iceng posted on 20-4-2009 12:42 PM

minyak hitam bocor...

kete kancil aku dah 10 tahun...so skrg ni minyak hitam dah bocor..so menitik2lah..matilah nak kene beli minyak hitam selalu..so aku hantarlah bengkel...so org tu ckp dgn enjin2 sekali kene repair so dalam 500-700 hinggit..betul ke mahal sebegitu??

neotoxin posted on 20-4-2009 01:17 PM

aikk?? kalu menitik2 tu sama ada oil-sump atau oil-seal bearing/tensioner je.. xde lah mahal sgt pun kalu ganti.. ni sampai 5-6 ratus ni, crankcase bocor ke?

majinn posted on 20-4-2009 01:35 PM

try ar cek kat kedai laen..

tgk ar berape rate..

alt_gr posted on 20-4-2009 02:26 PM

salam semua ......
Keta wira aku yg 9 taun tu pun ada problem minyak itam leak. tapi tak lah sampai menitik, cuma nampak basah la kat enjin tu ..... kena top-up minyak selalu gak lah ..... tanya kat bengkel dia org quote lebih kurang macam kau juga la 6-7 ratus

Bell posted on 20-4-2009 03:11 PM

Kereta dah lama kena buat top-overhaul. Headgasket dah rengang...

iceng posted on 20-4-2009 03:33 PM

Reply #4 alt_gr's post

lorr abeh tu mu tak tukor ke??

cikguranggi posted on 20-4-2009 08:43 PM

dah tgk gasket..??? :o

alt_gr posted on 20-4-2009 09:39 PM

Balas #6 iceng\ catat

kena service juga la nanti .... mcm kata Bell kena top-overhaul. tukar gasket dan segala yg patut ..... yg lecehnya kena tinggalkan keta 3 hari kat bengkel

ushioz posted on 20-4-2009 09:46 PM

aku punya kes lain sikit. pegi hantar servis dia cakap leaking. pastu dia repair kononnya. masuk berapa bulan dia hantar sms suruh hantar servis kete. alang2 dah cukup km aku hantar le. tengok2 dia cakap leaking lagi.aku dah pelik.aku belek2 semua takde pun.takkan la baru berapa bulan dia repair dan ketuk duit aku rosak balik.sungguh anjing perangai macam tu. last2 sayonara la melayu bangsat. keje menipu je ko. ko ingat  pisang buleh buah dua kali.

nalis posted on 20-4-2009 10:48 PM

Reply #4 alt_gr's post

nampak basah kat enjin?

Kalau belah atas : mungkin cuma gasket rocker cover je (brg tu murah je)
Kalau belah bawah dekat ngan gearbox : oil seal utk flywheel (upah turun gearbox la)
Kalau belah bawah kat oil-sump : gasket oil sump dh bocor - biasa jadik kat keta wira. cuma perlu bukak oil-sump dan bubuh gam gasket.. murah je
Kalau kat tepi-tepi belah timing belt : oil seal utk camshaft/tensioner/.....

danedzya posted on 20-4-2009 11:35 PM

Apa-apa hal ko pergi hantar cuci enjin dulu...kasi bersih berkilat...baru senang nak check kat mana sebenarnya punca masalah leaking tu...

iceng posted on 21-4-2009 10:13 AM

aku pong peliklah...sebelum anto bengkel tak bocor tau..lepas anto jerk die kate ade bocor...aduhai..nak cekik duit aku ke??:mad: :mad: :mad:

baby77 posted on 21-4-2009 12:23 PM

ko cuba bbasuh engine ko dulu pastu try tgk kat mana leaking nyer.. ikut langkah nalis kata tue :D

amirul_nazri posted on 31-5-2010 10:40 PM

nampak basah kat enjin?

Kalau belah atas : mungkin cuma gasket rocker cover je (brg tu murah je)
...
nalis Post at 20-4-2009 22:48 http://mforum1.cari.com.my/images/common/back.gif


kalau kat belah tepi area timing belt camna plak kosnya?? :cry:

iey_iyda posted on 31-5-2010 11:23 PM

kereta wira aku pun bocor kat lantai tuh de tompok2 minyak.. aku tunggu gaji bulan depan nak betulkan.. duit lagik.. :'(

