redmh posted on 1-4-2009 05:34 PM

Tadika PASTI (Pusat Asuhan Tunas Islam)

Post Last Edit by mamahusna at 29-11-2011 13:20

Salam nak tanya sikit.....sapa ada hantar anak kat tadika ni? Tengah survey kat area aku ada ke tak tadika ni?

akinari posted on 1-4-2009 06:16 PM

saya pernah dengar...bagus gak tadika tu..tapi payah skit ar nak cari....

apa2 pun saya tak 'PASTI"....:(

Lily_Savage posted on 6-5-2009 02:31 PM

Anakku belajar tadika pasti. Kat kawasan kecik ni ada2 pasti..satu yg biasa. Yg anakku belajar ni kenkonon nama pasti elit sbb dia jd sampai kul 6. Kelas 8.30 - 12. Lepas tu ada kelas KAFA n mengaji.

Setakat 4 bulan anak aku belajar, ni pro n kons nya
1. Bab agama mmg best sgt. Belajar x sampai sebulan segala jenis doa blh hafal (kebetulannya sebelum sekolah pun dah banyak doa dia baca).
2. Dah hafal beberapa surah lazim dan alfatihah
3. Dah blh solat n komplete bacaan dlm solat
4. Iqra' dah kenal sumer walopun baru baca iqra' 3. Tp kalo suruh baca iqra'6 pun dah boleh.
5. bab2 akidah, dosa pahala dah ditanamkan sejak kecik walopun budak tu masih belum faham rationalnya.
6. Balance ngan senaman, mengenal IT, permainan..etc.


kons nya..
1. BM dan BI agak kurang. Ada buku dan homework sumer tp maybe latih tubi dlm bab BI terutamanya agak kurang. Hasilnya anakku yg belum kuajar kat umah, masuk sekolah pun masih belum pandai baca BI. Aku agak risau bab ni.
2. Math pun ala2 okay..boleh kenal sumer nombor..tapi campur dan tolak boleh lah, more than that belum. Dan aku x nampak intensif sgt program math nya. Tp ni aku x risau sgt. pasal ni.

Cam my SIL, anak2 dia 5 tahun dia hantar ke TAska yg mahal skit..like Hira' ke, Aulad ke..so that at 5, anak2 dia dah lancar baca in BM n BI. 6 Tahun dia hantar PASTI (nak cut cost sket), supaya anak2 pandai agama. Aku rasa bagus gak dia wat camtu.

aja_cute posted on 29-6-2009 09:35 PM

Anak2 aku hantar ke PASTI... so far ok.. before standard 1 dah pandai baca... Bab agama pun pandai, baca doa pun pandai, kadang2 lebih pandai dr maknya hehehe.. Alhamdulillah..

ira79 posted on 3-7-2009 05:33 PM

haku anto anak gi tadika biasa sbb pasti kat area umah ni pro pas. tak patutler nak expose anak kecik tu kat politik. dah la haku satu family tak minat politik.. so yg mana ada bau2 politik memang takde aku nak pegi pun. tadika kemas pro umno.. so aku anto tadika yg takde elemen politik. puas ati. cuma tahun depan tak pasti nak anto prasekolah atau continue dgn tadika skang.

sue_aina2 posted on 8-7-2009 11:31 AM

aku antar anak ke tadika pasti gak sekali ngan taska..setakat ni ok...puas hatilah

MariaClara posted on 8-7-2009 02:05 PM

x pnh dgr pulak kt kemas dia ajar psl politik..

bby2124 posted on 9-7-2009 11:36 AM

saya setahun aje antar pasti. untuk agama mmg tip top. tapi dari segi membaca + mengira.... kena antar sekolah lain. tapi pasti nie banyak cawangan. dan setiap cawangan berbeza2 begitu juga dengan cikgu. untuk permulaan bagi kanak2...pasti adalah yang terbaik untuk akhlak anak kita

hakeeya posted on 18-7-2009 12:39 PM

pengalaman saya;
cikgu dia x berapa nakngajar.... homework xde chk sangat... buku laihan byk yg x abis buat. pernah sekali 2 datang awal kat sekolah utk amik anak, kelas bingit le sangat..... cikgu dia mcm selamba jerk..... takpelah, bayarannye pun murah kan.......

