zairizain Publish time 18-2-2009 12:40 AM

rowatinex

nak tnye sape2 tahu pasal rowatinex. dah google dan rowatinex ni utk sape2 yg ada batu karang (kidney stone). nak tahu keberkesanan dan kesan-kesan sampingan yang mungkin jika amik ubat ni. ader sape2 penah amik dan tahu. thanks

ameliaizlyn Publish time 18-2-2009 03:30 PM

ubat ni kena makan 30 min b4 meal baru berkesan
ubat ni boleh beli OTC no need Rx
so far ubat ni mmg berkesan utk pecahkan batu karang

little_oggy Publish time 18-2-2009 10:33 PM

Yup betul kata amelia tu,mula21's TDE ( three time daily ) mengikut arahanlah.Tentang kesan sampingan tu setakat ni tak de lagi saya dengar dari pesakit mahupun doktor.

Ataupun boleh cuba Cyston,bagus jugak untuk masalah baru karang :)

zairizain Publish time 18-2-2009 10:46 PM

thanks for reply. saya ader masalah batu karang. tapi tak serius lagi. selain rowatinex, ada lagi ubat lain yg berkesan tak?

ameliaizlyn Publish time 19-2-2009 12:57 PM

cystone from comp. himalaya..
kalau kencing tak lawas kena minum ural effervescent

little_oggy Publish time 19-2-2009 11:05 PM

Eloklah tak berapa serius,senang nak buang masa dia kecik lagi.Cuma amik masa nak pecahkan dia...Kalau nak Cyston tu,saya ada jual....

p/s : Hurm amelia,awak keje apa ? farmasi jugak ker? :)

zairizain Publish time 20-2-2009 12:54 AM

himalaya ni produk dari india kan?? sbb ader jiran makan produk dari himalaya. tak ingat ape nama ubat tu. berkesan tk?? jiran saya tu baru lepas tembak lazer sbb kidney stone. lepas tembak tu baru die start mkn ubat tu

little_oggy Publish time 20-2-2009 01:52 AM

Balas #7 zairizain\ catat

Yup produk dari india dan memang bermutu produk dia.Cuma tak terkenal macam DONNA n LIVE WELL siap masuk paper.Macam yang saya katakan tdi,amik masa nak dapatkan kesan dia...dia akan kuar sikit2 melalui salur kencing kita.Kebiasaannya ada yang kata macam pedih sikitlah sebab batu bergesel dengan salur kencing.

Kalau kencing tak tus jugak,makan ural macam cik amelia syorkan.. :)

zairizain Publish time 20-2-2009 07:16 AM

Balas #5 ameliaizlyn\ catat

ural effervescent ni dalam bentuk pil ke cecair? ada kesan sampingan??

lavender_78 Publish time 20-2-2009 02:29 PM

Balas #9 zairizain\ catat

antara tukul besi ngan chain saw....aku rasa tukul besi lagi selamat. ko bleh guna tukul besi nak pecahkan batu karang tu...tak yah beli kat mydin amik jer kat bengkel ko dulu....:lol: :lol: :lol:

:victory:soalan trivia hari ini: antara mydin ngan cowboy mana lebih murah?

zairizain Publish time 21-2-2009 01:10 PM

Balas #10 lavender_78\ catat

ko ni sape? asyik mengikut aku kemana aku pegi??hahahaahaha :lol: :lol: :lol:

little_oggy Publish time 21-2-2009 08:24 PM

Tak de la pulok orang ngadu dapat kesam sampingan,lagipun doktor kebanyakannya bagi ural ni jika ada pesakit menghidap kencing tak lawas.Dia dalam bentuk serbuk dan campurkan dalam air.

Nak pecahkan batu karang ker nak lawas kencing ni ? hehe...

zairizain Publish time 22-2-2009 03:08 AM

Balas #12 little_oggy\ catat

nak ngelak dr kene batu karang dan lawaskan kencing. 2 minggu lepas kene batu karang. sakit pinggang dan kencing campur darah. x makan ubat ape2 cuma x minum air manis dan amik makanan yg yg byk kalsium. 2-3 hari lps tu keluar batu karang. kecik jek tapi sakit sgt2...

