syamen posted on 6-3-2009 03:14 PM

Kedai Gunting Rambut

Assalamualaikum semua warga forum,Setelah syamen cari randomly thread mcm ini tidak jumpa, jadi syamenbuka thread yang baru la yer. Sebenar nya my hubby berhajat nak bukakedai gunting rambut, lagipon syamen juga galakkan dia buka kedai sebabkat mana-mana susah nak tengok kedai gunting rambut melayu..kebanyakannya mamak or india, hubby ni dia jenis cerewet klau orang guntingrambut x macam yang dia suka, mesti bila balik dia akan orter baliksampaila sekarang dia gunting sendiri.. hehe boleh bayangkan takgunting rambut sendiri? .. susah kan.

Lagipon tak lama lagi syamen juga akan berhenti kerja sebab ambil vss,company tawarkan vss jadi syamen rasa baik ambil sebelum kena buangmacam tu jer Punca syamen berani ambil vss ni sebab sekarang ni tengahgiat ambil tempahan jahit tudung(mcm kat signature tu), alhamdulillahrezeki yang Allah bagi tak siapa menduga, bermula dari kecil- kecilandan sekarang dalam perancangan nak tambah mesin jahit..

Jadi kami plan nak buat kedai bersebelahan, satu kedai jahit dan satulagi kedai gunting rambut.. cumanya gunting rambut ni kalau boleh hubbynak pergi ikut mana2 kursus dahulu.Dah telefon MARA tapi katanya cukuporang baru Mara panggil sebab x ramai orang yang ambil kursus macamni...

So nak minta pendapat dan sesiapa yang tahu kat mana ada tawarkankursus ni.dan juga area tapak yang sesuai untuk biz macam ni. Bagisyamen klau kita ceburkan bidang yang berkemahiran insyaallah akanbertahan lama .. sebab permintaan tak putus.. Plan untuk jangka masapanjang sehingga ke anak cucu kita untuk wariskan perniagaan kita..

sinar_inspirasi posted on 6-3-2009 03:24 PM

Reply #1 syamen's post

tahniah nurul....... semoga berjaya...... jgnlupa baju muslimah nanti........ hehehe:D :D

qash posted on 6-3-2009 03:40 PM

Balas #1 syamen\ catat

Kursus gunting rambut nak murah ader mahai (dlm rm600-700) ader ...
Nak murah kena tanya kat Kolej Komuniti, ader yg tawarkan kursus tu yuran pun murah. Yg mahai sket ni siap ader sijil.

sinar_inspirasi posted on 6-3-2009 04:13 PM

peralatan bleh beli kat china.. mcm brg2 saloon ke... kat sana murah2.. rambut palsu pun byk kat sana...... hehehe

satu lagi.... kerusi empok utk kedai gunting ni byk sngat kat sana.

qash posted on 6-3-2009 05:15 PM

Originally posted by sinar_inspirasi at 6-3-2009 16:13 http://mforum5.cari.com.my/images/common/back.gif
peralatan bleh beli kat china.. mcm brg2 saloon ke... kat sana murah2.. rambut palsu pun byk kat sana...... hehehe

satu lagi.... kerusi empok utk kedai gunting ni byk sngat kat sana.


Waaaa, kat msia ni ader 2 company cina yg monopoli segmen peralatan saloon ni. Derang yg supply utk salon2 , sekolah2 & intitut kemahiran (tender2 gomen) .... hahaha kaya derang. Barang2 derang pun dari china gak aku tgk, takde yg spesel pun.

matakucing posted on 6-3-2009 09:54 PM

syamen, elok sangat tu...cepat-cepatlah suh hubby awak g kursus pehtu buka kedai gunting
sekarng ni tengok asyik india jer yg banyak...
dan jangan tak tahu bangla pun dan indon pun dah ada yg buka kedai gunting...:o

kekbelacan posted on 7-3-2009 02:27 AM

Reply #6 matakucing's post

makan apa tu nak kurus sampai 47kg ....:o

kegimaru posted on 7-3-2009 11:03 AM

kat giatmara shah alam ada kursus gunting rambut..6 bulan intensif

kekbelacan posted on 7-3-2009 03:31 PM

berapa ongkos nya  neng...

