norsh05 posted on 2-4-2009 07:26 PM

nak pendekkan waktu haid..

salam, sy nk tanya dgn pakar2 kat sini...eemmmm kalau ada doktor lg baik! mcm ni sy nak pegi umrah cuti sekolah...d problem is masa hari berlepas ke mekah, haid sy masuk hari ke4, so bila sampai madinah sy masih x leh solat! so ada x cara sy  nak berhentikan cepat period ni....biasa haid sy selama 7 hari! adake cara nak keringkan haid cepat? help SOS!!!! :(

seroja posted on 2-4-2009 08:18 PM

bukan ada ubat kew kene makan /injek sebelum pegi umrah/haji? utk stop sementara jek...

ungu_violet191 posted on 2-4-2009 08:34 PM

penah dgr org cakap minum coke@nenas, haid cepat kering,

aziefa posted on 2-4-2009 09:53 PM

http://www.iluvislam.com/v1/images/smiley/assalamualaikum.gif

Seeloknya pergilah ke Klinik berjumpa dgn Doktor..
Menjadi amalan saya setiap kali saya nak pi Umrah,saya akan pergi berjumpa
Doktor dan tunjuk Jadual..Cycle period..
Biasanya Doktor akan beri pil utk tahan period....
Alhamdulillah..

diyadion posted on 2-4-2009 10:01 PM

aah laa.
pi kinik.
nti doctor bg pil

rienafaiz posted on 3-4-2009 09:19 AM

pi klinik ambik injection...
doc mmg akan kasi...

ameliaizlyn posted on 3-4-2009 10:59 AM

ada ubat utk delay kan period....
u pegi la hosp tanya doc pakar..
tapi ubat utk pendekkan haid mmg takde... juz utk delay atau cepatkan adelah

norsh05 posted on 3-4-2009 01:41 PM

Originally posted by ameliaizlyn at 3-4-2009 10:59 http://mforum4.cari.com.my/images/common/back.gif
ada ubat utk delay kan period....
u pegi la hosp tanya doc pakar..
tapi ubat utk pendekkan haid mmg takde... juz utk delay atau cepatkan adelah

sy ada kawan, dia makan pil utk delaykan period sbb nak pegi umrah...memang mula2 ok...period x dtg, tp d following months period dia jadi x betul...dia kata menyesal pulak ambil pil tu! sy pun takut bila dgr mcm tu.....:(

ctredzuan posted on 4-4-2009 02:44 AM

kalau kita makan ubat tahan period kan, berapa lama dia takkan datang? sebulan? pastu adakah period akan jadi regular atau kena makan ubat baru period datang semula?

azmira81 posted on 4-4-2009 09:33 AM

minum coke.............3hari dah kering

norsh05 posted on 4-4-2009 10:18 AM

Originally posted by ctredzuan at 4-4-2009 02:44 http://mforum4.cari.com.my/images/common/back.gif
kalau kita makan ubat tahan period kan, berapa lama dia takkan datang? sebulan? pastu adakah period akan jadi regular atau kena makan ubat baru period datang semula?

kalau ikut member sy, period dia dtg selepas dia balik umrah...sbb dia tahan period x nak keluar bula sebelumnya, jadi bile keluar bulan tu,i  darah haid dia keluar banyak seolah2 dua bulan punya darah!!! ngeri dengar! lepas tu bulan2 yg berikut haid dia x menentu panjang tp sedikit2 smp 15 hari. sy tengok dia kesian, bila nak solat cek2 tiba2 ada stain lagi....:( :(  mcm2 ubat dah makan.... x baik2 dah nak dekat 2 tahun dia suffer mcm tu!!! :funk:

norsh05 posted on 4-4-2009 10:19 AM

Originally posted by azmira81 at 4-4-2009 09:33 http://mforum4.cari.com.my/images/common/back.gif
minum coke.............3hari dah kering

interseting juga ni...minum coke 1 tin cukup ke? dari hari pertama peyod ke apa?

azmira81 posted on 4-4-2009 08:12 PM

Balas #12 norsh05\ catat

aahh................... minum hari pertama

kalau nak cepatkan period pun sama, minum air coke jugak

norsh05 posted on 5-4-2009 08:00 PM

Originally posted by azmira81 at 4-4-2009 20:12 http://mforum4.cari.com.my/images/common/back.gif
aahh................... minum hari pertama

kalau nak cepatkan period pun sama, minum air coke jugak

satu tin cukup ke?...kalau banyak2 naik pulak paras gula dlm darah!! ehehhee :lol:

uda posted on 6-4-2009 12:40 PM

Originally posted by norsh05 at 2-4-2009 19:26 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
salam, sy nk tanya dgn pakar2 kat sini...eemmmm kalau ada doktor lg baik! mcm ni sy nak pegi umrah cuti sekolah...d problem is masa hari berlepas ke mekah, haid sy masuk hari ke4, so bila sampai  ...

From my experience.
Ada pil untuk cepatkan haid kering. I ada ambil pil tersebut semasa buat haji and umrah. Masa I pergi buat haji dulu, I dapat haid selepas habis rukun haji and I nak juga buat umrah sunat sebelum ke Madinah. So I jumpa dr. and dia beri pil (makan 2x/hari) dan alhamdulillah I dapat buat umrah percuma dan juga solat 40 waktu di Madinah. Lepas balik ke Malaysia, I berhenti and my period datang ikut cycle (28 hari).

