pernah buat tutorial untuk potosop dan benda2 gini la :L

metalcomplex posted on 20-2-2009 03:12 AM

hahaha...gune google earth kn lbey sng...copy paste je

kmkd posted on 26-2-2009 02:14 AM

Balas #7 metalcomplex\ catat

kenapa perlu guna google earth yang merupakan desktop application,  jika ada google maps hanya satu webbased application? tak perlu install, hanya perlu internet... act 2-2 pun kene ada internet ;P
Page: [1]
View full: Cara nak buat Map guna photoshop (yang simple saja) recommend kan web tuto