nizhangg posted on 26-4-2009 10:10 PM

Degupan jantung laju

Salam dan selamat sejahtera.

Nak tanye degupan jantung saye masa rehat kekadang cecah 95.( measure pakai Omron Bp test )
Apa tandanya tu..FYI my Bp at that time measured  was normal 125/80.
Dan saye sihat walafiat..

Thanks In Advance..

budingyun posted on 26-4-2009 10:26 PM

wah best apa..mcm dalam citer wanted..

anyway aku pon punya degupan jantung pon laju setiap masa..sihat jer selama ni..


ada masalah ke??

zairizain posted on 26-4-2009 10:32 PM

mase rehat degupan jantung akan turun...rasenye..:lol: :lol: :lol:

Arissa_Sofea posted on 26-4-2009 10:47 PM

yang dalam wanted tu merapu...heart rate sampai 300/min....kena VT ...patutnyer tgh cardiac arrest tu...

resting heart rate 95/min ehhh?

tu agak laju la....

boleh gi spital buat ECG...tgk kot2 ader paroxysmal AF....flutter ke

budingyun posted on 26-4-2009 10:48 PM

Balas #4 Arissa_Sofea\ catat

er degupan jantung laju ni penyakit ke??:o :o

Arissa_Sofea posted on 26-4-2009 11:01 PM

Reply #5 budingyun's post

kalau laju physiological taper....cthnyer laju lepas berlari ke....laju sbb gelabah nak exam ke...

tapi kalau laju masa tgh releks2...kita kena tau la sbb apa....

budingyun posted on 26-4-2009 11:20 PM

Balas #6 Arissa_Sofea\ catat

er aku rasa masa biasa pun degupan jantung aku laju la dr biasa..:L :L

seroja posted on 26-4-2009 11:36 PM

laju la jugak tuh kan? salu nerbes kew? klu degupan laju means jantung bekerja keras lebih dr bese. kire lama2 dia penat la jugak. takot cardiac arrest... :funk:

klu p sptal.. ada ubat utk slow down degupan jantung.

nizhangg posted on 27-4-2009 06:39 AM

Alahai..mendenya Cardiac arrest 2. Memang nk kena gi check dr nie..:L

makcikmengamok posted on 27-4-2009 07:09 AM

tengok cerita Oprah ari tu..
guest doctor..Dr.Mehmet Oz..

Dr Oz cakap...klu bandingkan zaman batu dulu ngan org modern skrang..
zaman batu dulu...masa hunting jerk..stress...laju degupan jantung..pengeluaran stress hormon tu sekali sekala..

zaman skrang....becos of jobs...stress hormon tu...salu keluar...and selalu menyebabkan degupan jantung cepat...klu di biar lama...and selalu pengeluaran hormon ini...in the long term..leh buat org sakit jantung..in the end...

these ppl have risk of getting a heart attack one day..

musang_pulut posted on 27-4-2009 02:49 PM

member aku... degupan jantung laju
passed away last year sbb masalah jantung..

better buat checkup....

dewi posted on 27-4-2009 04:43 PM

tahun lepas dei nyer degup jantung laju.. siap leh skip beat lagi .. bp high n susah nak read guna manual bp nyer reading tu ..mmg doc pun kena try 2-3 kali baru leh dpt reading.

lepas dah sihat (after operation) .. normal dah tak der skip beat tak der laju2 bp pun normal

nizhangg posted on 27-4-2009 11:01 PM

Originally posted by dewi at 27-4-2009 16:43 http://mforum5.cari.com.my/images/common/back.gif
tahun lepas dei nyer degup jantung laju.. siap leh skip beat lagi .. bp high n susah nak read guna manual bp nyer reading tu ..mmg doc pun kena try 2-3 kali baru leh dpt reading.

lepas dah si ...

boleh tolong elaborate lebih lanjut tentang operation tu?

hadi1978 posted on 14-11-2009 01:00 PM

Salam dan selamat sejahtera.

Nak tanye degupan jantung saye masa rehat kekadang cecah 95.( measure pakai Omron Bp test )
Apa tandanya tu..FYI my Bp at that time measured  was normal 125/80.
Dan s ...
nizhangg Post at 26-4-2009 22:10 http://mforum2.cari.com.my/images/common/back.gif
Kadar denyutan jantung normal sepatutnya 60-80 seminit. Kalo orang aktif mungkin bawah 60. Kalo workout, jgn lebih 150 seminit (age 30yo-40yo). Kalo kata cecah 95 masa rehat, tu dah menuju ke x normal dah tu. Blood Presure 125/80 tu normal. Xde darah tinggi pun. Cubalah buat periksa lengkap, dgn x-ray, takut jantung besar ke, bengkak ke

milea posted on 18-11-2009 07:01 PM

14# hadi1978

a.aah g jumpe doktor..maybe ade masalah...denyutan jantung sy pun laju kadang2..sy ingat perkara biasa..bila sy pegi klinik..doktor tu suruh refer ke hospital.. bila dah buat ECG..ECO..X-RAY..then resultnya jantung sy ada masalah...

