AinFarisya posted on 26-4-2009 09:45 PM

67% madu lebah di pasaran Malaysia adalah tidak asli dan MEMUDARATKAN!

Kajian Fakulti Perubatan Universiti Malaya katanya




KUALA LUMPUR, 31 Dis (Bernama) --Beberapa Orang Asli dipergunakan tanpa mereka sedari oleh pihaktertentu untuk menjual cecair bersirap yang didakwa sebagai madu lebahdi gerai Orang Asli di kawasan rehat Sungai Perak.

Pelanggan yang mengunjung gerai itu, terletak di Lebuh rayaUtara-Selatan, dengan mudah boleh tergoda untuk membeli cecair berwarnakuning jingga yang dibotolkan itu kerana menyangkakannya sebagai maduliar tulen yang diusahakan oleh Orang Asli.

Bagaimanapun, seorang ahli biokimia dari Universiti Malaya yangmembuat pengkhususan dalam apiterapi (kaedah perubatan menggunakanproduk madu lebah) secara kebetulan membongkar penipuan itu selepasmenguji sampel dari gerai berkenaan.

Prof Kamaruddin Mohd Yusoff, dari Fakulti Perubatan, berkatabeliau membeli sirap terbabit dengan tujuan menganalisis perbezaankhasiat madu liar yang diusahakan oleh Orang Asli.

Sebaliknya, beliau mendapati ia sekadar sirap ringkas yang telahmelalui beberapa rawatan kimia bagi meniru khasiat fizikal madu lebah.

Apabila beliau meminta penjelasan daripada Orang Asli berkenaan,pakar itu hanya diberitahu bahawa mereka diminta oleh 'seseorang' untukmenjual produk itu.

Beliau berkata pengunjung seringkali merasakan wajar untukmembayar harga yang mahal bagi madu itu kerana mereka percaya produkyang dibeli adalah tulen.

Bagaimanapun, beliau bimbang mengenai akibat daripada penjualanseperti itu memandangkan ramai pelancong tempatan dan asing mengunjungigerai terbabit, yang didirikan di lokasi yang sama selamabertahun-tahun.

"Orang membeli madu ini kerana memikirkannya lebih mujarabberbanding yang dijual di pasaran sedangkan hakikatnya tidak, danmereka mungkin perlu menggunakannya untuk tujuan perubatan.

"Mungkin ada juga pelancong asing yang telahpun membeli 'madu'ini, setelah menyangkakannya sebagai madu liar asli Malaysia, danperkara ini akan mencemarkan nama baik Malaysia sekiranya merekamendapati telah ditipu," kata Prof Kamaruddin.

Beliau berkata perkara itu telahpun dikemukakannya kepada kementerian yang berkenaan namun masih belum mendapat maklum balas.

-- BERNAMA                                      

juwaini posted on 26-4-2009 09:46 PM

Motif bukak thread copy paste? :lol:

AinFarisya posted on 26-4-2009 09:48 PM

> WARNING !!!
> 80% madu yang beredar di masyarakat adalah MADU PALSU !!!
>
> Hari Minggu sore tanggal 29 Juli 2007, sebuah stasiun TV swasta
> menurunkan reportase tentang madu sintetis atau madu palsu. Dari
> investigasi yang dilakukan oleh TV swasta tersebut, ternyata dari 30.000
> ton madu yang beredar di masyarakat per tahun, hanya 8.000 ton yang
> berasal dari madu lebah. Selebihnya 22.000 ton merupakan madu sintetis
> atau madu palsu. Ini berarti madu palsu telah menguasai 80% peredaran
> "madu" di masyarakat sehingga dari 10 botol madu yang ditemukan
> di masyarakat, hanya 2 botol madu yang benar-benar berasal dari lebah.
> Selebihnya adalah madu sistetis atau madu palsu yang sama sekali tidak
> memiliki manfaat kesehatan bahkan sangat berbahaya bagi kesehatan karena
> terbuat dari pemanis buatan, perasa buatan, putih telur, pengental dan
> berbagai bahan berbahaya lainnya.
>
> Beberapa hal mengenai madu asli/madu lebah :
>
>

