@n@k_om@k posted on 7-4-2009 01:25 PM

ubat @ petua untuk bengkak gusi..pleasee

assalamualaikum....

saya nak mintak tolong kawan2 yg budiman kat dlm ni...kalo sapa2 ada ubat @ cara untuk saya hilangkan bengkak gusi kat gigi saya ni..sakitnye tuhan je yg tau...x tau nak ckp macamane..pleasee...:'( :'( :'(

mayraa posted on 7-4-2009 02:05 PM

ha ah la..mayraa pun sama selalu bengkak gusi :( :( :'( :'(..kdg smpi sebesar ibu jari bengkaknya :'(:'(

MetalFire posted on 7-4-2009 08:55 PM

to ease the pain. gi farmasi and lookout for these ubat.

Ponstan dan Amoxycillin.
they will help reduce the pain and probably make them go away.

one of them is a painkiller and lagi satu tu macam antibiotik.

mayraa posted on 7-4-2009 09:05 PM

oo..ye ke..nti la mayraa nak p try cari ubat tu..thanks metal :)

rienafaiz posted on 8-4-2009 08:33 AM

eemmm betul, pi farmasi kat sana dorg akan suggest ubt kuat..

mcm uncle aku dia ambik kat hospital ampang puteri..
mmg berkesan sangat ubat tu..

kawan aku selalu kena sakit ni, mmg kesian la tgk..
lepas makan ubat tu, dia rasa tenang sgt..x sakit dah

ameliaizlyn posted on 8-4-2009 12:38 PM

org tua2 cakap panas dalam
try minum air barli suam bagus jugak tu

seeriesagain posted on 9-4-2009 10:15 PM

amoxicillin bkn mcm antibiotik...it is antibiotic...

zacharygibson posted on 9-4-2009 11:58 PM

gi jumpa doktor gigi jer laa... bukannya dia nak cabut pun kalau tengah bengkak mcm tu.. nanti dia bagi ubat yg sesuai...


p.s : amoxycillin bukan ubat otc, harus ada prescription utk beli.. walaupun banyak farmasi jual without prescription.., it's wrong..

MetalFire posted on 10-4-2009 01:23 AM

Reply #8 zacharygibson's post

kalo nak prescription sume,mmg payah laa. camtu mmg kene gi klinik gigi je la manjang.

usually kalo gi farmasi yg btol2 farmasi(bukan guardians,watson etc..),diorang ade tulis prescription. and even without one, ko agak2 je laa.cam ubat tahan sakit tu amek time sakit je while antibiotic tu abihkan or amek 3 times a day.

this is the most economical-effision way yg slalu orang gune.ko hengat, murah ke gi klinik gigi tu.kalo tak kene kurang2 RM30 jgn haraplaa.

SANKURIANG posted on 10-4-2009 09:36 AM

Reply #1 @n@k_om@k's post

pergi ke farmasi dan beli ubat nama nya Papase atau papin untuk susut bengkak, dan juga belila antibiotik utk infection tu...insyaallah

zacharygibson posted on 12-4-2009 10:31 PM

Reply #9 MetalFire's post

Pharmacies tak boleh tulis prescription.. mereka dispense ubat

Biasanya orang yang nak jimat, akan lansung pergi farmasi beli ubat kalau batuk, demam, sakit sikit2, bengkak2, bintik2 merah, termasuklah bengkak gusi.. semuanya benda kecik yang bagi mereka rugi kalau check kat klinik..

For your info, pharmacists belajar tentang ilmu ubat2an dan serba sedikit tentang fisiologi manusia.. Ada banyak aspek lagi tentang bidang medikal dan dental yang mereka tak belajar..

Contohnya bengkak gusi ni la... diorang bukan tau bengkak ni samada gingiivitis atau periodontal abcess atau periapical abcess atau benign/malign growth... Diagnosis yang tepat harus di dapatkan dulu sebelum bagi ubat... Kalau main bagi jer... silap2 boleh menambah masalah yang ada..

Jangan la cuma nak pikir murah jer.....

honeybee1802 posted on 12-4-2009 11:03 PM

aiyyo..senang2 mau amik ubat ka..especially antibiotic ka...bengkak gusi sbb apa?sbb gigi yg sakit ka?gi ler juper dentist..kalo gigi rosak sampai ke akar, mmg berdenyut2 la sakitnya...aku penah kene...ubat2 dentist dah amik, dentist pun advised takleh cabut sbb lom cukup 20 minggu ngandung, kasik panadol ngan antibiotic je ler..tu pun denyut gak..last2 wa amik ice letak kat pipi, sbb sakit sampai takleh tido..

puterikhaleeda posted on 13-4-2009 12:00 PM

papaes ok...... mengecutkan bengkak

tintopten posted on 13-4-2009 04:28 PM

saya ni gusi tak bengkak tapi gigi tu berdenyut dlm gusi..gigi ni dah tampal setahun lalu...last friday dah jumpa dentist...dia check tak de ape ape..tampal tak rosak. gusi tak bengkak tak de infection pun..dia tak scaling kat tempat gigi yang sakit tu...nanti ok katanye...satu hari je ok...sabtu malam dah buat hal balik....kdg kdg sakit sangat...lepas tu hilang....bila sakit tu sampai dlm telinga pun sakit...mcmmana nak buat ni.......tolongggggggggggggggggg:mad:

tintopten posted on 13-4-2009 04:29 PM

Originally posted by tintopten at 13-4-2009 16:28 http://mforum6.cari.com.my/images/common/back.gif
saya ni gusi tak bengkak tapi gigi tu berdenyut dlm gusi..gigi ni dah tampal setahun lalu...last friday dah jumpa dentist...dia check tak de ape ape..tampal tak rosak. gusi tak bengkak tak de inf ...



sorryyy salah taip...dia dah scaling bukan tak scaling....

kalikoni posted on 13-4-2009 07:28 PM

Originally posted by MetalFire at 7-4-2009 20:55 http://eforum8.cari.com.my/images/common/back.gif
to ease the pain. gi farmasi and lookout for these ubat.

