zairizain posted on 18-2-2009 12:40 AM

rowatinex

nak tnye sape2 tahu pasal rowatinex. dah google dan rowatinex ni utk sape2 yg ada batu karang (kidney stone). nak tahu keberkesanan dan kesan-kesan sampingan yang mungkin jika amik ubat ni. ader sape2 penah amik dan tahu. thanks

ameliaizlyn posted on 18-2-2009 03:30 PM

ubat ni kena makan 30 min b4 meal baru berkesan
ubat ni boleh beli OTC no need Rx
so far ubat ni mmg berkesan utk pecahkan batu karang

little_oggy posted on 18-2-2009 10:33 PM

Yup betul kata amelia tu,mula2  1's TDE ( three time daily ) mengikut arahanlah.Tentang kesan sampingan tu setakat ni tak de lagi saya dengar dari pesakit mahupun doktor.

Ataupun boleh cuba Cyston,bagus jugak untuk masalah baru karang :)

zairizain posted on 18-2-2009 10:46 PM

thanks for reply. saya ader masalah batu karang. tapi tak serius lagi. selain rowatinex, ada lagi ubat lain yg berkesan tak?

ameliaizlyn posted on 19-2-2009 12:57 PM

cystone from comp. himalaya..
kalau kencing tak lawas kena minum ural effervescent

little_oggy posted on 19-2-2009 11:05 PM

Eloklah tak berapa serius,senang nak buang masa dia kecik lagi.Cuma amik masa nak pecahkan dia...Kalau nak Cyston tu,saya ada jual....

p/s : Hurm amelia,awak keje apa ? farmasi jugak ker? :)

zairizain posted on 20-2-2009 12:54 AM

himalaya ni produk dari india kan?? sbb ader jiran makan produk dari himalaya. tak ingat ape nama ubat tu. berkesan tk?? jiran saya tu baru lepas tembak lazer sbb kidney stone. lepas tembak tu baru die start mkn ubat tu

little_oggy posted on 20-2-2009 01:52 AM

Balas #7 zairizain\ catat

Yup produk dari india dan memang bermutu produk dia.Cuma tak terkenal macam DONNA n LIVE WELL siap masuk paper.Macam yang saya katakan tdi,amik masa nak dapatkan kesan dia...dia akan kuar sikit2 melalui salur kencing kita.Kebiasaannya ada yang kata macam pedih sikitlah sebab batu bergesel dengan salur kencing.

Kalau kencing tak tus jugak,makan ural macam cik amelia syorkan.. :)

zairizain posted on 20-2-2009 07:16 AM

Balas #5 ameliaizlyn\ catat

ural effervescent ni dalam bentuk pil ke cecair? ada kesan sampingan??

lavender_78 posted on 20-2-2009 02:29 PM

Balas #9 zairizain\ catat

antara tukul besi ngan chain saw....aku rasa tukul besi lagi selamat. ko bleh guna tukul besi nak pecahkan batu karang tu...tak yah beli kat mydin amik jer kat bengkel ko dulu....:lol: :lol: :lol:

:victory:  soalan trivia hari ini: antara mydin ngan cowboy mana lebih murah?

zairizain posted on 21-2-2009 01:10 PM

Balas #10 lavender_78\ catat

ko ni sape? asyik mengikut aku kemana aku pegi??hahahaahaha :lol: :lol: :lol:

little_oggy posted on 21-2-2009 08:24 PM

Tak de la pulok orang ngadu dapat kesam sampingan,lagipun doktor kebanyakannya bagi ural ni jika ada pesakit menghidap kencing tak lawas.Dia dalam bentuk serbuk dan campurkan dalam air.

Nak pecahkan batu karang ker nak lawas kencing ni ? hehe...

zairizain posted on 22-2-2009 03:08 AM

Balas #12 little_oggy\ catat

nak ngelak dr kene batu karang dan lawaskan kencing. 2 minggu lepas kene batu karang. sakit pinggang dan kencing campur darah. x makan ubat ape2 cuma x minum air manis dan amik makanan yg yg byk kalsium. 2-3 hari lps tu keluar batu karang. kecik jek tapi sakit sgt2...

little_oggy posted on 22-2-2009 02:24 PM

Rasanya kalau nak beli sikit2,elok beli rowatinex...ada jual sikit2 kat farmasi.Kalau untuk jangka masa panjang 1 ke 2 bulan,belilah yang cyston tu... ini cuma pandangan jelah... :)
Page: [1]
View full: rowatinex