AinFarisya posted on 26-4-2009 09:49 PM

Originally posted by juwaini at 26-4-2009 21:46 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
Motif bukak thread copy paste? :lol:

peminat madu yg frust dgn realiti ini :'(

AinFarisya posted on 26-4-2009 09:50 PM

Madu Asli dan Madu PalsuPosted by: aditpulsa on: Maret 30, 2009

[*]In: Uncategorized[*]Comment!
Madu palsu atau tiruan adalah larutan yangmenyerupai madu. Dibuat tanpa pertolongan lebah atau menggunakan gulasebagai nektar. Umumnya mempunyai warna sama dengan madu asli. Karenaitu bagi orang awam sulit untuk membedakan antara madu asli dan madutiruan. Pada perusahaan-perusahaan yang telah mendapat izin produksiakan mencantumkan keterangan produknya sehingga dapat diketahui apakahitu madu asli atau sintetis. Madu sintetis yang beredar di antaranyaadalah madu melon, labu semangka, dan kurma.
Sejak lama madu palsu telah banyak diproduksi orang. Dengan caramencampur glukosa dengan gula pasir, buah, flavour serta zat warna. Dilaboratorium madu palsu akan mudah dikenali dengan analisis kimia.Kandungan HMF (5 hydroxyl-methyl furfural) dengan jumlah maksimum3mg/100gram, aktivitas enzim diastase minimal 5 serta rasio kandungankalium (K) dan natrium (Na) dalam madu asli sekitar 4,0 sedangkan madupalsu 0,005-0,1.
Pengujian kadar keaslian madu memang tidak gampang, di sampingbiayanya juga mahal. Dibutu*kan alat-alat canggih untuk mendeteksi adatidaknya campuran dengan gula lainnya di dalam madu. Sementara, khasiatmadu yang sudah jelas manfaat bagi kesehatan, membuat para pedagangnakal melakukan campuran dengan gula tebu atau gula aren. Bagi orangkebanyakan, rasa manis yang dikeluarkan oleh madu asli dan campuransulit dibedakan. Dengan melihat dan merasakannya, ahli madu akan dapatmembedakan antara madu asli dan yang palsu. Salah satu pengujian yangpaling praktis adalah dengan menggunakan pH meter. Madu palsu biasanyamemiliki pH 2,4-3,3 atau di atas 5, sedangkan madu asli mempunyai pH3,4-4,5. Untuk mengetahui lebih lanjut dapat dilakukan uji kandunganmadu di laboratorium. Salah satu laboratorium tempat pengujian maduterdapat di Bogor.
Madu di Indonesia sendiri terbagi menjadi dua, yaitu madu hasillebah ternak dan madu hutan. Yang dimaksud madu ternak adalah madutersebut diambil dari nektar bunga pohon-pohon tertentu sepertirambutan, kelengkeng, durian dan sebagainya. Ketika pohon-pohontersebut sedang berbunga, maka digiringlah lebah-lebah yang sudahberada dalam kotak-kotak menuju perkebunan pohon tersebut. Ciri khasdari madu ternak adalah aroma madunya sesuai dengan nektar bunga daripohon yang dihinggapi.
Sedangkan madu hutan, lebih variatif nektar bunganya karena dihisapdari berbagai pohon. Madu hutan ini dikenal lebih baik karena lebihbanyak mengandung nutrisi yang terdiri dari mineral dan vitamin. Jenistawon madu hutan pun lebih baik daripada tawon madu ternak. Maduterbaik jenis ini tidak akan beku walaupun diletakkan di freezer selamaberbulan-bulan karena kadar airnya di bawah 20%.
Kendati demikian, baik madu hutan maupun madu ternak mempunyaikelemahan. Ketika dipanen pada musim hujan madu akan banyak mengandungair hujan, sedangkan sifat air hujan sendiri bersifat asam. Selainmenyebabkan lebih cair, madu juga teroksidasi udara menjadi lebih asamdan akan terfermentasi. Akibatnya, timbul gas yang bisa menjebol tutupbotolnya. Semut pun tidak mau menghampiri karena rasanya yangmasam-masam manis. Bila madu jenis ini dimasukkan ke dalam freezer akanmudah beku, meski termasuk asli.
Sebenarnya, ada beberapa cara untuk mengetahui keaslian madu secarailmiah. Misalnya dengan analisis karbon, analisis mikroskopis, analysishydroxymethylfurfural, analisis polaritas cahaya dan terakhir teskeasaman. Dari lima cara tersebut, empat yang pertama harus menggunakanalat bantu yang cukup mahal harganya dan keahlian tertentu. Jadi, tidaksemua orang bisa melakukannya. Sedangkan tes keasaman, merupakan tesyang terbilang relatif mudah dan tidak mahal. Tapi, masih tetapmemerlukan pengetahuan tentang madu yang mendalam. Jika tidak, tetapakan sulit membedakan mana madu asli, madu campuran, dan madu buatan(artificial honey).
Di masyarakat berkembang kebiasaan uji keaslian madu yangditunjukkan menyala ketika dibakar dengan korek api, telur bisa matang,tidak rembes ketika diteteskan pada kertas koran, dan sebagainya.Pengujian tersebut sebenarnya tidak seratus persen benar, masih butu*pembuktian melalui laboratorium.
Sebenarnya masih ada cara lain yang bisa menjadi tolok ukur dandilakukan oleh semua orang, yakni dengan meneteskan madu di air di ataspiring beling putih. Ketika piring digoyang ke kiri dan ke kanan, makasebelum madu itu bercampur akan membentuk segi enam atau sarang lebah.Semakin lama bentuk segi enam itu bertahan, berarti semakin baiknutrisi yang terkandung dalam madu tersebut alias madu asli. Semakincepat bentuk segi enam itu memudar, maka jelaslah itu madu campuran,karena nutrisinya sudah jauh berkurang.
Cara lain yang mungkin mudah dilakukan adalah sama seperti di atas,namun piringnya tidak digoyang-goyang. Cukup didiamkan saja. Madu asliyang memiliki kadar air rendah tidak akan membuat air di piring menjadikeruh. Sedangkan madu yang telah dicampur atau madu buatanperlahan-lahan akan membuat air menjadi keruh. Apakah semut bisamenjadi patokan untuk menentukan madu itu asli atau tidak? Padadasarnya, sifat semut suka pada yang manis-manis, termasuk rasa manisyang ada pada madu. Namun, semakin kental madunya (kadar airnyasedikit) semakin sulit bagi semut untuk mendeteksi lokasi rasa manismadu tersebut karena molekul yang ada di dalam madu tetap utuh, tidakpecah. Sebaliknya, bila kadar airnya tinggi (di atas 20%), maka semutmudah menghampiri.