Ponstan dan Amoxycillin.
they will help reduce the pain and probably make them go away.

one of them is a painkiller and lagi satu t ...


amoxycillin tue mmg antibiotik. ponstan is a painkiller. tp bukan dua nie jer, even kalo kasik antibiotik lain pon boleh jugak, so does the painkiller

@n@k_om@k posted on 15-4-2009 10:57 AM

Balas #8 zacharygibson\ catat

time kasih kawan2 semua...saya dah g klinik gigi ari 2 n doc kata ada nanah kat dalam tempat bengkak 2..so dia bg bius n belah buangkan nanah kat dlm 2...sekarang ni dah ok cuma ingat kalo free nak cabutkan gigi yang menjadi penyebab kepada bengkak 2 ...:L

ptk posted on 19-8-2009 02:21 PM

bli kat kedai cina, bagus sgt!

suaffiqa posted on 19-8-2009 11:12 PM

Nak elakkan gusi bengkak, try kumur ngan colgate periogard..gargle dlm 1 min..especially
lepas mkn...best sgt..gusi yg bengkak boleh surut sbb dia ada antiseptic..

hart_attack posted on 19-3-2011 06:57 PM

hart pun bengkak gusi...dah 3 hari...dah pegi farmasi beli Ponstan dan Amoxycillin = rm7...
makan 3 kali sehari..tp,bila dah makan lebih kurang 7-8 jam,denyut sakit balik...aduh...then makan lagi..dlu penah pegi jumpa doc,dia bagi ubat...hart ni gusi bengkak sbb gigi nak tumbuh..gusi tutup gigi tu..doc cakap,bila dah ok,awak dtg balik..awak kena bedah gusi tu
trkejut hart,pas makan ubat semua ok...tak pegi balik kat doc tu..sbb takut...

anyway,kalo bedah buang gusi mahal tak...kalo pegi klinik kerajaan mcm mana pulak ye..:L

sekian..

kaknabB3 posted on 19-3-2011 08:24 PM

kdg2 kaknab pun ada juga sakit gusi, tapi yang putih2 tu kaknab cuma makan ubi bemban, kaknab nanti ambik ubi dia, kaknab kunyah, sebab ubi ni sejuk, memang cepat baik. kalau demam, kayap pun bagus ubi ni,. kaknab memang sayang pokok ni sebab ubi ni cukup menafaat pada kaknab.
http://i359.photobucket.com/albums/oo38/kaknab1/macam2%20ada/daun%20herba%20buat%20ubat/sagubemban.jpg
ni lah pokok sagu bembam
http://i359.photobucket.com/albums/oo38/kaknab1/macam2%20ada/daun%20herba%20buat%20ubat/sagubemban1.jpg
ni ialah ubi nya.

makan je ubi dia, xrasa kelat ke pait ke. kunyah begitu saja.

lv9999 posted on 20-3-2011 01:06 AM

jangan main makan je antibiotic, xelok, nanti bacteria resistant kang susah

lv9999 posted on 20-3-2011 01:08 AM

bedah gusi geraham belakang ke? kalu procedure tu kitorang panggil operculectomy, xda apape serius pun diorang akan potong skit gusi covering the tooth utk elak makanan tersumbat yg buat bengkak tu

lv9999 posted on 20-3-2011 01:11 AM

tapi kalau ikutlah kan memang akan bengkak bila gigi tu nak tumbuh. tu normal just dat kalu berulang lebih dari 2-3 kali baru indicated buang, tapi buang gusi tu penyelesaian sementara je..

hart_attack posted on 20-3-2011 03:09 AM

Post Last Edit by hart_attack at 20-3-2011 03:53

jangan main makan je antibiotic, xelok, nanti bacteria resistant kang susah
lv9999 Post at 20-3-2011 01:06

mcm tu pulak ke..?nak bukak mulut pun susah dan sakit..

bedah gusi geraham belakang ke? kalu procedure tu kitorang panggil operculectomy, xda apape serius pun diorang akan potong skit gusi covering the tooth utk elak makanan tersumbat yg buat bengkak tu

ok..phm...tp kesan sampingan mcm mana..

tapi kalau ikutlah kan memang akan bengkak bila gigi tu nak tumbuh. tu normal just dat kalu berulang lebih dari 2-3 kali baru indicated buang, tapi buang gusi tu penyelesaian sementara je..
lv9999 Post at 20-3-2011 01:11 http://mforum6.cari.com.my/images/common/back.gif

so,ape penyelesaiannya..?

http://www.tandartspraktijkbleeker.nl/images/uploads/68576_nl_editor%20photo30.jpg
lbh kurang mcm ni la..:'( tp yg ni boleh bukak mulut lagi..
tp mcm hart ni dapat masukkan berus gigi je...tu pun sakit...
Page: [1] 2
View full: ubat @ petua untuk bengkak gusi..pleasee