odah_73 posted on 21-7-2009 12:58 AM

Salam
saya kat penang...umur anak 4 dan 5 antar kat Islah. 6 tahun antar kat pasti...
Apa yang pasti jauh beza dua ni ...dan saya suka islah lagi....b.i nya, b.m nya dan agamanya..
bayangkan saya memang tak peduli sgt anak leh bc ke tak. cuma sya rajinla bli buku-buku. umur 5 tahun ,dia dah lancar baca...ckg dia tanya sy ajar kat umah ke..padahal sume cikgu diala yg ajar... masuk pasti.....tak memberangsangkan la rasa menyesal pun ada...

tp anak kawan saya masuk pasti umo 5 dan 6... kat umah maknya rajin ajar...mmg bagusla anaknya

ibu_baby posted on 30-7-2009 09:53 PM

10# odah_73
salam,kat mana ada tadika ISLAH area penang?nak tau jgk...thanks..

vicheatjoe posted on 3-8-2009 11:39 PM

guys
nak mintak pendapat

my daughter sekolah tadika abim- nak compare dengan tadika lain susah nak cakap tapi
yang puas hati bab agama- dah hafal few surah yang pendik and banyak doa doa and bab akhlak dia
yang tak puas hati bab penguasaan BI dia

yang masaalahnya dia cakap baru baru nie banyak kawan kawan dia nak masuk pra sekolah tahun depan, what actually pra sekolah- pro and cons please and should I send her to pra sekolah???

mamanurulhasbi posted on 8-10-2009 04:33 PM

guys
nak mintak pendapat

my daughter sekolah tadika abim- nak compare dengan tadika lain susah nak cakap tapi
yang puas hati bab agama- dah hafal few surah yang pendik and banyak doa doa and bab ...
vicheatjoe Post at 3-8-2009 23:39 http://eforum1.cari.com.my/images/common/back.gif

xsilap mama prasekolah ni tadika yang ada disekolah2 rendah.
untuk umur 6 taun..

dan xsilap mama nk dpt prasekolah pun susah..dorg bg keutamaan untuk yg kurang kemampuan.

hairanaz posted on 8-10-2009 08:45 PM

Post Last Edit by hairanaz at 8-10-2009 20:47

anak saya yg sulung n nombor dua memang tadika di PASTI sejak omo 5 tahun lagi.  
saya memang hantar dia kat situ jer tader hantar tadika lain .Memang 100% product of PASTI.

Alhamdulillah...by the time depa omo 6 tahun dah boleh baca ...English and Malay,Jawi .

Doa2 ..surah2 memang depa hafal..pastu Math pon ok...tader masalah...
Mujur jugak depa bajar di PASTI yg ada bajar bahasa Arab so ini memudahkan mereka di Tahun 1 sebab tahun 1 skang dah ada matapelajaran bahasa arab.  

w/p saya akui di PASTI lebih banyak mengutamakan bahasa melayu berbanding inggeris, but ini tidak bermakna my kids keterbelakang dalam Bahasa Inggeris, they can speak and write in English very well....utk level umor mereka lah. ini kerana di rumah pon saya memang biasakan berbahasa Inggeris dengan anak2.

w/p anak2 dah belajar di sekolah..tp kita sebagai parent tidak boleh bulat2 menyerah dan mengharapkan guru 100%. Benda ni depends on kids jugak..ada yg cepat tangkap, ada yang lambat sikit. Dirumah pon kita kena biasakan jugak and tidak boleh blame the teachers or the kindie bila anak kita tak berapa nak menguasai all the basic skills.

both my kids are now in Year 2 and Year 1 and doing well at school. and for my two other kids,i'm still planning to send them to PASTI too.

by the way...saya tinggal di Keningau, Sabah. my kids belajar di PASTI As-SYariff, Keningau, SAbah.