AHMADVW posted on 1-6-2010 06:12 AM

first think 2 do
1, cuci-tmbak engine(WATER JET)  compartment with degreaser
2, biarkan kering dan makesure all electrical dan ignition system kering
3,start keta, bagi running dlm 20-30 minit
4, check kt semua joint yg pkai gasket dan oil seal
5 kalu nak lg cantik hoist up kete- nk kene pkai ram, check bottom part - especially cranchaft pully dan, oil pan/sump part
### kebiasaan yg bocor untuk engine keretaadalah kat between cylinder block and head,
camchaft oilseal, crankshaft oil seal, oil pan, drain plug blut check skali takt ade yg bocor alus kat benang tread###

biasanya kete yg dh berumur cm TT mmg kene buat top overhouled,,,

syahza posted on 1-6-2010 08:52 AM

tumpang tny gak boleh tak?

kete persona aku baru servis je sabtu aritu.. pastu pagi tadi kat lantai nmpk coolant + air kat lantai area tayar driver.. pastu kat tong air yg bubuh coolant tu kan ade tiub/paip sambung ke radiator.. nmpk berhabuk coolant keras kat hujung tiub yg sambung kat tong air tu..

ni 1 masalah ke @ pun tak de pape? :o

dune1989 posted on 1-6-2010 09:15 AM

Kereta dah lama kena buat top-overhaul. Headgasket dah rengang...
Bell Post at 20-4-2009 03:11 PM http://mforum1.cari.com.my/images/common/back.gif

keta wira ayah aku pun penah head gasket dah tak elok..
kuar minyak kat celah2 head..
tukar head gasket dekat RM30+- aje..
murah aje pon..tapi klu menatang lain rosak tak tahu la..
anyway klu keta proton maybe leh tanye abe AhmadVW utk rough price...

AHMADVW posted on 1-6-2010 03:30 PM

tumpang tny gak boleh tak?

kete persona aku baru servis je sabtu aritu.. pastu pagi tadi kat lant ...
syahza Post at 1-6-2010 08:52 http://mforum1.cari.com.my/images/common/back.gif

pastikan joint clamp kat all radiator hose fix properly, check jgk radiator condition, cek jgk takung bekas radiator tuh

neotoxin posted on 1-6-2010 03:51 PM

keta wira ayah aku pun penah head gasket dah tak elok..
kuar minyak kat celah2 head..
tukar he ...
dune1989 Post at 1-6-2010 09:15 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gifni tukar gasket head ke gasket rocker cover?

dune1989 posted on 1-6-2010 04:16 PM

ni tukar gasket head ke gasket rocker cover?
neotoxin Post at 1-6-2010 03:51 PM http://mforum1.cari.com.my/images/common/back.gif

head gasket la yeop..
kena RM30+- aje..

masterixs posted on 1-6-2010 05:46 PM

Kalau pd rocker cover tue tepi2 ada leaking minyak boleh laa cuba ketatkan lagi nut2 kat cover tue dulu buat sementara waktu memang boleh pusing lagi pasal gasket dah renggang....Dulu masa pakai wira saya buat mcm tue aje umur keta masa tue pun dah dekat 10 tahun. Ingatkan sementara jee plus dekat 2 tahun sampai jual tengok okey jee tak de leaking lagi kat situ...:lol:

Bell posted on 2-6-2010 06:58 PM

Reply 21# dune1989

Biar betul tukar head gasket kena RM30??? Nak tukar head gasket kena bukak timing belt. Upah bukak timing belt wira ajer dah dekat RM100. Harga gasket tu pun mahal. Wira 1.6 punya RM130 satu set original (plus valve seal, ekzos seal, etc). 1.5 punya murah skit la.

Aku pakai wira 13 tahun. So aku tahu luar dlm. Aku dah jual tahun lepas.


Yg ko cakap nie rocker cover gasket. Yg getah tu. Yg tu aku tukar sendiri jer dulu. Bukak 6 screw. 2 kali aku tukar dlm masa 13 tahun tu.

neotoxin posted on 3-6-2010 09:21 AM

Reply 23# Bell

tu la pasal.. aku pun kompiuss.. hahhah... rasanya ayah dia kawan rapat ngan pomen tu kot - dapat murah...


biasanya kalu tukar head gasket, sebab head bengkok ataupun nak top-overhaul. lagipun, kalau betul head gasket yang rosak, bukan setakat minyak itam leaking, air pun buleh kuar... keta inzal :laugh3:

cik_einn posted on 3-6-2010 10:25 AM

salam, tumpang umah TT,

macam mana kita nak tau ada leaking minyak dan kena wat top overhaul??? kalau leaking smp dah menitik tu kira dah masalah berat la tu kan...ni kalau ada tanda awal2 leaking tu, nk tgk kat belah mane???
Page: [1] 2
View full: minyak hitam bocor...