cheq-sue posted on 4-3-2009 11:45 PM

Alat senaman yang sesuai utk kuruskan badan

Salam...

Kita asyik bercakap nak kurus, slim atau lebih tepat lagi nak shape up our body.
Tapi kebanyakan kita bila berhajat nak kuruskan badan....we tend to discuss about diet menu. Tapi jarang yg membincangkan ttg teknik-teknik senaman atau alatan apa yg sesuai utk membantu kita membuat aktiviti bersenam...supaya dapat membakar lemak-lemak yg terkumpul di badan.

Beli "beautiful" sudah....diet Atkin sudah....kontrol makan pun sudah. Tapi semakin dikawal.....semakin memberontak nafsu makan kita. Akhirnya kita kecundang juga....Semua gara-gara diet. Apabila ingat nak kurus...kita cuma ingat diet....bila ingat diet kita hanya fikir bab kawal makan. Kita lupa perkara yg juga penting iaitu senaman.

Sebagai wanita, isteri, ibu ataupun gadis....kita fikir kerja-kerja rumah yg dilakukan sudah cukup memadai sebagai senaman....

cheq-sue kat sini selain nak berkngsi pengalaman juga nak tanya kepada kawan-kawan semua....apakah alatan senaman yg u all ada dirumah utk membantu u all bersenam? Apakah ianya digunakan sepenuhnya? adakah ia efektif dlm membantu menurunkan berat badan korang?

cheq-sue sebenarnya sedang menghadapi masalah yg sama spt di atas....maka dgn ini berhasrat nak membeli alat senaman pula....yg mana sesuai? selain itu cheq-sue merasakan sauna dirumah juga mungkin dapat membantu. Apa pendapat korang pulak?

a.ceCCo posted on 5-3-2009 12:34 AM

tak payah kena ada alat pun tak pa. make do apa yang ada kat umah tu pun dah oke. cecco baca kat artikel mana tah :)

kalau rumah ada halaman, rajin2 lah buat gardening. keluar peluh. nak chop chop ranting pokok pun mengeksersais tangan kita apa?

kat tangga pun boleh. just step up then step down balik.

cecco jalan kaki je banyak kat sini. dalam sebulan, dah kurang 5kg. tapi yang peliknya cecco makan cekelat banyak. entah nape leh turun 5 kg ;P

AnitaSabrina posted on 5-3-2009 12:34 AM

For me, senaman yang paling efektif is walking.  Jalan-jalan keliling taman dengan hubby, my sons or even neighbours.  

Kat rumah ada bermacam jenis alat senaman.  Treadmill, exercise bike, slimming belt, benches, weights..........Semua ni efektif kalau digunakan.  

............sekarang semua ni tak digunakan.  Temporary shutdown - until I fully recover from my fracture.  Nasib baik berat dah turun banyak lepas surgery.

My 2 cents.  Jangan terlalu risaukan berat badan.  Take it easy and motivate yourself to keep moving.  Even kat rumah jangan duduk je depan tv or computer.  Bangun kejap-kejap and move around.  Pastu 3 times a week mesti kena exercise at least for 30 minutes.  Kalau malas sangat nak exercise, indulge in vigorous making love sessions (ni only for married people ya).  ;P

mama_boomboom posted on 5-3-2009 08:12 AM

Originally posted by cheq-sue at 4-3-2009 23:45 http://mforum2.cari.com.my/images/common/back.gif
Salam...

Kita asyik bercakap nak kurus, slim atau lebih tepat lagi nak shape up our body.
Tapi kebanyakan kita bila berhajat nak kuruskan badan....we tend to discuss about diet menu. Tapi jar ...

mama ada buka satu thread....dah lama...mungkin boleh refer kat sini alat2 senaman..
cuma tajuk mama bukan le utk kurus semata- mata..
cuma nak motivasi kan diri...dah beli agar rajin guna je..