Ain09 posted on 9-10-2009 02:09 PM

area kajang n bangi memang tak de ye PASTI nie?

sitislam posted on 13-10-2009 08:57 AM

anak-anak sitislam ,semuanya sitislam masukkan sekolah PASTI masa umur 5 tahun dan 6 tahun....anak perempuan sebelum darjah satu dah pandai membaca,mengira dan menulis...anak lelaki dah masuk darjah 2 baru pandai semua tu....pada sitislam sekolah PASTI ni bagus...

izati_abc posted on 19-10-2009 10:05 AM

aku dulu blajar kat PASTI (pusat asuhan tunas islam)  ape....dulu namanye TASKI (taman asuhan kanak2 islam) mmg org slalu associate kan PASTI ni ngn PAS...tp actually seingat aku xde pon disebut ape2 berkenaan parti ke ape.....yg bezanya ngn tadika KEMAS....masa zmn aku tu mana ade tadika2 mcm skrg....KEMAS adela....penekanan kpd subjek agama la.....jawi sume......tp aku rasa subjek lain pon ok jgk....Alhamdulillah aku ok je dlm sume subjek....

aku rasa tadika mana2 pon...x sama antara satu tpt dgn yg lain...sbb mesti ade pro n cons dr segi cikgu...persekitaran sume....lain la tadika yg mmg dia standardkan kat sume tpt....mcm PASTI ni...aku rasa dia x standard antara sume tpt......sori kalo aku salah info...tp setau aku mcm tu la kot....

syafiqa posted on 26-11-2009 11:32 AM

15# Ain09


kt bangi ada kt seksyen 3...dkt dgn klinik kerajaan tuh

mamanurulhasbi posted on 4-12-2009 10:09 AM

18# syafiqa

berapa yer yuran daftar dgn monthly pasti ni.
xsempat g register lg..baru book nama je

a3121fat posted on 7-1-2010 02:33 PM

bagus masuk PASTI ni anak lebih mendengar kaat

KuDa posted on 25-1-2010 09:11 PM

Anak KuDa belajar kat PASTI, bab2 doa smua doa hafal...doa makan siap cakap jemput makan kawan2, cikgu2 walaupun makan di rumah.:'( Macam2 surah dia baca...klu balik Kelantan dia selalu cakap banyak tadika PASTI....kat atas pokok, tepi jalan dan tepi rumah:(.

shachihata33 posted on 29-1-2010 05:54 PM

Assalamualaikum dan salam kenal semua...

wah, tak sangka ada perbincangan PASTI di sini.
InsyaAllah, sha merupakan guru PASTI. mana yg boleh dikongsi, sha akan kongsi bersama ye :loveliness:

haku anto anak gi tadika biasa sbb pasti kat area umah ni propas. tak patutler nak expose anak kecik tu kat politik. dah la hakusatu family tak minat politik.. so yg mana ada bau2 politik memang tak...
ira79 Post at 3-7-2009 17:33 images/common/back.gif

so far stkt ni kami as cikgu2 x pernah pula tanya @ cerita ttg politik dkt student. my student, ada je yg anak2 org UMNO. and for info, Pasti tmpt sha ajar ada sorg student chinese. umurnya 4 thn (thn lepas) . masa mula2 sekolah, mmg x tau ckp melayu. Alhamdulillah, hasilnya setelah akhir tahun, dia pandai mengaji Iqra' (iqra' I), hafal surah2 pendek, hafal bacaan solat, zikir2, dan tau dosa pahala, syurga neraka :loveliness:. sayang sgt kt student nie...Alhamdulillah.

