lemonade_ice posted on 25-3-2009 09:44 AM

KOS BERSALIN

salam,
nak tanya pada ibu2 yang dah bersalin...
xkira la kat private ke, gomen ke, umah ke (ada lagi ke orang bsalin kat umah? :o )..
bersalin normal ke, c-sec ke..berapa kos bersalin yang dikeluarkan?..dan berapa hari stay kat situ?
sesaje untuk panduan yang belum bersalin kot2 kena la spend lebih kannn...

lemonade blum lagi....:$
-sis bsalin normal hanya rm7 kat hosp. kerajaan tpg, tgl 1hari je cls 2..sb kje gomen..
-sepupu lemonade pulak byr deposit rm800, hosp gomen ipoh cls 1..bersalin normal gak..
xingat brp hari n jumlah kena caj masa dia kuo..:L

afzanieza posted on 25-3-2009 09:49 AM

me bayar 18 ringgit... hosp gomen...
dok 3 hari...
sebab cezer....

lemonade_ice posted on 25-3-2009 09:52 AM

Originally posted by afzanieza at 25-3-2009 09:49 http://mforum6.cari.com.my/images/common/back.gif
me bayar 18 ringgit... hosp gomen...
dok 3 hari...
sebab cezer....

hosp gomen ni, bb serah kat kite untuk jaga sendiri kan?..
afzanieza c-sec 3 hari tu kena jaga sendiri gak ke?

Mya111 posted on 25-3-2009 09:56 AM

Kat melaka murah..

aku bersalin kat Putra Hosp, normal..dlm RM1600++..dok 1-2 hari..tak ingat le..

masuco posted on 25-3-2009 09:58 AM

Originally posted by lemonade_ice at 25-3-2009 09:44 http://mforum5.cari.com.my/images/common/back.gif
salam,
nak tanya pada ibu2 yang dah bersalin...
xkira la kat private ke, gomen ke, umah ke (ada lagi ke orang bsalin kat umah? :o )..
bersalin normal ke, c-sec ke..berapa kos bersalin yang di ...

sjmc = rm4000.00 keatas
pusrawi = rm2500.00 keatas

for 3d2n

tehlaut posted on 25-3-2009 10:01 AM

Originally posted by masuco at 25-3-2009 09:58 http://mforum6.cari.com.my/images/common/back.gif


sjmc = rm4000.00 keatas
pusrawi = rm2500.00 keatas

for 3d2n
pusrawi mana ek?

hanibee posted on 25-3-2009 10:02 AM

aku baru bersalin.. czer.. kat pusat perubatan naluri, wangsa maju

3 kali induce, last2 emergency czer
duduk 5 mlm 6 ari..

total cost = 7600++ :mad:

afzanieza posted on 25-3-2009 10:03 AM

Balas #3 lemonade_ice\ catat

yup... jaga sendiri...
tapi mak or sedara boleh tunggu waktu malam...
cam me... mak memang tak leh nak tunggu... tapi nurse tolong....
pepagi.. nurse mandikan baby....
lepas buka tiub air kencing... kena bangun sendiri kalo nak kencing....
tapi me... masa awal2 tu tekan je bell panggil nurse tolong.... dah kuat sket baru bangun sendiri...

afzanieza posted on 25-3-2009 10:08 AM

Balas #3 lemonade_ice\ catat

tapi masa first day lepas czer tu.. nurse amik dok ngan dia....
sebabnya masa me czer.. banyak bleeding.... so dr soh rest and under monitor...
tu yang nurse amik jaga..... cam me ari tuh czer pagi....
tengah malam baru nurse antar baby kat me.. n nurse tu dah siap bagi minum susu  kat baby...

gwenrocks posted on 25-3-2009 10:12 AM

aku deliver emergency c-sect kat pantai medical centre.
total stay 6 days 5 nites.
baby was in nicu 4 nites.
normal single room.

total cost RM10k ++

aziiemy posted on 25-3-2009 10:12 AM

kalau swasta selalu pakej utk normal delivery - 2 hari 1 malam.. kalau ceaser.. lebih skit.. 3 hari 2 malam kot..
demc saya kena rm2400.. normal delivery + vacuum..

more or less, caj depends on
-bilik kita pilih : single room or double room or suite (gynae caj pun ikut rate bilik )
-additional like kena vacuum, epidural, gas, baby kena kuning ker etc
-lain lain caj tambahan:- kalau admit malam, kenalah bayar lebih skit (dah kira overtime), kalau kena delivery on public holiday or weeken pun ada extra caj..:lol:

kebayaunggu posted on 25-3-2009 10:20 AM

Originally posted by lemonade_ice at 25-3-2009 09:44 http://mforum2.cari.com.my/images/common/back.gif
-sepupu lemonade pulak byr deposit rm800, hosp gomen ipoh cls 1..bersalin normal gak..


