amidala posted on 24-4-2009 02:45 PM

KEGUGURAN KANDUNGAN 2 BULAN ++, PERLU CUCI TAK??

SalamĄ­

Sori, terpaksa post thread baru.
Sy nk tanya, sy pregnant 2 bln ++, tp keguguran.
Perlu atau tidak sy buat d&c?
Boleh x sy biar semua tu keluar sndiri secara normal?
Ada risiko jangkitan kuman x?
Sy xnak pergi hospital, sbb biasa dia refer soh cuci.
Lagipun bulan 12 lepas sy baru wat d&c kandungan 3bulan.
Masuk ni sy dah 5 kali keguguran, 4 kali cuci.
Yg kali ni x nk cuci la, sbb xnk jejas rahim.
Lagipun kerap d&c, x elok kan.
Sy rasa, klu stkt baru 2 bulan, xde masalah, kot.

Setakat ni ketul2 dh kuar, darah xde la byk sgt kuar, normal cam period.
Perut pun x meragam sgt.

Tolong bagi komenĄ­..betul atau x tindakan sy ni.
TQVM

gutes_madchen posted on 24-4-2009 02:56 PM

madc dulu.. gugur doktor suh buat DnC.. sll gugur ek.. one of my friend pun sll gugur, then dia pegi kt gynea on day 1 dia dpt tau dia preggy lagi, gynea cucuk ubat kuatkan rahim...

mcm madc dulu, gynea kata since madc baru gugur skali, dia kasik ubat jer.. gi la try nnt

sepit-ketam posted on 24-4-2009 02:58 PM

saya pon kerap keguguran. tp biasanyer bila kompen keguguran saya akan ke klinik buat ultrasound. nak check rahim dah betol2 kosong atau x. kalau doc nmpk clear x payah d&c.

amidala posted on 24-4-2009 03:01 PM

emmm... mmg bimbang la setiap klu pregnant.
jenis sy senang lekat tp senang gak gugur.
phobia sket nk d&c ni.
so, klu nk wat scan ni, kena tunggu darah kering ke?

gutes_madchen posted on 24-4-2009 03:05 PM

Reply #4 amidala's post

xyah la.. madc gi scan exactly darah dh turun.. pastu doktor clinic tu terus antar kt specialist, cz takut preggy luar rahim..

cz some pregnancy bleed bukan pasai gugur, pasai problem lain... wajib jumpa specialist.. nnt dari subur blh beranak, tgk2 rahim dh rosak

amidala posted on 24-4-2009 03:09 PM

maksud madc, x payah tu... mean x payah cuci atau x payah tunggu scan?

Leo_Tigris posted on 24-4-2009 03:12 PM

Kalau nak bagi confirm, pergi la scan...tak semua gugur kena pergi D&C.....jgn la dgr ckp mak tok nenek jiran rumah sebelah kawan satu ofis - tanpa consult doktor......

Lagipun, kalau pun doctor kata kena D&C, you sebagai patient ada hak untuk refuse treatment, apa.....bukannya doc gari tangan paksa jugak buat prosedur tu....?

Gugur tu ada sebab yg berlainan bergantung pada tempoh kandungan...kalau gugur dlm 3 bulan pertama biasa baby ada masalah genetik and body kita detect yg janin tu tak sihat and probably takkan survive pun kalau lahir....

kalau gugur bulan 4-6 biasanya masalah rahim tak kuat....so biasanya doctor akan sarankan buat cerival cerclage...ikat cervix tu...

so...pergi la consult doktor....lima minit je buat scan, senang hati, tak payah nak bukak thread sini.....

gutes_madchen posted on 24-4-2009 03:15 PM

Originally posted by amidala at 24-4-2009 15:09 http://eforum9.cari.com.my/images/common/back.gif
maksud madc, x payah tu... mean x payah cuci atau x payah tunggu scan?

xyah tgu darah kering.. wajib gi scan... kalo cuci tu dependson doctor.. kalo dh semua jatuh bersih ok la..

amidala posted on 24-4-2009 03:16 PM

sy mmg nk pg scan, tp x sure nk scan time tgh mlimpah atau dh kering.
xkan nk tya pon x boleh.

gutes_madchen posted on 24-4-2009 03:21 PM

Reply #9 amidala's post

heheheh.. buyeh....

gi scan skrg lg bagus..

merak7118 posted on 24-4-2009 03:35 PM

Balas #9 amidala\ catat

sedih nyer dgr da 5x keguguran, merak rs better amidala pergi scan skrg nnt doc advise apa yg perlu buat seterusnya.Jgn tensen2 ok, relaks kn minda.

amidala posted on 24-4-2009 03:37 PM

skrg x bleh la... tgh keje. blik karang lah.
harap x kena d&c la.

tq ye...

puan mod... bleh close thread yerk.
cik puan leo pun dh sound..