little_oggy Publish time 22-2-2009 02:24 PM

Rasanya kalau nak beli sikit2,elok beli rowatinex...ada jual sikit2 kat farmasi.Kalau untuk jangka masa panjang 1 ke 2 bulan,belilah yang cyston tu... ini cuma pandangan jelah... :)

amir666 Publish time 6-1-2016 11:13 PM

Asslm..saya ni ada batu karang..dah x ray dah..ada 4 biji..3 tu kecik..1 tu besar jugak laa..masa baru kena tu rasa mcm nak mati..sakit berdenyut kat area pinggang..bisa dia x boleh ckp smpai kluar peluh jantan..mula tu mkn ubat hospital..lpas tu sya cari daun misai kucing tnam kat dlm pasu kat rumah..saya duduk kg tapi pokok ni dah rare..kebetulan ada orng nak buang pokok ni..daun dia saya ambik rebus smpai air rebusan dia hijau pekat lpas tu minum..pas tu lama jugak laa saya x kena sakit ni..tiba smlam saya kena balik..dulu saya ada mkn pil cystone dgn rowatinex pas tu batu karang tu mula kluar pecah jadi mcm pasir masa kencing..x lama lpas tu saya nak kencing tapi x kluar mcm ada benda tersumbat kat salur kencing..masa tu dia punya sakit allah je yg tau..byangkan tangki dah full tapi x boleg kluar..saya kuatkan semangat..saya teran pas tu tiba 2 seketul mcm tombak pendek kecik kluar..pergh dia punya sakit..x boleh cerita..batu warna dia putih kecik aje..mungkin dia x pexah habis jadi mcm pasir..pas tu saya dah ok..tapi smalam saya kena balik..kali betul2 meronta atas katil x boleh buat apa..bayangkan seketul batu cuba nak bergerak kat dlm saluran darah..dua punya mencucuk..sebelum tu saya google psl saya ni mkn bnyk mana pun saya ni tetap bdn x naik..kata klau nak naikkan bdn kena minum bnyk susu..so mlm tu saya beli lee susu segar minum..dlm masa satu jam saya dah mula rasa sakit sikit kat bahagian pinggang sebelah kiri psl batu karang saya ni kat sebelah kiri..5 minit lpas tu dia dah start sekejap berdenyut bisa..hari pulak dah tngh mlm..nak drive kereta memang saya x boleh bangun..klau saya luruskan badan lagi bertambah teruk..akhirnya saya berserah bnyj2 kepada allah. Esoknya dlm keadaan sakit saya pegi beli ubat tahan sakit..mom tadi dah kurang tapi masa saya tngh nyenyak tido saya terjaga dlm pukul 3 pagi..skali lagi saya kena attack dgn bisa mencengkam sngt tu..x tahan saya telan pil tahan sakit smpai 4 biji..lpas tu seluruh bdn kebas baru laa saya boleh tido balik..pagi tadi sya straight pergi farmasi beli rowatinex.skarang bisa tu dah kurang sikit cuma rasa mcm kebas kat pinggang sebelah kiri..saya x tau sama ada puncanya saya minum susu tu ke sebab saya dah tau dah apa yg penghidap batu karang ni kena elakkan..setau saya susu x de pulak dlm senarai..ni pun saya bnykkan minum air putih untuk cuci balik bdn saya ni..mungkin batu karang yg kecik tu dah pecah tapi tinggal yg besar ni jee..trima kasih lee korang psl sudi baca cerita saya ni..penyakit ni kita x sangka akan jadi kat kita tapi klau dah kena sendiri lee mau ingat..:)

ryoki32 Publish time 21-1-2016 10:22 PM

amir666 replied at 6-1-2016 11:13 PM
Asslm..saya ni ada batu karang..dah x ray dah..ada 4 biji..3 tu kecik..1 tu besar jugak laa..masa ba ...

sama la kita.. tp tk prnh pegi check kt spital... memula kencing kotor, pastu tetiba mlm sakit kt bhgn perut/tepi perut yg tatau nk explain cmna... g klinik, doc bg pain killer sejarum... kebetulan, jd time puasa.. so, mmg kurang minum air (one of the root cause). sehari la tggl puasa sbb nk kena mnm air bnyk2... then, blk tu, abg ipar suggest amek rowatinex or urinex... pas mkn no stop 2 3 ari, trus dh tak sakit.. tp, few month back, bnd tu jd blk.. naseb baek la mmg dh da stok... so, telan jer rowatinex ngn minum air barli bnyk2.... 2-3 ari pastu kuar la sebijik batu time kencing.... hahaha.. trus lega.... :L:L:L:L:L
Pages: [1]
View full version: rowatinex