sekngucing posted on 26-4-2009 09:51 PM

masa aku sem 2 di uni, aku pernah makan madu yg picit utk sarapan, tp 2 hari makan, aku pening, campak ke tong terus madu tu:mad:

arasham posted on 26-4-2009 09:54 PM

dah try yg campur dlm air mineral tu mendap dan tak campur ngan air tu:loveliness:
yg ni dia tulis madu tulin fraser hill :D

juwaini posted on 26-4-2009 09:55 PM

Originally posted by sekngucing at 26-4-2009 21:51 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
masa aku sem 2 di uni, aku pernah makan madu yg picit utk sarapan, tp 2 hari makan, aku pening, campak ke tong terus madu tu:mad:
Benda antioksida ni, awal-awal masuk dalam sistem badan memang akan ada effect. Yang ko buang apsal? :lol:

anya8797 posted on 26-4-2009 09:56 PM

Balas #1 AinFarisya\ catat

laaa...betul ke....i suka buat pancakes pastu makan ngan honey......keciwa la jugak kalau honey tak ori.....:(  :mad:

sekngucing posted on 26-4-2009 10:03 PM

Balas #8 juwaini\ catat

sebab aku pening, aku joging pusing kolej 1 keliling pastu makan madu, jadi pening, aku buang terus

anya8797 posted on 26-4-2009 10:07 PM

Balas #7 arasham\ catat

if i'm not mistaken ara ....ada certain cara nak tahu madu ori ke tidak....petama skali semut tak hurung walaupun terbiar atas meja.....secondly...kalau masuk peti ais....takkan beku...maksudnya...keluar boleh terus tuang.....kalau ada cara lain lagi buleh sharelah......nak tau jugak....:D

mahathirGX posted on 26-4-2009 10:07 PM

Originally posted by AinFarisya at 26-4-2009 20:45 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
Kajian Fakulti Perubatan Universiti Malaya katanya




