lonelyme posted on 3-3-2009 11:31 AM

nak tau rege awning

saya nk buat awning utk tingkap ng pintu kat sebelah dapur..tapi tatau ratenye brapa..bleh tak sesapa kasi harga awning..yang murah2 je la..ada tanya sorang kontraktor..dia bagi harga gril untuk tingkap dapur 3  panel ng pintu depan 1.5 daun(betul ke guna daun ni-kontraktor tu yang sebut) + awning pintu belakang ng tingkap 3 panel tadi tu =RM1360..mahal ke???besi pakai wrought iron..saya taktau le apa beza wrought iron ng mild steel nih..sesapa boleh kongsi x..

lonelyme posted on 3-3-2009 12:13 PM

sesapa tulun le kasik info hehehe

kabintang posted on 6-3-2009 03:17 PM

Originally posted by lonelyme at 3-3-2009 12:13 http://mforum5.cari.com.my/images/common/back.gif
sesapa tulun le kasik info hehehe

saya leh kasi info, tp kene tanya hubby dulu, hubby saya sebelum ni wat projek ni ... pastu asyik kene kencing jer, so skang stop, tp kalo ade permintaan yg betul2, dia wat gak, lonely kat area mana ...

talapia posted on 23-11-2009 09:29 AM

saje aku up kan topic ni.... sbb aku nk tanye pada sape2 yg pernah wat awning / polycarb / atap genting.... baper harga ek? or sape2 yg bole bg quotation ke...

aku nk wat utk backyard.. size dlm 12'x5'.  aritu ada tanye2 kedai grill n awning... hmm.. dlm rm900. betul ke? dia kira sekaki 8 hingget. standard rege ke tu ek?

klau polycarb lak? apa pro n cons antara smua ni ek?

anyone yg pernah wat genting aje? aku taknak yg ada concrete... sbb klau taruk concrete.. kene mintak permit. nk yg pkai support sesiku tu je.

mkmh posted on 23-11-2009 10:01 AM

ni kontraktor saya punya harga,

ajiya - RM8 sekaki, memang tutup habis & tak dapat cahaya matahari,

polycarbonate (hollow) - RM12 sekaki, boleh dapat cahaya matahari,

polycarbonate (solid) - RM15 sekaki, sama seperti diatas tapi lebih kukuh,

harap dapar buat perbandingan harga,

talapia posted on 23-11-2009 10:58 AM

thanx mkmh...

k.. katakan rege ajiya tu (hehe baru ku tau ajiya tu awning eh).. rm8 sekaki. means klau dlm rege yg ku nak tu... 12' x 5' = 60sqft kan.. so.. 60sqft x RM8... should be rm480 je. tp apsal kedai2 yg aku tanye... quote rege mak ai... ada penambahan kira lain ke? ke... tu kira awning nye aje... besi2 support tu tak kira lagi?

mkmh posted on 23-11-2009 11:29 AM

harga yang diberi tu siap pasang,

maksudnya daripada setuju dengan harga tu sampai kita tengok mende alah tu siap dipasang,

secara logiknya mesti lah dipasang dengan besi support,

takkan kontraktor tu nak bagi atap ajiya tu sekeping jek kan,

berkenaan quotation tu ada baiknya cuba tanya kontraktor lain dan bezakan harganya,

mungkin faktor jenis besi jugak boleh jadi harga berlainan,

Hana posted on 23-11-2009 01:13 PM

ni kontraktor saya punya harga,

ajiya - RM8 sekaki, memang tutup habis & tak dapat cahaya matahari,

polycarbonate (hollow) - RM12 sekaki, boleh dapat cahaya matahari,

polycarbonate (solid) - ...
mkmh Post at 23-11-2009 10:01 http://mforum1.cari.com.my/images/common/back.gif

aisehh...aku punyer harga, hollow, RM13 sekaki
dah buat pun.
harga telah dibayar RM1700

contractor tu dpt dari internet ajer.

dia pasang dulu.
pastu dah siap pasang, aku bayar ajek.

talapia posted on 23-11-2009 04:17 PM

ooo.. kiranye rm8 sekaki tu means mende alah tu aje la ye... tak termasuk besi2 support sekali. ingatkan price dia complete mcm grill.. klau kata WI rm16 sekaki... bole taram darab je.. dapatle rege dia... ooo.. itu mcm eh... hmm... ada sesape pernah tanye pasal atap genting nye rege tak? my mom suggest pkai atap genting terus instead of awning.. katanye awning bising. anyone?