ku bersalin dlu pon dk cls 1 gomen.. hkl
induce 2 kali normal delivery...
ddk 3 hr 2 mln..
xsmpi rm800 lah...

nailoufar posted on 25-3-2009 10:21 AM

saye bersalin kat pantai medic centre, ayer keroh melaka.normal. duk dalam 1/2 hari je(double room) sebab takde ape2 implikasi. kene dalam rm15++. mase kat labour room tu best la....selesa n rase privacy.

wjc610 posted on 25-3-2009 10:22 AM

aduhaiii............mahalnya nak beranak..........:mad: :mad:

tehlaut posted on 25-3-2009 10:23 AM

mcm u all klu yg panel tuh... let say terover charge dr company cover... kena bayar waktu tuh jugak eh? ke bayar ansur?

atee posted on 25-3-2009 10:27 AM

aku bersalin dkt klinik ibu kota,jln ipoh,kl.
1.rm1000-(2d1n-normal),2.rm1300-(3d2n-normal)
3.rm1200-(2d1n-induce)
monthly checkup dlm rm50 ++ ~rm60++ (scan+vitamin 2 jenis)
kalau amik darah dlm rm70~rm80 ++
kira murah juga ler,bayar sendiri company ..x tanggung 1 sen pun :L

[ Last edited by  atee at 25-3-2009 10:45 ]

mias_2004 posted on 25-3-2009 10:48 AM

Reply #15 tehlaut's post

my company punya stail, bayar sendiri dulu full,  then claim from from company....so duit cash or credit card mmg kena sedia awal2 la..... klu terlebih dr limit (rm2500), sendiri tanggung la... no ansur2.

hanibee posted on 25-3-2009 10:48 AM

Reply #15 tehlaut's post

kena byr sebelum discharge..  mcm dlm my case, sebelum operate, hospital mintak deposit.. tp aku bagi guarantee letter from company.. masa nak discharge, baru settle amount yg nak kena top up..

mamapea posted on 25-3-2009 10:56 AM

aku c-sec emergency...dok kat wad 3d2n...hstpl bersalin kl je...
kalau tak salah aku bwh 150 aku kena byr...lgpun aku keje bkn ngan gomen...
anak aku kt NICU sebulan...
kena byr 150 je...

tehlaut posted on 25-3-2009 11:01 AM

walawehhhhh.... klu 10 k... company cover 3k, kena la cari 7k waktu tuh jugak? maakkkkkk

kunnut posted on 25-3-2009 11:02 AM

aku kena rm18 jer....
hospital kerajaan....
pagi bersalin ptg dh blh balik....

bersalin normal.....:loveliness:

tehlaut posted on 25-3-2009 11:05 AM

Originally posted by kunnut at 25-3-2009 11:02 http://mforum6.cari.com.my/images/common/back.gif
aku kena rm18 jer....
hospital kerajaan....
pagi bersalin ptg dh blh balik....

bersalin normal.....:loveliness:
kunnut... due date hang sama ngan anniversary den.....:$

dinihari posted on 25-3-2009 11:07 AM

Originally posted by tehlaut at 25-3-2009 10:23 http://mforum5.cari.com.my/images/common/back.gif
mcm u all klu yg panel tuh... let say terover charge dr company cover... kena bayar waktu tuh jugak eh? ke bayar ansur?

Mcm Dini dah 2 kali bersalin c-ser kat SJMC....masa nak masuk wad tu....x perlu nak bagi apa2 deposit sebab company hubby ada cover 2k untuk maternity cost.....tapi bila dah discharge....kena lah settle yang lebih2 tu secara cash atau pakai credit card lah...memang x de bayar ansur2....

Masa bersalin anak pertama....tahun 2005....c-ser....3 hari 2 malam...kosnya dalam 6k lebih......termasuk lah 1k++ cost untuk nursery....sebab most of the time...baby dok kat nursery...nurse yg jaga baby....

Masa bersalin anak ke 2....tahun 2007...c-ser jugak....3 hari 2 malam..kosnya dah cecah 7k lebih....termasuk jugak cost nursery 1k+++

Ada sesiapa kat sini yg bersalin c-ser kat SJMC tahun nie....nak tahu lah kos untuk tahun ni berapa ekk..

Sebab Dini due dlm bulan May nanti....so...stil buat perbandingan samada nak bersalin c-ser kat SJMC atau Pantai Medical, Bangsar

kunnut posted on 25-3-2009 11:12 AM

Reply #22 tehlaut's post

yekah....:loveliness:
senang ler sy nak ingat ko punya anniv yek....:loveliness:

lemonade_ice posted on 25-3-2009 11:14 AM

Originally posted by tehlaut at 25-3-2009 11:01 http://mforum6.cari.com.my/images/common/back.gif
walawehhhhh.... klu 10 k... company cover 3k, kena la cari 7k waktu tuh jugak? maakkkkkk

baru dgr brsalin sampai 10k...:L :L
Page: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
View full: KOS BERSALIN