adira_ posted on 21-4-2009 11:29 AM

Bell palsy (kelumpuhan disebelah muka)

dah dekat 2 bln aku menghidap penyakit Saraf Bell Palsy (kelumpuhan di sebelah muka)...

bahagian sebelah muka tidak boleh digerakkan...mata sebelah tak dapat tutup rapat, mulut bila bercakap menjadi sengit,hanya mulut sebelah je yang bergerak...

rawatan yang sering aku lakukan buat fisioterapi dan berurut..

ada sedikit perubahan pipi dah bergerak sedikit..

sapa2 yang penah kena penyakit atau saudara mara yang kena ada tempat2 untuk berubat..

sebab dah mcm2 cara berubat tapi belum pulih sepenuhnya...

adira_ posted on 21-4-2009 11:37 AM

punca utama jangan terlalu stress dan jgn selalu kena aircond atau ditempat yang sejuk...sebab akan menganggu saraf dalam badan kita...

adira_ posted on 21-4-2009 11:39 AM

baru2 ni 3 orang di darul ehsan medical centre kena penyakit yang sama,di SJMC 2,3 org gak kena penyakit yang sama termasuk akak sedara kena sakit yang sama 2 minggu yang lepas..

rienafaiz posted on 21-4-2009 12:52 PM

alamakk aku ni keje kat dlm aicond.. tp x la stress pon...
takutnya jadi cmtu..

awangbok posted on 21-4-2009 07:40 PM

tak tau pula aku kalau bell palsy ni tak leh kena aircond.

bell palsy ni sebenarnya kelumpuhan saraf ke 7 (fascial nerve kalau tk silap) cranial. so lesion dia adalah kita sebut lower motor neuron. elok la kalau urut dan fisioterapi. makan bcomplex atau trimin pun ok juga. sesetengah bagi neurobion (b1,b2,b12)

fhanem posted on 24-4-2009 08:45 AM

blh try gi akupuntur.. ofismate aku pun ada gak kena ni.. now dah ok skt.. tp dia dah tua.. around 60 kot..

saerm posted on 24-4-2009 12:01 PM

aku penah kena dulu n alhamdulillah dah sembuh
mula-mula aku sedar kena masa nak minum air dari botol x boleh minum betul..
nak kunyah makan pun x betul..rase cam pipi n mulut bengkak je.
pastu aku rasa mata aku sebelah lambat sikit nak tutup.
dah lama2 tu aku perasan bila cakap pun x betul, nak gelak x boleh n senyum nampak lain macam..mulut dah jadi senget :(

saerm posted on 24-4-2009 12:12 PM

bell's palsy ni sebenarnye boleh baik sendiri je walaupun x berubat tapi mungkin amik masa lagi lama makan bulan2..
aku mkn ubatla..steroid,antiviral,b-complex n satu lg suplement yg aku lupa nama dia..
selain tu aku ade try tradisional punye yg urut saraf muka..
mlm2 aku buat urutan muka sendiri n letak kain panas kat muka..
urutan tu penting untuk elakkan dari otot2 muka kita jadi keras dan mengecut..
letak kain panas tu pun penting untuk membantu melancarkan darah dan mempercepatkan proses penyembuhan saraf2 yg rosak..
setiap kali pas semayang aku baca doa angin ahmar..doa ni patutnye dibaca untuk mengelak dari kena.
ade org rekomen fisio tp aku xde buat..
alhamdulillah aku sembuh sepenuhnya selepas sebulan.. :)

saga2717 posted on 24-4-2009 01:27 PM

eii takut nye...kawan aku punye kawan ade gak kne...lumpuh separuh muke...kesian...bangun pagi je muka dah senget...kecian..bgus lah thread ni..at least bg aku info psl bnde ni...

kimoree posted on 5-4-2013 03:08 PM

saerm posted on 24-4-2009 12:12 PM static/image/common/back.gif
bell's palsy ni sebenarnye boleh baik sendiri je walaupun x berubat tapi mungkin amik masa lagi lama ...

Apa tanda2 awal diserang Bell Palsy ni yer?

mun_min posted on 13-5-2013 12:34 PM

Bell Palsy? first time dgr nama penyakit ni

AHMADVW posted on 14-5-2013 08:08 AM

akibat stroke? ade darah tinggi?

posted on 1-1-1970 08:00 AM

Page: [1]
View full: Bell palsy (kelumpuhan disebelah muka)