syamen posted on 7-3-2009 04:12 PM

Originally posted by sinar_inspirasi at 6-3-2009 15:24 http://mforum2.cari.com.my/images/common/back.gif
tahniah nurul....... semoga berjaya...... jgnlupa baju muslimah nanti........ hehehe:D :D

sinar , tqvm.. saya bermula dengan selalu membaca posting ko.. dan membina keyakinan diri..hehe dulu saya x minat berniaga tapi bila baca kata2 semangat dan pengalaman dan juga nikmat nya berniaga saya cuba..alhamdulillah.. Allah tunjukkan jalan..
nak bawak baju muslimah ka..wahh setapak lagi maju ke depan ..

syamen posted on 7-3-2009 04:14 PM

qash,
klau kursus yg rm700-800 tu mmg layak buat saloon tu.. :loveliness:

syamen posted on 7-3-2009 04:36 PM

Originally posted by qash at 6-3-2009 17:15 http://mforum2.cari.com.my/images/common/back.gif
Waaaa, kat msia ni ader 2 company cina yg monopoli segmen peralatan saloon ni. Derang yg supply utk salon2 , sekolah2 & intitut kemahiran (tender2 gomen) .... hahaha kaya derang. Barang2 de ...
itu la keburukan nya kat kita, sebab cina ni mmg cepat merebut peluang. Jadi klau korang nampak ada peluang cepat beritndak jangan TERlalu berfikir mcm topik 'KERJA KERAS .. terus buat'. Yang syamen perhatikan orang sekeliling syamen berfikir terlalu lama dan takut menghadapi risiko .. dan terlalu banyak 'KALAU'

syamen posted on 7-3-2009 04:41 PM

Originally posted by matakucing at 6-3-2009 21:54 http://mforum2.cari.com.my/images/common/back.gif
syamen, elok sangat tu...cepat-cepatlah suh hubby awak g kursus pehtu buka kedai gunting
sekarng ni tengok asyik india jer yg banyak...
dan jangan tak tahu bangla pun dan indon pun dah ada yg b ...

adoii sudah la dengan non bumi.. campuq lagi dengan warga asing pakat mai menega kat malaysia ni.. isk isk:L

kek belacan ,

saya dok heran apa maksud hilang 45kg..rupanya tgk kat sign mata kucing..hhehe

[ Last edited by  syamen at 7-3-2009 16:54 ]

puakumbu posted on 7-3-2009 06:48 PM

saya suka tengok idea yang kedai2 gunting rambut buat sekarang tu, ala yang gunting rambut RM 12 for 10 min..ramai jugak customer depa.

semoga berjaya ya syamen.

urban_ann posted on 7-3-2009 10:24 PM

kursus gunting rambut ada kat pusat giat mara

hazel23 posted on 8-3-2009 02:09 PM

Originally posted by qash at 6-3-2009 17:15 http://mforum3.cari.com.my/images/common/back.gif



Waaaa, kat msia ni ader 2 company cina yg monopoli segmen peralatan saloon ni. Derang yg supply utk salon2 , sekolah2 & intitut kemahiran (tender2 gomen) .... hahaha kaya derang. Barang2 de ...

maybe tuan rumah bole jadi pemborong benda2 ni, yelah, vss modal dah ada....

byk saloon melayu kat kl ni, bole cari yg dah 10 tahun operasi, mungkin dah cukup haul utk tukar peralatan.

matakucing posted on 8-3-2009 09:36 PM

Originally posted by kekbelacan at 7-3-2009 02:27 http://mforum3.cari.com.my/images/common/back.gif
makan apa tu nak kurus sampai 47kg ....:o


hehehe adalah dok amalkan produk S.A.L, tak blh taip penuh sini kang org kata nak promote lak...:lol:

berbalik pada topik syamen..
bisnes gunting rambut memang lumayan, ada sedara kat johor siap ada pekerja lagi..org singapore suka g gunting kat kedainya...

syamen posted on 9-3-2009 01:33 PM

Originally posted by puakumbu at 7-3-2009 18:48 http://mforum2.cari.com.my/images/common/back.gif
saya suka tengok idea yang kedai2 gunting rambut buat sekarang tu, ala yang gunting rambut RM 12 for 10 min..ramai jugak customer depa.