Link ini..kut boleh membantu ...


http://mforum2.cari.com.my/viewthread.php?tid=343014&extra=page%3D5

ahmad78 posted on 23-3-2009 01:11 PM

saya suka naik tangga bila di pejabat..kebetulan rumah saya tiga tingkat..so naik ke master bedroom tingkat 3 consider senaman gak la..tapi badan saya tetap maintain ...haha..maintain lebih kg...

baru2 ni saya ada beli body shaker brand ogawa...saya rasa ada effect gak la benda ni..sebab dia shake kan body kita..kira goncang satu badan gak la..

ahmad78 posted on 23-3-2009 01:13 PM

tahun lepas saya ada  beli basikal takasima..masalahnya..saya ni memang malas nak berbasikal depan tv..sebab penat.(hahha mcmana la nak kurus)..so saya jual basikal tu..beli RM1200,..cukup setahun jual RM450..rugi kan? tapi tak apalah..dari tak guna..baik jual..

then saya beli ogawa body shaker mcm Gintell tu..RM2088...skrg ni dok goncangkan badan dengan benda alah tu lah tiap2 hari..sambil menonton SPA Q 2.

fadzssha posted on 23-3-2009 02:02 PM

fadz ader bola senaman yang besar

p nak sit up ke hape ke lambat laa..sudahnya duk henjut2 jer dpn bola tu sambil tgk spa q..penat n peluh gak...bila bhenti mggigil kaki...:P

ira79 posted on 23-3-2009 02:53 PM

alatan senaman ni sebenarnyer saikologi je. bila xde.. byk alasan utk tak bersenam dan nak beli. bila dah beli.. malas pulak nak pakai. banyak je alasan utk taknak pakai. :-) betul kan? hehe.. biasa la tu.

for myself.. i prefer senaman yg tak pakai alatan. actually dari kecik minat aerobics nih. tapi takat buat sendiri.. cari steps dari internet.. atau majalah.. pastu buatler sendiri. apape pun cabaran paling besar ialah diri sendiri. kalo dah malas.. memang apa pun tak jadi. vitamin M itu yg kena buang jauh2.

kalo dulu memang selalu check xbleh ada isi kalo cubit kat perut/pinggang.. mak pun tau.. kalo dah ade isi sure sibuk sit up dan mcm2 lagik. mcm biasa la.. i also got the M stuffs.. especially bila ada 3 bebudak kecik kat umah. bila buat senaman diorang yg sibuk lompat2.. gelak2... pastu si kecik yg merangkak nak sibuk panjat. tapi the choice is in your own hands. takan nak bagi nampak spare tyre kot kalo pakai baju yg slightly fit? drpd duit tu bazirkan utk beli slimming pills atau slimming center.. elok gak kalo take around 15mins per day for simple steps. ikutler area mana yg nak ditarget. kalo buat whole body lagi bagus. :-)

ahmad78 posted on 24-3-2009 10:37 PM

betul tu Ira...kalau dah ada alat senaman, memang malas nak guna, especially lepas 2-3 bulan.
sebab tu saya jual basikal takasima then beli alat senaman baru, body shaker ogawa. so far, sejak saya beli dari december, kira ok la..maintain exercise dengan alat tu. tapi tak adalah berpeluh lak dengan shaker tu. tak mcm naik basikal exercise.

alamanda_juza posted on 25-3-2009 10:27 AM

Bagi alamanda_juza....senaman tuk cepat kurus adelah skipping dan pumping...sbb alamanda_juza amalkan memang jadi turun le 2-3kg..tp kena rajin buat le...
masa mula2 nak start tu susah sikit dan rase letih sgt...tp klu slalu amalkan memang best badan jadi ringgan je....jadi sehat....skr ni alamanda_juza tak amalkan sbb pregnant...tp rase rindu ngat nak skipping...:loveliness:

samax posted on 12-3-2011 12:54 AM

patutla dalam mudah.my ramai orang nak jual treadmill dia dengan alasan yang sama..JARANG GUNA (malas la tu...):lol:

peachlily^ posted on 12-3-2011 05:05 PM

the best workout equipment is your own body!

mnh_2004_mnh posted on 12-3-2011 05:49 PM

tak perlu...lari kat tasik...
jogging.. :)

HerSheys posted on 13-3-2011 12:46 AM

aah guna body je sbg alat utk bersenam... tambah weight cam dumbbell jek... :D

veriton77 posted on 13-3-2011 04:41 PM

tahun lepas saya ada  beli basikal takasima..masalahnya..saya ni memang malas nak berbasikal depan t ...
ahmad78 Post at 23-3-2009 13:13 http://eforum.cari.com.my/images/common/back.gif


    so far ok tak ogawa tu??? efektif ke? part perut rasa best @ fit tak??

nurryn posted on 13-3-2011 07:36 PM

Alat senaman ni, kena ikot aper yg u suker buat.. Cam aku, gi gym dulu.. Test equipmnt yg sesuai.. Tgk fungsinyer.. Thn baru beli.. Penting ko tanyer personal trainer, nk kurus alat yg mna.. Takut built musle jer..