KUALA LUMPUR, 31 Dis (Bernama) --Beberapa Orang Asli dipergunakan tanpa mereka sedari oleh pihaktertentu untuk menjual cecair bersirap  ...
Kalo   diklankan   dlm  harakah   ...  mesti  org  percaya .....ni  madu  asli  :lol:

sekngucing posted on 26-4-2009 10:09 PM

Balas #11 anya8797\ catat

yeke? madu saya beli tu semut hurung
-tak ori la mcm tu

totokreturn posted on 26-4-2009 10:11 PM

aku tahu rahsia resepi untuk buat madu yg org dok jual tuh.. ramuannya amat senang.. dan jadik sebijik madu asli tak tiada bezanya.....

anya8797 posted on 26-4-2009 10:14 PM

Balas #13 sekngucing\ catat

tak ori lah tu agaknya kucen....yang ni ada my friend's mother bagitau......nanti anya nak try buat kat mcD punya packet honey.....nak tengok ori ke tak....

sekngucing posted on 26-4-2009 10:17 PM

Balas #15 anya8797\ catat

nak ori beli kat org asli ke? susah nak pg kat org asli

arasham posted on 26-4-2009 10:18 PM

Originally posted by anya8797 at 26-4-2009 22:07 http://mforum4.cari.com.my/images/common/back.gif
if i'm not mistaken ara ....ada certain cara nak tahu madu ori ke tidak....petama skali semut tak hurung walaupun terbiar atas meja.....secondly...kalau masuk peti ais....takkan beku...maksudnya. ...
mang semut tak hurung pun tapi ari tu beli yg brand tesco tu siap masuk semut kat dlm
bekas tu;P buang jelah. yg ni beli sebab nak buat roasted chicken ari tu letak  dlm
kabinet je tapi semut mang tak nak. tadi test cara yg Ain paste tu tuang dlm mineral
water mang mendap terus ke bawah tak campur ngan air tu:D

arasham posted on 26-4-2009 10:20 PM

Originally posted by sekngucing at 26-4-2009 22:17 http://mforum4.cari.com.my/images/common/back.gif
nak ori beli kat org asli ke? susah nak pg kat org asli
pun susah gak nak caya la nih:)

RoyAkatsuki posted on 26-4-2009 10:20 PM

nasib baik aku nye madu bkn tepi jalan punya

tp yg ori anak dara

wahahaha~

WonBin posted on 26-4-2009 10:20 PM

Frust menonggeng lobai PIS banyak bini yang setiap pagi mengambil madu asli ini untuk menjaga keutuhan senjata ummah di dalam memuaskan 3 orang atau 4 orang bini ikut hukum Isele  ;P

sekngucing posted on 26-4-2009 10:22 PM

Balas #20 WonBin\ catat

berkahwin ikut hukum isele lebih baik dari simpan gundik ikut hukum hak asasi manusia;P

razhar posted on 26-4-2009 10:27 PM

Reply #6 sekngucing's post

sek2 kucen haram makan madu!!! :mad:

sekngucing posted on 26-4-2009 10:29 PM

Balas #22 razhar\ catat

apahal plak ni?:o :o :o

anya8797 posted on 26-4-2009 10:31 PM

Balas #17 arasham\ catat

huh...nampak sangat tesco ni tau......siap ada mayat dalam botol madu tu....melampau......:mad: ;P

anyway...i nak try lah cara ain tu.....:D

stania83 posted on 26-4-2009 10:34 PM

so ade sesape nak rekomen madu yg ori?..ishh touch wood uols.bukan madu tapi honey..
aku dulu kecik kecik mak aku bubuh honey dlm susu..alhamdulilah jadi lah org skarang
Page: [1] 2 3 4 5 6
View full: 67% madu lebah di pasaran Malaysia adalah tidak asli dan MEMUDARATKAN!