danie_sid posted on 17-4-2009 09:48 AM

28 minggu tapi dah contraction

salam

saya nak tanya pnh tak drpd forumers yg contraction tapi baru msuk 28 bulan?

sy dah buat ctg mmg every 10 mnts contraction

pls help

ada suggestion apa perlu sy buat??

takut pre mature....

tq...

ttdy posted on 17-4-2009 09:55 AM

Originally posted by danie_sid at 17-4-2009 09:48 http://mforum4.cari.com.my/images/common/back.gif
salam

saya nak tanya pnh tak drpd forumers yg contraction tapi baru msuk 28 bulan:funk: ?

heheh...28 minggu tu...

hakass009 posted on 17-4-2009 09:56 AM

pergi lah spital....puas hati kalau dokter yg check....

mek_ja posted on 17-4-2009 09:57 AM

Originally posted by danie_sid at 17-4-2009 09:48 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
salam

saya nak tanya pnh tak drpd forumers yg contraction tapi baru msuk 28 bulan?

sy dah buat ctg mmg every 10 mnts contraction

pls help

ada suggestion apa perlu sy buat??

takut p ...

alamak !! nak tya suggestion tu yg susah tu..

tp u punya gynea tak ckp apa2 ker klu ctg dah every 10 mins contraction ?

kwn saya pun alami benda mcm awak ni
tp katanya doktor bg ubat cucuk kat montot utk kurangkan contraction neh..

danie_sid posted on 17-4-2009 10:00 AM

huhu
salah la
28 minggu....bukan bulan...
m...doktor just bg inject DECSA kata in case klu pre mature at least paru2 bb kuat
tu saja
tp nurse2 yg menakutkan kata bb leh tiba2 terkeluar sendiri...
evenkita tak teran
kdg tak rs pun tau2 da terkeluar...
tu yg nak buang air seram sejuk....
pnh jd ka camtu?

paraparasakura posted on 17-4-2009 10:01 AM

pengalaman saya : mmg doc akan bagi ubat cucuk kat bontot tuh untuk maturedkan lung baby in case baby akan kuar  gak.. ubat tuh tiap 12 jam rasa nye cucuk..then if contraction dah kurang, tak diteruskan le ubat tuh..
btw, doc tak cakap pasal pe punca contraction?air kencing kotor ( of course doc ader amik sample urine kan?) atau pon maaf ye..kot sexual intercourse?sbb sexual intercouse can trigger to false contraction..

danie_sid posted on 17-4-2009 10:01 AM

Balas #3 hakass009\ catat

da. doktor just kt bykkan rehat
tp sebab nurse ckp camtu, jd seram..

nakal14022004 posted on 17-4-2009 10:02 AM

tak pernh ader pengalaman macam ni..tp kawan nakal ader ... cuma bukan 28 weeks tp masa kandungannya 31 weeks, dia kene cucuk ubat matnagkan peparu baby

danie_sid posted on 17-4-2009 10:03 AM

Balas #6 paraparasakura\ catat

m.. sy just jumpa husband seminggu skali
kdg dua minggu skali
tp mmg jumpa ada sexual intercourse la...
itu pn leh jd punca?
m.. sebab lps bersama pn sakit kat celah kelangkang ni..
rs mcm berlaga2 tulang
tambah perut mengeras.. :funk:

cornflake posted on 17-4-2009 10:07 AM

Reply #1 danie_sid's post

better jumpa gynea...contraction yg kerap bule menyebabkan servik terbuka

eisya_zulaikha posted on 17-4-2009 10:08 AM

eisya pernah kena ni...waktu 29 weeks eisya ada contraction...gi spital...doktor buat check up...siap dah terbukak 2cm n dah keluar darah lagi...but doktor x allowed utk bersalin early...

so apa yg doktor cuba buat dia just bagi injection kat punggung...and suruh rest kat situ...kena dok dlm 2 hari utk tengok whether ada lagi atau tidak contraction tu....

alhamdulillah lepas tu dah xde contraction....cuma doktor x bagi terlalu aktif.....cuma doktor kata ada gak berlaku even dah bagi injection tu ada gak yg bersalin awal..tapi apa pun in case terberanak gak....paru paru baby ok la...sbb dia dah bagi injection utk matangkan paru paru...but it's too early for the baby untuk dilahirkan...doktor takut baby x dapat berdikari utk bernafas sndiri...

so banyakkan berehat k...n jgn terlalu tertekan...becoz tekanan pun leh wat jadi mcm ni....

cornflake posted on 17-4-2009 10:10 AM

Braxton Hicks contractions are merely the pregnancy version of the mild, involuntary uterine contractions that most women have every day, according to Mark Taslimi, a professor of obstetrics and gynecology at Lucille Packard Children's Hospital in Palo Alto, California. They occur throughout pregnancy, although most women don't start to notice them until sometime after 20 weeks, and some never feel them at all. As your pregnancy progresses, Braxton Hicks contractions tend to come somewhat more often, but they should remain infrequent, irregular, and essentially painless until you reach 37 weeks. Before then, call your caregiver if you have more than four contractions in an hour

paraparasakura posted on 17-4-2009 10:11 AM

Originally posted by danie_sid at 17-4-2009 10:03 http://mforum4.cari.com.my/images/common/back.gif
m.. sy just jumpa husband seminggu skali
kdg dua minggu skali
tp mmg jumpa ada sexual intercourse la...
itu pn leh jd punca?
m.. sebab lps bersama pn sakit kat celah kelangkang ni..
rs mcm  ...