Cam aku, tiap pagi skywalker 30 mins... Tu mmg acara wajib tiap bgn pgi.. Kena jdikn habit.. Else, once stop pyh nk start blk.. Reason aku pilih yg ni.. 1 bdn moving, tone down e whole body.. Cumer nk flate kn perut jer aku guna cara lain.. :)

tembamgirl09 posted on 14-3-2011 08:29 AM

guna apa yg ada disekeliling kita dah cukup. Bukannya apa..kalu dah beli alat senaman musti d gajah putih punyerrr~ cam aii laa nasib baik beskal tu murah je ahaks!
Macam bam..dah boring giler, wa bantai je naik tangga opis ni dari tkt 1 - 22 ..hamik kooo rasa nak pitam kekekekkee~

aini01 posted on 14-3-2011 10:33 AM

yup..alat senaman hanye laa medium saja..yg penting kene ade spirit to lose weight..kalo penyakit M still bermaharaja lela..bli laa ape2 dlm dunia ni..mmg tkkan lose weight geks..

always remember..diet n workout r good combination...these two must go along...and...diet sbnrnye memainkan peranan plg penting..it's 80% of ur way to lose weight...and the rest would be how u work out ur body...so..watch ur diet intake wisely...diet tk maksud kene restrict all the foods...
but..eat wisely..eat more natural food...n cube prevent/reduce process food..our body is genius..they could process natural food ver easily..tp kalo u guys keep on eating those process food such as sosej..naget..and all the fast food craze..confirm it will take time to digest..

compare to rice...grains..beans//lentils...veggies..this is natural food..

so ur first step is ur diet...not what equipment u should buy..then..after u have revise abck ur diet..then check out the possible way to whip ur body..be active..find the best way to workout ur body..ade seribu 1 cara utk bersenam.. sb nye...one workout might work for this lady..but that thing migh not work wonder to u..

just my 2 cents

mama_boomboom posted on 14-3-2011 10:37 AM

yup..alat senaman hanye laa medium saja..yg penting kene ade spirit to lose weight..kalo penyakit M still bermaharaja lela..bli laa ape2 dlm dunia ni..mmg tkkan lose weight geks..

SETUJU .....

kaknabB3 posted on 15-3-2011 09:30 PM

kebanyakan forumers kat sini semua muda2 ada sapa2 x yang umur macam kaknab over 50 years. kaknab la ni 55. kaknab buat senaman foc hari2 aerobic dance, sekurang2 1 jam. berpeluh badan buang toxin. kaknab xade lah skip meal makan macam biasa, wpun dah menopause tapi xade apa2 penyakit, badan sentiasa active, kaknab ni xade risalah letih dari dulu lagi. jadi kalau kita selalu exercise badan kita xrasa letih langsung. tidur mesti cukup.

HerSheys posted on 15-3-2011 09:49 PM

wah kaknab ni mesti energetic cam org muda... like... active lifestyle!!!!

tembamgirl09 posted on 16-3-2011 07:50 AM

kebanyakan forumers kat sini semua muda2 ada sapa2 x yang umur macam kaknab over 50 years. kaknab la ...
kaknabB3 Post at 15-3-2011 21:30 http://mforum2.cari.com.my/images/common/back.gif
harus mencontohi kak nab nih:C

mama_boomboom posted on 16-3-2011 08:06 AM

kebanyakan forumers kat sini semua muda2 ada sapa2 x yang umur macam kaknab over 50 years. kaknab la ...
kaknabB3 Post at 15-3-2011 21:30 http://mforum4.cari.com.my/images/common/back.gif

mama pun dah tua gak.......:sweat3:

aini01 posted on 16-3-2011 09:41 AM

wow..superb laa kak nab ni..i wish dat i'll be like u when i hit that kinda age...

inspirational!!

kaknabB3 posted on 18-3-2011 09:45 AM

itu petua kaknab supaya sihat selalu. ni youtube kaknab siap rakam lagi bila aerobik hahahahahttp://www.youtube.com/results?search_query=kaknab1
Page: [1] 2
View full: Alat senaman yang sesuai utk kuruskan badan