Dayangku_Azie posted on 25-4-2009 12:30 PM

tuan rumah bila prenen jaraknya dekat ker, yerlah dah prenen 5x kan....

rahim tk kuat ker atau atau ada mslh lain...

klu dah tjd mcm tu, biasanya klu dah 3x, kena rehat lama sikit baru nk prenen balik

amidala posted on 28-4-2009 01:18 PM

just saja nk update...
sy dh pegi check up. kebetulan mlm sabtu darah dan ketulan keluar mkin banyak.
sy ingat dh gugur, rupanya belum lagi. cuma bila scan, doc ckp bentuk janin tu lain sket.
ada 2 kemungkinan, maybe sbb janin msih awal lagi dan sdg mbentuk ataupun mungkin dh berhenti bkembang. so dia bgi time dlm 2 minggu lagi, klu xde keguguran dlm tempoh tu, kena pegi check up blik. klu pkembangan janin x sempurna, sy ttp kena d&c.
sampi saat ni, sy still bleeding. risau juga...

ada sapa2 pernah alami cam sy? bleeding, tp still preggy dan baby condition ok.

gutes_madchen posted on 28-4-2009 01:25 PM

Balas #14 amidala\ catat

dulu.. mama madc citer... dia bleed my peyed whole 9 mth preggy madc... tp skrg madc hidup pun

amidala posted on 28-4-2009 01:41 PM

betul ke madc?
msa pregnant anak sulung dulu, sy penah gak bleeding, tp x de lah lama
dan x lah smpi darah ketul keluar.
sy rsau gak klu preggy kli ni x gugur, takut bleeding jejas kan janin.
tp sy still berdoa, harap2 janin dpt berkembang dgn sempurna.

LiliSam posted on 28-4-2009 02:19 PM

takut nye kalau darah ketul ketul kluar. jumpa gynea ke tu.hopefully nnt semua ok

gutes_madchen posted on 28-4-2009 02:34 PM

Balas #16 amidala\ catat

itu la mak madc ckp... org tua2 kata peknen gajah.. hehehehe... tp madc lahir songsang.. so kena C-sec

Leo_Tigris posted on 28-4-2009 09:28 PM

Aiyo.....terasa la pulak tuan rumah.

Masuk forum nie tak semestinya you dpt opinion yang sedap didengar or yg you nak dgr saja....lain org lain pe'el and lain jugak pendapatnya.

Dlm post you yg pertama, I tgk you dah ada preconception tertentu ttg masalah you....you kata you tak nak pergi hospital sebab you rasa biasanya akan kena refer untuk D&C, then you kata you tak nak D&C sebab takut ada kesan pada rahim then you tiba2 ada pendapat sendiri mengatakan IT SHOULD BE OK - hanya sebab kandungan you cuma 2 bulan....and you mintak komen ttg tindakan you...

So....i bagi la komen....just because it's not all sugary sweet and not what you were expecting to hear, jgn la terasa hati pulak....

Peace! :D

gutes_madchen posted on 29-4-2009 12:29 PM

Balas #19 Leo_Tigris\ catat

heheheh... kn mak2 buyung nie dlm kategori condition plg fragile skrg... menda sket2 pun blh terasa hati tau:loveliness: :loveliness:

ubatwanita posted on 10-9-2014 03:34 AM

Pengambilan pil Misoprostol Cytotec dan Cytolog mengikut prosedur yang betul oleh wanita hamil
akan menyebabkan pengecutan rahim, pengecutan rahim adalah kaedah yang sering digunakan
untuk menggugurkan kandungan. Kajian telah menunjukkan bahawa misoprostol (Cytotec /
Cytolog) boleh digunakan untuk menggugurkan kandungan dengan selamat.

Untuk mengetahui cara penggunaan misoprostol Cytotec / Cytolog untuk menggugurkan
kandungan boleh melayari blog di bawah.

Kajian yang dijalankan, menunjukkan bahawa pengunaan misoprostol Cytotec / Cytolog untuk
menggugurkan kandungan adalah berkesan dan selamat untuk kandungan yang berusia 13-14
minggu ke bawah.

Kepada sesiapa yang mencari ubt ini boleh melayari blog atau menghubungi saya terus
call/sms/whatsapp/wechat +60196016677 untuk mendapatkan maklumat lanjut. Harga murah dan
terbukti berkesan
Page: [1]
View full: KEGUGURAN KANDUNGAN 2 BULAN ++, PERLU CUCI TAK??