yup mmg salah satu punca contraction..even if u baca mana2 pregnancy book, kalau nak cepat bersalin..nih kalau dah above 37weeks la..sexual intercourse adalah one of the jalan kalau nk cepat bersalin..
in my case dulu, bila doc tanya ader sexual intercourse ke dak..memula malu nak jawab..then jawab 'ye ader the night before the contraction jadik'..so..doc kata tuh la punca nye, dia explain on how air mani will trigger the contraction..coz doc check air kencing mmg ok tak kotor..pehtuh kene le tahan kat spital 3 hari 2 malam ..pehtuh cuak le nak SI lagik incase ter contraction..hehehe..

eisya_zulaikha posted on 17-4-2009 10:23 AM

that's why klu nk senang bersalin kena banyak bersama...masuk week 37 and above....klu blh hari hari...:lol: :lol:  wa.....mau lenguh kelengkang ni dok mengangkang je....:lol: :lol: :lol:

hehehe...sorry..bahasa terkasar sket....;P ;P ;P

tapi apakan daya...eisya dulu berjauhan ngan hubby...that's why waktu nk delivered baby pun servik tu xnk bukak......:L :L :L  dari kul 9 mlm sampai ke kul 5.30 pagi asyik 3 cm je....:mad: :mad: :mad:

udah nye kena tolak masuk oepration room...pe lagi...kuar kot tingkap ler....pintu terkunci....;P ;P ;P ;P ;P

idadzira posted on 17-4-2009 10:24 AM

rehat banyak2 jangan aktif sangat.

danie_sid posted on 17-4-2009 10:26 AM

owh
terima kasih suma
sy ingat klu hari ni ada lg contraction.. m.. terus msk wad la
takut juga apa2
tp cian kat husben
dia blk mlm ni
nnt kn tmn lak duk wad
m..

eisya_zulaikha posted on 17-4-2009 10:30 AM

Originally posted by danie_sid at 17-4-2009 09:26 http://mforum6.cari.com.my/images/common/back.gif

tp cian kat husben
dia blk mlm ni
nnt kn tmn lak duk wad
m..

ala...nk kesian menda nye pulak...cian kat awak ler....mengandungkan anak dia...so ni lah masanya dia bersusah payah.....esok esok dah ada baby lain pulak citernye.....hah..time ngandung ni la nk bermanja lebih sket kan....:lol: :lol: :lol:

gwenrocks posted on 17-4-2009 10:34 AM

Balas #1 danie_sid\ catat

danie... i had premature contractions at 31 wks.
ur gynae tak bagi steroid jab ke?
u have to rest a lot, jangan banyak gerak. complete bed rest.

danie_sid posted on 17-4-2009 10:38 AM

klu drive tu merbahaya ka?
kerja sy perlu byk drive ke sana ke mari..
sy buat marketting
so mmg kn ke sana sini
tp doktor kata nk bg mc 2 minggu...
m..lama la pulak
bos sy kata klu tak buat marketting, dia slash gaji or tak byr maternity paid nnt ms pantang... :(
so takleh nk rest sgt

gwenrocks posted on 17-4-2009 10:43 AM

Balas #19 danie_sid\ catat

danie, u shud stop driving n moving about. masa aku dapat premature contractions, gynae soh complete bed rest, gerak bila perlu je, tu pun tak digalakkan sangat. then i had to go in for close monitoring n kena amik steroid jab to mature the baby's lungs in case premature deliver jugak, and also another jab to relax my muscles. please, u have to be on bed rest. this is no joke.

danie_sid posted on 17-4-2009 10:52 AM

m.. ok thanks
sy rest di rumah la klu mcm ni
awk 31 weeks pn kn bed rest
ini pula sy yg baru nak 28 weeks..
takut juga
moga bb ni sabar jgn keluar dlu
main2 la kat dlm perut tu lg 12 minggu ja...

gwenrocks posted on 17-4-2009 10:56 AM

Balas #21 danie_sid\ catat

InsyaAllah...

masa first time kena, i was put on bed rest for one week, pastu aku gatal nak pi keje, keja 3 hari, kena lagi, so aku bed rest lagi sampai kena deliver at end of 35wks....

danie_sid posted on 17-4-2009 11:52 AM

m.. doktor awk tak ckp ka apa punca deliver awal?

gwenrocks posted on 17-4-2009 02:33 PM

Balas #23 danie_sid\ catat

dia ckp bende ni banyak punca....lasak sangat, or selalu angkat menda menda berat, or rahim memang tak kuat, or terlalu stress pun boleh jadi punca jugak...

gwenrocks posted on 17-4-2009 02:37 PM

Balas #23 danie_sid\ catat

saya memang dah kena deliver awal, apart from premature contractions tu, my placenta dah tak berapa healthy, pastu umbilical cord was around the baby's neck lagi. i picked a day for elective c-section tapi one day before i was due to masuk OT, i got my contraction lagi, and this time everytime i contraction baby's heartbeat drops. so my gynae taknak tunggu lagi, terus buat emergency c-sect.
Page: [1] 2 3
View full: 28 minggu tapi dah contraction