Pas tu I nak buat umrah pula (after 2 tahun), I datang period a few days before departure ke Madinah. So I jumpa dr and dia beri pil untuk keringkan cepat. Alhamdulillah haid I kering sebelum berangkat.

norsh05 posted on 20-4-2009 09:37 PM

Originally posted by uda at 6-4-2009 12:40 http://mforum4.cari.com.my/images/common/back.gif


From my experience.
Ada pil untuk cepatkan haid kering. I ada ambil pil tersebut semasa buat haji and umrah. Masa I pergi buat haji dulu, I dapat haid selepas habis rukun haji and I nak juga ...

alhamdullillah rupanya ada ubat utk kering kan period....tahu x apa nama ubat tu?

makyang posted on 21-4-2009 04:19 PM

Dr pernah beri saya pil NOVYNETTE untuk stopkan period... Apa2 pun, lebih baik jumpa dr dulu..

tightcherry posted on 21-4-2009 08:27 PM

tanye org2 alim, ada ayat yg dibaca time haji or umrah haid tak dtg.. ada ustaz ni bg

mbhcsf posted on 21-4-2009 11:21 PM

hmm....

what's the name of this ubat ? OCP ker?

well tolong jgn main main dgn OCP .....
secara peribadi saya kalau boleh tak nak kot ganggu kitaran yg ada, do no harm ....kalau cuti sekolah  tak boleh then cuti lain kot....

norsh05 posted on 23-4-2009 08:46 PM

Originally posted by mbhcsf at 21-4-2009 23:21 http://mforum4.cari.com.my/images/common/back.gif
what's the name of this ubat ? OCP ker?

well tolong jgn main main dgn OCP .....
secara peribadi saya kalau boleh tak nak kot ganggu kitaran yg ada, do no harm ....kalau cuti sekolah  tak bole ...


kenapa dgn ubat OCP? kongsi lah sikit cite sebenarnya! sbnrnya kalau bole x nak ganggu waktu kitaran tu....sy ni guru, selain dari bulan 6...2 minggu cuti d next cuti yg panjang sikit adalah bulan 12...which is musim haji daaa....kalau nak ambil cuti lain...cikgu susah sikit sbb cuti rehati hanya 7 hari tapi x bole ambil straight mcm tu...2 bulan baru bole ambil  1 hari cuti rehat! dah lama x jenguk kaabah itu yg nekad! memang bahaya  kalau makan ubat sbb akan menganggu kitaran semulajadi, n effect long term kita x tahu kan? anyway haid sy pada masa nak pegi mrah tu pun dah waktu2 akhir...sy hanya x dpt solat kat madinah je....tp at d same time kalau dah bayar ribu2 then sy x dpt nak solat kat madinah...rugi besar lg x dpt tgk makam rasullah...uhuhuhu...:'(

norsh05 posted on 23-4-2009 08:50 PM

Originally posted by tightcherry at 21-4-2009 20:27 http://mforum4.cari.com.my/images/common/back.gif
tanye org2 alim, ada ayat yg dibaca time haji or umrah haid tak dtg.. ada ustaz ni bg


2001 sy pernah buat haji, masih tu x makan ubat apa2 pun...kata suami tuhan dah anugerahkan cuti bagi kaum hawa, mesti ada hikmah nya...so sy pegi tanpa makan ubat henti haid...jadinya ada kala period 'berekor' frust juga x dpt mengerjakan solat pada waktu2 yg penting! pernah amalkan doa tersebut, tp may be x brp menjadi buat sy...wallahualam... tp sy anggap ada hikmah disebalik ketentuan illahi :)

poison_paradise posted on 24-4-2009 09:29 PM

my friend, everytime nak pi umrah haji, bapak die akan suh die baca ayat ni, mmg miracle die tak period pun time mengerjakan ibadah.bapak die ustaz n very alim

norsh05 posted on 25-4-2009 03:28 PM

Originally posted by poison_paradise at 24-4-2009 21:29 http://mforum4.cari.com.my/images/common/back.gif
my friend, everytime nak pi umrah haji, bapak die akan suh die baca ayat ni, mmg miracle die tak period pun time mengerjakan ibadah.bapak die ustaz n very alim


bole share kan ayat tu di sini x? tq :)

pokapoke posted on 14-5-2009 11:38 AM

ubat untuk cepat habis haid ??

adakah ubat untuk bg period cepat habis..?? :L
normal period dlm 5-6 hari..
nak bg habis awal smpi 3-4 hari jer..
ada ubat tak..?? :lol:

[ Last edited by  pokapoke at 14-5-2009 11:41 ]

ma_girly posted on 14-5-2009 11:56 AM

klau ubt nk hentikan period kuar ade la kot..
sbb member penah kena denggi time period..
doc tu bg ubat hentikan period dia..
tak pasti ade jual kt farmasi ke x..

klau nk bg cepat abis tu xtaw plak...
Page: [1] 2
View full: nak pendekkan waktu haid..