addamnor posted on 19-11-2009 01:36 AM

hmm agak tinggi.. ada kemungkinan masalah medikal lain seperti panik, ataupon thyroid.. i suggest a medical check up..

are u sure the BP set is nt multifunction? or perhaps u have coffee before the BP recording.

addamnor posted on 19-11-2009 01:37 AM

Alahai..mendenya Cardiac arrest 2. Memang nk kena gi check dr nie..:L
nizhangg Post at 27-4-2009 06:39 http://mforum2.cari.com.my/images/common/back.gif

kegagalan jantung untuk berdegup.. biasanya org sakit jantung meninggal sebb ni la..

mademoiselle posted on 20-11-2009 06:23 PM

sy pun ada problem yg sama..degupan jantung laju..lebih2 kalu time stress, gelisah, marah & yg sewaktu dgnnya..tangan pun selalu menggigil..tapi bukan sbb nervous..tetiba jer..biasanya keadaan camni sbb hormon x balance..bila check tuk thyriod bacaan normal..musykil..

ciksenyum posted on 21-11-2009 12:32 PM

ari tu sy ada buat p klinik, so check sekali gak degupan jantung ni.  Degupan normal, tapi ada laju skit.  Doc kata kalau bawah 100 perminit kira masih normal

muajam posted on 21-11-2009 03:29 PM

masalah sya pulak, saya cepat penat, degupan jantung tu memang laju...takat naik tangga setingkat pun, macam baru lepas berlari 400 meter. nak bercakap pastu pun susah, dengan tak cukup napasnya.

err..tu kira masalah degupan jantung laju jugak ke?

ciksenyum posted on 23-11-2009 09:33 AM

20# muajam


tu semput kotttttttt:L

mrs_elena posted on 24-11-2009 09:03 PM

everyone.. mrs nak share this website - http://www.irdc2u.com/bm/photo.php?cid=3&fid=10

mrs ada simpan one artikel psl degupan jantung yg tak normal, after taking spirulina elken for some certain period, its back to normal. mrs takmo samakan this case with ur case, but kalau btul boleh membantu masalah yg u guys experienced, then x salah share that product. if interested, pls let me know

hadi1978 posted on 26-11-2009 11:17 AM

masalah sya pulak, saya cepat penat, degupan jantung tu memang laju...takat naik tangga setingkat pun, macam baru lepas berlari 400 meter. nak bercakap pastu pun susah, dengan tak cukup napasnya.

e ...
muajam Post at 21-11-2009 15:29 http://eforum2.cari.com.my/images/common/back.gif
Ko ada masalah saluran darah tersumbat kot. Buatlah checkup kat hospital. Jangan buat ECG je, buat stress test

ghettoVet posted on 27-11-2009 09:28 AM



kegagalan jantung untuk berdegup.. biasanya org sakit jantung meninggal sebb ni la..
addamnor Post at 19-11-2009 01:37 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif


I would prefer to say 'kegagalan jantung untuk produce output'...

sebab VF and pulseless VT pun cardiac arrest jugak...tapi VF/VT ni...jantung berdegup dengan kadar abnormal >300 per minit....sbb tu orang bagi electric shock sbb nak stopkan degupan laju tuh....

so semua citer2 TV tunjuk yang flatline orang cardiac arrest, bagi electric shock tu agak menipu la....dahla flatline...ko bagi lagi electric shock....lagilaa tak jalan jantung tu....LOL

kimora posted on 3-2-2010 08:01 PM

kadar degupan jantung saya normal, 85/min. tapi selama beberapa minggu ni degupan tak normal, selang 10-15 saat degupan akan stop sekejap dari normal rhythm dan kembali berdegup tapi dengan kuat terasa goyang dada saya..cycle of rregularity tu berulang lagi terutama semasa saya kurang bergerak seperti bekerja di meja komputer. (tidak ada pergerakan fizikal). seolah pam air yang tersumbat dan dipam keluar pada tekanan yang kuat. semasa degupan yg kuat ini saya rasa berdebar macam risaukan sesuatu (macam nak tunggu result spm dulu2) baru buat ecg tadi tapi tak dapat capture degupan yang tak normal tu..adakah saya perlu rawatan lanjut?
Page: [1] 2
View full: Degupan jantung laju