yang tak tahan tu, dia nmpk kakak sorg student tak pakai tudung, then dia bisik kt sha "cikgu, tu dosa" (sambil tunjuk kt kakak student tu. Rasanya kalau kakak student tu dgr, mau nye nangis ;P

kalau nak tau, silibus Pasti sgt mahal dan diiktiraf. setiap yang diajar, kbyknnya tak sama dgn silibus tadika lain. menurut sha, tak rugi hantar anak ke pasti sbb dari kecillah mereka harus dididik dgn nilai2 berkaitan dgn islam. sha akui, mmg pljr2 Pasti lbh bijak bab2 agama, tp itukan yang sepatutnya mereka dpt? apalah sgt mereka tdk terror math, bm atau english di usia sebegini...kanak2 seusia ini yg penting adlh betulkan akidah mereka ttg ajaran islam. maaf kalau pendapat sha tdk diterima semua.

lain cikgu, lain cara didikannya. Alhamdulillah, dpd 25 org student sha yg baru masuk awl persekolahan, 14 org dari mereka dh kenal huruf2 al-quran, sudah boleh mengeja jawi, boleh ikut bacaan2 dlm solat, surah2 hafazan, hadis...11 org lagi tu, 7 adalah pelajar 4 thn yg mmg lbh byk bermain drpd bljr. 4 org lagi adalah kanak2 yg sepatutnya dihantar ke pendidikan khas.

tapi yg sedihnya, kbykn ibu bapa main lepas tgn. mereka serahkan anak2 100% di bawah t/jwb guru untuk m'didik. hakikatnya, ibu bapa juga sepatutnya mengajar anak mereka dirumah. disekolah ada ramai student yg cikgu kena beri perhatian, jadi tak dpt nk focus sorg demi sorg. kdg2, bg homework tp esoknya, tak siap pun. nmpk sgt ibu bapa mereka tak peduli @ x periksa buku anak2 mereka.

MrsJohn posted on 31-1-2010 12:00 AM

Assalamualaikum dan salam kenal semua...

wah, tak sangka ada perbincangan PASTI di sini.
InsyaAllah, sha merupakan guru PASTI. mana yg boleh dikongsi, sha akan kongsi bersama ye :loveliness:


tapi yg sedihnya, kbykn ibu bapa main lepas tgn. mereka serahkan anak2100% di bawah t/jwb guru untuk m'didik. hakikatnya, ibu bapa jugasepatutnya mengajar anak mereka dirumah. disekolah ada ramai student ygcikgu kena beri perhatian, jadi tak dpt nk focus sorg demi sorg. kdg2,bg homework tp esoknya, tak siap pun. nmpk sgt ibu bapa mereka takpeduli @ x periksa buku anak2 mereka....
shachihata33 Post at 29-1-2010 05:54 PM http://eforum2.cari.com.my/images/common/back.gif

agree with u on this....serah 100% subcon kat sekolah, pastu..bile anak tak boleh itu ini, salahkan sekolah tu tak tekankan itu ini..my 1st daugther produk PASTI, mmg ada kekurangan dlm beberapa hal....mane yg PASTItak cover, as a mother, kite cover la kat rumah...Alhamdulillah, PASTI bekalkan die strong foundation dlm bahasa arab...senang die mase darjah 1 & kat KAFA...

my 2nd girl, me x dpt hantar ke PASTI coz of time constraint, me send the to the littlecaliph kindy....

& selama 2 years my girl kat PASTI, setau me tak pernah diorg cakap pasal politik dgn budak2 ni....

aia80 posted on 22-5-2010 12:01 PM

i hantar anak ke Tadika Pasti + transit..alhamdulilah sangat perkembangan dia sangat bagus..Masuk baru berapa bulan dah pandai membaca..doa2..mengaji & sebagainya..Sekarang dia dah 6thn still kat PASTI bcoz me sangat berpuashati.Sabtu siap ada tusyen lagi..Masuk darjah 1 next year pun still akan transit dia kat PASTI..

kujakucha posted on 24-5-2010 08:24 PM

Salam sume..nak tanyela,PASTI Pandan Indah kat mana ye.
Page: [1] 2
View full: Tadika PASTI (Pusat Asuhan Tunas Islam)