semoga berjaya ya syamen.
gunting biasa RM12 ? kat sini kedai biasa  RM8~10 jer.. ok gak tu. Budak2 RM5 kot..saya pon x pasti sbb x penah bawak anak p kedai..ayah dia gunting sendiri
Thx

kekbelacan posted on 9-3-2009 10:42 PM

Originally posted by urban_ann at 7-3-2009 22:24 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
kursus gunting rambut ada kat pusat giat mara
hanya di giatmara shah alam #55196829 alamat : bekas balai polis batu 3, jln batu 3
dan ampang jaya #41074452 alamat: 2 jln AU 5C/14 taman lembah keramat

moga bermanafaat.
kalau dah call pls info kat sini berapa bayaran ok :)

derihje posted on 9-3-2009 11:30 PM

ok gak kot buka kedai gunting...

nanas_tanjong posted on 10-3-2009 11:13 AM

Originally posted by syamen at 6-3-2009 15:14 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
Assalamualaikum semua warga forum,Setelah syamen cari randomly thread mcm ini tidak jumpa, jadi syamenbuka thread yang baru la yer. Sebenar nya my hubby berhajat nak bukakedai gunting rambut, lag ...

bagus.

tapi kalo nak wariskan anak kedai gunting rambut ni..kena ada plan jangka pjg. plan yg boleh mengujakan ko. kalo xde plan yg mengujakan ko...meaning that u are not really buat plan jangka pjg and not really have an idea apa itu yg d makusdkan dgn mewariskan kpd anak2. just my 2 cents.

anyway,keep the ball rolling...

syamen posted on 11-3-2009 04:11 PM

Originally posted by puakumbu at 7-3-2009 18:48 http://mforum5.cari.com.my/images/common/back.gif
saya suka tengok idea yang kedai2 gunting rambut buat sekarang tu, ala yang gunting rambut RM 12 for 10 min..ramai jugak customer depa.

semoga berjaya ya syamen.

10 orang min la ye? mcm tu kawasan IPT ok la kan sebab sekali dtg dengan kawan2 angkut 10 org sekaligus.. Kat sini ada
IPT UITM dan MRSM. Situ kawasan kampung.. dah ajak hubby g tengok2 kawasan tu .. tapi masa belum mengizinkan lagi

syamen posted on 11-3-2009 04:14 PM

Originally posted by hazel23 at 8-3-2009 14:09 http://mforum5.cari.com.my/images/common/back.gif


maybe tuan rumah bole jadi pemborong benda2 ni, yelah, vss modal dah ada....

byk saloon melayu kat kl ni, bole cari yg dah 10 tahun operasi, mungkin dah cukup haul utk tukar peralatan.

kak hazel, dpt vss ciput jer.. x byk mana sbb company kecik.. dulu da penah amik masa gawat time 99/2000. yg tu company besar.. ok gak la dpt pampasan x keja setahun.. ahahha tapi masa tu x fikir bisness pon cuma ingat nak mintak gomen
jak..alih2 x dpt pon gomen .. :lol:

syamen posted on 11-3-2009 04:18 PM

Originally posted by kekbelacan at 9-3-2009 22:42 http://mforum5.cari.com.my/images/common/back.gif

hanya di giatmara shah alam #55196829 alamat : bekas balai polis batu 3, jln batu 3
dan ampang jaya #41074452 alamat: 2 jln AU 5C/14 taman lembah keramat

moga bermanafaat.
kalau dah call p ...

Saya dok kedah .. klau nak pegi shah alam tu jauh gak tu, da tel giat mara kat penang tapi itu la .. cukup orang baru nak panggil kursus. Kursus pon kejap jer 3-4 hari jer kot. Yuran kursus RM30. Dia ajar basic menggunting rambut dan ada sijil.

syamen posted on 11-3-2009 04:20 PM

Originally posted by nanas_tanjong at 10-3-2009 11:13 http://mforum5.cari.com.my/images/common/back.gif


bagus.

tapi kalo nak wariskan anak kedai gunting rambut ni..kena ada plan jangka pjg. plan yg boleh mengujakan ko. kalo xde plan yg mengujakan ko...meaning that u are not really buat plan  ...

insyaallah harap perancangan ini berjalan lancar :loveliness:
Page: [1] 2
View full: Kedai Gunting Rambut