AnisSuraya posted on 23-11-2009 04:22 PM

ooo.. kiranye rm8 sekaki tu means mende alah tu aje la ye... tak termasuk besi2 support sekali. ingatkan price dia complete mcm grill.. klau kata WI rm16 sekaki... bole taram darab je.. dapatle rege d ...
talapia Post at 23-11-2009 04:17 PM http://mforum1.cari.com.my/images/common/back.gif

Anis dulu pasang awning nih..kontraktor tu charge sekaki persegi RM14.00 (termasuk support n pasang)...masa ujan tak der bunyik bising mana pun.....lepas reno rumah, pasang polycarbonate lak...:)

mkmh posted on 23-11-2009 04:35 PM

harga tu termasuk dengan besi support awning tu lah,

mkmh posted on 23-11-2009 04:38 PM

polycarbonate kurang bising bila hujan,

contoh yang dipasang dirumah saya,
http://i118.photobucket.com/albums/o81/kerapu_bucket/PB190375.jpg

kalau ajiya memang berdesing bunyiknya,

atap genting lagi bagus sebab senyap tapi regenye konpem mahal sebab guna banyak kayu,

nak menten pon senang kalau pecah satu ganti satu jek,

talapia posted on 23-11-2009 04:44 PM

haha.. genting surely lagi mahal eh? hehe.. cancel la...

hmm... klau polycarb... kaler apa yg sesuai utk tanaman n also tak begitu panas? sbb nk wat sidai baju + masak2 time kenduri ke.. + tanaman2ku berteduh sket. kale apa sesuai?

mkmh... kale yg u pasang tu... panas tak? nampak cantik dah tu...

mkmh posted on 23-11-2009 04:49 PM

kaler brown gitu,

kontraktor yg rekomen & tak panas pon,

alang2 buat bio sampe pueh hati,

talapia posted on 23-11-2009 05:01 PM

mkmh..

yg tu hollow ke.. solid? biasa dengar org kata klau hollow ni cepat berkulat la.. tak tahan lama la.. ntah.. tp pd ku.. dah dpt polycarb pon dah cukup cun. berkulat ke.. kt dapr je pon. cukup bajet.. kita extend kasi genting terus itu dapur... okla kan..

mkmh posted on 23-11-2009 05:04 PM

yang tu solid,

rege pon solid jugak,

talapia posted on 24-11-2009 09:46 AM

hmm.. smlm hubby dah gi survey lagi awning ni. patutla quotation org kedai bg tak sama ngan anggaran dlm kepala aku. rupanye ada teknik pengiraan dia. walaupon dia kata sekaki rm8. tp... awning ni tak datang sekaki sekaki. dia dtg 5 kaki skali. so klau nk guna 13kaki je.. kene beli 15 kaki jugak... dah tu... hok melengkung2 kiri kanan depan tu pon kira jugak... setiap tu sekaki la lbih kurang... so total termasuk tu smua baru la dpt quotation sebeno... hehe..

mkmh posted on 24-11-2009 10:27 AM

kiranya betul ler kos yg dia bagi tu?

macam polycarbonate yg dipasang dirumah saya tu datang segulung 6' x 20',

takde potong2 lagi sebab terus pasang atas frame besi tu,

umie_ayin posted on 24-11-2009 10:38 AM

salam...kt rumah kami pasang awning utk back yard...kecik je...9 x 3...sekaki dia charge rm15...lumpsum dia kira rm400 je...mahal ke murah ye? ape2pun, dh nk pasang khamis ni...xleh nk kate ape...:)

mkmh posted on 24-11-2009 11:02 AM

salam...kt rumah kami pasang awning utk back yard...kecik je...9 x 3...sekaki dia charge rm15...lumpsum dia kira rm400 je...mahal ke murah ye? ape2pun, dh nk pasang khamis ni...xleh nk kate ape...:)
umie_ayin Post at 24-11-2009 10:38 http://mforum3.cari.com.my/images/common/back.gif

awning ajiya ke polycarbonate?

kalau ajiya +- RM216

kalau polycarbonate hollow +- RM324

kalau polycarbonate solid +- RM405

umie_ayin posted on 24-11-2009 11:05 AM

20# mkmh

yg pastinye polycarbonate...tp solid ke hollow x sure...cmne nk bezakan ye?

umie_ayin posted on 24-11-2009 11:08 AM

21# umie_ayin

ok...yg solid tu dia mmg plain je...mcm mirror kan? yg hollow dia mcm frosted skit...betul kan? kami punye yg solid...mmg kalo ikut exact price rm405...tp dia bg diskaun rm5...jadi la...:)

mkmh posted on 24-11-2009 11:10 AM

betul ler kiraannya tu,

a'ah kalau yg solid tu plain jek,

umie_ayin posted on 24-11-2009 11:17 AM

23# mkmh

alhamdulillah...kalo hasil kerja nye ok...nanti bole bercita2 nk pasang awning same material utk car porch pulak...tp tu projek fasa ke 2 kot...sekali dgn ceiling...:)

mkmh posted on 24-11-2009 11:18 AM

buat dengan kontraktor mana tu?
Page: [1] 2 3 4 5
View full: nak tau rege awning